BIO Olej kokosowy nierafinowany 900ml - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAFilipiny / Sri Lanka
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt

33,99 zł

RABAT - 13%

38,99 zł

-13

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Olej kokosowy Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych oleju kokosowego VIBIO

Na rynku spożywczym stale możemy odnajdować wszelkiego rodzaju nowości, które zdają się być często tylko chwilową modą. Niemniej jednak, olej kokosowy cieszy się niesłabnąca popularnością w gronie osób, które przywiązują szczególną uwagę do sposobu swojego odżywiania. Niniejszy olej, choć wzbudza liczne kontrowersje, jest w stanie nie tylko wzbogacić smak licznych potraw, ale również przyczynić się do efektywnej pielęgnacji naszej skóry oraz włosów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju kokosowego VIBIO?

Olej kokosowy nierafinowany, czy rafinowany? Który z nich warto wybrać?

Gdzie kupić olej kokosowy nierafinowany?

Olej kokosowy na twarz, czy może być stosowany?

  • Olej kokosowy Kcal;

  • Zastosowanie nierafinowanego oleju kokosowego w codziennej kuchni;

  • Olej kokosowy VIBIO – przepisy.

Co to jest i czym charakteryzuje się olej kokosowy

Olej kokosowy (znany również jako tłuszcz lub masło kokosowe) otrzymywany jest z palmy kokosowej, nazywanej często drzewem życia. Niniejsza roślina z rodziny Arecaceae jest jedną z najczęściej występujących palm tropikalnych. W naturalnych warunkach możemy spotkać ja na terenach Azji Południowo-Wschodniej, Ameryki Południowej, Oceanii oraz Afryki Północno-Zachodniej. Owoc pochodzący z niniejszego drzewa, nazywany powszechnie orzechem kokosowym, jest tak naprawdę pestką owoców palmy. Zawarty w nim miąższ może spożywany być na surowo i charakteryzuje się przyjemnym słodkawym smakiem. To właśnie z tego miąższu wytwarzany jest pełen wartości odżywczych olej kokosowy, który odznacza się białą barwą i niezwykłym aromatem. Co ciekawe, olej kokosowy jako jedyny ze znanych nam tłuszczów występuje w stanie stałym tylko w temperaturze nieprzekraczającej 25oC. Wystarczy jedynie delikatne jego podgrzanie, aby w kilka chwil zamienił się w pachnący olej o rzadkiej i lejącej się konsystencji. Olej kokosowy dostępny jest na polskim rynku zarówno w formie nierafinowanej, jak i rafinowanej. Jego niezwykłe właściwości przypisywane są średniołańcuchowym kwasom tłuszczowym, które przyczyniają się między innymi do wspomożenie funkcjonowania układu odpornościowego.

Olej kokosowy – właściwości zdrowotne

Chociaż obecnie wzbudza liczne kontrowersje, stosowany w odpowiedni sposób olej kokosowy jest w stanie pozytywnie wpłynąć na organizm człowieka. Niniejszy produkt uznawany jest za lekkostrawny, dlatego też może stosowany być przez osoby zmagające się z nieprawidłowościami w obrębie funkcjonowania układu pokarmowego. Zawarte w nim średniołańcuchowe kwasu tłuszczowe są natychmiast wchłaniane przez jelito cienkie i dostarczają sporą dawkę energii. Warto również wiedzieć, że olej kokosowy odznacza się zawartością kwasu laurynowego,przyczyniającego się do zwalczania infekcji o charakterze grzybiczym, bakteryjnym i wirusowym. Niektóre badania i obserwacje naukowe wskazują, że może on podawany być jako środek wspomagający leczenie grzybicy. Ponadto, olej kokosowy zawiera również w sobie kwas kaprylowy, wykazujący działanie przeciwzapalne oraz bakteriostatyczne. Dzięki temu, wprowadzenie niniejszego produktu (w odpowiednich ilościach) do zdrowej diety może pobudzać regenerację nabłonka jelit i zapobiegać owrzodzeniom. Liczne doniesienia naukowe wskazują również uwagę na fakt, że wprowadzenie odpowiednich ilości oleju kokosowego do zdrowiej diety i aktywnego trybu życia może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II oraz osteoporozy w przyszłości. Dodatkowo, olej ten może odpowiedzialny być za opóźnienie procesów starzenia się organizmu, jak również wspierać funkcje poznawcze u osób, które zmagają się z chorobą Alzheimera. Należy jednak pamiętać, że wprowadzenie oleju kokosowego do codziennej diety powinno skonsultowane być z wykwalifikowanym dietetykiem.

Olej kokosowy na włosy – czy jego stosowanie może poprawić ich kondycję?

Olej kokosowy może stanowić cenny środek w walce z problemem przesuszonych włosów. Regularne nakładanie go na końcówki może przyczynić się skutecznej ich regeneracji. Warto również wiedzieć, że olej kokosowy może stosowany być podczas zabiegu olejowania włosów. Niniejszy produkt przyczynia się nie tylko do poprawy ich wyglądu, ale również zapewnia im niezwykle przyjemny zapach oraz połysk.

Olej kokosowy na skórę – jak go stosować?

Dzięki swojej stałej konsystencji, olej kokosowy z łatwością może stosowany być w formie odżywczego balsamu na skórę całego ciała. Warto również wiedzieć, iż produkt ten może sprawdzić się w walce z problemem spierzchniętych ust. Dodatkowo, zapewnia on skuteczną regenerację skóry dłoni narażonej na działanie czynników zewnętrznych. Oprócz dogłębnego nawilżenia, olej kokosowy stosowany na skórę jest w stanie zapewnić nam uczucie odprężenia oraz niezwykle przyjemny zapach. Ponadto, niniejszy produkt może stosowany być jako środek przyspieszający proces gojenia się ran.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania oleju kokosowego

Każdego dnia nie powinniśmy stosować więcej niż 3-4 łyżeczki oleju kokosowego dziennie. Należy jednak pamiętać, że dawka niniejszego produktu powinna być dostosowana do indywidualnych wymagań jednostki. W tym celu, warto skorzystać z pomocy wykwalifikowanego dietetyka. Stosowanie nadmiernych ilości oleju kokosowego może wykazywać działanie szkodliwe dla zdrowia. Warto również pamiętać, że produkt ten nie powinien poddawany być działaniom wysokiej temperatury. Dlatego też, należy unikać stosowania nierafinowanego oleju kokosowego podczas smażenia lub pieczenia.

Olej kokosowy – cena

Bio olej kokosowy dostępny jest w formie nierafinowanej. Dzięki temu jest on w stanie zachować w sobie cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Za opakowanie niniejszego produktu o wadze 900 gramów zapłacimy około 32,00 – 45,00 złotych. Należy jednak pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju kokosowego

Pytanie 1: Olej kokosowy nierafinowany, czy rafinowany? Który z nich warto wybrać? Decydując się na wybór niniejszego produktu powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy produkt jest rafinowany, czy nierafinowany. Olej nierafinowany jest pozyskiwany na drodze zimnego tłoczenia, dzięki czemu jest w stanie zachować cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Natomiast olej nierafinowany pozyskiwany jest pod wpływem wysokiej temperatury, która powoduje utratę niektórych właściwości odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że olej nierafinowany posiada krótszy termin ważności i zaleca się, aby spożywany był w zimnej formie.

Pytanie 2: Gdzie kupić olej kokosowy nierafinowany? Olej kokosowy możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemnie jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób będziemy w stanie uzyskać nie tylko najwyższą jakość produktu, ale często również konkurencyjną cenę.

Pytanie 3: Olej kokosowy na twarz, czy może być stosowany? Olej kokosowy może stosowany być w niewielkich ilościach w formie kremu na twarz. Warto również wiedzieć, iż może on używany być w roli zamiennika dla mleczka do demakijażu twarzy i oczu. Decydując się na wybór oleju kokosowego do pielęgnacji skóry twarzy uzyskujemy pewność, że nie zostaje ona narażona na działanie szkodliwych czynników chemicznych.

olej kokosowy

 

Podsumowanie

Włączenie oleju kokosowego do zdrowej diety i aktywnego trybu życia może przyczyniać się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, że nie należy spożywać niniejszego produktu w nadmiernych ilościach i nie warto poddawać go działaniu wysokiej temperatury, przez którą pozbawiany jest on cennych dla zdrowia właściwości odżywczych. W przypadku ustalenia odpowiedniej dawki spożywania oleju kokosowego warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie wykwalifikowanego dietetyka.

Bibliografia

  1. Banach K., Olej kokosowy – właściwości i znaczenie w diecie człowieka, „Journal of NutriLife” 2015;
  2. Cox, C., Mann, J., Sutherland, W., Chisholm, A., & Skeaff, M. Effects of coconut oil, butter, and safflower oil on lipids and lipoproteins in persons with moderately elevated cholesterol levels. Journal of lipid research, 36(8), 1787-1795, 1995;
  3. Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition reviews, 74(4), 267-280, 2016;
  4. Harvard Shmerling R.H. (2018), Coconut oil: heart-healthy or just hype? Harvard Health Publishing;
  5. Ihnatowicz P., Olej kokosowy – dobry czy zły?, „Food Forum” 2017, 4(20), 104–106.
  6. Jarosz, M. (2017). Normy żywienia dla populacji polskiej–nowelizacja. IŻŻ, Warszawa;
  7. Jessa J., Hozyasz K.K., Wartość zdrowotna produktów kokosowych „Pediatria Polska” 2015, 90(5), 415–423.
  8. Kłosiewicz-Latoszek L. (2017), Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy-a-choroby-sercowo-naczyniowe;
  9. Price W.A., The work of Weston A. Proce; dietetics and dental diseases, Médecine & Hygiène, 1950, 8(170), 183;
  10. Sacks, F. M., Lichtenstein, A. H., Wu, J. H., Appel, L. J., Creager, M. A., Kris-Etherton, P. M., … & Stone, N. J. (2017). Dietary fats and cardiovascular disease: a presidential advisory from the American Heart Association. Circulation, 136(3), e1-e23;
  11. Stolińska-Fiedorowicz H., Olej kokosowy – czy warto go polecać? „Food Forum” 2017, 4(20), 103–104;
  12. Szewczyk A., Hanczakowska E., Właściwości i zastosowanie średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA) i ich monoacylgliceroli (MCM). „Wiadomości Zootechniczne” 2010, 1, 21–26.


Olej kokosowy Wartości odżywcze

Składniki: 100 % organiczny olej kokosowy (Cocos nucifera) 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Olej kokosowy KCAL

W 100 gramach oleju kokosowego znajdziemy około 900 kalorii. Warto jednak pamiętać, że w ciągu dnia powinniśmy spożywać jedynie niewielkie jego ilości. Jedna łyżeczka niniejszego produktu dostarcza zatem do naszego organizmu około 135 kalorii. Ponadto, olej kokosowy uznawany jest za jeden z tłuszczów, które mogą przyczynić się do przyspieszenia procesu odchudzania. Dlatego też, produkt ten z powodzeniem może zostać wprowadzony do diety osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki. Energia z oleju kokosowego pochodzi tylko i wyłącznie z tłuszczy stąd też cieszy się on sporym zainteresowaniem wśród będących na diecie keto stanowiąc dodatek do wielu potraw czy nawet coraz bardziej popularnej kawy kuloodpornej.


Olej kokosowy przepisy / Olej kokosowy zastosowanie

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

Składniki na 4 porcje
blaszka tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. 30x11cm

  • 70 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki orzechowej
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek erytrolu
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 20 orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • Przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)

Wykonanie:

Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.

Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g

Smacznego!


CZEKOLADOWE KULKI MOCY

CZEKOLADOWE KULKI MOCY

Składniki:
- 10 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych wcześniej we wrzątku
- 1 szklankę płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki karobu
- pół szklanki wiórków kokosowych
- szczyptę soli
Wykonanie:
1. Daktyle, płatki, olej i karob blenduj razem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstaw na 15 minut do lodówki.
2. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie pralinki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i włóż do lodówki do schłodzenia.


WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
  • 150 gramów mąki ryżowej;
  • Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
  • 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.

Składniki na masę makową:

  • Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
  • 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
  • Garści posiekanych orzechów włoskich;
  • Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • Skórki startej z jednej pomarańczy;
  • Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
  • Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;

Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;

Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;

Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.


MAŚĆ Z OREGANO

MAŚĆ Z OREGANO

Olej z oregano mieszamy z olejem kokosowym w stosuku 1:3 (1 cz. oleju z oregano : 3 cz. oleju kokosowego)

Stosujemy na chrobowo zmienione miejsca: np grzybica paznokci, stóp, opryszczka.


Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru

Dietetyczne ciasteczka bez mąki i cukru

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki płatków jaglanych ViVio
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych ViVio
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju kokosowego extra virgin ViVio
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki wody

 

Sposób wykonania:

Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Do malaksera wsypujemy płatki jaglane i migdałowe oraz wiórki – wszystko miksujemy.Otrzymaną mączkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu łączymy mokre składniki – płynny olej kokosowy, syrop klonowy oraz wodę – następnie wlewamy je do suchych składników. Masę dokładnie mieszamy, a jeśli będzie zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę wody kokosowej.Na wyłożoną papierem formę do pieczenia wykładamy po jednej łyżce masy i formujemy owalny, płaski kształt ciasteczek. Pieczemy około 15 min, aż ciastka się zarumienią.


KOKTAJL OWOCOWY

KOKTAJL OWOCOWY

Składniki:

- 1 banan;
- ½ szklanki truskawek;
- ½ szklanki borówek;
- 1 brzoskwinia;
- 8-10 kostek lodu;
- 150 ml mleka kokosowego;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;

Sposób przygotowania:

Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do kielicha blendera;
Borówki oraz truskawki dokładnie opłucz i dodaj do banana;
Brzoskwinię obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do składników w blenderze;
Do owoców dodaj mleko kokosowe, kostki lodu oraz łyżkę oleju kokosowego. Następnie, dokładnie wymieszaj całość przy pomocy blendera i przelej zawartość do dwóch szklanek.

Gotowy koktajl możesz udekorować świeżymi liśćmi mięty.


Pyszna sałatka owocowa z dodatkiem oleju kokosowego

Pyszna sałatka owocowa z dodatkiem oleju kokosowego

Składniki:

- Garść malin;
- Garść borówek;
- ½ banana;
- 3 łyżeczki ugotowanej komosy ryżowej;
- 1 łyżeczka oleju kokosowego virgin;
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie wymieszaj ją z łyżeczką oleju kokosowego;
Pokrój banana w cienkie plastry i dodaj do komosy ryżowej;
Dokładnie opłucz maliny oraz borówki, a następnie dodaj je do pozostałych składników sałatki;
Całość posyp odrobiną wiórków kokosowych i gotowe.


Odżywcza maseczka na włosy z olejem neem

Odżywcza maseczka na włosy z olejem neem

W celu przygotowania odżywczej maseczki należy przygotować:

- 2 łyżki ulubionej odżywki do włosów;
- 1 kroplę oleju neem;
- 1 łyżkę oleju kokosowego.

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie nanieś je na wilgotne włosy. Trzymaj maseczkę na głowie przez około 5-10 minut, a następnie spłucz ją obfitą ilością chłodnej wody. Pamiętaj jednak, aby 24 godziny przed zastosowaniem powyższej maski, upewnić się, że nie zmagasz się z uczuleniem na składniki zawarte w oleju z drzewa neem.


Olej kokosowy Zastosowanie

Olej kokosowy możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Stanowi on doskonały składnik domowych lodów, jak również sałatek owocowych. Warto również wiedzieć, iż może on stosowany być podczas przygotowywania pożywnych kulek mocy oraz odżywczych koktajli owocowo-warzywnych.

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni:

- z uwagi na stałą postać, olej kokosowy nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny;

- do smażenia; w wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów, nie pali się i nie jełczeje; 

- na bazie oleju kokosowego można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery; w związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych. 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Olej kokosowy Film


Olej kokosowy Opinie o produkcie: BIO Olej kokosowy nierafinowany 900ml


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Jak zadbać o zdrowe i jędrne usta przy pomocy naturalnych sposobów?

Silny wiatr i nagłe zmiany temperatury to jedne z głównych czynników przyczyniających się do nadmiernego przesuszenia się ust. Szczególnie odczuwamy to w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po przyjściu do domu, staramy się ocieplić kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym tej jesieni zapomnisz o niniejszym problemie i zyskasz zdrowy oraz […]

czytaj więcej...

Jak skutecznie nawilżyć naszą skórę przy pomocy naturalnych sposobów?

Jak  skutecznie nawilżyć naszą skórę i sprawić, aby prezentowała się ona jędrnie i zdrowo? W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie pięć niezawodnych, a przy tym naturalnych sposobów na to jak zadbać o swoje Ciało nie tylko w sezonie bikini. Okres wakacyjny oficjalnie możemy uznać za rozpoczęty. Przed nami upragniony odpoczynek, na który wszyscy zasłużyliśmy. Wielogodzinne […]

czytaj więcej...

Kawa pełna mocy- 3 przepisy na bazę do kawy z olejem kokosowym

Kawa to napój, po który sięgamy każdego dnia. Powstaje z palonych i zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Zazwyczaj pijemy ją na gorąco, a w okresie letnim popularna jest mrożona kawa. Skąd pochodzi? Jakie ma działanie i z czym ją pić, by pobudzała i dodawała energii? Sprawdź w artykule!

czytaj więcej...

TYLKO U NAS: RANKING 5 ZDROWYCH OLEJÓW ROŚLINNYCH!

Oleje to produkty, których używamy w kuchni na co dzień do przyrządzania potraw i smażenia. Ich obecność w diecie człowieka jest kluczowa, ponieważ dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i innych wartości odżywczych. NNKT to pożyteczne tłuszcze, które oddziałują korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego, serca i wielu innych procesów zachodzących w ludzkim […]

czytaj więcej...