Koper włoski ziarno, koper włoski w ziarnie cena, opinie, zastosowanie
Koper włoski ziarno, koper włoski w ziarnie cena, opinie, zastosowanie
Koper włoski ziarno, koper włoski w ziarnie cena, opinie, zastosowanie

Koper włoski ziarno - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAEgipt
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,12 zł

RABAT - 17%

2,55 zł

-17

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Koper włoski Opis

Ziarna kopru włoskiego są wykorzystywane nie tylko jako przyprawa. Znalazły zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i zielarskim. Koper włoski znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości łagodzących problemy ze strony układu pokarmowego. Stanowi składnik herbatek dla niemowląt, można go także odnaleźć w różnego rodzaju mieszankach przyprawowych, ponieważ wzmacnia ich smak. Sprawdź jak wykorzystać te małe ziarenka w swojej kuchni. Poznaj właściwości kopru włoskiego.

Ziarno kopru włoskiego – co to za przyprawa?

Fenkuł, czyli koper włoski to roślina zalicza do rodziny selerowatych. Występuje w stanie naturalnym w strefie śródziemnomorskiej, w Pakistanie, Iranie i Afganistanie. Roślina preferuje ciepłe, dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru miejsca. Obecnie jest uprawiana niemal na całym świecie, także w Polsce. Koper włoski doceniany był już w starożytność ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Grecy i Rzymianie stosowali ziarna kopru w leczeniu kolki, gladiatorzy nacierali wyciągiem z nasion swoje ciała i wierzyli w ich wzmacniającą moc. Obecnie nasiona wykorzystuje się do różnego rodzaju herbatek wspierających walkę z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Mają przyjemny, słodkawy i lekko pikantny smak, porównywany często do anyżu i lukrecji. Ziarna kopru są także wykorzystywane jako przyprawa do aromatyzowania wielu potraw, zwłaszcza mięsnych. Największy, procentowy udział w produkcji tej przyprawy mają obecnie Indie. Tam fenkuł cieszy się dużą popularnością zwłaszcza jako środek leczniczy. Nasiona kopru są także chętnie wykorzystywane w kuchni w Niemczech, Austrii, krajach azjatyckich oraz w Wielkiej Brytanii. Jak wygląda ziarno kopru włoskiego? Nasionka przypominają nieco kminek, mają zielonkawo – beżową barwę.

Gdzie kupić? Jaka cena?

Ziarno kopru włoskiego jest coraz chętniej stosowane w polskiej kuchni. Stanowi składnik wielu mieszanek zielarskich. Występuje w formie mielonej lub w postaci całych ziaren. Możemy nabyć tą przyprawę niemal w każdym supermarkecie, sklepie ze zdrową żywnością oraz w sklepie zielarskim. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z oferty sprawdzonego sklepu internetowego. Za 100 gram tej przyprawy zapłacimy około 5 zł.

Jak przechowywać koper włoski?

Nasiona kopru włoskiego należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przyprawa w postaci całych ziaren dłużej zachowa swój aromat. Nasiona najlepiej mielić tuż przed ich zastosowaniem.

Przeciwwskazania do spożywania kopru włoskiego

Z uwagi na zawartość olejków eterycznych, nie zaleca się stosowania kopru włoskiego w ziarnach kobietom w ciąży. Napar z nasion może jednak wspomóc laktację u kobiet karmiących piersią. Należy zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu kopru podczas antybiotykoterapii stosowanej w leczeniu infekcji dróg moczowych i dolnych dróg oddechowych. Przyprawa ta może bowiem zmniejszać wchłanianie tych leków.

Koper włoski - wartości odżywcze

Ziarno kopru włoskiego jest bogate w wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. To źródło potasu, miedzi, wapnia, cynku, manganu, żelaza, selenu oraz magnezu. Zawiera także spore ilości witaminy C. Warto więc włączyć tą przyprawę do swojej diety.

Na co pomaga koper włoski?

Koper włoski pozwala łagodzić dolegliwości ze strony układu pokarmowego tj. wzdęcia, kolki, niestrawność, zaparcia. Nasiona kopru włoskiego zawierają składniki aktywne tj. estragol, fenchon i anetol, które wykazują właściwości przeciwskurczowe i przeciwzapalne. Zawarte w koprze olejki mogą wspierać produkcję enzymów żołądkowych i przyspieszać trawienie. Dlatego też przyprawa ta może być dodawana do ciężkostrawnych dań, co pomoże zniwelować uczucie ciężkości po jedzeniu. Koper włoski wykazuje także działanie moczopędne. Herbatka z dodatkiem nasion może więc wspomóc proces usuwania toksyn z organizmu. Ziarno kopru ma także działanie wykrztuśne. W wielu przepisach medycyny niekonwencjonalnej możemy odnaleźć właśnie nasiona kopru jako składnik domowych syropów na kaszel. W tradycji Ajurwedy olejek koprowy wykorzystywany jest także do masażu. Przyjmuje się, że pozwala oczyścić umysł i sprzyja relaksacji.

 


Koper włoski Wartości odżywcze

Wartości odżywcze bulwy kopru włoskiego w 100 g:
Wartość energetyczna - 31 kcal
Białko ogółem - 1.24 g
Tłuszcz - 0.20 g
Węglowodany - 7.30 g (w tym cukry proste 3.93)
Błonnik - 3.1 g

Witaminy
Witamina C – 12.0 mg
Tiamina – 0.010 mg
Ryboflawina – 0.032 mg
Niacyna - 0.640 mg
Witamina B6  - 0.047 mg
Kwas foliowy -  27 µg
Witamina A – 963 IU
Witamina E – 0.58 mg
Witamina K - 62.8 µg

Minerały
Wapń – 49 mg
Żelazo - 0.73 mg 
Magnez - 17 mg
Fosfor - 50 mg 
Potas - 414 mg
Sód – 52 mg 
Cynk - 0.20 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference


Koper włoski KCAL

Ile ma kalorii?

Nasiona kopru włoskiego zawierają około 345 kalorii w 100 gramach. Z uwagi na niewielkie ilości tej przyprawy dodawane do aromatyzowania różnego rodzaju potraw, bez obaw mogą sięgać po nią także osoby na diecie redukcyjnej. Co więcej, koper włoski pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu oraz wspomaga metabolizm, więc z pewnością zostanie doceniony przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Ziarno kopru włoskiego dostarcza naszemu organizmowi błonnika i węglowodanów. Nie zawiera cholesterolu i cukru.


Koper włoski przepisy / Koper włoski zastosowanie

Jagnięcina po indyjsku

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.


Rozgrzewająca herbata imbirowa z koprem włoskim

Rozgrzewająca herbata imbirowa z koprem włoskim

Składniki:

- 5-centymetrowy kawałek imbiru
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego może być mielony
- 3 nasiona kardamonu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 3 szklanki wody
- mięta i cytryna do podania

Imbir obrać łyżeczką i posiekać na podłużne paski. Nasiona kardamonu uprażyć na rozgrzanej patelni a następnie rozetrzeć w moździerzu lub ugnieść łyżeczką.
Zagotować wodę i zalać nią wszystkie składniki. Zostawić na ok. 10 minut. Dodać syrop z agawy. Całość przecedzić.
Podawać ze świeżą miętą i wyciśniętym sokiem z cytryny.


Koper włoski Zastosowanie

Do czego stosować?

Nasiona kopru można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Doskonale nadają się do aromatyzowania wieprzowiny oraz dań z ryb. Przyjemnym, anyżkowy smak ziaren sprawia, że z powodzeniem możemy dodać je do wypieku domowego pieczywa. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie ziaren do bigosu i różnego rodzaju kiszonek. Możesz także przygotować z nasion napar. Wystarczy rozgnieść łyżeczkę ziaren i zalać je ½ szklanki gorącej wody. Taką miksturę należy zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie herbatka jest gotowa do picia.

Koper ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej i włoskiej, w sosach do ryb i w połączeniu z majonezem. Przyprawia się nim pieczenie wieprzowe i kiełbaski.

W Anglii koper jest nieodłączną przyprawą dań rybnych. Dodaje się go też do pieczywa, ciast i słodyczy.


Koper włoski Przeciwwskazania

Stosowania kopru włoskiego powinny unikać kobiety w ciąży, ponieważ zawiera szkodliwe dla nich olejki eteryczne. Fenkuł może wpływać na przyjmowane antybiotyki, stosowane przy infekcjach bakteryjnych dróg moczowych i dolnych dróg oddechowych, z uwagi na możliwość zmniejszenia absorpcji leku. 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Koper włoski Opinie o produkcie: Koper włoski ziarno - 50g

E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
02/08/17
KOPER WŁOSKI ZIARNO - 50G
Review by Elżbieta on2 Aug 2017 review stating KOPER WŁOSKI ZIARNO - 50G
Polecam, produkt świeży, smaczny. Sklep super.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również