Karob cena, chleb świętojański zastosowanie, opinie, właściwości
Karob cena, chleb świętojański zastosowanie, opinie, właściwości
Karob cena, chleb świętojański zastosowanie, opinie, właściwości

Karob 250g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAAlgieria
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

5,90 zł

RABAT - 16%

6,99 zł

-16

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Wartości odżywcze

Składniki: sproszkowany Karob 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

- Owoce karobu, przerobione na mąkę, nadają wypiekom ciemnego koloru. W smaku i zapachu przypominają kakao i dlatego są używane, jako jego substytut. Zawierają mniej tłuszczu niż kakao i nie mają w składzie kofeiny.
- Nasiona karobu można zmielić i przygotowywać z nich napój.
- Z owoców karobu wyciskany jest sok, którego można używać, jako syropu do konserw owocowych i dodatku aromatyzującego do alkoholi.
- Proszek z karobu zastępuje gorzkie kakao i można go dodawać do wypieków, budyniów i napojów. Należy dodawać go jednak o połowę mniej niż kakao.


Opis

Karob nazywany jest, też szarańczakiem strąkowym i ceratonią. Jest uważany za jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych na świecie.

Karob to gatunek zimozielonego drzewa, należącego do rodziny bobowatych. Występuje dziko w regionie śródziemnomorskim, a jego strąki są nazywane „chlebem świętojańskim”.

Drzewo karobu nazywane jest, też „chlebem św. Jana” i rośnie w krajach o ciepłym klimacie. Posiada bardzo cenne wartości odżywcze.


przepisy /zastosowanie

CZEKOLADOWE KULKI MOCY

CZEKOLADOWE KULKI MOCY

Składniki:
- 10 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych wcześniej we wrzątku
- 1 szklankę płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki karobu
- pół szklanki wiórków kokosowych
- szczyptę soli
Wykonanie:
1. Daktyle, płatki, olej i karob blenduj razem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstaw na 15 minut do lodówki.
2. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie pralinki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i włóż do lodówki do schłodzenia.


CZEKOLADOWY MUS

CZEKOLADOWY MUS

Składniki:

- 1 miękkie awokado
- 20 g orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli

Wykonanie:

Awokado obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Orzechy zemleć. Wszystko razem zmiksować w blenderze na gładką masę. Przełożyć do szklanego pojemniczka i przechowywać w lodówce (kilka dni).


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film


Opinie o produkcie: Karob Vivio 250g


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również