Kolendra mielona cena, właściwosci, opinie, przepisy
Kolendra mielona cena, właściwosci, opinie, przepisy
Kolendra mielona cena, właściwosci, opinie, przepisy

Kolendra mielona -100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIARosja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

2,62 zł

RABAT - 15%

3,07 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Kolendra mielona Opis

Kolendra jest rośliną jednoroczną. Stosowana jest od czasów starożytnych - używał jej m.in. Hipokrates. Obecnie kolendra jest uprawiana na wszystkich kontynentach.

W niektórych krajach kolendra jest nazywana „chińską pietruszką", ponieważ wyglądem przypomina nać pietruszki. W smaku różni się jednak od niej zdecydowanie. Kolendra jest powszechnie stosowana w kuchni azjatyckiej i indyjskiej. 

 

Kolendra to przyprawa specyficzna, którą można z powodzeniem dodawać do potraw pikantnych, jak i dań na słodko. Niegdyś znana była jako afrodyzjak, który podawano wmieszany do miłosnych eliksirów.

 

W krajach europejskich i amerykańskich kolendra jest powszechnie stosowana do przygotowywania domowych marynat i zalew do pikli. Kolendra wchodzi także w skład popularnej mieszanki curry, a jej zapach wyróżnia niektóre rodzaje czekolady i likierów.

 

Z czym komponować smak kolendry?

 

  • rybami
  • mięsem
  • zupami
  • daniami warzywnymi
  • niektórymi ciastami
  • owocami morza

 

kolendra


Kolendra mielona przepisy / Kolendra mielona zastosowanie

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 cytryny (sok)
  • kandyzowana skórka z jednej cytryny
  • 2 szalotki, posiekane

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki w misce blendera i miksuj do uzyskania gładkości. Formuj w małe burgery i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 ° C przez około 20 minut.

DIP Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/2 dużej, soczystej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • zmielony czarny pieprz
  • 1/2 ząbku czosnku, posiekanego
  • mała pęczka pietruszki

Sposób wykonania:

Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Podaj z burgerami.


Jagnięcina po indyjsku

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.


ZUPA - KREM Z DYNI

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

  • Około 300 g pokrojonej w kostkę (pozbawionej pestek) i obranej ze skóry dyni piżmowej;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 cm korzenia imbiru;
  • 1 łyżeczki kurkumy;
  • 1 szalotki;
  • Szczypty ostrej papryki;
  • 100 ml mleka kokosowego;
  • 300 ml bulionu warzywnego;
  • Szczypty soli;
  • Garści posiekanej świeżej kolendry (lub dwie łyżeczki suszonej mielonej) lub natki pietruszki;
  • Garści prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (na dnie grubego garnka);
Do szalotki oraz imbiru dodaj łyżkę kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki i praż całość jeszcze przez krótką chwilę;
Do podsmażonych składników dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej całość bulionem warzywnym;
Kiedy dynia stanie się miękka, dodaj do zupy około 80ml mleczka kokosowego;
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj ją na gładki krem przy pomocy blendera i dopraw solą według uznania;
Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika;
Przelej gotową zupę do miseczki, posyp ją prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą, a na koniec polej odrobiną mleczka kokosowego.


Kolendra mielona Zastosowanie

•    kolendra, w postaci suszonych owoców jest składnikiem curry
•    owoce kolendry nadają się do potraw słodkich i słonych – jako dodatek do mięs oraz marynat i kiszonek

Kolendra jest dodawana do dań z fasoli i grochu, a także do ciast, kompotów i likierów
•    świeże liście kolendry dodawane są do sosów, zup, sałatek i dań kuchni meksykańskiej


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Kolendra mielona Opinie o produkcie: Kolendra mielona -100g

E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
02/08/17
KOLENDRA MIELONA -100G
Review by Elżbieta on2 Aug 2017 review stating KOLENDRA MIELONA -100G
Polecam, produkt świeży, smaczny. Sklep super.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również