Kolendra mielona cena, właściwosci, opinie, przepisy
Kolendra mielona cena, właściwosci, opinie, przepisy
Kolendra mielona cena, właściwosci, opinie, przepisy

Kolendra mielona -100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Rosja / Syria
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURYbrz

2,62 zł

RABAT - 15%

3,07 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Kolendra mielona Zastosowanie

Zastosowanie kolendry

Kolendra mielona jest uniwersalną przyprawą, której nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni. To także bardzo popularny składnik gotowych mieszanek przyprawowych np. indyjskiego curry. Doskonale komponuje się z potrawami z ryb, mięsa i owocami morza. Możesz dodać ją także do zupy, sosu i sałatki. Owoce kolendry stosowane są do produkcji preparatów leczniczych na niestrawność i reumatyzm. Natomiast olejek z kolendry pozwala wyeliminować gorzki smak. Stosuje się go jako środek zapachowy w różnego rodzaju produktach spożywczych, stanowi składnik alkoholi, tytoniu i niektórych słodyczy.

•    kolendra, w postaci suszonych owoców jest składnikiem curry
•    owoce kolendry nadają się do potraw słodkich i słonych – jako dodatek do mięs oraz marynat i kiszonek

Kolendra jest dodawana do dań z fasoli i grochu, a także do ciast, kompotów i likierów
•    świeże liście kolendry dodawane są do sosów, zup, sałatek i dań kuchni meksykańskiej


Kolendra mielona KCAL

Ile ma kalorii?

W 100 gramach kolendry mielonej znajdziemy około 300 kalorii. Biorąc pod uwagę fakt, że przyprawa ta jest dodawana do posiłków w niewielkich ilościach, jej kaloryczność nie jest duża. Kolendra mielona może więc być bez obaw stosowana przez osoby odchudzające się i dbające o szczupłą sylwetkę.


Kolendra mielona Opis

Kolendra mielona to przyprawa ceniona ze względu na swoje walory smakowe i zapachowe. Znana już w czasach starożytnych, obecnie uprawiana na całym świecie. Nazywana także "chińską pietruszką". Jest jednym z podstawowych składników kuchni azjatyckiej i indyjskiej. Doskonale komponuje się ze słodkimi i pikantnymi potrawami. Poznaj właściwości kolendry, dowiedz się jaki jest jej skład i wypróbuj sprawdzone przepisy na pyszne dania z dodatkiem tej przyprawy.

Co to jest kolendra mielona?

Kolendra to roślina zaliczana do rodziny baldaszkowatych. Wywodzi się z rejonów Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest na wszystkich kontynentach. Największym producentem tej przyprawy są Indie, skąd eksportuje się ją do Europy i USA. Jest to roślina jednoroczna. Osiąga od 20 do 140 cm, ma cienkie korzenie, nagą łodygę i kwiaty, które przybierają barwę jasnoróżową lub białą. Zielone części tej rośliny mają intensywny aromat i wykorzystuje się je jako przyprawę. Natomiast z nasion produkuje się olejek eteryczny. Smak liści kolendry jest nieznacznie się różni w zależności od rejonu, w którym roślina jest uprawiana. Na przykład kolendra pochodząca z Gruzji jest bardziej ostra w smaku, ta z rejonów Etiopii ma bardziej wyrazisty aromat. Kolendra to także roślina miododajna. Z jednego hektara uprawy można zebrać nawet 500 kg miodu.

Gdzie kupić i jaka jest jej cena?

Kolendra mielona jest powszechnie dostępna. Przyprawa ta w zależności od producenta różni się niestety jakością. Dobrze więc wybrać sprawdzony sklep ze zdrową żywnością i tam dokonać zakupu. Za opakowanie stugramowe tej przyprawy zapłacimy około 3 zł.

Czym zastąpić kolendrę?

Kolendra do złudzenia przypomina natkę pietruszki i właśnie ona może stanowić zamiennik tej przyprawy. Niestety smak pietruszki zupełnie różni się od smaku kolendry. Jeśli akurat nie mamy tej przyprawy pod ręką, możemy również zastosować aromatyczną bazylię. Nic jednak nie jest w stanie dokładnie odwzorować charakterystycznego smaku i zapachu kolendry.

Co zawiera kolendra?

Kolendra mielona to skarbnica cennych polifenoli, kwasów organicznych i aminokwasów, które korzystnie wpływają na ogólną kondycję naszego organizmu. Przyprawa ta jest także źródłem witaminy C, A i B2. Badania wykazały również obecność związków białkowych, celulozy, soli mineralnych, tłuszczy oraz olejków eterycznych, które są odpowiedzialne za bogaty aromat kolendry.

Właściwości lecznicze

Zdaniem naukowców kolendra (a zwłaszcza olejek z niej pozyskiwany) wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Jest również źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które mogą hamować powstawanie wolnych rodników. Badania naukowe prowadzone na szczurach wykazały również wpływ kolendry na zmniejszenie ilości cholesterolu we krwi. Roślina ta ma także właściwości uspokajające i przeciwlękowe za co naprawodopodobniej odpowiedzialny jest jeden z jej składników – linalol.

 

kolendra

 

Bibliografia:

Mariola Kozłowska, Małgorzata Ziarno – „Kolendra – skład i zastosowanie”; Postępy Fitoterapii 2/2012


Kolendra mielona przepisy / Kolendra mielona zastosowanie

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 cytryny (sok)
  • kandyzowana skórka z jednej cytryny
  • 2 szalotki, posiekane

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki w misce blendera i miksuj do uzyskania gładkości. Formuj w małe burgery i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 ° C przez około 20 minut.

DIP Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/2 dużej, soczystej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • zmielony czarny pieprz
  • 1/2 ząbku czosnku, posiekanego
  • mała pęczka pietruszki

Sposób wykonania:

Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Podaj z burgerami.


Jagnięcina po indyjsku

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.


ZUPA - KREM Z DYNI

ZUPA - KREM Z DYNI

Składniki:

  • Około 300 g pokrojonej w kostkę (pozbawionej pestek) i obranej ze skóry dyni piżmowej;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 cm korzenia imbiru;
  • 1 łyżeczki kurkumy;
  • 1 szalotki;
  • Szczypty ostrej papryki;
  • 100 ml mleka kokosowego;
  • 300 ml bulionu warzywnego;
  • Szczypty soli;
  • Garści posiekanej świeżej kolendry (lub dwie łyżeczki suszonej mielonej) lub natki pietruszki;
  • Garści prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Szalotkę pokrój w drobną kostkę, imbir zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmaż je na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (na dnie grubego garnka);
Do szalotki oraz imbiru dodaj łyżkę kurkumy oraz szczyptę ostrej papryki i praż całość jeszcze przez krótką chwilę;
Do podsmażonych składników dodaj pokrojoną w kostkę dynię i zalej całość bulionem warzywnym;
Kiedy dynia stanie się miękka, dodaj do zupy około 80ml mleczka kokosowego;
Gotuj zupę jeszcze przez kilka minut, a następnie zmiksuj ją na gładki krem przy pomocy blendera i dopraw solą według uznania;
Na suchej patelni upraż delikatnie nasiona słonecznika;
Przelej gotową zupę do miseczki, posyp ją prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą kolendrą, a na koniec polej odrobiną mleczka kokosowego.


Quesadillas z kurczakiem i kurkami

Quesadillas z kurczakiem i kurkami

Składniki:

- pierś z kurczaka 500 g
- kurki 200 g
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- ½ średniej cebuli
- tortilla – 8 sztuk
- suszona kolendra – łyżeczka
- pieprz ziołowy do smaku
- przyprawa do drobiu
- ser żółty – 100 g
- jogurt naturalny – 200 ml
- majonez – 10 łyżek
- ketchup – 5 łyżek

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka posypać przyprawą do drobiu i piec 20 min w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Kurki umyć, oczyścić i podsmażyć z cebulą na oliwie, doprawić solą, pieprzem ziołowym i kolendrą, ostudzić.
Na patelni skropionej oliwą podsmażyć tortille, na niej umieścić pokrojonego kurczaka, kurki, posypać startym żółtym serem, przykryć drugim plackiem tortilli smażyć przez około 5 min z każdej strony.
Z jogurtu, majonezu i ketchupu przygotować sos, doprawić do smaku pieprzem ziołowym i solą.
Podawać na ciepło z dodatkiem sosu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Kolendra mielona Opinie o produkcie: Kolendra mielona -100g