Weekend taniej dostawy
Mąka orkiszowa cena, orkisz, mąka orkiszowa ekologiczna
Mąka orkiszowa cena, orkisz, mąka orkiszowa ekologiczna
Mąka orkiszowa cena, orkisz, mąka orkiszowa ekologiczna
Mąka orkiszowa cena, orkisz, mąka orkiszowa ekologiczna
Mąka orkiszowa cena, orkisz, mąka orkiszowa ekologiczna

BIO Mąka orkiszowa typ 650 jasna - 1kg - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

12,50 zł

RABAT - 11%

13,99 zł

-11

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

BIO Mąka orkiszowa Opis

Mąkę orkiszową wytwarza się z ziaren pozyskiwanych z gospodarstw rolnych mających certyfikat ekologiczny. Mąka wytwarzana z orkiszu odmiany Schwabenkorn. Nie zawiera polepszaczy smaku, wybielaczy, żadnych sztucznych dodatków. Orkisz zawiera więcej białka niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Medycyna ludowa mówi, że spożywanie orkiszu wzmacnia odporność organizmu. Orkisz zawiera więcej niż pozostałe mąki NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dzisiaj orkisz staje coraz bardziej ceniony i zyskuje większą popularność niż ziarna pszenicy zwyczajnej. Jest lepszym źródłem błonnika pokarmowego. Jego spożycie dostarcza cynku, miedzi, selenu oraz witaminy A, E i D. Kwas krzemowy, jakiego jest źródłem wpływa korzystnie na stan włosów, skóry i paznokci.

Jasna mąka orkiszowa idealnie nadaje się do wypieku chleba, bułek, kruchego ciasta. Typ mąki 650 jest przeznaczony szczególnie do cięższych wypieków takich jak np. pierniki, miodowniki czy bułki. Nadaje się również do zagęszczania potraw.

Najcenniejszy składnik orkiszu obecny jest nie w łusce, jak w przypadku innych gatunków zbóż, ale w ziarnie wewnętrznym. Tam znajduje się rodanid, czyli substancja biologicznie czynna, którą uznaje się za naturalny antybiotyk. W naturze występują on również w ślinie, krwi i mleku kobiecym. W ten sposób chroni karmione dzieci przed różnego rodzaju infekcjami, a także wzmacnia odporność i wspiera procesy tworzenia krwi.

 

BIO mąka orkiszowa


BIO Mąka orkiszowa Wartości odżywcze

Składniki: 100 % mąka orkiszowa

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


BIO Mąka orkiszowa przepisy / BIO Mąka orkiszowa zastosowanie

NALEŚNIKI ORKISZOWE

NALEŚNIKI ORKISZOWE

Składniki:

  • szklanka mąki orkiszowej (typ 630-680)
  • pół szklanki mleka (lub wybranego napoju roślinnego)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • szczypta ksylitolu

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy na gładką masę (powinniśmy otrzymać konsystencję dość gęstej śmietany). Gęstość ciasta możemy regulować dodatkiem mąki i wody.

Naleśniki smażymy na suchej patelni (najlepiej naleśnikowej) pamiętając, aby przed pobraniem każdej kolejnej porcji dokładnie zamieszać ciasto.


PLACUSZKI JOGURTOWE

PLACUSZKI JOGURTOWE

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypty soli
- owoce, np jabłka

Wykonanie:

W misce zmiksować jogurt z jajkami i olejem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki.
Rozgrzać patelnię (najlepiej naleśnikową), łyżka nakładać porcję placków. Na wierzch układać plasterki jabłek. Kiedy jedna strona już się podpiecze - przewrócić na drugą. (Smażyć ok. 2,5 minuty na każdą stronę). Przed smażeniem kolejnej partii placków, patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki podawać potrzepane cukrem pudrem i np cynamonem - jeśli są to placki z jabłkami.


CHLEB ORKISZOWY

CHLEB ORKISZOWY

Składniki:

- 50 dag mąki orkiszowej
- 450 ml ciepłej wody
- 3 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w 100 ml wody, dodac 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i zostawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Resztę maki wymieszać z resztą wody, jajkiem, solą, olejem. Na koniec dodac rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto.
Wysmarowaną olejem formę napełnić ciastem i pozostawic w cieple na ok 1 godz do wyrośnięcia. przykryc ściereczką.
Po wyrośnięciu włożyć ciasto do nagrzanego do 250 stopni piekarnika. Na najniższej półce w piekarniku umieścić naczynie z gorącą wodą, a na środkowej - chleb. Piec tak ok 5-10 min. Potem wyjąć naczynie z wodą. Temp zmniejszyć do 200 stopni i chleb piec jeszcze ok 40-50 min. 


BIESZCZADZKIE PROZIAKI

BIESZCZADZKIE PROZIAKI

Składniki:

- 250 g mąki orkiszowej
- 250 g mąki gryczanej
- 350 g kefiru lub maślanki
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (in. prozy)
- szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej. Do miski wlej kefir/maślankę, roztrzepane jajko, sodę oczyszczoną i sól. Składniki dokładnie połącz i stopniowo dodawaj przesiane mąki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
Na blacie/stolnicy rozsyp niewielką ilość mąki, wyłóż ciasto i rozciągnij je w dłoniach na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinaj małe kółka.
Rozgrzej patelnię niewymagającą tłuszczu i na małym ogniu piecz placuszki, ok. 5 minut z każdej strony (do zrumienienia). Podawaj z dżemem/domową konfiturą/miodem/świeżymi owocami lub w wersji wytrawnej np. z masłem czosnkowym. 
Proziaki - można również wykonac z mąki pszennej tradycyjnej.


BIO Mąka orkiszowa Zastosowanie

- do wypieku chleba, bułek

- do ciast

- do wyrobu domowego makaronu

- do lepienia pierogów

- do naleśników


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


BIO Mąka orkiszowa Film


BIO Mąka orkiszowa Opinie o produkcie: BIO Mąka orkiszowa typ 650 jasna - 1kg

A
Aneta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
28/02/20
Mąka orkiszowa
Review by Aneta on 28 Feb 2020 review stating Mąka orkiszowa
Ta wersja wyparła całkowicie z mojej kuchni mąkę pszenną. Bardzo dobry produkt.
M
Monika
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
26/02/20
Mąka orkiszowa
Review by Monika on 26 Feb 2020 review stating Mąka orkiszowa
Mąka orkiszowa zawsze dobrej jakość z tej firmy.
K
Katarzyna
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
01/10/16
mąka
Review by Katarzyna on1 Oct 2016 review stating mąka
Świetnej jakości mąka orkiszowa. Wypiekałam z niej ciasta, czasem z dodatkiem mąki z amarantusa, wyśmienity produkt. Brakuje mi w Waszym sklepie makaronów i kawy z czystego orkiszu. Pozdrawiam :)


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również