Ekologiczna Kasza jaglana, Bio kasza jaglana 1000g, przepisy, kcal,
Ekologiczna Kasza jaglana, Bio kasza jaglana 1000g, przepisy, kcal,
Ekologiczna Kasza jaglana, Bio kasza jaglana 1000g, przepisy, kcal,

BIO Kasza jaglana 1000g - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIARosja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY200g

11,54 zł

RABAT - 11%

12,99 zł

-11

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Kasza jaglana BIO Opis

Powstała z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Stanowi ona bogate źródło witamin z grupy B a także wielu składników mineralnych, jak miedź czy żelazo. W swoim składzie zawiera także znaczące ilości łatwo przyswajalnego białka. Do jej zalet można zaliczyć także łatwostrawność oraz fakt, że może być spożywana przez osoby znajdujące sie na diecie bezglutenowej.

kasza jaglana bio


Kasza jaglana BIO Wartości odżywcze

Składniki: BIO Kasza jaglana

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Kasza jaglana BIO przepisy / Kasza jaglana BIO zastosowanie

JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ

JAK UGOTOWAĆ KASZĘ JAGLANĄ

Kaszę jagalną dobrze jest podprażyć na suchej patelni lub w garnku o grubym dnie, albo starannie sparzyć wrzątkiem - wówczas pozbawimy ją gorzkiego posmaku.
Kaszę należy zalać dwa razy większą ilością wody niż ilość kaszy. Dodać odrobinę soli.
Kaszę gotujemy przez 10 min (od momentu aż zacznie wrzeć) w szczelnie przykrytym garnku o grubym dnie. Po ugotowaniu należy odczekać jeszcze 5 min, aż kasza wchłonie całą wodę.


KAWOWY BUDYŃ JAGLANY

KAWOWY BUDYŃ JAGLANY

Składniki:

- 1 szklanka kaszy jaglanej (200ml)
- 4 szklanki mleka (800ml) - może być roślinne
- 4 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu
- 2-4 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem. Zalej mlekiem i gotuj około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka). Dodaj cukier lub dowolny syrop. Po ugotowaniu zmiksuj na gładką masę.
1/3 budyniu odłóż, a do reszty dodaję kawę i ponownie zmiksuj.
W razie potrzeby dodaj więcej kawy lub dosłódź.
Do pucharków/słoiczków wlej połowę budyniu kawowego, potem nałóż warstwę budyniu białego i na to drugą połowę budyniu kawowego.
Wierzch udekoruj startą czekoladą i plasterkami bananów


Kasza jaglana z musem

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].


CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 1 szklanka pokruszonych chipsów kokosowych;
  • ¼ szklanki płatków migdałowych;
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej;
  • 3-4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby uprzednio dokładnie ją przepłukać;

Połącz chipsy kokosowe razem z migdałami i delikatnie je rozdrobnij;

W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą, wybrany cukier, jajko oraz olej;

Do otrzymanej masy dodaj chipsy kokosowe oraz pokruszone migdały, a następnie wymieszaj całość;

Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciastka przez około 12-15 minut, aż do momentu w którym się zarumienią.


KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI

Składniki (1 porcja):

  • 4 łyżki kaszy jaglanej;
  • ½ papryki czerwonej;
  • 6-8 pomidorków koktajlowych;
  • 6-8 zielonych oliwek;
  • ½ szalotki;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • garść świeżej natki pietruszki;
  • kilka kropel soku z cytryny;
  • szczypta ostrej papryki.

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z powyższą instrukcją; Pokrój paprykę oraz cebulkę w drobną kostkę; Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekrój na pół; Rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelni i podsmaż na niej paprykę wraz z cebulką; Na patelnie dodaj ugotowaną kaszę jaglaną, ostrą paprykę oraz oliwki. Smaż całość przez około 5 minut; Do składników na patelni dodaj przekrojone pomidorki koktajlowe, świeżą natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i przełóż na talerz.


KOTLETY Z SOCZEWICY

KOTLETY Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 młode marchwie
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- ½ szklanki bułki tartej
- 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej
- Sól himalajska i pieprz ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż do momentu, w którym się zarumieni;

Obraną marchew oraz korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie, dodaj warzywa do cebuli i smaż przez krótką chwilę;

Ostudzoną kaszę oraz soczewicę połącz z bułką tartą, mąką ziemniaczaną, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw je na około 15 minut;

Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości kotlety;

Rozłóż papier do pieczenia na blaszce i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Rozłóż równomiernie kotlety na blaszce i piecz je przez około 20-25 minut. Po upływie 15 minut przewróć je na drugą stronę.


Pasta kanapkowa z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Pasta kanapkowa z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów

Składniki:

- 3/4 słoiczka suszonych pomidorów (ok. 200 g)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- Sól, pieprz ziołowy

Wykonanie:

Kaszę i pomidory zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać 2 łyżki oleju, w którym były namoczone pomidory i przyprawy do smaku.


Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych

Składniki:

- Szklanka posiekanych, świeżych liści szpinaku;
- 1 puszka ciecierzycy;
- niepełna szklanka (około ¾) kaszy jaglanej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szalotka;
- Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Do liści szpinaku dodaj posiekaną cebulkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Liście szpinaku wraz z przyprawami przełóż na patelnię i smaż przez krótką chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek;
Odsącz ciecierzycę z puszki, opłucz ją, rozgnieć i dodaj do szpinaku;
Do uzyskanej masy dodaj: ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone drobno siemię lniane oraz płatki owsiane;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj do nich nieaktywne płatki drożdżowe oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw je na około 20-25 minut;
Z gęstej masy uformuj dowolnej wielkości kotlety i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200o C i piecz w nim kotlety przez 20 minut z jednej strony oraz 10 minut z drugiej strony.

Tak przygotowane kotlety można podawać z delikatnym sosem jogurtowym lub w formie wegańskich burgerów.


Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej

Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej

Składniki:

- 1 brokuł;
- Około 50-60g świeżych liści szpinaku;
- 1 ząbek czosnku;
- Około 750 ml bulionu warzywnego;
- 3 łyżki opłukanej kaszy jaglanej;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- Szczypta gałki muszkatołowej;
- Szczypta chili;
- Szczypta soli;
- Garść prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Opłukaną kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie odsącz z nadmiaru wody;
Brokuły dokładnie umyj, podziel na różyczki, a następnie ugotuj w bulionie warzywnym;
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże liście szpinaku, całość dodaj do brokułów;
Do składników w garnku dodaj przyprawy oraz kaszę jaglaną. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut;
Gotową zupę zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera i podawaj z dodatkiem uprażonych pestek słonecznika.

Jeśli masz na to ochotę, do zupy możesz dodać również łyżkę jogurtu typu greckiego.


Orzechowy mus z kaszy jaglanej

Orzechowy mus z kaszy jaglanej

Składniki:

- 50 g kaszy jaglanej
- 1,5 łyżeczki pasty laskowej
- 1 banan
- syrop klonowy (ewentualnie)

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotować na wodzie w proporcji 1:3. Kiedy kasza wchłonie już cały płyn i lekko wystygnie zblendować ją z bananem i pastą laskowa. Przełożyć do miseczki i polać syropem klonowym.


Kasza jaglana BIO Zastosowanie

Kasza jaglana doskonale komponuje się z duszonymi mięsami czy owocowymi zapiekankami. W połączeniu z owocami lub bakaliami świetnie sprawdzi się także jako danie śniadaniowe.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Kasza jaglana BIO Opinie o produkcie: BIO Kasza jaglana 1000g

E
Elwira
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
07/10/19
kasza jaglana
Review by Elwira on7 Oct 2019 review stating kasza jaglana
Bardzo dobra jakość kaszy w rewelacyjnej cenie.
M
Martyna
5.0 star rating
07/10/19
BIO Kasza jaglana
Review by Martyna on7 Oct 2019 review stating BIO Kasza jaglana
Dobra jakość.
M
Monika
5.0 star rating
07/10/19
kasza jaglana
Review by Monika on7 Oct 2019 review stating kasza jaglana
Super smak nie do podrobienia.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Jak przygotować pyszny deser z kaszą jaglaną w roli głównej?

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa? I czy można przyrządzić z niej pyszny deser? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy kilka prostych przepisów z jaglanką w roli głównej. Kasza jaglana, przyrządzana z prosa, uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych, a zarazem najzdrowszych kasz. Wszystko to za sprawą jej niezwykłych właściwości zdrowotnych, wśród których możemy wyróżnić między innymi: właściwości […]

czytaj więcej...

Kasza jaglana – poznaj jej właściwości i włącz ją do diety!

Kasza jaglana to ten rodzaj kaszy, który powinien być spożywany szczególnie ze względu na swą wartość odżywczą. Oczywiście pod względem walorów smakowych również przypadnie do gustu większości smakoszów. Do tego tania i bardzo łatwo dostępna – same zalety! Kaszę jaglaną można wykorzystać w kuchni na mnóstwo sposobów, jest na tyle uniwersalna, że dobrze komponuje się […]

czytaj więcej...