info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
BIO Cukier trzcinowy jasny 1000g
BIO Cukier trzcinowy jasny 1000g

BIO Cukier trzcinowy jasny 1000g - VIBIO

13,59 zł
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Wartości odżywcze

BIO cukier trzcinowy jasny


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Doskonały do:

  • wypieków
  • deserów
  • słodzenia napojów


Opis

  • doskonały zamiennik białego cukru
  • w 100% naturalny
  • bez sztucznych dodatków
  • całkowicie rozpuszczalny
  • idealnie słodki

  • Przeciwwskazania

    Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze nieprzekraczającej 25°C.

    Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.


    Informacje dodatkowe

    Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

    Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

    Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

    PRODUCENTVIBIO
    KRAJ POCHODZENIAKolumbia / Laos / Argentyna
    WEGETARIAŃSKI
    WEGAŃSKI
    CERTYFIKAT BIO
    DARMOWA DOSTAWA od 199zł
    PUNKTY ZA ZAKUP
    sprawdź szczegóły
    1 pkt
    POZOSTAŁE GRAMATURY1kg

    KAWOWY BUDYŃ JAGLANY
    PRZEPIS

    KAWOWY BUDYŃ JAGLANY

    Składniki:

    - 1 szklanka kaszy jaglanej (200ml)
    - 4 szklanki mleka (800ml) - może być roślinne
    - 4 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu
    - 2-4 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa)

    Wykonanie:

    Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem. Zalej mlekiem i gotuj około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka). Dodaj cukier lub dowolny syrop. Po ugotowaniu zmiksuj na gładką masę.
    1/3 budyniu odłóż, a do reszty dodaję kawę i ponownie zmiksuj.
    W razie potrzeby dodaj więcej kawy lub dosłódź.
    Do pucharków/słoiczków wlej połowę budyniu kawowego, potem nałóż warstwę budyniu białego i na to drugą połowę budyniu kawowego.
    Wierzch udekoruj startą czekoladą i plasterkami bananów

    DŻEM Z SUSZONYCH MORELI
    PRZEPIS

    DŻEM Z SUSZONYCH MORELI

    Składniki:

    - 500g suszonych moreli
    - 200 g erytrolu
    - 100 g cukru trzcinowego
    - 4 jabłka
    - sok z 1-2 cytryn

    Wykonanie: 

    Morele namocz w wodzie (ok 800 ml wody) na ok 4 godziny, aż napęcznieją. Kiedy będą już gotowe - morele razem z wodą, w któej się moczyły - zagotuj. Gotuj na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodaj obrane i pokrojone w drobna kostke jabłka, cukry, sok z cytryny do smaku.
    Gotuj do użyskania pożądanej konsystencji. Często mieszaj. Gorący nakładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem aż wystygną.

    CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
    PRZEPIS

    CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

    Składniki:
    - 4 jajka
    - 250 g cukru trzcinowego
    - 225 ml oleju roślinnego
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - pół szklanki żurawiny suszonej
    - pół szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
    - 30 dag mąki pszennej
    - 3 jabłka

     

    Wykonanie:
    Piekarnik nagrzej do 180°C . Dno deczki wyłóż papierem do pieczenia.
    Jabłka obierz i pokrój w grube plastry, można je skropić sokiem z cytryny. Jajka ubijaj z dodatkiem cukru. Cienkim strumieniem dodawaj olej cały czas ubijając.
    Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon oraz żurawinę. Wymieszaj i dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj.
    Ciasto przełóż do tortownicy i ułóż pokrojone jabłka lekko je dociskając. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. półtorej godziny (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia polej kilkoma łyżkami miodu.

    BABKA MARMURKOWA
    PRZEPIS

    BABKA MARMURKOWA

    Składniki:

    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki mąki kokosowej
    - 1 szklanka cukru trzcinowego
    - 1 i 1/4 kostki masła
    - 6 jajek
    - 2 łyżki pasty migdałowej
    - 3 łyżki kakao
    - garść orzechów macadamia posiekanych
    - szklanka morwy białej suszonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - cukier puder do posypania
    - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

    Wykonanie:

    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, solą i morwą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao i orzechami, drugą z pastą migdałową.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 200 stopni - ok 45 minut. Wystudzone posypac cukrem pudrem.

    CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ
    PRZEPIS

    CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

    Składniki:

    • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
    • 1 szklanka pokruszonych chipsów kokosowych;
    • ¼ szklanki płatków migdałowych;
    • ¾ szklanki mąki kukurydzianej;
    • 3-4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego;
    • 1 jajko;
    • 1 łyżka oleju rzepakowego.

    Sposób przygotowania:

    Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby uprzednio dokładnie ją przepłukać;

    Połącz chipsy kokosowe razem z migdałami i delikatnie je rozdrobnij;

    W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą, wybrany cukier, jajko oraz olej;

    Do otrzymanej masy dodaj chipsy kokosowe oraz pokruszone migdały, a następnie wymieszaj całość;

    Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka;

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciastka przez około 12-15 minut, aż do momentu w którym się zarumienią.

    CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM
    PRZEPIS

    CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

    Składniki:
    – 2 szklanki mąki
    – 1/2 szklanki cukru trzcinowego
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – 3 łyżki mleka
    – 200 g masła
    – starte migdały do obtoczenia

     

    Składniki na masę makową:

    - Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
    - Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
    - Skórki startej z jednej pomarańczy;
    - Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
    - Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

     

    Wykonanie:

    Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.

    BABKA WIELKANOCNA MIGDAŁOWA
    PRZEPIS

    BABKA WIELKANOCNA MIGDAŁOWA

    Składniki:

    • 3 jaja nieduże
    • 80 g masła
    • 200 g mąki migdałowej
    • 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • łyżka pasty migdałowej dla wzmocnienia smaku (niekoniecznie)

    Wykonanie:

    Jajka, cukier oraz miękkie masło zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i pastę migdałową. Dobrze wymieszaj.
    Niewielką formę na babkę, lub małą keksówkę – wysmaruj masłem i oprósz np. amarantusem ekspandowanym, żeby było bezglutenowo (lub ewentualnie grysikiem albo bułka tartą – jeśli nie musisz unikać glutenu). Wyłóż do niej ciasto. Piecz 30 min w temp 170 stopni. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale ciasto pozostaw tam jeszcze ok 10 min.
    Smacznego.

    CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI
    PRZEPIS

    CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI

    Składniki:

    - 4 jajka;
    - ½ szklanki cukru trzcinowego;
    - 1 szklanka mąki pszennej typu 550;
    - 1 szklanka mąki pszennej typu 2000;
    - 100g masła sklarowanego;
    - 3 szklanki tartej marchwi;
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    - 1 garść orzechów włoskich;
    - 1 garść suszonych moreli;
    - 1 łyżeczka imbiru;
    - 1 łyżeczka cynamonu.

    Sposób przygotowania:

    Jajka oraz cukier ubij na puszystą masę, następnie dodaj do niej masło sklarowane i dalej ubijaj;

    W osobnej misce wymieszaj ze sobą: obie mąki, startą marchew, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, posiekane orzechy włoskie oraz morele;

    Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj je na gładka masę;

    Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia;

    Nastaw piekarnik na 180oC;

    Przelej ciasto do keksówki, włóż je do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.

    Jeśli masz na to ochotę, na koniec możesz posypać ciasto odrobiną cukru pudru.

    Jabłka zapiekane z migdałową nutą
    PRZEPIS

    Jabłka zapiekane z migdałową nutą

    Składniki:

    - 2 twarde jabłka
    - 2 łyżeczki masła migdałowego
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub wanilia mielona i cukier trzcinowy)
    - 0,5 łyżeczki cynamonu
    - 4 kostki czekolady mlecznej

    Sposób wykonania:

    Górną cześć jabłek odkrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne. Owoce kładziemy na folii aluminiowej. Do wnętrza wkładamy masło migdałowe i czekoladę, całość posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Przykrywamy górną częścią jabłka. Przyrządzone owoce zawijamy dokładnie folią i układamy na grillu. Pieczemy do 30 min.

    Bezglutenowe ciasteczka goździkowe
    PRZEPIS

    Bezglutenowe ciasteczka goździkowe

    Składniki:

    - Około 150-160g mąki kasztanowej;
    - Około 80-90g mąki kokosowej;
    - Około 50g cukru trzcinowego;
    - 100g masła sklarowanego;
    - 1 łyżeczka zmielonych goździków;
    - ½ łyżeczki cynamonu;
    -1 łyżka kakao.

    Sposób przygotowania:

    Suche składniki przełóż do dużej miski, a następnie wymieszaj je przy pomocy łyżki;
    W niewielkim rondelku rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj je do składników w misce;
    Przy pomocy dłoni dokładnie wyrób ciasto tak, aby stanowiło zwartą i sprężystą masę;
    Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra;
    Wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie;
    Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
    Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.

    Jeśli masz na to ochotę, do ciasteczek możesz również dodać pozbawione pestek wiśnie lub inne owoce letnie. Dzięki temu, ciastka nabiorą nieco słodszego smaku.

    Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego
    PRZEPIS

    Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego

    Składniki:

    - 1/3 laski cynamonu cejlońskiego;
    - 1 małego jabłka;
    - 1 łyżki posiekanej suszonej żurawiny;
    - 1 łyżki pokruszonych orzechów;
    - 4 łyżek płatków owsianych;
    - 1 łyżeczki cukru trzcinowego;
    - 200ml wybranego mleka.

    Sposób przygotowania:

    Przesyp płatki do miski i zalej je gorącym mlekiem;
    Do płatków dodaj odrobinę cukru trzcinowego i delikatnie wymieszaj całość;
    Dokładnie umyj jabłko, przekrój je na pół, a następnie pokrój w cienkie plastry;
    Jabłko ułóż na owsiance;
    Posyp warstwę owoców siekaną żurawiną oraz orzechami;
    Zetrzyj cynamon na tarce o małych oczkach i posyp nim przygotowaną owsiankę.
    Jeśli lubisz kokos - możesz równiez posypać lekko kokosem.

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

    Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

    czytaj więcej...

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    DIETA KOPENHASKA – na czym polega? Jakie ma zalety i wady?

    Dieta Kopenhaska określana również dietą kopenhadzką, dietą trzynastodniową. Nazwa ma związekz rządowym szpitalem w Danii, czyli z miejscem w którym kuracja została stworzona. Jednak, sam szpital nie przypisuje sobie jej prowadzenia, głównie ze względu na wiele skutków ubocznych i szkodliwość dla zdrowia. Stąd też sami Duńczycy nazywają dietę szwedzką, zaś Szwedzi – duńską. Dieta kopenhadzka […]

    czytaj więcej...

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Jak zadbać o zdrowe i jędrne usta przy pomocy naturalnych sposobów?

    Silny wiatr i nagłe zmiany temperatury to jedne z głównych czynników przyczyniających się do nadmiernego przesuszenia się ust. Szczególnie odczuwamy to w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po przyjściu do domu, staramy się ocieplić kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym tej jesieni zapomnisz o niniejszym problemie i zyskasz zdrowy oraz […]

    czytaj więcej...