Płatki owsiane bezglutenowe zwykłe opinie, właściwości
Płatki owsiane bezglutenowe zwykłe opinie, właściwości

Płatki owsiane bezglutenowe zwykłe 500g - PIĘĆ PRZEMIAN (SIMPATICO)

PRODUCENTPIĘĆ PRZEMIAN (SIMPATICO)
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

10,50 zł

RABAT - 5%

11,03 zł

-5

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Płatki owsiane bezglutenowe przeznaczone są nie tylko dla osób z nietolerancją glutenu.

Zawierają naturalny błonnik, który wspomaga regulację pracy układu pokarmowego i daje poczucie sytości. Ponadto hamuje gwałtowne uwalnianie się cukru do krwi.

Płatki zawierają duże ilości tłuszczu roślinnego, co powoduje,  przez co są niezwykle odżywcze. Nie zawierają glutenu, ponieważ powstają ze zbóż z wyselekcjonowanych upraw. 

Wartość energetyczna: 368kcal/1522kJ

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Tłuszcz: 7.0g
W tym nasycone: 1.0g
Węglowodany: 60,5g
W tym cukry: 1,1g
Białko: 10,3g
Błonnik: 8,3g
Sól: 0,003g


Wartości odżywcze / Skład

W skład produktu wchodzą płatki owsiane. Nie zawiera glutenu. 


przepisy /zastosowanie

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

Składniki:

- Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
- 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
- garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
- 1 banan
- łyżka rodzynek
- odrobina kakao
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)

Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.


ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

Spód:

- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)

Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa nerkownikowa:

- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)

Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.

Polewa:

- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.


OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Składniki:

- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 chipsów bananowych połamanych na mniejsze kawałki
- 5 chipsów jabłkowych połamanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- kilka orzechów włoskich
- szczypta cynamonu i kardamonu do smaku
- 1 szklanka lub więcej mleka krowiego/ roślinnego/ 

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Smacznego.


Zastosowanie

Płatki przygotowuje się zagotowując je w mleku.

Można je dodać do zupy mlecznej lub owsianki.

Płatki można przygotować na mleku roślinnym, wzbogaconym w wapń, co jest alternatywą dla osób, które nie używają mleka zwierzęcego.

Płatki mogą zastąpić kaszę, makaron i ziemniaki w daniach obiadowych. Można także dodawać je do zup warzywnych.  

 



Opinie o produkcie: Płatki owsiane bezglutenowe zwykłe 500g

N
Natalia
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
30/11/16
Płatki bg
Review by Natalia on 30 Nov 2016 review stating Płatki bg
Płatki smaczne, delikatne.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Płatki owsiane – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają i dlaczego warto je jeść?

Płatki owsiane stanowią idealny sposób na zdrowe i smaczne rozpoczęcie dnia. Są one nie tylko doskonałym źródłem energii, ale również cennych witamin i minerałów. Jak niniejszy produkt może wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu? I czy płatki owsiane sprawdzają się w pielęgnacji zmęczonej skóry? Odpowiedzi na te oraz inne pytania, znajdziesz w dalszej części tekstu. Z […]

czytaj więcej...

Płatki owsiane na 3 sposoby. Podpowiadamy jak wykorzystać je w naszej kuchni!

Płatki owsiane to produkt, który z łatwością możemy znaleźć w kuchni każdego z nas. Charakteryzują się one nie tylko doskonałą wartością odżywczą, ale przede wszystkim wielością zastosowań. Dlatego też, w poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie trzy różne sposoby na wykorzystanie płatków owsianych w naszej codziennej diecie. Z tego artykułu dowiesz się Jak przygotować pożywną owsiankę […]

czytaj więcej...