Weekend taniej dostawy
Ksylitol fiński, cukier brzozowy, cena, właściwości, opinie
Ksylitol fiński, cukier brzozowy, cena, właściwości, opinie
Ksylitol fiński, cukier brzozowy, cena, właściwości, opinie
Ksylitol fiński, cukier brzozowy, cena, właściwości, opinie
Ksylitol fiński, cukier brzozowy, cena, właściwości, opinie

Ksylitol fiński - Cukier brzozowy 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAFinlandia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt
OPAKOWANIE PAPIEROWEKsylitol fiński - Cukier brzozowy 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

31,99 zł

RABAT - 15%

37,64 zł

-15

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Ksylitol Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat ksylitolu oraz jego właściwości zdrowotnych

Ksylitol (znany również jako cukier brzozowy) coraz częściej stosowany jest jako zamiennik tradycyjnego cukru, szczególnie w diecie osób, które dbają o wygląd swojej sylwetki. Niniejszy produkt charakteryzuje się nie tylko niższą zawartością kaloryczną, w porównaniu do białego cukru, ale również korzystnym indeksem glikemicznym. Dlatego też, ksylitol fiński znajduje się często w jadłospisie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. A co jeszcze warto wiedzieć na temat cukru brzozowego?

Ksylitol - co to jest?

Ksylitol jest naturalną substancją, coraz częściej wykorzystywaną jako zamiennik białego cukru. Podobnie jak sorbitol oraz mannitol, zaliczany jest on do grupy polioli (węglowodanów charakteryzujących się niską wartością energetyczną). Co ważne, cukier brzozowy odznacza się również stosunkowo niskim indeksem glikemicznym. Oznacza to, że nie podnosi on gwałtownie poziomu cukru we krwi. Dlatego też, często znajdziemy go w jadłospisie osób zmagających się z problemem cukrzycy, nadwagi lub insulinooporności. Ksylitol swoim wyglądem przypomina tradycyjny cukier. Jego smak również jest podobny, niemniej jednak charakteryzuje się delikatnym miętowym posmakiem. Niniejszy produkt najczęściej spotkać możemy w postaci drobnych, białych kryształków zamkniętych w torebce o wadze 250, 500 lub 1000 gramów. Niemniej jednak, ksylitol często wykorzystywany jest również w produkcji gum do żucia, cukierków odświeżających oddech, a nawet past do zębów.

Gdzie znajdziemy ksylitol z brzozy?

Ksylitol jest składnikiem naturalnego pochodzenia. W głównej mierze znajduje się on w korze brzozy fińskiej, skąd najczęściej jest pozyskiwany. Niemniej jednak, niniejszy składnik możemy znaleźć również w niektórych owocach. Na przykład, w truskawkach, śliwkach, malinach, jagodach oraz gruszkach. W niewielkich ilościach doszukamy się go również w kukurydzy oraz grzybach. Co ciekawe, ksylitol jest również produkowany przez ludzki organizm, są to jednak śladowe ilości.

Właściwości lecznicze i zdrowotne ksylitolu

Ksylitol znany jest ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie i samopoczucie człowieka. Niniejszy składnik odpowiedzialny jest między innymi za zwiększenie przyswajalności wapnia. Wpływa to między innymi na poprawę gęstości kości, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia osteoporozy w przyszłości. Dodatkowo, cukier brzozowy może przyczynić się do przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, co bezpośrednio wpływa na zahamowanie rozwoju szkodliwych dla zdrowia drożdżaków i bakterii. Z tego powodu, ksylitol niejednokrotnie wprowadzany jest do diety osób zmagających się z problemem grzybicy oraz infekcji o podłożu bakteryjnym.

Ksylitol a cukrzyca

Ksylitol zaliczany jest do grupy alkoholi cukrowych (polioli), które charakteryzują się wolniejszym wchłanianiem w przewodzie pokarmowym. Co ważne, ich metabolizm odbywa się przy nieznacznym udziale insuliny, powodując nieznaczny wzrost stężenia glukozy we krwi. Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8. Dla porównania, indeks glikemiczny białego cukru wynosi 70. Dlatego też, niniejszy produkt bez przeszkód może wykorzystywany być w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Ksylitol dla dzieci - jak wpływa na problem próchnicy?

Z roku na rok, próchnica dotyka coraz większą liczbę dzieci w naszym kraju. Skutecznym sposobem profilaktyki niniejszego zaburzenia jest nie tylko częste mycie zębów i zdrowa dieta, wykluczająca produkty o dużej zawartości białego cukru. Ksylitol także zajmuje ważne miejsce w profilaktyce próchnicy u dzieci jako niskokaloryczny zamiennik białego cukru. Szereg badań naukowych potwierdziło bowiem jego korzystny wpływ zarówno na minimalizowanie objawów próchnicy, jak i zmniejszanie ryzyka jej wystąpienia w przyszłości. Wszystko to za sprawą faktu, iż ksylitol nie ulega fermentacji bezpośrednio w jamie ustnej. Ponadto, produkt ten odpowiedzialny jest za przywrócenie właściwej gospodarki kwasowo-zasadowej, przyczyniając się tym samym do zahamowania rozwoju bakterii w okolicach zębów, podniebienia i języka. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż zastąpienie białego cukru ksylitolem wpływa korzystnie na poprawę zapachu w jamie ustnej.

Czy cukier brzozowy jest zdrowy?

Ze względu na fakt, iż w ciągu ostatnich kilku lat popularność ksylitolu przybiera na sile, przeprowadzane są liczne badania naukowe nad jego wpływem na ludzki organizm. Na ich podstawie stwierdzono, iż cukier brzozowy nie wykazuje właściwości toksycznych. Niemniej jednak, spożywanie go nadmiernych ilościach może doprowadzić do gromadzenia się gazów w jelitach. Ponadto, nadmierna podaż ksylitolu może doprowadzić również do wywołania biegunki oraz bolesnych skurczów brzucha. Na szczęście, objawy te są krótkotrwałe.

Czy można stosować ksylitol w ciąży?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała ksylitol za substancję całkowicie bezpieczną. Dlatego też, może ona stosowana być zarówno przez dzieci, kobiety znajdujące się w okresie ciąży, jak i te karmiące piersią. Co ważne, cukier brzozowy może stanowić cenny składnik diety dla kobiet, które zmagają się z problemem cukrzycy ciążowej. Podczas stosowania, należy jednak przywiązywać uwagę do spożywanej dawki. Zalecana porcja ksylitolu na dobę znajduje się zazwyczaj na opakowaniu produktu.

Ksylitol - cena

Cena ksylitolu fińskiego może różnić się w zależności od producenta. Najczęściej sprzedawany jest on w paczkach o wartości 250, 500 lub 1000 gramów. Za kilogram niniejszego produktu zapłacimy około 35,00-40,00 złotych.

Ksylitol odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

Poniżej postanowiliśmy udzielić odpowiedzi na najczęściej zadawane przez naszych klientów pytania.

Pytanie 1: Czy cukier brzozowy jest zdrowy?

Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, jak i liczne badania naukowe potwierdzają, iż ksylitol nie wywiera toksycznego wpływu na nasze zdrowie. Niemniej jednak, stosowanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania krótkotrwałych, nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego.

Pytanie 2: Cukier brzozowy czy trzcinowy? Który z nich warto wybrać w przypadku cukrzycy?

W odróżnieniu od cukru trzcinowego, ksylitol charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dlatego też, to właśnie ksylitol fiński powinien wybierany być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy typu II lub insulinooporności.

Pytanie 3: Ksylitol do pieczenia – czy warto użyć go do wypieków?

Ksylitol stanowi doskonały zamiennik białego cukru w kuchni każdego z nas. Dlatego też, z powiedzeniem można stosować go podczas wypieku niskokalorycznych ciast.

Pytanie 4: Ksylitol czy może wywołać biegunkę?

Chociaż ksylitol nie wywiera toksycznego wpływu na nasze zdrowie, spożywanie go w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego, w tym biegunki.

Ksylitol to idealny zamiennik cukru nie tylko w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy, czy insulinooporności. Warto pamiętać, iż jego regularne stosowanie, w połączeniu z dietą opartą o zasady zdrowego odżywiania, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia próchnicy oraz osteoporozy w przyszłości. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić niniejszy składnik do swojego jadłospisu.

 

ksylitol


Ksylitol Wartości odżywcze

Składniki: Ksylitol (Finlandia)

 

 


Ksylitol KCAL

100 gram ksylitolu zawiera 240 kcal. Dla porównania - 100g białego cukru posiada 386 kcal. Cukier brzozowy wykazuje więc prawie o połowę (40%) niższą zawartość kalorii w porównaniu do cukru białego. Dlatego też, ksylitol polecany jest osobom z nadwagą lub tym, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Ponadto, ksylitol zmniejsza poczucie łaknienia na słodycze, co sprawia, że rzadziej podjadamy między posiłkami. Ksylitol zaliczany jest do grupy węglowodanów (polioli) o wolniejszej wchłanialności oraz procesie metabolicznym w znacznym stopniu niezależnym od insuliny. Dzięki temu, stosowanie cukru brzozowego nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy, insulinoodporością lub zaburzeniami tolerancji glukozy.


Ksylitol przepisy / Ksylitol zastosowanie

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Bezglutenowe ciasto z ksylitolem i komosą ryżową

Składniki na ciasto:

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 jajka
  • 120 g ostudzonego, roztopionego masła
  • 300 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 80 g cukru kokosowego
  • 60 g ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blachy, mąka kokosowa do obsypania blachy

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki miodu gryczanego

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni C. W dużej misie blendera umieszczamy wszystkie składniki na ciasto, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Blachę smarujemy olejem i prószymy mąką kokosową. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 50 min. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mascarpone miksujemy z miodem. Ostudzone ciasto rozkrawamy wzdłuż na trzy blaty. Każdy z nich smarujemy masą z serka. Składamy całość w tort. Wierzch posypujemy świeżymi owocami np. malinami. Przed podaniem schładzamy.
(Przepis „Moda na Zdrowie” czerwiec 2017)


DOMOWE LODY OWOCOWE

DOMOWE LODY OWOCOWE

Składniki:
-170 g świeżych lub mrożonych wiśni/truskawek/borówek
-1 dojrzały banan
-1 łyżka syropu z agawy
-1 łyżka ksylitolu

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Powstałą masę przełóż do foremek na lody, wstaw na kilka godzin do zamrażarki i gotowe


PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM Z MANGO

PUDDING Z TAPIOKI Z MUSEM Z MANGO

Składniki:

- 100 g tapioki w perełkach (kulki),
- 500 g mleka roślinnego lub krowiego,
- 2 – 3 łyżki ksylitolu lub innego słodzika,
- 1 dojrzałe mango,
- 1/2 (może być mniej) łyżeczki imbiru w proszku lub startego, 

Wykonanie:

Tapiokę przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Mleko zagotuj, wrzuć tapiokę, dodaj ksylitol i gotuj ok. 20 min. bez przykrycia, ciągle mieszając, do momentu aż perełki tapioki będą przeźroczyste. Przełóż do pucharków i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zmiksuj mango z imbirem. Nałóż warstwę z mango na kuleczki tapioki i ozdób w dowolny sposób. 


KEKS

KEKS

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- pół szklanki ksylitolu
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g orzechów włoskich
- 10 g morwy białej
- 10 g rodzynek
- 5 g imbiru kandyzowanego
- 5 g suszonego ananasa
- 5 g suszonych fig


Bakalie obtocz w jednej łyżce mąki pszennej (figi wcześniej pokrój w kosteczkę). Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj żółtka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj bakalie i ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelej do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 170°C. Posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.


ORZECHOWE CIASTECZKA

ORZECHOWE CIASTECZKA

Składniki:

- 300 g pasty orzechowej Crunchy
- 1 jajko
- 1/3 szklanki ksylitolu

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksuj do powstania jednolitej, dość gęstej masy. Z masy formuj nieduże kulki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu odstępu). Ciasteczka spłaszcz widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 12 minut (do zrumienienia). 


CZEKOLADOWE KULECZKI W PISTACJACH

CZEKOLADOWE KULECZKI W PISTACJACH

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 5-6 łyżek cukru brązowego lub ksylitolu
  • pistacje, mogą byc solone
  • garść migdałów

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić z cukrem lub ksylitolem na sztywną pianę. Po ubiciu powoli ją zagotować. Taką gorącą śmietankę wlewać powoli do rozpuszczonej czekolady i od razu miksować. Na koniec dodawać po odrobinie masła kontynuując miksowanie. Masę schłodzić w lodówce.
Kiedy masa będzie już wystarczająco gęsta, zacznij lepić z niej kulki, do środka każdej włóż 1 migdał. Kulki obtaczaj w drobno posiekanych pistacjach. 
Uwaga! Masę dobrze jest schłodzić np. w 3 mniejszych porcjach. Szybciej się schłodzi i potem przy lepieniu kulek - można stopniowo wyciągać z lodówki, by nie zdążyła się znów rozpuścić. 
Gotowe kuleczki przetrzymuj w lodówce. 

 

DESER MALINOWY ZORZESZKAMI

DESER MALINOWY ZORZESZKAMI

Składniki:
- 250 g świeżych malin
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 100 g kremowego serka śmietankowego
- 2 łyżki ksylitolu
- garść orzeszków pinii

Wykonanie:
Kilka malin odłóż do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem z jedną łyżką ksylitolu. Jogurt zmiksuj z serkiem i pozostałym ksylitolem. Do wysokich szklanek lub pucharków nałóż naprzemiennie porcję masy jogurtowej i malin. Całość udekoruj malinami i posyp orzeszkami pini. 


CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI

Składniki:

  • 250g grubych płatków owsianych;
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
  • 5 łyżek ksylitolu;
  • 5 łyżek masła sklarowanego;
  • 1 banan;
  • 100g pokruszonych orzechów włoskich;
  • 50g pokruszonej, gorzkiej czekolady;
  • 50g posiekanej suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiel przy pomocy młynka do kawy lub blendera;

Połącz zmielone płatki owsiane z mąką pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

W osobnej misce połącz ze sobą ksylitol oraz masło sklarowane;

Połącz składniki w obu miskach, a następnie dodaj do nich rozgniecionego banana;

Do składników w misce, dodaj pokruszone orzechy, czekoladę oraz siekaną żurawinę;

Z gotowego ciasta uformuj przy pomocy dłoni kulki o średnicy około 1,5-2 cm;

Rozłóż papier na blaszce do pieczenia;

Rozłóż ciastka równomiernie na blaszce, a następnie rozgnieć je przy pomocy dłoni, tak aby powstał płaski okrąg;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim ciastka przez około 10-12 minut.


CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

Składniki:

- 200 g mąki migdałowej
- 30 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 ml syropu z daktyli
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i syrop daktylowy i zblendować na gładką masę.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąki i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.


PLACUSZKI JOGURTOWE

PLACUSZKI JOGURTOWE

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
- owoce, np jabłka

Wykonanie:

W misce zmiksować jogurt z jajkami i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
Rozgrzać patelnię (najlepiej naleśnikową), łyżka nakładać porcję placków. Na wierzch układać plasterki jabłek. Kiedy jedna strona już się podpiecze - przewrócić na drugą. (Smażyć ok. 2,5 minuty na każdą stronę). Przed smażeniem kolejnej partii placków, patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki podawać potrzepane cukrem pudrem i np cynamonem - jeśli są to placki z jabłkami.


PLACUSZKI RACUSZKI

PLACUSZKI RACUSZKI

Składniki:
- 1 banan
- 170 g serka homogenizowanego
- 100 g amarantusa ekspandowanego
- 100 g wiórków kokosowych
- pół szklanki dowolnej mąki
- 2 jajka
- 2-3 łyżki ksylitolu

Wykonanie:

Jajka rozbij w miseczce i połącz z serkiem i drobno pokrojonym bananem. Do powstałej masy dodaj wiórki kokosowe, amarantusa, mąkę i ksylitol.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji. Z dużej łyżki ciasta na rozgrzanej patelni formuj placki i smaż na średnim ogniu do zrumienienia (z obu stron). Podawaj z miodem, owocami lub dżemem.


PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów

Wykonanie:

Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.


Sernik cytrynowy na zimno

Sernik cytrynowy na zimno

Składniki na spód:

- 150 g herbatników
- 100 g migdałów, pokrojonych w kostkę
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g miękkiego masła

Wykonanie spodu:

Herbatniki pokruszyć drobno, dodać migdały, skórkę z pomarańczy i miękkie masło. Wymieszać dokładnie. Masę przełożyć na dno formy i mocno przycisnąć do dna. Spód piec w piekarniku z termoobiegiem w 180oC lub bez termoobiegu w 190 – 200oC przez 10 – 12 min. Upieczony spód ostudzić.

Składniki na masę serową:

- 30 g żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wody
- 200 ml śmietany UHT 30%
- 150 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego lub miąższ z laski wanilii
- 4 żółtka
- Sok z 2 cytryn
- Otarta skórka z 1 cytryny
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki UHT – ubitej

Wykonanie masy serowej:

Zagotować wodę. Dodać żelatynę. Na garnku umieścić metalową miskę, w której będzie się ubijać na parze masę. Do miski wlać 200 ml śmietany, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ubijać cały czas masę, aż uzyska konsystencję sosu. Gdy będzie ciepła dodać namoczoną żelatynę, mieszając do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodać sok z 2 cytryn, skórkę z 1 cytryny i twaróg sernikowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy masa wystygnie połączyć z ubitą śmietanką. Tak przygotowaną masę wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.

Składniki na bezę włoską:

- 60 ml wody
- 250 g cukru lub ksylitolu
- 3 białka

Wykonanie bezy:

Wodę zagotować z cukrem i pogotować kilka sekund. W mikserze ubić białka i stopniowo zalewać je gorącym syropem. Miksować jeszcze 2 – 3 min. do uzyskania sztywnej piany.

Dekoracje:

- Wiórki białej czekolady
- 1 cytryna
- Kilka listków mięty

Ciasto wyjąć z tortownicy. Dekorować bezą włoską za pomocą worka do szprycowania i końcówek dekoracyjnych. Można udekorować cytryną, pokrojoną w plasterki, wiórkami białej czekolady i listkami mięty.


Koktajl z jeżyn z buraczanym akcentem

Koktajl z jeżyn z buraczanym akcentem

Składniki:

- 1 szklanka jeżyn
- 1 obrane jabłko
- 1/2 szklanki soku z buraka
miód/cukier brązowy/ksylitol opcjonalnie do smaku

Wykonanie:

Jabłko kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy razem. Podajemy na świeżo.


Mus gruszkowy z łuską babki jajowatej

Mus gruszkowy z łuską babki jajowatej

Składniki:

- 1 kg gruszek
- 0,5 szklanki cukru/ksylitolu/erytrytolu
- kilka goździków
- cynamon do smaku
- sok z jednej cytryny
- 50 g łuski babki jajowatej

Wykonanie:

Pokrojone gruszki gotować do miękkości wraz z cukrem w niewielkiej ilości wody. Dodać przyprawy i sok z cytryny. Gotować jeszcze przez około 15 minut. Masę przetrzeć przez sito lub zblendować. Do musu dodać łuskę babki jajowatej i dokładnie wymieszać.


Ksylitol Zastosowanie

Ksylitol w kuchni z powodzeniem może zastępować biały cukier.

Świetnie nadaje się do słodzenia napojów i deserów a także wszelkiego rodzaju wypieków i przygotowywania przetworów owocowych, ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur.

Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Zaleca się stosować do 15 g ksylitolu dziennie (ok.3 łyżeczki).


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Ksylitol Film


Ksylitol Opinie o produkcie: Ksylitol fiński - Cukier brzozowy 1000g VIVIO

M
Marlena
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
28/07/20
Ksylitol
Review by Marlena on 28 Jul 2020 review stating Ksylitol
Polecam produkt i sklep .Realizacja zamówienia bardzo szybka
A
Alina
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
28/05/20
ksylitol
Review by Alina on 28 May 2020 review stating ksylitol
Bardzo przydatny dla diabetyka..dobra cena ..plecam
A
Alina
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
06/02/20
ksylitol
Review by Alina on6 Feb 2020 review stating ksylitol
Polecam cukier i sklep .Realizacja zamówienia na drugi dzień.
Ż
Żaneta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
20/12/19
ksylitol
Review by Żaneta on 20 Dec 2019 review stating ksylitol
cukier brzozowy stosuję już od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolona, towar dobrej jakości, polecam.
G
Gosia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
05/12/19
Ksylitol fiński
Review by Gosia on5 Dec 2019 review stating Ksylitol fiński
Bardzo dobry zakup.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Ksylitol. Czym jest i do czego go stosować?

Ksylitol słodzik – czego o nim nie wiesz? Ksylitol jest alkoholem cukrowym. Alkohole cukrowe działają pobudzająco na słodkie receptory smakowe na języku. Jest to mieszanka cząstek cukru i alkoholu. Ksylitol w naturalnej postaci występuje w owocach i warzywach. Organizm ludzki produkuje go w niewielkich ilościach w efekcie przemian metabolicznych. Ksylitol jest pozyskiwany z drzew, takich […]

czytaj więcej...