info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Ekologiczna Mąka kokosowa, mąka z kokosa BIO, organic 500g
Ekologiczna Mąka kokosowa, mąka z kokosa BIO, organic 500g
Ekologiczna Mąka kokosowa, mąka z kokosa BIO, organic 500g
Ekologiczna Mąka kokosowa, mąka z kokosa BIO, organic 500g
Ekologiczna Mąka kokosowa, mąka z kokosa BIO, organic 500g
Ekologiczna Mąka kokosowa, mąka z kokosa BIO, organic 500g

Bio Mąka kokosowa 500g - VIBIO

10,39 zł(1)
  duża dostępność

Wartości odżywcze

Składniki: BIO mąka kokosowa

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Mąka kokosowa może stanowić bazę zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Można używać jej m.in. do:

  • wypieku ciast i ciasteczek
  • przygotowywania naleśników i wszelkiego rodzaju placków
  • zagęszczania zup i sosów
  • jako panierki do mięsa czy ryb


Opis

Mąka kokosowa powstaje jako produkt uboczny w procesie wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Charakteryzuje się lekko wyczuwalnym smakiem i aromatem kokosa. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i łatwo przyswajalnego białka. Ponadto cechuje się niską zawartością węglowodanów i nie posiada w swoim składzie glutenu. Z tego względu może stanowić zamiennik mąki pszennej w przypadku osób pozostających na diecie redukcyjnej i bezglutenowej. Mąka kokosowa ma także niski indeks glikemiczny i nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi oraz wyrzutów insdiviny. Jest więc produktem całkowicie bezpiecznym także dla diabetyków i osób z insdivinoopornością.

Składniki zawarte w mące kokosowej:

  • wpływają na przyśpieszenie tempa metabolizmu i wyrównanie poziomu glukozy we krwi
  • pomagają regdivować poziom cholesterolu i usuwać toksyny z organizmu
  • poprawiają profil lipidowy i tym samym ograniczają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego
  • stymdivują systemy obronne organizmu i wspierają działanie układu odpornościowego
  • PRODUCENTVIBIO
    KRAJ POCHODZENIAFilipiny
    WEGETARIAŃSKI
    WEGAŃSKI
    CERTYFIKAT BIO
    DARMOWA DOSTAWA od 199zł
    PUNKTY ZA ZAKUP
    sprawdź szczegóły
    1 pkt

    BABKA MARMURKOWA
    PRZEPIS

    BABKA MARMURKOWA

    Składniki:

    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 0,5 szklanki mąki kokosowej
    - 1 szklanka cukru trzcinowego
    - 1 i 1/4 kostki masła
    - 6 jajek
    - 2 łyżki pasty migdałowej
    - 3 łyżki kakao
    - garść orzechów macadamia posiekanych
    - szklanka morwy białej suszonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - cukier puder do posypania
    - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

    Wykonanie:

    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, solą i morwą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao i orzechami, drugą z pastą migdałową.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 200 stopni - ok 45 minut. Wystudzone posypac cukrem pudrem.

    BABKA CZEKOLADOWA
    PRZEPIS

    BABKA CZEKOLADOWA

    Składniki:

    - 1 i 1/3 szklanki mąki kokosowej
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 5 jajek
    - 1/2 szklanki syropu daktylowego
    - 1 kostka masła
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    - 1 tabliczka mlecznej czekolady
    - 2 łyżki pasty orzechowej smooth
    - 2 łyżki kakao
    - 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Wykonanie:

    Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i syrop daktylowy. Dodać mąki, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać posiekane czekolady. Dodać pastę orzechową i ubite na sztywną pianę białka. Deliatnie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do deczki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1 godziny w temp. 170 stopni. 

    Bezglutenowe ciasteczka goździkowe
    PRZEPIS

    Bezglutenowe ciasteczka goździkowe

    Składniki:

    - Około 150-160g mąki kasztanowej;
    - Około 80-90g mąki kokosowej;
    - Około 50g cukru trzcinowego;
    - 100g masła sklarowanego;
    - 1 łyżeczka zmielonych goździków;
    - ½ łyżeczki cynamonu;
    -1 łyżka kakao.

    Sposób przygotowania:

    Suche składniki przełóż do dużej miski, a następnie wymieszaj je przy pomocy łyżki;
    W niewielkim rondelku rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj je do składników w misce;
    Przy pomocy dłoni dokładnie wyrób ciasto tak, aby stanowiło zwartą i sprężystą masę;
    Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra;
    Wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie;
    Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
    Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.

    Jeśli masz na to ochotę, do ciasteczek możesz również dodać pozbawione pestek wiśnie lub inne owoce letnie. Dzięki temu, ciastka nabiorą nieco słodszego smaku.

    Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód
    PRZEPIS

    Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód

    Składniki:

    - 350g płatków owsianych (grubych);
    - 1 szklanka mąki kokosowej;
    - 3 duże łyżki miodu rzepakowego;
    - 200g świeżych jagód;
    - 150g masła klarowanego;
    - 100ml mleka kokosowego;
    - Szczypta soli himalajskiej.

    Sposób przygotowania:                                   

    W misce wymieszaj ze sobą: płatki owsiane, sól oraz mąkę;
    W malutkim garnku rozpuść: masło z mlekiem i miodem;
    Wymieszaj ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie dodaj do nich świeże jagody;
    Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
    Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na blaszce do pieczenia;
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim batony przez około 25-30 minut.

    Smaczne ciasto czekoladowe z dodatkiem pasty z orzechów nerkowca
    PRZEPIS

    Smaczne ciasto czekoladowe z dodatkiem pasty z orzechów nerkowca

    Składniki:

    - Około 150g masła sklarowanego;
    - 200g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%);
    - 100g cukru kokosowego;
    - 2 jajek;
    - 100g mąki kokosowej;
    - 50g pasty z orzechów nerkowca;
    - Szczypty soli.

    Sposób przygotowania:

    Przełóż masło do niewielkiego garnka i roztop je, dodając jednocześnie czekoladę;
    W misce wymieszaj ze sobą jajka oraz cukier. Do otrzymanej masy dodaj roztopioną czekoladę wraz z cukrem;
    Do składników w misce dodaj mąkę kokosową oraz sól i pastę z orzechów nerkowca;
    Przy pomocy łyżki wymieszaj delikatnie ciasto w taki sposób, aby powstały barwne wzory;
    Małą blachę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia;
    Rozgrzej piekarnik do 160oC;
    Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Dieta Paleo – na czym polega? Zasady, efekty.

    Dieta paleolitu określana jest również jako dieta Stone Age, jaskiniowca lub myśliwsko-zbieracka. Nawiązuje do ery paleolitycznej, kiedy to prehistoryczny człowiek zaczął używać pierwszych prymitywnych technicznie, kamiennych narzędzi, między innymi do zdobywania pożywienia. Okres ten zakończył się pojawieniem rolnictwa. Dzięki ciągłym badaniom antropologicznym można domniemywać, na czym opierał się model żywienia praczłowieka, choć nigdy nie udało […]

    czytaj więcej...

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Mąka kokosowa – przepis na pyszne ciasteczka z jej dodatkiem. W sam raz na weekend!

    Szukasz sposobu na szybkie i pyszne ciasteczka? Chcesz upiec coś pysznego na weekend? Wypróbuj przepis na ciasteczka z dodatkiem pysznego składnika, jakim jest mąka kokosowa. Ciasteczka są szybkie, proste w przygotowaniu i pyszne. Sprawdź!

    czytaj więcej...

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Mąka kokosowa – lepszy zamiennik mąk zbożowych?

    Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, jest smaczna i można używać jej, jako zamiennika mąk zbożowych z wielu powodów. Sprawdź z jakich!

    czytaj więcej...

    NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

    Mąka kokosowa – poznaj zalety mąki bezglutenowej!

    Mąka kokosowa to produkt spożywczy, z którym powinni zaprzyjaźnić się chorzy na celiakię, ponieważ jest mąką bezglutenową, a także wszyscy, którzy są wielbicielami potraw z kokosową nutą. Sprawdź, jakie jeszcze zalety posiada mąka kokosowa!

    czytaj więcej...