BIO Olej kokosowy nierafinowany 900ml - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAFilipiny / Sri Lanka
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt

31,99 zł

RABAT - 18%

38,99 zł

-18

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Olej kokosowy Opis

BIO olej kokosowy jest znakowany unijnym logo żywności ekologicznej, co oznacza, że posiada w składzie minimum 95 % ekologicznych produktów. Jest naturalny, tłoczony na zimno (z pierwszego tłoczenia)  i nieoczyszczony. Olej kokosowy w temperaturze do 26°C posiada białą barwę i ma postać stałą, w wyższych staje się płynny. Posiada charakterystyczny, kokosowy zapach. Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach.

Olej kokosowy jest dziś powszechnie wykorzystywany w kuchni, gdzie obecnie zastępuje wiele tradycyjnych, niezdrowych tłuszczów. Olej kokosowy doskonale nadaje się, jako baza do kawy.

Należy do grupy olei roślinnych. Nie zawiera utleniaczy, za to jego naturalnym składnikiem jest kwas laurynowy – występuje on w naturze tylko w orzechach kokosa i mleku matki. Kwas ten posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne oraz wspomaga naturalną florę bakteryjną organizmu. 

Ponad 60% tłuszczów w oleju kokosowym to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA), które są rozpuszczalne w wodzie. Inaczej nazywane są trójglicerydami ze średnim łańcuchem węglowym (MCT).

Ich trawienie i wchłanianie zachodzi bardzo szybko i nie wymaga angażowania do tego żółci. Wchłaniają się do krwi żyły wrotnej, a stamtąd są transportowane bezpośrednio do wątroby, gdzie zostają utlenione w tzw. mitochondriach.

Kwasy MCT w medycynie są stosowane m.in.:

–  w walce z zaburzeniami trawienia i wchłaniania tłuszczy, w tym z zapaleniem trzustki i dróg żółciowych, a także marskością wątroby, zapaleniem jelit i celiakią

– w przypadku wrodzonych wad metabolizmu węglowodanów

– w diecie sportowców, która wykazuje większe zapotrzebowanie na energię

– kwasy te nie są obecne w składzie lipoprotein transportujących cholesterol i nie uczestniczą w syntezie cholesterolu

– błyskawiczne utlenianie kwasów MCFA  wydłuża termogenezę poposiłkową

– kwasy MCFA wpływają na hormony żołądkowo-jelitowe, przez co zmniejszają apetyt

 

olej kokosowy


Olej kokosowy Wartości odżywcze / Skład

Składniki: 100 % organiczny olej kokosowy (Cocos nucifera) 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Olej kokosowy KCAL

100g oleju kokosowego to prawie 900 kalorii, a łyżeczka oleju kokosowego waży około 15 gramów i zawiera około 135 kalorii, jednak olej kokosowy nie należy do najbardziej kalorycznych tłuszczy, więcej kalorii zawiera smalec. Energia z oleju kokosowego pochodzi tylko i wyłącznie z tłuszczy stąd też cieszy się on sporym zainteresowaniem wśród będących na diecie keto stanowiąc dodatek do wielu potraw czy nawet coraz bardziej popularnej kawy kuloodpornej.


Olej kokosowy przepisy / Olej kokosowy zastosowanie

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

BEZGLUTENOWE, KORZENNE BROWNIE Z BAKALIAMI

Składniki na 4 porcje, na blaszkę tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. długość: 30 cm, szerokość: 11 cm  i wysokość: 7,94 cm.

  • 70 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki orzechowej
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek erytrolu
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 20 orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • Przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)

Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.

Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g

Smacznego!


CZEKOLADOWE KULKI MOCY

CZEKOLADOWE KULKI MOCY

Składniki:
- 10 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych wcześniej we wrzątku
- 1 szklankę płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki karobu
- pół szklanki wiórków kokosowych
- szczyptę soli
Wykonanie:
1. Daktyle, płatki, olej i karob blenduj razem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstaw na 15 minut do lodówki.
2. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie pralinki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i włóż do lodówki do schłodzenia.


WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
  • 150 gramów mąki ryżowej;
  • Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
  • 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.

Składniki na masę makową:

  • Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
  • 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
  • Garści posiekanych orzechów włoskich;
  • Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • Skórki startej z jednej pomarańczy;
  • Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
  • Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;

Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;

Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;

Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.


MAŚĆ Z OREGANO

MAŚĆ Z OREGANO

Olej z oregano mieszamy z olejem kokosowym w stosuku 1:3 (1 cz. oleju z oregano : 3 cz. oleju kokosowego)

Stosujemy na chrobowo zmienione miejsca: np grzybica paznokci, stóp, opryszczka.


Olej kokosowy Zastosowanie

Zastosowanie oleju kokosowego w kuchni:

- z uwagi na stałą postać, olej kokosowy nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny;

- do smażenia; w wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów, nie pali się i nie jełczeje; 

- na bazie oleju kokosowego można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery; w związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych. 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Olej kokosowy Film


Olej kokosowy Opinie o produkcie: BIO Olej kokosowy nierafinowany 900ml

J
Joanna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
19/01/20
Serdecznie polecam
Review by Joanna on 19 Jan 2020 review stating Serdecznie polecam
Zapach nieziemski, smak delikatny, używam w kuchni , ale również do płukania jamy ustnej i jako odżywkę do włosów, polecam gorąco
G
Grażyna
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
26/06/19
olwj kokosowy nierafinowany
Review by Grażyna on 26 Jun 2019 review stating olwj kokosowy nierafinowany
jeszcze nie używałam ale ufam,że jest taki jak w opisie i na pewno się nie zawiodę jak na kazdym produkcie z tego sklepu
M
Mirela
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
04/03/19
Olej kokosowy bio
Review by Mirela on4 Mar 2019 review stating Olej kokosowy bio
Jeden z lepszych olej kokosowych na rynku w bardzo dobrej cenie! Smak, zapach wręcz powalajacy-na mnie tak działa :) Smak super! Pięknie pachnie kokosem. Codziennie zaraz po przebudzeniu plucze /ssam łyżkę oleju przez 15-20 min. Cudownie oczyszcza z metali ciężkich, bakterii i pomaga przy zapaleniu zatok! Szczerze polecam! :)
S
Stanisław
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
28/02/19
Olej kokosowy nierafinowany
Review by Stanisław on 28 Feb 2019 review stating Olej kokosowy nierafinowany
Bardzo dobry olej kokosowy nie rafinowany, delikatnie pachnie kokosem, podczas smażenia niewiele rozbryzguje w porównaniu z tradycyjnymi olejami.
User avatar
Beata L.
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
20/11/17
Bio olej kokosowy
Review by Beata L. on 20 Nov 2017 review stating Bio olej kokosowy
Super piękny zapach ..dziękuje za szybka dostawę oleju kokosowego ..jest pyszny polecam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Jak zadbać o zdrowe i jędrne usta przy pomocy naturalnych sposobów?

Silny wiatr i nagłe zmiany temperatury to jedne z głównych czynników przyczyniających się do nadmiernego przesuszenia się ust. Szczególnie odczuwamy to w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po przyjściu do domu, staramy się ocieplić kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym tej jesieni zapomnisz o niniejszym problemie i zyskasz zdrowy oraz […]

czytaj więcej...

Jak skutecznie nawilżyć naszą skórę przy pomocy naturalnych sposobów?

Jak  skutecznie nawilżyć naszą skórę i sprawić, aby prezentowała się ona jędrnie i zdrowo? W poniższym poradniku przygotowaliśmy dla Ciebie pięć niezawodnych, a przy tym naturalnych sposobów na to jak zadbać o swoje Ciało nie tylko w sezonie bikini. Okres wakacyjny oficjalnie możemy uznać za rozpoczęty. Przed nami upragniony odpoczynek, na który wszyscy zasłużyliśmy. Wielogodzinne […]

czytaj więcej...

Kawa pełna mocy- 3 przepisy na bazę do kawy z olejem kokosowym

Kawa to napój, po który sięgamy każdego dnia. Powstaje z palonych i zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca. Zazwyczaj pijemy ją na gorąco, a w okresie letnim popularna jest mrożona kawa. Skąd pochodzi? Jakie ma działanie i z czym ją pić, by pobudzała i dodawała energii? Sprawdź w artykule!

czytaj więcej...

TYLKO U NAS: RANKING 5 ZDROWYCH OLEJÓW ROŚLINNYCH!

Oleje to produkty, których używamy w kuchni na co dzień do przyrządzania potraw i smażenia. Ich obecność w diecie człowieka jest kluczowa, ponieważ dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i innych wartości odżywczych. NNKT to pożyteczne tłuszcze, które oddziałują korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego, serca i wielu innych procesów zachodzących w ludzkim […]

czytaj więcej...