Sezam łuskany biały opinie właściwości
Sezam łuskany biały opinie właściwości
Sezam łuskany biały opinie właściwości
Sezam łuskany biały opinie właściwości
Sezam łuskany biały opinie właściwości
Sezam łuskany biały opinie właściwości

Sezam łuskany 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndie / Nigeria
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

3,59 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Sezam biały Wartości odżywcze

Składniki:  Ziarno sezamu białego 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Sezam biały Zastosowanie

Zastosowanie sezamu łuskanego w codziennej kuchni

Sezam znalazł szerokie zastosowanie nie tylko w daniach orientalnych. Ze względu na jego wyjątkowy smak oraz ponadprzeciętne wartości odżywcze, możemy wykorzystać go w naszej kuchni na wiele różnych sposobów;

  • Po pierwsze: podczas przygotowywania śniadania świetnie sprawdzi się w roli dodatku do owsianki lub domowych bułek pełnoziarnistych;
  • Po drugie: warto przygotować z niego smaczną pastę tahini, która idealnie łączy się ze smakiem jogurtu naturalnego oraz świeżych owoców;
  • Po trzecie: sezam łuskany idealnie sprawdzi się w formie aromatycznej panierki do kurczaka lub chrupiącego dodatku do sałatek warzywnych;
  • Po czwarte: niewielkie ziarenka sezamu można dodać do domowych ciasteczek pełnoziarnistych lub zastosować podczas wypieku aromatycznych ciast.

Co ciekawe, niewielkie ziarna sezamu w połączeniu z aromatycznym olejem sezamowym można zastosować podczas masażu nóg, który będzie spełniał również funkcję odżywczego peelingu.


Sezam biały Film

Sezam biały KCAL

Jak większość roślin oleistych, tak i sezam łuskany stanowi doskonałe źródło energii dla naszego organizmu. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 656 kalorii. Warto jednak wiedzieć, że w ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 10-15g sezamu łuskanego. Co oznacza, iż dostarczamy do organizmu zaledwie 65-98 kalorii. Ponadto, należy pamiętać, iż sezam łuskany jest doskonałym źródłem nie tylko cennych witamin i minerałów, ale przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika. Dlatego też, w odpowiednich ilościach warto wprowadzić go do diety. Również w przypadku tych osób, które szczególnie dbają o smukły wygląd swojej sylwetki.


Sezam biały Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych sezamu łuskanego białego

Chociaż sezam łuskany kojarzy nam się głównie ze smakiem słodkiej chałwy lub chrupiących sezamków, tak naprawdę jest on nieocenioną skarbnicą wartościowych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Okazuje się, że jego niezwykłe właściwości zdrowotne doceniane były już w czasach starożytności. Współczesne badania naukowe również potwierdzają pozytywny wpływ nasion sezamu na samopoczucie człowieka. Te niewielkie ziarenka są w stanie chronić nas przed chorobami w obrębie układu krążenia, jak również zapewniać zdrowy wygląd naszej skóry? A co jeszcze warto wiedzieć na temat sezamu łuskanego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Sezam łuskany, czy niełuskany? Który z nich warto wybrać?

Jak przygotować pastę tahini z sezamu łuskanego?

Jak przechowywać sezam łuskany?

Jaki jest indeks glikemiczny sezamu łuskanego?

  • Sezam łuskany – kcal;

  • Zastosowanie sezamu łuskanego w codziennej kuchni.

Sezam łuskany – wartości odżywcze i charakterystyka produktu

Sezam jest rośliną jednoroczną zaliczaną do gatunku oleistych. Jest on rozgałęzioną byliną o łodydze osiągającej wysokość około 50 centymetrów. Co ciekawe, roślina ta charakteryzuje się dużymi zielonymi liśćmi o ząbkowanych krawędziach. Od pokoleń za najcenniejszy element sezamu uznaje się jego owoce, w których znajdują się torebki nasienne, wypełnione nawet osiemdziesięcioma malutkimi ziarnami sezamu. Dobrze nam znane ziarna odznaczają się płaskim, lekko owalnym kształtem i zazwyczaj przyjmują wielkość około 3 mm. Bezpośrednio po wyłuskaniu ich z torebki nasiennej są białe. Niemniej jednak, wraz z upływem czasu przyjmują delikatnie kremowe zabarwienie.

Co ciekawe, sezam należy do najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka. Pierwszych wzmianek na jego temat możemy doszukiwać się w źródłach, które liczą sobie nawet 4000 lat. Warto wiedzieć, iż na terenie starożytnej Babilonii niewielkie ziarenka sezamu uznawane były za przyprawę samych bogów. Produkt ten cieszył się również ogromną popularnością na terenie Afryki, Chin oraz Indii, gdzie wyhodowano nawet jego nową odmianę (sezam indyjski). Chociaż czasy się zmieniały, sezam nie tracił na swojej popularności. Dzisiaj na szeroką skalę uprawiany jest na terenie Indii oraz Chin. Niemniej jednak, za światowych producentów niniejszego przysmaku uznaje się również kraje Ameryki Południowej i Środkowej, jak również Sudan.

Sezam jest w życiu człowieka od tak dawna, że na stałe znalazł miejsce w naszej kulturze, a nawet religii. W wielu kulturach uznawany jest za symbol szczęścia oraz zdrowia. Nic w tym dziwnego, w końcu zawiera on w swoim składzie całą masę witamin i minerałów. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują wapń, magnez, fosfor, selen, cynk i żelazo. Ponadto, sezam łuskany jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminy z grupy B (w tym niezastąpiony kwas foliowy). Niemniej jednak, to co najcenniejsze w ziarnach sezamu to nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak sezamol i sezaminol fenolowy. Dodatkowo, te niewielkie ziarenka skrywają w sobie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia fitosterole roślinne.

Sezam łuskany charakteryzuje się słodkim, lekko maślanym smakiem. Wyróżnia go również jego niecodzienny aromat, który znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

Najważniejsze właściwości zdrowotne sezamu łuskanego

Ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie sezamu łuskanego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia. Sezam jest bowiem doskonałym źródłem sezamolu, czyli substancji, która wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwmiażdżycowe. W związku z tym, spożywanie odpowiednich ilości niniejszego produktu wpływa na obniżanie stężenia szkodliwego cholesterolu we krwi, a tym samym istotnie zmniejsza ryzyko rozwoju zaburzeń w obrębie układu krążenia, w tym zawałów serca oraz miażdżycy. Ważną rolę w profilaktyce chorób kardiologicznych odgrywają również fitosterole zawarte w niewielkich ziarnach sezamu. Podobnie jak sezamol, korzystnie wpływają one na profil lipidowy.

Co ciekawe, sezam łuskany jest dobrym źródłem błonnika. Dlatego też, może on pozytywnie oddziaływać na nasz układ pokarmowy, poprzez pobudzanie perystaltyki jelit. Współczesne doniesienia z dziedziny fitoterapii potwierdzają, iż stosowanie oleju sezamowego skutecznie niweluje problem uporczywych zaparć. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują również zawarte w sezamie cynk oraz wapń. Pierwiastki te korzystnie wpływają na proces mineralizacji kości. Jednocześnie, zmniejszają one ryzyko rozwoju osteoporozy w przyszłości. Warto wiedzieć, iż cenne właściwości wykazuje również miedź. Niniejszy składnik, który zawarty jest w ziarnach sezamu, chroni nasze stawy przed rozwojem stanów zapalnych, a dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne i chroni je przed uszkodzeniami.

Zarówno bogata zawartość witamin z grupy B, jak i magnezu oraz wapnia sprawia, iż sezam łuskany korzystnie oddziałuje na układ nerwowy człowieka. Okazuje się, że zawarta w niniejszych ziarnach witamina B1 (tiamina) wykazuje działanie uspakajające. To właśnie dzięki niej, możliwe staje się złagodzenie negatywnego wpływu stresu na nasze życie codzienne. Nie bez znaczenia dla naszego samopoczucia jest również tryptofan dostępny w sezamie. Niniejszy aminokwas odpowiada bowiem za produkcję serotoniny - hormonu, który bezpośrednio wpływa na nasze samopoczucie. W związku z tym, wprowadzenie sezamu łuskanego do zdrowej diety, jak również przestrzeganie zaleceń aktywnego trybu życia, może istotnie oddziaływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju depresji oraz zaburzeń lękowych w przyszłości.

Sezam jest znany również ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości przeciwutleniaczy w jego składzie. Badania naukowe potwierdziły, iż regularne spożywanie sezamu może wpływać pozytywnie na profilaktykę nowotworów jelita. Ponadto, stosowanie oleju z sezamu może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka skóry, raka piesi i raka prostaty. Odpowiedzialne są za to między innymi zawarte w sezamie lignany.

Zastosowanie sezamu w przemyśle kosmetycznym

Sezam pozytywnie oddziałuje nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd zewnętrzny. Zawarte w nim przeciwutleniacze odpowiadają za spowolnienie procesów starzenia się skóry. Ponadto, produkt ten wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przez co sprzyja oczyszczaniu skóry. Na przykład, w przebiegu trądziku młodzieńczego. Co ciekawe, ogromne znaczenie dla naszej cery posiada również zawarta w sezamie witamina E. To właśnie ona uznawana jest za źródło młodości, a przy tym wykazuje właściwości upiększające (nadając skórze piękny koloryt oraz promienny wygląd). W przemyśle kosmetycznym ziarna sezamu wykorzystywane są podczas produkcji olejków do masażu skóry oraz olejków przeznaczonych do kąpieli relaksacyjnych.

Warto wiedzieć, iż produkt ten wykazuje również pozytywny wpływ na kondycję włosów. Wszystko to dzięki zawartym w nim kwasom tłuszczowym, które przyczyniają się do poprawy stanu skóry głowy, jak również przyspieszenia procesu wzrostu włosa. Co ciekawe, produkty pielęgnujące zawierające sezam w swoim składzie mogą przyczyniać się do zwalczania objawów łupieżu oraz łagodzenia podrażnień w obrębie skóry głowy. Dodatkowo, stosowanie oleju sezamowego w pielęgnacji włosów sprzyja regeneracji zniszczonych końcówek. Warto jednak wiedzieć, iż jego stosowanie może delikatnie przyciemniać kolor włosów.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania sezamu łuskanego białego

Chociaż w większości przypadków spożywanie sezamu łuskanego jest bezpieczne dla naszego zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze, sezamu nie mogą wprowadzać do swojej diety osoby, które zmagają się z alergią na niniejszy produkt. Dodatkowo, zabrania się im stosowania kosmetyków zawierających niniejszą substancję w swoim składzie. Po drugie, nie należy wprowadzać sezamu (oraz produktów go zawierających) do diety najmłodszych dzieci, bez uprzedniej konsultacji z pediatrą lub dietetykiem pediatrycznym. Po trzecie, spożywanie nadmiernych ilości sezamu łuskanego nie jest wskazane w przypadku osób, które zmagają się z istotną nadwagą lub otyłością. Z uwagi na fakt, iż ziarna sezamu mogą wywoływać reakcje alergiczne, należy wprowadzać je do swojej diety stopniowo. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po ich spożyciu (np. bólu brzucha, wysypki, kataru), należy zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa.

Sezam łuskany – cena

Sezam łuskany biały sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 100g lub 1000g.

  • Za mniejsze opakowanie zapłacimy około 4,00 – 6,00 złotych.
  • Natomiast 1 kg sezamu łuskanego białego kosztuje zazwyczaj 16,00 – 20,00 złotych.

Warto przy tym pamiętać, że cena niniejszego produktu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas sezam nie był poddany dodatkowej obróbce termicznej lub czy nie zawiera w swoim składzie dodatkowych ilości soli/cukru.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące sezamu łuskanego białego

Pytanie 1: Gdzie kupić sezam łuskany? Biały sezam łuskany dostępny jest w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, jesteśmy w stanie uzyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, jak również zdobyć gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Sezam łuskany, czy niełuskany? Który z nich warto wybrać? Sezam niełuskany to pełne ziarno niniejszej rośliny, które zawiera w sobie cenny zestaw składników odżywczych, witamin i minerałów. Niemniej jednak, jest on nieco bardziej gorzkawy w smaku. Dlatego też, podczas przygotowywania potraw z udziałem sezamu (np. pasty tahini lub chałwy), warto wybrać sezam łuskany. W ten sposób będziemy w stanie uzyskać bardziej delikatny smak. Ponadto, sezam łuskany charakteryzuje się jasno-kremowym kolorem. Natomiast ten niełuskany, przyjmuje często szarawą lub lekko brązową barwę.

Pytanie 3: Jak przygotować pastę tahini z sezamu łuskanego? Przygotowanie pasty tahini jest niezwykle proste. Wystarczy przygotować łuskane ziarna sezamu oraz sprawny blender. W pierwszej kolejności warto uprażyć ziarna na suchej patelni. Następnie, należy przełożyć je do kielicha blendera i miksować przez około 30 sekund. Po upływie tego czasu, trzeba zastosować około 10-20 sekundową przerwę, po czym na nowo rozpocząć miksowanie. Powyższą procedurę należy powtarzać tak długo, aż otrzymamy konsystencję pasty.

Pytanie 4: Jak przechowywać sezam łuskany? Sezam łuskany najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Warto również trzymać go w szczelnie zamkniętej torebce lub słoiku. W ten sposób uzyskamy możliwość zatrzymania cennych walorów smakowych sezamu na dłużej.

Pytanie 5: Jaki jest indeks glikemiczny sezamu łuskanego? Biały sezam łuskany charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=35). Dlatego też, bez przeszkód może spożywany być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Co ciekawe, włączenie go do zrównoważonej diety może również wpływać na profilaktykę rozwoju cukrzycy typu II w przyszłości.

 

sezam łuskany

 

Podsumowanie

Biały sezam łuskany to coś znacznie więcej niż smaczny dodatek do zdrowej kuchni. To przede wszystkim niezrównana skarbnica cennych witamin i minerałów. Ponadto, ziarna niniejszej rośliny obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze, które przyczyniają się zarówno do profilaktyki chorób nowotworowych, jak i zmniejszenia ryzyka wystąpienia zaburzeń w obrębie układu krążenia. Warto jednak pamiętać, że aby uzyskać z sezamu wszystko to co najlepsze, należy połączyć jego spożywanie ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną.

Bibliografia

  1. A. F. Majdalawieh, M. Massri, G. K. Nasrallah: „A comprehensive review on the anti-cancer properties and mechanisms of action of sesamin, a lignan in sesame seeds (Sesamum indicum).”, European Journal of Pharmacology, Volume 815, 15 November 2017, Pages 512-521;
  2. A. Kamal-Eldin, A. Moazzami, S. Washi: „Sesame Seed Lignans: Potent Physiological Modulators and Possible Ingredients in Functional Foods & Nutraceuticals.”, Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture, Volume 3 , Issue 1 , 2011;
  3. B. Alipoor, M. K. Haghighian, B. E, Sadat, M. Asghari: „Effect of sesame seed on lipid profile and redox status in hyperlipidemic patients.”, International Journal of Food Sciences and Nutrition Volume 63, 2012 – Issue 6;
  4. Kopeć A. et al., Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, 3(76), 5–14;
  5. N. Tsuruoka, A. Kidokoro, I. Matsumoto, K. Abe, Y. Kiso: „Modulating Effect of Sesamin, a Functional Lignan in Sesame Seeds, on the Transcription Levels of Lipid- and Alcohol-Metabolizing Enzymes in Rat Liver: A DNA Microarray Study.”, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry Volume 69, 2005 – Issue 1;
  6. Słomczykowski J., Hofmann M., Sezam – surowiec niedoceniony. Dietetyczne wartości sezamu, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego” 1996, 7, 20–23;
  7. S. M. Sacco, J. Chen, K. A. Power, W. E. Ward, L. U. Thompson: „Lignan-rich sesame seed negates the tumor-inhibitory effect of tamoxifen but maintains bone health in a postmenopausal athymic mouse model with estrogen-responsive breast tumors.”, Menopause. 15(1):171-179, JAN 2008;
  8. Szajdek A., Borowska J., Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2004, 4(41), 5–28;
  9. T. Miyawaki, H. Aono, Y. Toyoda-Ono, H. Maeda, Y. Kiso, K. Moriyama: „Antihypertensive Effects of Sesamin in Humans.”, Journal of Nutritional Science and Vitaminology, Vol. 55 (2009) No. 1 P 87-91;
  10. Y. Kiso, N. Tsuruoka, A. Kidokoro, I. Matsumoto, K. Abe: „Sesamin Ingestion Regulates the Transcription Levelsof Hepatic Metabolizing Enzymes for Alcohol andLipids in Rats.”, Vol. 29, No. 11November Supplement 2005.
  11. Y. Kiso: „Antioxidative roles of sesamin, a functionallignan in sesame seed, and it’s effect on lipid-and alcohol-metabolism in the liver: A DNAmicroarray study.”, BioFactors 21 (2004) 191–196, IOS Press.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Sezam biały Opinie o produkcie: Sezam łuskany 100g

Sezam biały przepisy / Sezam biały zastosowanie

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- nasiona chia, sezamu i siemienia lnianego

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, zwiększyć ilość mąki. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pędzelkiem namoczonym w mleku i posypać nasionami chia, sezamem i siemieniem lnianym. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 minut. 


PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g startego na tarce żółtego sera
- 2 łyżki ketchupu
- garść sezamu
- garść siemienia lnianego
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii

Wykonanie:

Ciasto francuskie pokrój na paski. Połowę z nich posmaruj ketchupem, rozłóż na nich pokrojone suszone pomidory i żółty ser. Przykryj je pozostałą częścią ciasta, pozlepiaj końce i zwiń kilka razy w spiralkę. Paluszki posmaruj żółtkiem jaja i posyp sezamem, siemieniem lnianym i oregano. Piecz w temp. 180°C przez 15- 20 minut (do zrumienienia).


Sałatka z kurczakiem i daktylami

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.


Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny

Składniki:

Sposób przygotowania:

Płatki oraz ziarna przełóż na suchą patelnię i smaż je przez krótką chwilę;

Suche składniki przełóż do miski, a następnie dodaj do nich suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe;

Delikatnie rozpuść masło z miodem, a następnie dodaj je do składników w misce;

Otrzymaną masę rozłóż na papierze do pieczenia;

Przy pomocy noża podziel masę na batony o grubości około 2 cm;

Włóż batony do lodówki na około 2-3 godziny.


CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki suchego zakwasu pszennego durum
- 1 płaska łyżka soli
- 350 ml letniej wody
- ulubione ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, sezam)

Przygotowanie:

Wymieszaj oba rodzaj mąki, sól, dodaj suchy zakwas

Wlej letnią wodę (nie musi być przegotowana), mieszaj do połączenia wszystkich składników, ciasto musi być gęste, zwarte, wystarczy tyle wody, by wchłonęła całą mąkę, zbyt duża ilość może sprawić, że wyjdzie zakalec!

Dodaj garść ziarna słonecznika, garść pestek dyni, przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ten proces może trwać nawet kilka godzin. Gdy ciasto zrówna się z foremkę, to znak, że można wstawić je do pieca.

Posmaruj wierz ciasta wodą i posyp sezamem, nakrój po długości, by zapobiec pękaniu podczas pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, piecz około 50 min do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłóż chleb z foremki. Nie nakrawaj bochenka przed całkowitym ostygnięciem! Smacznego.



Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również