wege
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena

Kozieradka mielona - 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndie / Polska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,13 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Kozieradka Opis

Z uwagi na szerokie spektrum działania kozieradka znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym. Słynie ze swoich dobroczynnych właściwości dla układu pokarmowego (wykazuje działanie ochronne na błony śluzowe). Jest także składnikiem preparatów wykrztuśnych stosowanych w chorobach górnych dróg oddechowych. Stosowana zewnętrznie łagodzi stany zapalne skóry, może być wsparciem podczas terapii hamujących wypadanie włosów. Nasiona kozieradki wspomagają także laktacje i mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Kozieradka w ziarnie ma wiele zastosowań w kuchni. Sprawdź dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

Co to jest kozieradka?

Kozieradka to roślina z rodziny bobowatych, która znana była już w czasach starożytnych. Odnaleziona w Egipcie w grobie Tutenchamona, wykorzystywana wówczas do balsamowania, a także do produkcji kadzideł. W starożytnej Grecji stanowiła składnik pasz z uwagi na duże wartości odżywcze, źródło witamin i związków mineralnych. Dlatego też łacińska nazwa kozieradki oznacza „greckie siano”. W Polsce znana również jako „koniczyna grecka” i „boża trawka”. W krajach azjatyckich spożywa się zarówno liście jak i nasiona tej rośliny. W Turcji, Indiach i Chinach ziarna poddaje się prażeniu, mieleniu, a przygotowany z nich napar stanowi zamiennik kawy. W tych rejonach kozieradka występuje w stanie naturalnym. Jak wygląda? Posiada mocny korzeń, łodyga jest słabo rozgałęziona, kwiaty umiejscowione na krótkich szypułkach o rurkowatym kielichu. Liść kozieradki z wierzchu przybiera kolor zielony, od spodu zaś sinawy. Owoce to beżowe strąki, w których znajduje się około 15 nasion przedzielonych bruzdą na dwie części. Ziarno z wyglądu przypomina grykę. Kiedy kwitnie kozieradka? Okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jest to roślina miododajna, ma nieprzyjemny, dość mdły zapach. Jak smakuje? Ziarno kozieradki ma gorzkawy posmak, podobny do lubczyku i palonego cukru. Odpowiada za charakterystyczny smak mieszanki curry. Uprażona traci goryczkę i nabiera orzechowego aromatu.

Gdzie kupić i jaka cena?

Ziarna kozieradki są do nabycia niemal w każdym sklepie stacjonarnym, jednakże w dzisiejszych czasach nie ma wygodniejszej i bezpieczniejszej metody zakupów jak sprzedaż internetowa. Warto zrobić większe zapasy i cieszyć się szybką dostawą wprost do domu. Najlepiej kupić kozieradkę w ziarnach, co pozwoli na dłużej zachować świeżość tej przyprawy. Za 100 gram produktu zapłacimy nie całe 3 zł. W ofercie dostępna jest również kozieradka w wygodniejszej do spożycia, zmielonej formie.

Preparaty z „bożą trawką”

Kozieradka dostępna jest w formie ziaren lub w postaci mielonej. Taki produkt znajduje zastosowanie najczęściej w kuchni jako przyprawa, ale można go stosować również pomocniczo w celu zwalczania dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub oddechowego. Na rynku dostępnych jest jednak wiele suplementów diety z kozieradką w formie kapsułek i tabletek. Z ziaren produkuje się również olej. Sproszkowane nasiona nadają się również do stosowania zewnętrznego. Kompresy i okłady przygotowane na bazie „bożej trawki” przyniosą ulgę podrażnionej skórze, będą pomocne w leczeniu stanów zapalnych (w tym ropni).

Jak kozieradka działa na włosy?

O dobroczynnych właściwościach kozieradki na włosy i skórę głowy wiedziały już nasze babcie. A wszystko to dzięki zawartej w niej lecytynie, witaminie A, B i C oraz fosfolipidom. Czy „boża trawka” pomaga na wypadanie włosów? Wszystko zależy od przyczyny ich wypadania. Stosowana regularnie w postaci wcierki może przyczynić się do wzmocnienia kondycji włosa. Do przygotowania tej mikstury potrzebna jest łyżka ziaren oraz ¾ szklanki wrzątku. Ziarna można wykorzystać także do przygotowania odżywczej maseczki. W tym przypadku zalewamy 3 łyżki kozieradki wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia miksujemy wszystko z jajkiem i łyżeczką soku z cytryny. Pozostawiamy na włosach na 3 minuty i dokładnie spłukujemy. Pamiętajmy jednak, że jeśli wypadanie włosów spowodowane jest czynnikami stresowymi lub chorobami towarzyszącymi, domowe sposoby mogą okazać się niewystarczające.

Czy uczula? Skutki uboczne

Kozieradka należy do roślin z rodziny bobowatych. W przypadku uczulenia na orzeszki ziemne lub ciecierzyce należy zachować szczególną ostrożność. Objawy alergii to najczęściej wysypka, duszności, obrzęk jamy ustnej. Co do zasady kozieradka jest bezpieczna w stosowaniu i nie należy się obawiać włączenia jej do codziennej diety. Nie jest zalecana dla niemowląt i małych dzieci z uwagi na możliwe działanie przeczyszczające. W przypadku osób przyjmujących leki na cukrzycę, stosowanie kozieradki należy skonsultować z lekarzem prowadzącym. Może ona prowadzić do obniżenia poziomu cukru we krwi.

Co zawiera kozieradka?

Kozieradka jest źródłem związków aktywnych o dobroczynnym działaniu na nasz organizm. Zawiera kompleks flawonoidów, substancje śluzowe (galaktomannany), szereg witamin (A, C, B6) i związków mineralnych (wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, cynk). Jest bogata w węglowodany, białka i tłuszcze. Na co kozieradka będzie najlepsza? To naturalne wsparcie naszego układu odpornościowego, sprzymierzeniec prawidłowego poziomu glukozy we krwi i strażnik optymalnych procesów trawienia.

Jak działa i co leczy?

„Boża trawka” to roślina, której naukowcy przypisują działanie ochronne na błony śluzowe układu pokarmowego. Wszystko za sprawą aż 20-procentowej zawartości substancji śluzowych. Badania naukowe dowodzą, że ekstrakty wodne z kozieradki mogą być pomocne w przebiegu choroby wrzodowej żołądka, a także chronić przed rakiem jelita grubego. Już w starożytności zaobserwowano zdolność tej rośliny do utrzymywania prawidłowego poziomu glukozy we krwi, co potwierdzają współczesne badania. Dlatego też będzie ona pomocna w terapii osób chorych na cukrzycę. Co więcej, suplementacja nasionami kozieradki wspomoże walkę z wysokim poziomem cholesterolu. Zawarte w nich saponiny steroidowe nasilają metabolizm cholesterolu i opóźniają wchłanianie związków tłuszczowych. Roślina wykazuje także właściwości przeciwzapalne porównywalne przez naukowców z działaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Związki zawarte w kozieradce wywierają również wpływ na nasz układ nerwowy. Naukowcy pokładają w niej wielkie nadzieje, jeśli chodzi o profilaktykę i wsparcie w leczeniu chorób neurodegeneracyjnych tj. choroba Alzheimera. Wodne ekstrakty z korzeni, nasion oraz pędów kozieradki wykazują ponadto działanie antybiotyczne, co także zostało potwierdzone testami laboratoryjnymi.

 

kozieradka

Bibliografia:

Barbara Król-Kogus, Mirosława Krauze-Baranowska – „Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum L.) – tradycja stosowania na tle wyników badań naukowych”; Postępy Fitoterapii 3/2011

Barbara Kołodziej –„ZAWARTOŚĆ NIEKTÓRYCH MIKROELEMENTÓW W ROŚLINACH KOZIERADKI POSPOLITEJ W ZALEŻNOŚCI OD POCHODZENIA NASION, WARUNKÓW GLEBOWYCH I TERMINU SIEWU”; ZESZYTY PROBLEMOWE POSTĘPÓW NAUK ROLNICZYCH 2000 z. 471 : 347-352


Kozieradka KCAL

Ile ma kalorii i ile można zjeść dziennie?

W 100 gramach nasion znajduje się około 323 kalorii. Jedna łyżeczka tej przyprawy dostarcza naszemu organizmowi 12 kalorii. Do przygotowania naparu z kozieradki wystarczą dwie łyżeczki ziaren i tak przygotowany napój najlepiej pić dwa raz dziennie. Dawkowanie suplementów na bazie tej rośliny zawsze powinno przebiegać według zaleceń wskazanych na opakowaniu przez producenta.


Kozieradka przepisy / Kozieradka zastosowanie

Jagnięcina po indyjsku

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.


Kozieradka Zastosowanie

Jak stosować i co przyprawiać kozieradką?

Sposób spożywania kozieradki zależy od efektu jaki chcemy osiągnąć. W celu pobudzenia łaknienia, najlepiej spożywać ją przed posiłkiem. Kozieradka do picia (w postaci naparu) może być stosowana w przypadku problemów z układem oddechowym lub pokarmowym. Całe nasiona (2 łyżeczki) należy zalać gorącą wodą i odczekać 30 minut. „Bożą trawkę” możemy także z powodzeniem wykorzystać w naszej kuchni jako przyprawę. Zmieloną kozieradką przyprawia się gotowane warzywa, twarogi i dipy jogurtowe. Można nią przyprawiać kotlety serowe oraz potrawy z jaj. Przed dodaniem do niektórych potraw warto namoczyć ją wcześniej w wodzie lub uprażyć na suchej patelni. To pozwoli wyeliminować charakterystyczny posmak goryczki. Wodę, w której były moczone ziarna można wykorzystać do przyrządzenia ciekawego napoju. Wystarczy zmieszać ją z miodem i gotowe. Kozieradka wzbogaci smak pikantnych zup, rosołu lub domowego chleba. Możemy dodać ją również do sera. Świetnie komponuje się z ziemniakami, potrawami z ryb i pomidorów. Ciekawym pomysłem jest przygotowanie z dodatkiem kozieradki domowej musztardy. Potrzeba tylko octu jabłkowego, nasion gorczycy, szczypty cynamonu, czosnku i soli. Ten oryginalny smak z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Kozieradka jest ważnym składnikiem kuchni wegetariańskiej, ponieważ dodaje daniom z warzyw przyjemnego aromatu. Kozieradka jest składnikiem curry. Używa się jej w kuchni, w postaci nasion, zmielonych w moździerzu. Spotyka się ją głównie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej – to zioło wchodzi w skład wielu narodowych potraw i dodaje im wyrazistego, ostrego smaku.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Kozieradka Opinie o produkcie: Kozieradka mielona - 100g

J
Jolanta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
23/03/20
Kozieradka mielona
Review by Jolanta on 23 Mar 2020 review stating Kozieradka mielona
Aromatyczna przyprawa o odpowiedniej gramaturze i wilgotności. Używam codziennie ze względu na walory smakowe i lecznicze. Polecam zakup w Waszej firmie, gdyż w innych zakup nie sprawdził się jakościowo.
A
Aleksandra
5.0 star rating
28/07/17
Kozieradka mielona.
Review by Aleksandra on 28 Jul 2017 review stating Kozieradka mielona.
Jest bardzo aromatyczna i sprawdza u mnie przy używaniu jednocześnie z curry indyjskim. Polecam.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również