Laski cynamonu, cynamon laski cena, przepisy, właściwości
Laski cynamonu, cynamon laski cena, przepisy, właściwości
Laski cynamonu, cynamon laski cena, przepisy, właściwości
Laski cynamonu, cynamon laski cena, przepisy, właściwości

Cynamon laski - 50g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndonezja / Wietnam
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

3,86 zł

RABAT - 12%

4,38 zł

-12

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Cynamon Opis

Kojarzy się z zapachem świątecznego piernika i szarlotki, jest jedną z najlepiej rozpoznawanych potraw świata, dostępny w wersji mielonej lub w postaci lasek. Cynamon, bo o nim mowa, znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale jest również wykorzystywany od wieków jako środek leczniczy. Nasze babcie doceniały jego właściwości wzmacniające organizm zwłaszcza w czasie przeziębienia. Obecnie prowadzi się badania nad możliwością pomocniczego wykorzystania cynamonu w terapiach onkologicznych, leczeniu cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Cynamon stanowi również składnik wielu suplementów diety. Wszystko za sprawą jego cennych właściwości zdrowotnych. Sprawdź co powinieneś wiedzieć o tej przyprawie.

Gdzie występuje i jak rośnie cynamon?

Cynamon to przyprawa, którą pozyskiwana jest z kory cynamonowca. Jest to drzewo z rodziny wawrzynowatych o wiecznie zielonych, skórzastych liściach. Posiada dość niepozorne, zielonkawe kwiaty i owoce wyglądem przypominające wiśnie. Roślina ta występuje w kilku odmianach. Najbardziej popularne rodzaje to: cynamonowiec cejloński, chiński i kamforowy. Ten pierwszy występuje w rejonach Sri Lanki, porasta obszary Indii, Madagaskaru i Mauritiusu. Uprawia się go także na terenach południowo-wschodniej Azji, Ameryki Południowej oraz we wszystkich krajach o tropikalnym klimacie. Cynamonowiec chiński porasta rejony Chin, Wietnamu i Birmy. Odmiana kamforowa występuje natomiast w Japonii, Tajlandii, na Tajwanie, Półwyspie Koreańskim, a także w Afryce Wschodniej. Najczęściej spotykaną formą tej przyprawy jest cynamon mielony oraz w laskach, ale w niektórych krajach wykorzystuje się także smażoną w dużych płatach korę cynamonowca. Zastosowanie znajdują również niedojrzałe owoce – pąki cynamonowe. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się natomiast olejek cynamonowy, który jest pozyskiwany z kory i liści tej rośliny. Co ciekawe, zbiory kory odbywają się tylko dwa razy w roku, a do tego celu nadają się dopiero ośmioletnie drzewa.

Trochę historii

Jest to jedna z tych przypraw, która ma najdłuższą historię. Cynamon stosowali już starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Doceniali nie tylko jego walory smakowe, ale przekonali się także o jego prozdrowotnych właściwościach. W czasach starożytnych niezwykle popularny był syrop z kory cynamonowca, który nadawał ciału boski kolor i wzmacniał organizm. W Egipcie był wykorzystywany także do balsamowania zwłok. Rzymianie wierzyli, że cynamon potrafi uzdrowić nie tylko ciało, ale i duszę, dlatego też okadzali nim mieszkania, by wypędzić złe duchy. Starożytni stosowali tą przyprawę w celu łagodzenia kaszlu i innych dolegliwości towarzyszących przeziębieniu ze względu na jego właściwości rozgrzewające. W medycynie chińskiej zalecano stosowanie cynamonu w bólach menstruacyjnych oraz problemach trawiennych.

Współczesne wykorzystanie cynamonu

Obecnie cynamon to przede wszystkim przyprawa wykorzystywana w kuchni do słodkich wypieków. Bardzo dobrze komponuje się z jabłkami, jest nieodłącznym dodatkiem do piernika oraz składnikiem wyrobów czekoladowych. Stosuje się go także do różnego rodzaju napojów: kaw, herbat, nalewek, grzanego wina. Cynamon wykorzystywany jest poza tym jako środek łagodzący dolegliwości trawienne tj. brak apetytu, wzdęcia, biegunki, zgaga. W badaniach naukowych podkreśla się jego zdolność do zwiększenia wchłaniania składników odżywczych oraz wydzielania większej ilości soków trawiennych. Dlatego też jest składnikiem wielu aptecznych mieszanek ziołowych poprawiających trawienie. Przyjmuje się, że cynamon jest także naturalnym antyseptykiem. Olejek z liści tej rośliny wykorzystuje się w stomatologii m.in. do odkażania kanałów zębowych. Jest również składnikiem niektórych past do zębów z uwagi na działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Cynamon w laskach, czy mielony? Który jest lepszy?

W przypadku cynamonu w laskach łatwiej ocenić jego jakość i odróżnić go od tańszych zamienników. Najlepiej unikać cynamonu Cassia, który może zawierać większe ilości substancji mających negatywny wpływ na nasze nerki (kumaryny). Laski cynamonu powinny być ciasno zwinięte, jasnobrązowe, bez problemu można je zetrzeć na tarce. Na dodatek przyprawa w takiej postaci dłużej zachowa świeżość i swoje dobroczynne właściwości. Kupując cynamon mielony, jedyną opcją sprawdzenia, czy jest to oryginalna przyprawa, jest zapoznanie się ze składem umieszczonym na opakowaniu przez producenta.

Gdzie kupić cynamon w laskach i jaka jest jego cena?

Cynamon w laskach dostępny jest niemal w każdym supermarkecie. Niech jednak nie zwiedzie nas wyjątkowo korzystna cena tej przyprawy. Tańsze zamienniki różnią się aromatem i smakiem. Najlepiej kupić cynamon w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością, by mieć pewność, że jest on najwyższej jakości. Za 50 g tej przypraw zapłacimy mniej niż 5 zł.

Jak zetrzeć cynamon?

Laski cynamonu można zetrzeć na tarce albo użyć do tego moździerza. W przypadku oryginalej przyprawy czynność ta nie powinna stanowić problemu. Zamienniki będą kruszyć się i łamać. Najlepiej mielić cynamon w laskach tuż przed jego wykorzystaniem. To pozwoli zachować smak i aromat tej przyprawy na dłużej. W przypadku zmielenia większej ilość należy przechowywać cynamon w szczelny pojemniku, aby nie zwietrzał.

Czy cynamon jest szkodliwy? Przeciwwskazania do stosowania.

Cynamon zawiera w swoim składzie eugenol. Jest to składnik, który może mieć negatywny wpływ na właściwości żółci. Dlatego też nie zaleca się jego stosowania osobom, które chorują na kamice wątrobową lub zaburzenia związane z funkcjonowaniem woreczka żółciowego. Czy cynamon może uczulać? Znajduje się on na liście alergenów pokarmowych i kontaktowych. To oznacza, że oprócz typowych reakcji alergicznych (tj. duszności, obrzęk górnych dróg oddechowych, biegunka) może wywoływać zmiany atopowe w kontakcie ze skórą. Zaczerwienienie warg, dziąseł, dłoni po spożyciu cynamonu powinno skłonić do konsultacji lekarskiej.

Jak wpływa na skórę?

Cynamon wykorzystywany jest również w kosmetyce. Stanowi składnik wielu kremów do twarzy, maseczek i balsamów antycellulitowych pobudzających krążenie krwi. Olejek cynamonowy wykazuje właściwości nawilżające i łagodzące stany zapalne. Stosowany na twarz zmniejsza widoczność porów. Zalecany jest zwłaszcza dla osób, które mają tłustą i mieszaną cerę. W domowym zaciszu z łatwością przygotujesz maseczkę, która oczyści skórę z zanieczyszczeń. Do tego celu wystarczy 1 łyżka miodu i 1 łyżka wcześniej zmielonego cynamonu. Co więcej, cynamon stosowany na włosy może wspomóc walkę z ich wypadaniem. Do wcześniej wymienionych składników wystarczy dodać łyżkę oliwi i taką miksturę nakładać na skórę głowy. Po 15 minutach całość należy spłukać.

Cynamon przeciw komarom?

Tą aromatyczną przyprawę wykorzystasz również w ogrodzie. Intensywny zapach oraz zawartość aldehydu cynamonowego odstrasza mrówki, mszyce i komary. Wystarczy wysypać kilka łyżek mielonego cynamony w miejscu, gdzie najczęściej przebywają owady. Do tego celu nadaje się także ekstrakt pod postacią olejku cynamonowego.

 

cynamon

Bibliografia:

Katarzyna Kaławaj, Marta Kinga Lemieszek – „Prozdrowotne właściwości cynamonu”; Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, Tom 21, Nr 3, 328–331


Cynamon KCAL

Co zawiera i dlaczego warto go jeść?

Cynamon to przede wszystkim źródło witaminy K, żelaza, wapnia i magnezu. Zawiera także błonnik. Kora cynamonowca jest bogata w olejki eteryczne, które nadają potrawom niesamowity aromat. W znacznej mierze jest to aldehyd cynamonowy i eugenol. Jedna łyżeczka cynamonu dostarcza naszemu organizmowi około 6 kalorii. Cynamon posiada również właściwości rozgrzewające, więc będzie idealnym dodatkiem do ulubionego napoju zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Cynamon na odchudzanie?

Naukowcy podkreślają korzystne działanie cynamonu na poziom glukozy we krwi. Badania naukowe prowadzone na grupie chorych na cukrzycę typu 2 wskazują, że warto włączyć cynamon do ich diety jako uzupełnienie terapii farmakologicznej. Przyprawa ta zaliczana jest także do termogeników przyspieszających przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego też stanowi składnik wielu suplementów diety, które mają wspomóc walkę z nadmiarem zbędnych kilogramów.


Cynamon przepisy / Cynamon zastosowanie

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

Składniki:

- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.

Wykonanie: 

Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;

Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;

Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;

Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.


Jagnięcina po indyjsku

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.


Cynamon Zastosowanie

Jak używać?

Cynamon to przyprawa, która wzbogaca smak wielu słodkich deserów. Oprócz tradycyjnego dodatku do szarlotki i piernika można wykorzystać ją także do aromatyzowania wytrawnych potraw. Sprawdzi się do dań rybnych, mięsnych, a także zup. Idealnie komponuje się z mlekiem i miodem, dlatego też warto dodać szczyptę cynamonu do herbaty lub kawy. Laski cynamonu pełnią również funkcję dekoracyjną.

Zastosowanie w kuchni:

•    Cynamon jest stosowany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina
•    Małe ilości cynamonu dodaje się do aromatyzowania ryb, mięs, gulaszu i baraniny, a także kompotów, deserów i ciast
•    Cynamonem przyprawia się kompoty, soki owocowe oraz grzane wina
•    Cynamon stosuje się w powszechnie w kuchni indyjskiej i chińskiej
 

Znakomicie sprawdza się w przypadku dań mięsnych i pikantnych. Jest rewelacyjnym dodatkiem do potraw na słodko np. szarlotek, musów czy kremów.

Chyba nie ma nikogo, kto nie używałby cynamonu do kompotów z gruszek, deserów czekoladowych czy ciast. Znakomicie sprawdza się także jako dodatek do chleba korzennego i grzanek.

 

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Cynamon Film


Cynamon Opinie o produkcie: Cynamon laski - 50g

J
Julianna
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
15/11/16
Cynamon w laskach
Review by Julianna on 15 Nov 2016 review stating Cynamon w laskach
Produkt bardzo dobry gatunkowo. Doskonały do kompotów. Można dodawać do przetworów na zimę np. do pasteryzowanych kompotów, dżemów śliwkowych. Polecam.
M
Magdalena
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
04/11/16
Cynamon
Review by Magdalena on4 Nov 2016 review stating Cynamon
Jest pyszny po zmieleniu.Polecam. Bardziej aromatyczny.
K
Krystian
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
26/07/16
super
Review by Krystian on 26 Jul 2016 review stating super
Znakomity dodatek do deserów. Super.
A
Andrew, j.
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
27/05/16
Ancymon w ...laskach!
Review by Andrew, j. on 27 May 2016 review stating Ancymon w ...laskach!
Cynamon tak znakomity, ze można laski zapraszać do siebie... i pobierać (je)go w...laskach..!
R
Róza
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
20/04/16
cynamon
Review by Róza on 20 Apr 2016 review stating cynamon
dobra jakość znakomita cena


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również