Erytrytol cukier zastosowanie, cena, właściwości, opinie
Erytrytol cukier zastosowanie, cena, właściwości, opinie
Erytrytol cukier zastosowanie, cena, właściwości, opinie
Erytrytol cukier zastosowanie, cena, właściwości, opinie
Erytrytol cukier zastosowanie, cena, właściwości, opinie

Erytrytol 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAChiny
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt
OPAKOWANIE PAPIEROWEErytrytol 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

26,99 zł

RABAT - 21%

33,98 zł

-21

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Erytrol Zastosowanie

Erytrol Do pieczenia i znacznie więcej

Erytrol stosowany jest w Polsce jako zmiennik cukru już od 2008 roku. Jest on używany zarówno do słodzenia herbaty, jak i wypieku domowych ciast. Ponadto, niniejszy produkt można stosować podczas produkcji niskokalorycznych dżemów, lodów lub galaretek. W przemyśle spożywczym, erytrol używany jest również jako substancja odpowiedzialna za hamowanie smaku, zagęszczacz produktu oraz wzmacniacz aromatu. Warto również wiedzieć, iż cukier erytrol znajduje swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W tym przypadku, stosowany jest głównie jako zamiennik gliceryny, zabezpieczający produkt przed zbyt szybkim zepsuciem.


Erytrol Film

Erytrol KCAL

Erytrol posiada zaledwie od 0,2 do 0,4 kcal na 1 gram produktu. Dla porównania, 1 g cukru zawiera w sobie aż 4 kalorie. W związku z tym, erytrol może stanowić cenne wsparcie dla osób, które starają się pozbyć nadmiaru zbędnych kilogramów.


Erytrol Opis

Erytrol należy do grupy alkoholi cukrowych (tak zwanych polioli). Odznacza się niską zawartością kaloryczną oraz niskim indeksem glikemicznym. Jest więc idealnym słodzikiem dla osób zmagających się z cukrzycą, nadwagą czy otyłoscią. Erytrol zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem przypomina tradycyjny cukier spożywczy, ale jest on nieco mniej słodki. Szacuje się, iż zapewnia on słodycz cukru w około 60%, a nawet 70%. Warto również wiedzieć, iż spożycie niniejszego produktu pozostawia w jamie ustnej przyjemne i delikatne uczucie chłodu. Erytrol w kuchni zastępuje cukier, może być dodawany do wypieków, deserów. Można słodzić nim napoje, kawę, herbatę. Erytrol (erytrytol) jest niskokaloryczny i sprzyja zachowaniu zdrowia jamy ustnej. A co jeszcze warto wiedzieć na temat erytrolu?

 

erytrol


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Erytrol Opinie o produkcie: Erytrytol 1000g

Erytrol przepisy / Erytrol zastosowanie

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

Składniki na 4 porcje
blaszka tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. 30x11cm

  • 70 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki orzechowej
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek erytrolu
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 20 orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • Przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)

Wykonanie:

Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.

Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g

Smacznego!


PROSTY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

PROSTY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

- 20 dag mąki jaglanej
- 15 dag mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 30 dag erytrolu
- 20 dag masła
- cukier wanilinowu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 dag śliwek węgierek

Wykonanie:

Mąki przesiać do miski i połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na pulchną masę dodając po jednym jajku w trakcie ucierania. Dodać cukier, cukier wanilinowy, mąki wymieszane z proszkiem - i wszystko utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Śliwki umyć, przepołowić, wypestkować.
Formę do ciasta wyłożyć pergaminem, przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki, docisnąć.
Piec ok 30 min w temp 220-240 stopni.


DŻEM Z SUSZONYCH MORELI

DŻEM Z SUSZONYCH MORELI

Składniki:

- 500g suszonych moreli
- 200 g erytrolu
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 jabłka
- sok z 1-2 cytryn

Wykonanie: 

Morele namocz w wodzie (ok 800 ml wody) na ok 4 godziny, aż napęcznieją. Kiedy będą już gotowe - morele razem z wodą, w któej się moczyły - zagotuj. Gotuj na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodaj obrane i pokrojone w drobna kostke jabłka, cukry, sok z cytryny do smaku.
Gotuj do użyskania pożądanej konsystencji. Często mieszaj. Gorący nakładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem aż wystygną.


LODY OWOCOWE

LODY OWOCOWE

Składniki:

  • Około 200g jogurtu typu greckiego;
  • 1 szklanka mrożonych malin;
  • 1 szklanka mrożonych borówek;
  • 1 szklanka mrożonych truskawek;
  • 3-4 łyżki erytrolu;
  • 4 listki mięty;
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Do kielicha blendera przełóż: jogurt typu greckiego, olej kokosowy oraz mrożone owoce;

Miksuj całość tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, dodaj do niej odrobinę mleka kokosowego;

Do otrzymanej masy dodaj erytrol i wymieszaj całość przy pomocy dużej łyżki;

Gotową masę lodową możesz przełożyć do pucharków i jeść bezpośrednio po przygotowaniu, dekorując ją świeżymi liśćmi mięty. Jeśli jednak chcesz podać lody później, przełóż je do szklanego pojemnika i włóż do zamrażarki na 2-3 godziny.


Mus gruszkowy z łuską babki jajowatej

Mus gruszkowy z łuską babki jajowatej

Składniki:

- 1 kg gruszek
- 0,5 szklanki cukru/ksylitolu/erytrytolu
- kilka goździków
- cynamon do smaku
- sok z jednej cytryny
- 50 g łuski babki jajowatej

Wykonanie:

Pokrojone gruszki gotować do miękkości wraz z cukrem w niewielkiej ilości wody. Dodać przyprawy i sok z cytryny. Gotować jeszcze przez około 15 minut. Masę przetrzeć przez sito lub zblendować. Do musu dodać łuskę babki jajowatej i dokładnie wymieszać.


Brownie z masą krówkowa i solonymi migdałami

Brownie z masą krówkowa i solonymi migdałami

Składniki:

- 250g masła
- 250g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 250g cukru lub erytrytolu
- 180g mąki
- szczypta soli
- 100g migdałów prażonych solonych
- 125 g serka mascarpone
- 250g masy krówkowej

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 160°C. Masło umieść w rondelku i roztop je na małym ogniu. Dodaj czekoladę i mieszaj od czasu do czasu, nie podgrzewając za bardzo masy. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem, połącz z ziarenkami wanilii. Do masy dodaj roztopioną czekoladę z masłem i zmiksuj na gładką masę. Na końcu dodaj mąkę z solą i zmiksuj na jednolite ciasto. Wyłóż do przygotowanej formy, wyrównując powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Serek mascarpone zmiksuj z masą krówkową do połączenia się składników i wyłóż na ostudzone ciasto. Wierzch posyp solonymi migdałami.




Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

Dieta Dukana – poznaj najważniejsze założenia oraz zagrożenia wynikające z jej stosowania

Jeszcze do niedawna dieta Dukana (znana również jako dieta białkowa oraz/lub dieta proteinowa) stanowiła prawdziwą sensację w świecie osób, które od lat walczą o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Opracowana przez francuskiego lekarza metoda miała bowiem gwarantować szybki spadek masy ciała bez uczucia głodu i restrykcji kalorycznej. Niemniej jednak, z biegiem lat okazało się, iż jadłospis […]

czytaj więcej...

Jak schudnąć szybko i zdrowo?

Z roku na rok w Polsce coraz więcej osób zmaga się z problemem nadwagi i otyłości. Dlatego też, poszukują oni skutecznych metod, dzięki którym będą w stanie zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej w swoim organizmie. Niestety, wiele osób podchodzi do odchudzania w nieracjonalny i często niebezpieczny dla zdrowia sposób. Warto bowiem wiedzieć, że podstawą diety redukcyjnej […]

czytaj więcej...

Erytrol – sprawdź, dlaczego warto go wybrać zamiast cukru?

Wiele osób dbających o swój sposób odżywiania świadomie redukuje ilość zużywanego białego cukru w diecie. Możliwości znalezienia słodkich zamienników jest wiele. Producenci rynku zdrowej żywności oferują m.in. syrop z agawy, stewię, syrop klonowy, ksylitol, a także erytrol. Temu ostatniemu produktowi warto przyjrzeć się nieco bliżej.

czytaj więcej...