Mak biały 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIATurcja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
* PRODUKT Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA2020-09-16
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

7,99 zł

RABAT - 43%

13,99 zł

-43

30 dni na zwrot

Mak biały Opis

Biały mak jest uznawany za szlachetniejszą odmianę maku niebieskiego. Posiada on łagodny, lekko słodki smak i aromat. W jego skład wchodzą węglowodany, białko, błonnik pokarmowy oraz składniki mineralne, tj. żelazo czy wapń i witaminy z grupy B.


Mak biały Wartości odżywcze

mak biały ziarno

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:

wartość energetyczna: 2213kJ/534 kcal

tłuszcz: 37 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5 g

węglowodany: 18 g

w tym cukry: 3 g

białko: 22 g

błonnik: 20,5 g

sól: 0 g

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Mak biały przepisy / Mak biały zastosowanie

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 200 g masła
– starte migdały do obtoczenia

 

Składniki na masę makową:

- Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
- Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

 

Wykonanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.


Mak biały Zastosowanie

Biały mak świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie wigilijnych dań, jak kutia, makowce czy różnego rodzaju kluski. Doskonale urozmaici on również smak tortów, ciast oraz słodkiego domowego pieczywa. Po uprażeniu możemy nim także posypywać sałatki, kanapki, musli, owsianki czy koktajle.


Mak biały Film


Mak biały Opinie o produkcie: Mak biały 500g