Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena
Kozieradka mielona, przepisy właściwości, cena

Kozieradka mielona - 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndie / Polska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,81 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Kozieradka Opis

Kozieradka, to przyprawa, która bywa nazywana „fenegryką”, „greckim sianem” albo „bożą trawką”. Była używana już w starożytnych Chinach, Indiach i Grecji, jako pasza dla zwierząt i lek. Jedzono jej prażone nasiona w celu wzmocnienia i odmłodzenia. Kozieradka jest uprawiana niemal na całym świecie, na żyznych glebach. Występuje w ok. 80 gatunkach.

 

kozieradka


Kozieradka przepisy / Kozieradka zastosowanie

Jagnięcina po indyjsku

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.


Kozieradka Zastosowanie

Kozieradka jest ważnym składnikiem kuchni wegetariańskiej, ponieważ dodaje daniom z warzyw przyjemnego aromatu.
Zmieloną kozieradką przyprawia się gotowane warzywa, twarogi i dipy jogurtowe. Można nią przyprawiać kotlety serowe oraz potrawy z jaj.
Kozieradka jest składnikiem curry. Używa się jej w kuchni, w postaci nasion, zmielonych w moździerzu. Wcześniej praży się ją, w celu pozbycia się goryczy.

Kozieradka doskonale sprawdza się jako przyprawa do marynat, pieczywa czy mięsnych potraw. Spotyka się ją głównie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej – to zioło wchodzi w skład wielu narodowych potraw i dodaje im wyrazistego, ostrego smaku.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Kozieradka Opinie o produkcie: Kozieradka mielona - 100g

J
Jolanta
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
23/03/20
Kozieradka mielona
Review by Jolanta on 23 Mar 2020 review stating Kozieradka mielona
Aromatyczna przyprawa o odpowiedniej gramaturze i wilgotności. Używam codziennie ze względu na walory smakowe i lecznicze. Polecam zakup w Waszej firmie, gdyż w innych zakup nie sprawdził się jakościowo.
A
Aleksandra
5 star rating
28/07/17
Kozieradka mielona.
Review by Aleksandra on 28 Jul 2017 review stating Kozieradka mielona.
Jest bardzo aromatyczna i sprawdza u mnie przy używaniu jednocześnie z curry indyjskim. Polecam.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również