ZDROWY TYDZIEŃ! -10% Z KODEM: ZDROWIE    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Erytrytol (erytrythol) 1000g , cena erytrolu, erytrol sklep internetowy,
Erytrytol (erytrythol) 1000g , cena erytrolu, erytrol sklep internetowy,
Erytrytol (erytrythol) 1000g , cena erytrolu, erytrol sklep internetowy,
Erytrytol (erytrythol) 1000g , cena erytrolu, erytrol sklep internetowy,

Erytrytol (erythrythol) 1000g - VIVIO

14,99 zł(56)
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Erytrol Zastosowanie

Erytrol Do pieczenia i znacznie więcej

Erytrol stosowany jest w Polsce jako zmiennik cukru już od 2008 roku. Jest on używany zarówno do słodzenia herbaty, jak i wypieku domowych ciast. Ponadto, niniejszy produkt można stosować podczas produkcji niskokalorycznych dżemów, lodów lub galaretek. W przemyśle spożywczym, erytrol używany jest również jako substancja odpowiedzialna za hamowanie smaku, zagęszczacz produktu oraz wzmacniacz aromatu. Warto również wiedzieć, iż cukier erytrol znajduje swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W tym przypadku, stosowany jest głównie jako zamiennik gliceryny, zabezpieczający produkt przed zbyt szybkim zepsuciem.


Erytrol Film


Erytrol KCAL

Erytrol posiada zaledwie od 0,2 do 0,4 kcal na 1 gram produktu. Dla porównania, 1 g cukru zawiera w sobie aż 4 kalorie. W związku z tym, erytrol może stanowić cenne wsparcie dla osób, które starają się pozbyć nadmiaru zbędnych kilogramów.


Erytrol Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat erytrolu oraz jego właściwości zdrowotnych

Erytrol (erytrytol) jest jednym z najczęściej wybieranych słodzików przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy oraz nadwagi i otyłości. Swoim smakiem i wyglądem przypomina tradycyjny cukier. Niemniej jednak, znacząco się od niego różni pod względem właściwości zdrowotnych. Jest niskokaloryczny i sprzyja zachowaniu zdrowia jamy ustnej. A co jeszcze warto wiedzieć na temat erytrolu?

Erytrol Co to jest?

Erytrol, podobnie jak ksylitol oraz mannitol, należy do grupy alkoholi cukrowych (tak zwanych polioli). Niniejszy związek chemiczny odznacza się niską zawartością kaloryczną oraz niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, iż nie podnosi on w sposób gwałtowny poziomu glukozy we krwi. Erytrol naturalnie występuje zarówno w niektórych owocach (na przykład, w gruszkach lub winogronach), jak i pyłkach kwiatów, grzybach, owocach morza, algach morskich, porostach oraz w napojach podlegających procesowi fermentacji (na przykład, w winie). Niniejszy produkt pozyskiwany jest na drodze syntetyzacji drożdży z gliceryny odpadowej.

Erytrol zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem przypomina tradycyjny cukier spożywczy. Niemniej jednak, charakteryzuje się on nieco mniejszą słodkością. Szacuje się, iż zapewnia on słodycz cukru w około 60%, a nawet 70%. Warto również wiedzieć, iż spożycie niniejszego produktu pozostawia w jamie ustnej przyjemne i delikatne uczucie chłodu.

Właściwości zdrowotne erytrolu

Erytrol nie jest syntetyzowany przez ludzki organizm, co oznacza, że jest z niego wydalany wraz z moczem w niezmienionej formie. Dlatego też, jego spożycie nie wywołuje żadnych efektów niepożądanych w obrębie układu pokarmowego. Warto również wiedzieć, iż erytrol, ze względu na zbliżony smak oraz słodkość do tradycyjnego cukru, może stanowić cenny element w profilaktyce próchnicy dziecięcej, jak i osób dorosłych. Dodatkowo, erytrol wykazuje działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, iż jest on odpowiedzialny za ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Erytrol dla cukrzyków?

Indeks glikemiczny erytrolu jest równy 0. Oznacza to, iż jest on całkowicie bezpieczny dla osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Warto również wiedzieć, iż niniejszy produkt posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Dlatego też, z powodzeniem może stosowany być jako zamiennik cukru, w diecie osób z cukrzycą.

Przeciwwskazania i skutki uboczne erytrolu

Liczne badania naukowe dowodzą, iż erytrol nie jest szkodliwy dla zdrowia. Niniejszą tezę potwierdza Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Ponadto, w odróżnieniu od innych słodzików, w przypadku erytrolu nie było konieczności ustalania maksymalnej dziennej dawki spożycia. Niemniej jednak, u niektórych osób spożywanie erytrolu w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania określonych objawów niepożądanych, takich jak:

  • Bóle brzucha;
  • Wzdęcia brzucha oraz nieprzyjemne gazy;
  • Biegunka i rozwolnienie.

Powstawanie powyższych objawów uzależnione jest od indywidulanych predyspozycji oraz wrażliwości organizmu. Nie istnieją żadne wyraźne przeciwwskazania dotyczące spożywania erytrolu zarówno przez dzieci, jak i kobiety karmiące piersią i znajdujące się w okresie ciąży.

Erytrol Cena

Kilogram erytrolu kosztuje od 20,00 do 30,00 złotych. Niemniej jednak, cena produktu może różnić się w zależności od producenta, jak i dystrybutora. Dlatego też, warto przyjrzeć się ofertom dostępnym w sklepach internetowych ze zdrową żywnością i wybrać ten produkt, którego cena i jakość będzie dla nas najbardziej odpowiednia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

Poniżej postanowiliśmy udzielić odpowiedzi na najczęściej zadawane przez Państwa pytania dotyczące erytrolu.

Pytanie 1: Erytrol Zdrowy czy nie? Erytrol uznawany jest za substancję całkowicie bezpieczną dla naszego zdrowia. Niniejszą tezę potwierdza Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).

Pytanie 2: Erytrol Gdzie kupić? Erytrol możemy kupić w niektórych sklepach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas, możemy kupić erytrol w atrakcyjnej ofercie cenowej.

Pytanie 3: Erytrol Czy ksylitol, który z nich warto wybrać? Zarówno erytrol, jak i ksylitol to zdrowe zamienniki dla tradycyjnego cukru. Ponadto, niniejsze produkty charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i sprzyjają profilaktyce chorób w obrębie jamy ustnej.

Pytanie 4: Erytrol W ciąży, czy jest bezpieczny? Jeśli nie istnieją żadne wyraźne przeciwwskazania, erytrol może stosowany być zarówno przez kobiety karmiące piersią, jak i te znajdujące się w okresie ciąży.

Pytanie 5: Erytrol Jak stosować? Erytrol z powodzeniem można stosować w roli zamiennika dla tradycyjnego cukru. Zalecaną, dzienną dawką spożycia jest od 0,5 do 1 grama produktu na 1 kilogram należnej masy ciała człowieka.

Cukier erytrol to niskokaloryczny i bezpieczny zamiennik tradycyjnego cukru. Warto stosować go w swojej kuchni z uwagi na niski indeks glikemiczny. Ponadto, erytrol pozytywnie wpływa na zachowanie zdrowia jamy ustnej, co sprzyja profilaktyce próchnicy zarówno wśród dzieci, jak i osób dorosłych.


 

erytrol

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAChiny
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI
PRZEPIS

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

Składniki na 4 porcje
blaszka tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. 30x11cm

  • 70 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki orzechowej
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek erytrolu
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 20 orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • Przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)

Wykonanie:

Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.

Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g

Smacznego!

PROSTY PLACEK ZE ŚLIWKAMI
PRZEPIS

PROSTY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

- 20 dag mąki jaglanej
- 15 dag mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 30 dag erytrolu
- 20 dag masła
- cukier wanilinowu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 dag śliwek węgierek

Wykonanie:

Mąki przesiać do miski i połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę dodając po jednym jajku w trakcie ucierania. Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąki wymieszane z proszkiem - i wszystko utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Śliwki umyć, przepołowić, wypestkować.
Formę do ciasta wyłożyć pergaminem, przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki, docisnąć.
Piec ok 30 min w temp 220-240 stopni.

DŻEM Z SUSZONYCH MORELI
PRZEPIS

DŻEM Z SUSZONYCH MORELI

Składniki:

- 500g suszonych moreli
- 200 g erytrolu
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 jabłka
- sok z 1-2 cytryn

Wykonanie: 

Morele namocz w wodzie (ok 800 ml wody) na ok 4 godziny, aż napęcznieją. Kiedy będą już gotowe - morele razem z wodą, w któej się moczyły - zagotuj. Gotuj na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodaj obrane i pokrojone w drobna kostke jabłka, cukry, sok z cytryny do smaku.
Gotuj do użyskania pożądanej konsystencji. Często mieszaj. Gorący nakładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem aż wystygną.

LODY OWOCOWE
PRZEPIS

LODY OWOCOWE

Składniki:

  • Około 200g jogurtu typu greckiego;
  • 1 szklanka mrożonych malin;
  • 1 szklanka mrożonych borówek;
  • 1 szklanka mrożonych truskawek;
  • 3-4 łyżki erytrolu;
  • 4 listki mięty;
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Do kielicha blendera przełóż: jogurt typu greckiego, olej kokosowy oraz mrożone owoce;

Miksuj całość tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj do niej odrobinę mleka kokosowego;

Do otrzymanej masy dodaj erytrol i wymieszaj całość przy pomocy dużej łyżki;

Gotową masę lodową możesz przełożyć do pucharków i jeść bezpośrednio po przygotowaniu, dekorując ją świeżymi liśćmi mięty. Jeśli jednak chcesz podać lody później, przełóż je do szklanego pojemnika i włóż do zamrażarki na 2-3 godziny.

Mus gruszkowy z łuską babki jajowatej
PRZEPIS

Mus gruszkowy z łuską babki jajowatej

Składniki:

- 1 kg gruszek
- 0,5 szklanki cukru/ksylitolu/erytrytolu
- kilka goździków
- cynamon do smaku
- sok z jednej cytryny
- 50 g łuski babki jajowatej

Wykonanie:

Pokrojone gruszki gotować do miękkości wraz z cukrem w niewielkiej ilości wody. Dodać przyprawy i sok z cytryny. Gotować jeszcze przez około 15 minut. Masę przetrzeć przez sito lub zblendować. Do musu dodać łuskę babki jajowatej i dokładnie wymieszać.

Brownie z masą krówkowa i solonymi migdałami
PRZEPIS

Brownie z masą krówkowa i solonymi migdałami

Składniki:

- 250g masła
- 250g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 250g cukru lub erytrytolu
- 180g mąki
- szczypta soli
- 100g migdałów prażonych solonych
- 125 g serka mascarpone
- 250g masy krówkowej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 160°C. Masło umieść w rondelku i roztop je na małym ogniu. Dodaj czekoladę i mieszaj od czasu do czasu, nie podgrzewając za bardzo masy. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem, połącz z ziarenkami wanilii. Do masy dodaj roztopioną czekoladę z masłem i zmiksuj na gładką masę. Na końcu dodaj mąkę z solą i zmiksuj na jednolite ciasto. Wyłóż do przygotowanej formy, wyrównując powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Serek mascarpone zmiksuj z masą krówkową do połączenia się składników i wyłóż na ostudzone ciasto. Wierzch posyp solonymi migdałami.