

Orzechy Brazylijskie Wartości odżywcze
Składniki: Orzechy brazylijskie
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej
osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Orzechy Brazylijskie Zastosowanie
- sprawdzą się jako dodatek do owsianek, granoli czy musli
- będą dobrym wyborem jako przekąska do lunchboxa
- idealne do wszelkiego rodzaju sałatek a także do wypieków
- po zmieleniu mogą stanowić wartościowy dodatek do farszu czy pasty kanapkowej
Orzechy Brazylijskie Film
Orzechy Brazylijskie Opis
Orzechy brazylijskie - należą do jednych z najbardziej wartościowych orzechów dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są znane są głównie z dużej ilości selenu- już kilka orzechów jest w stanie pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Orzechy brazylijskie są również źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości a także magnezu, cynku i wapnia.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Brazylia / Boliwia / Peru |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 500g1000g |

KOKTAJL Z ORZECHAMI BRAZYLIJSKIMI
Składniki:
- 1 garść orzechów brazylijskich
- 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka kawy lub 30 g czekolady
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub pół łyżeczki wanilii
Przygotowanie:
Kawę/czekoladę rozpuszczamy w mleku, orzechy mielimy w młynku. Orzechy po zmieleniu wraz z pozostałymi składnikami wsypujemy do blendera i mieszamy na masę o gładkiej konsystencji.

CIASTECZKA OWSIANE
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika
Wykonanie:
Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów
Wykonanie:
Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Dieta Paleo – na czym polega? Zasady, efekty.
Dieta paleolitu określana jest również jako dieta Stone Age, jaskiniowca lub myśliwsko-zbieracka. Nawiązuje do ery paleolitycznej, kiedy to prehistoryczny człowiek zaczął używać pierwszych prymitywnych technicznie, kamiennych narzędzi, między innymi do zdobywania pożywienia. Okres ten zakończył się pojawieniem rolnictwa. Dzięki ciągłym badaniom antropologicznym można domniemywać, na czym opierał się model żywienia praczłowieka, choć nigdy nie udało […]
czytaj więcej...Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty
Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]
czytaj więcej...Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety
Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]
czytaj więcej...