Kminek mielony cena, właściwosci, przepisy
Kminek mielony cena, właściwosci, przepisy
Kminek mielony cena, właściwosci, przepisy

Kminek mielony - 40g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Egipt
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

1,49 zł

RABAT - 32%

2,18 zł

-32

30 dni na zwrot

Kminek mielony Opis

Kminek to popularna przyprawa używana przede wszystkim do aromatyzowania kiszonej kapusty, pieczywa oraz serów. Stanowi również składnik likierów. Znany jest głównie z właściwości wspierających pracę układu pokarmowego. W medycynie alternatywnej stosowany jako panaceum na kolki u niemowląt. Olejek kminkowy znalazł również swoje zastosowanie w kosmetyce. Poznaj właściwości kminku i przekonaj się dlaczego warto włączyć go do swojej diety.

Co to jest kminek?

Kminek to jednoroczna roślina z rodziny selerowatych. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego, rośnie również w Polsce. Owoce kminku wykorzystuje się jako przyprawę. Przybierają one postać rozłupek o wydłużonym kształcie. Jego właściwości wspierające procesy trawienne docenili już starożytni Egipcjanie. Z nasion produkuje się także olej kminkowy, który wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Stanowi składnik m.in. specyfików pomagających walczyć z cellulitem, dodaje się go również do mydeł, płynów odkażających oraz past do zębów. Kminek może być stosowany jako przyprawa do aromatyzowania pieczywa, zup, tłustych mięs. Występuje także jako składnik wielu mieszanek przyprawowych.

Gdzie kupić i jaka cena?

Kminek mielony jest powszechnie dostępny. Możemy kupić go w każdym sklepie i supermarkecie, jednak najwygodniejszym rozwiązaniem są zakupy internetowe. Wybór sprawdzonego dostawcy to także gwarancja najwyższej jakości i świeżości tej przyprawy. Za opakowanie 40-gramowe mielonego kminku zapłacimy nie całe 2 zł.

Przeciwwskazania

Z uwagi na właściwości spowalniające proces krzepnięcia krwi, kminku nie powinny spożywać osoby mające problemy z krzepliwością, a także kobiety w ciąży. Spożyty w dużych ilościach może pogarszać zaburzenia krwawienia. Przyprawa ta wykazuje także działanie obniżające poziom cukru we krwi. Cukrzycy powinni skonsultować się z lekarzem prowadzącym przed włączeniem kminku do swojej diety. Kminek mielony stosowany jako przyprawa spożywany jest zazwyczaj w niewielkich ilościach i nie wywołuje skutków ubocznych.

Kminek mielony czy cały? Który lepszy?

Owoce kminku są dostępne w formie całych nasion, a także w postaci zmielonej. Całe nasiona dłużej zachowają świeżość, jednakże forma proszku jest o wiele wygodniejsza do stosowania. Do przyrządzenia naparu zdecydowanie lepiej użyć kminku mielonego. Natomiast do aromatyzowania pieczywa lub kiszonek zaleca się używanie kminku w całości. Całe nasiona można także żuć po ciężkostrawnym posiłku.

Kminek, kumin, kmin rzymski. Różnice.

Cechą wspólną kminku i kminu rzymskiego (inaczej nazywanego kuminem) jest to, że obie rośliny należą do grupy selerowatych. Różnią się jednak nie tylko wizualnie, ale mają także odmienny smak, właściwości i zastosowanie w kuchni. Ziarno kuminu jest jaśniejsze, przybiera kolor złotawy. Ma podłużny kształt, a poszczególne owoce są symetryczne. Natomiast kminek przybiera brązową barwę, a jego owoce są lekko wygięte na kształt banana. Smak i zapach kminu jest kojarzony z kuchnią orientalną. Kminek natomiast przywodzi na myśl bardziej rodzime potrawy. Kumin to sprzymierzeniec osób walczących ze zbędnymi kilogramami oraz złym cholesterolem. Natomiast kminek to przede wszystkim przyprawa zalecana do dań tłustych, ciężkostrawnych z uwagi na właściwości wspierające procesy trawienne.

Właściwości kminku mielonego

Kminek mielony to źródło witaminy C, B6, A i E oraz flawonoidów i soli mineralnych. Zalecany jest zwłaszcza dla osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu pokarmowego tj. wzdęcia, zaparcia, kolki. Wykazuje działanie rozkurczające. Napar z kminku stosowany jest także pomocniczo w łagodzeniu bolesnych skurczów miesiączkowych. Na co jeszcze stosuje się kminek? Zawartość olejków eterycznych sprawia, że kminek stosowany jest w celu odświeżenia oddechu. Stanowi więc składnik m.in. past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej. Przyprawa ta wykazuje działanie moczopędne. W medycynie ludowej stosowany był pomocniczo w leczeniu kaszlu z uwagi na działanie wykrztuśne.

 

kminek mielony


Kminek mielony przepisy / Kminek mielony zastosowanie

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 cytryny (sok)
  • kandyzowana skórka z jednej cytryny
  • 2 szalotki, posiekane

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki w misce blendera i miksuj do uzyskania gładkości. Formuj w małe burgery i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 ° C przez około 20 minut.

DIP Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/2 dużej, soczystej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • zmielony czarny pieprz
  • 1/2 ząbku czosnku, posiekanego
  • mała pęczka pietruszki

Sposób wykonania:

Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Podaj z burgerami.


Jagnięcina po indyjsku

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.


Kotlety mielone w sosie z kminkiem

Kotlety mielone w sosie z kminkiem

Składniki:

- mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 bułka kajzerka
- mąka pszenna (do obtoczenia)
- mleko do namoczenia bułki
- sos: 5 cebul, masło do smażenia, olej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki wody, sól, pieprz, kminek, tymianek, słodka papryka

Przygotowanie:

5 sztuk cebul pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Namoczyć kajzerkę w mleku.
Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, odciśniętą kajzerkę, wszystko wymieszać, gdy masa jest zbyt rzadka, dodać bułki tartej, doprawić do smaku.
Formować kotlety, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Kotlety przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę, zalać całość wodą, dodać kminek i tymianek, gotować na wolnym ogniu około 30 min.
Rozrobić wodę z mąką, by zagęścić sos, dodać do kotletów, ponownie zagotować.
Kotlety podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami


Sałatka ziemniaczana z kminkiem

Sałatka ziemniaczana z kminkiem

Składniki:

- ziemniaki – 500 g
- czerwona cebula – 1 szt.
- kiełki soi – 25 dag
- kminek mielony – ½ łyżeczki
- sos: łyżeczka musztardy, ½ łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mleka skondensowanego, 6 łyżek jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach razem z kminkiem, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę, kiełki umyć i odsączyć z nadmiaru wody, dodać do ziemniaków, doprawić do smaku.
Połączyć składniki na sos, polać nim warzywa.

 


Kminek mielony Zastosowanie

Do czego wykorzystać kminek?

Kminek mielony warto dodawać do wszelkich ciężkostrawnych dań. Wspomoże pracę układu pokarmowego po spożyciu dań z kapusty oraz tłustych mięs. Bardzo dobrze komponuje się z drobiem, stanowi niezastąpiony składnik bigosu. Jak spożywać kminek? Zmielone nasiona można bezpośrednio dodawać do potraw. Całe można uprzednio podprażyć na suchej patelni, co pozwoli wydobyć z nich pełnie aromatu. Kminek mielony można wykorzystać także do przyrządzenia naparu, zwłaszcza w dolegliwościach trawiennych. Wystarczy zalać jedną łyżeczkę tej przyprawy 250 ml wrzątku i zaparzać pod przykryciem ok 15 min. Tak przygotowany napar należy przecedzić i spożywać trzy razy dziennie. Całe owoce posłużą natomiast do przygotowania domowego wina kminkowego. Do tego celu potrzebne będą owoce anyżu, kopru włoskiego, liście mięty pieprzowej i rumianku oraz butelka białego wina. Taka mieszanka po dwóch tygodniach leżakowania jest gotowa do spożycia.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Kminek mielony Opinie o produkcie: Kminek mielony - 40g

E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
16/11/17
Kminek
Review by Elżbieta on 16 Nov 2017 review stating Kminek
Produkt zgodny z zamówieniem, bardzo dobrej jakości. Polecam.
E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
02/08/17
KMINEK MIELONY - 40G
Review by Elżbieta on2 Aug 2017 review stating KMINEK MIELONY - 40G
Polecam, produkt świeży, smaczny. Sklep super.
E
Elżbieta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
15/01/16
KMINEK MIELONY - 40G
Review by Elżbieta on 15 Jan 2016 review stating KMINEK MIELONY - 40G
Produkt dobrej jakości w przystępnej cenie, polecam, szybka dostawa.