Weekend taniej dostawy

Mak biały 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIATurcja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
* PRODUKT Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA2020-09-16
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

7,99 zł

RABAT - 43%

13,99 zł

-43

30 dni na zwrot

Mak biały Opis

Biały mak to szlachetniejsza odmiana dobrze nam znanego maku niebieskiego. Charakterystyczny składnik kuchni wschodniej, zwłaszcza indyjskiej. O wiele bardziej delikatny w smaku i nieco słodszy. W naszym kraju kojarzony głównie ze słodkimi wypiekami, zwłaszcza rogalami świetomarcińskimi. Poznaj właściwości i zastosowanie maku białego. Wypróbuj sprawdzone przepisy z jego dodatkiem.

Co to jest mak biały i jak wygląda?

Wyróżnia się kilka odmian maku. Wśród nich najpopularniejszy to mak niebieski. Coraz większą popularność zyskuje jednak mak biały. Skąd pochodzi? Jego pochodzenie wiąże się z rejonami Bliskiego Wschodu. To typowy składnik kuchni indyjskiej. Jak rośnie? Ma prostą, owłosioną łodygę, duże, pojedyncze kwiaty oraz owoce nazywane popularnie „makówkami”. Gdy kwiat maku przekwita, nasionka dojrzewają w makówce. W ten sposób powstaje główny składnik dobrze nam znanych makowców i innych słodkich wypieków. Biały mak ma łagodny słodkawy smak. Aby wydobyć jego pełnię, wystarczy podprażyć lub upiec nasiona. Wówczas wydobywa się z niego orzechowy posmak z domieszką słodko-korzennej nuty.

Gdzie kupić i jaka jest jego cena?

Mak biały uchodzi za towar luksusowy i niestety jest trudnodostępny. Można nabyć go w niektórych delikatesach oferujących towary wyższej jakości. Bez problemu kupimy mak biały w internetowym sklepie ze zdrową żywnością. Za kilogram tego przysmaku zapłacimy mniej niż 20 zł.

Mak biały, a niebieski – różnice

Odmiana zachodnia maku nazywana jest niebieską. Mak indyjski natomiast – białym. Pomiędzy gatunkami można zauważyć niewielkie różnice. Oba posiadają ziarenka w kształcie nerki, przy czym ziarenka maku białego są nieco mniejsze. Smakosze doszukują się bardziej wyrazistego aromatu w białych ziarenkach. Przyjmuje się, że mak biały jest delikatniejszy i bardziej słodki.

Czy jest niebezpieczny? Przeciwwskazania

Mak biały mimo wysokich walorów odżywczych nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, osób cierpiących na choroby układu pokarmowego oraz dzieci do 2 roku życia. Jest to produkt ciężkostrawny, mogący obciążać układ pokarmowy wskazanej powyżej grupy osób. Z dużą ostrożnością powinny go stosować również osoby przyjmujące leki, ponieważ z niektórymi mak może wchodzić w interakcje i zaburzać ich działanie.

Właściwości

Mak biały, dzięki zawartości błonnika pokarmowego, może poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspiera przemianę materii, przyczynia się do zachowania prawidłowego poziomu glukozy we krwi i utrzymania niskiego poziomu cholesterolu. Wykazuje również pozytywne działanie na układ kostny z uwagi na to, że dostarcza naszemu organizmowi wapń. Mak biały ma także dobroczynny wpływ na układ krążenia z uwagi na obecność w nim takich składników jak fosfor, cynk i witaminy z grupy B.

Co zawiera? Wartości odżywcze białego maku

Mak biały to skarbnica wielu witamin i składników mineralnych. Docenią go zwłaszcza osoby na diecie z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, wspierającego prawidłową przemianę materii. To także źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się wysoką zawartością takich składników mineralnych jak wapń, miedź i fosfor, co dodatkowo podnosi jego walory prozdrowotne.

 


Mak biały Wartości odżywcze

mak biały ziarno

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:

wartość energetyczna: 2213kJ/534 kcal

tłuszcz: 37 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5 g

węglowodany: 18 g

w tym cukry: 3 g

białko: 22 g

błonnik: 20,5 g

sól: 0 g

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Mak biały KCAL

Ile ma kalorii?

Nie tylko biała odmiana maku, ale również niebieska to produkty wysokokaloryczne. W 100 gramach maku odnajdziemy około 525 kcal. Biorąc pod uwagę niewielką ilość nasion dodawaną do pokarmów oraz wysokie wartości odżywcze, warto wzbogacić nim swoją dietę. Osoby dbające o szczupłą sylwetkę powinny jednak zachować umiar.


Mak biały przepisy / Mak biały zastosowanie

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 200 g masła
– starte migdały do obtoczenia

 

Składniki na masę makową:

- Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
- Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

 

Wykonanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.


Makowe pierogi

Makowe pierogi

Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 200 g maku białego
- 150 g ugotowanego na miękko ryżu
- 1 żółtko
- miód, wanilia, łyżka masła

Przygotowanie:

Mąkę ze szczyptą soli zalej wrzątkiem i szybko zagnieć ciasto. Gdy się lepi, dodaj więcej mąki. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm, wycinaj krążki.
Przygotuj farsz: uprzednio namoczony mak biały zmiel w maszynce, połącz z ugotowanym na miękko ryżem, dodaj miód do smaku i szczyptę wanilii.
Na krążki z ciasta nakładaj po 1 łyżeczce farszu, zlepiaj brzegi, wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotuj około 5 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi podawaj polane roztopionym masłem z odrobiną miodu oraz udekorowane ziarnami białego maku.


Mak biały Zastosowanie

Jak przyrządzić?

Mak biały to popularny dodatek do słodkich wypieków: rogali, ciast, ciasteczek. Stanowi również składnik granoli i musli. W kuchni indyjskiej wykorzystywany jest do zagęszczania zup i sosów. Można wykorzystać go również jako posypkę do różnego rodzaju dań, także wytrawnych. W tym celu należy poddać go krótkiemu prażeniu na suchej patelni. Zabieg ten pozwoli wydobyć z niego orzechowo- korzenny aromat i jeszcze bogatszy smak. Jeśli chcemy zastosować mak biały jako nadzieje do słodkich wypieków, należy uprzednio zalać go wrzątkiem, pozostawić na kilka godzin. Następnie odsączyć nadmiar wody i zmielić. Można również pominąć etap namaczania, zalać mak gorącą wodą i gotować ok. 30 min.


Mak biały Film


Mak biały Opinie o produkcie: Mak biały 500g