Daktyle suszone cena, właściwosci
Daktyle suszone cena, właściwosci
Daktyle suszone cena, właściwosci
Daktyle suszone cena, właściwosci
Daktyle suszone cena, właściwosci
Daktyle suszone cena, właściwosci

Daktyle bez pestek 250g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIran / Pakistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
Sprawdź ten produkt w EKOLOGICZNEJ odmianie
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

4,37 zł

RABAT - 18%

5,33 zł

-18

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Daktyle Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat daktyli oraz ich właściwości odżywczych

Zarówno świeże, jak i suszone daktyle są cenione na całym świecie ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne oraz wyjątkowy smak. Ponadto, uważane są one za cenne źródło węglowodanów prostych, co szczególnie cenione jest przez osoby, które uprawiają sport wyczynowy. Codzienne spożywanie niniejszych bakali, w połączeniu ze zdrową dietą oraz aktywnością fizyczną, może przyczynić się do polepszenia stanu naszego zdrowia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat daktyli?

Co to jest daktyl?

Daktyle doceniane i uprawiane były przez człowieka już ponad 8000 lat temu. Są one owocami palmy daktylowej, która w naturalnych warunkach występuje na terenie Bliskiego Wschodu. Przez mieszkańców tamtejszych terenów, daktyle nazywane są „chlebem życia”. Obecnie, niniejsze owoce uprawiane są na szeroką skalę w Azji Południowo-Zachodniej, Północnej Afryce oraz na południowych terenach USA. Daktyle rosną zazwyczaj w dużych skupiskach, na drzewach, które mogą osiągać wysokość nawet 40 metrów. Zbiory owoców palmy daktylowej odbywają się zazwyczaj jesienią lub wczesną zimą. Uznaje się, iż w tym czasie daktyle smakują najlepiej. Zarówno świeże, jak i suszone daktyle są niezwykle słodkie w smaku. Swoim wyglądem mogą przypominać nam śliwkę lub dużą rodzynkę.

Właściwości zdrowotne suszonych daktyli

Od wieków daktyle wykorzystywane były do leczenia różnych schorzeń w medycynie ludowej. Twierdzono, iż ich częste spożywanie może wpływać na ochronę organizmu przed chorobami zakaźnymi, a nawet nowotworami. Dzisiaj, daktyle cenione są przede wszystkim za bogatą zawartość błonnika, dzięki któremu możliwe staje się wyeliminowanie problemu uporczywych zaparć. W literaturze możemy znaleźć również informacje na temat pozytywnego wpływu niniejszych owoców na obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz poprawę parametrów profilu lipidowego. Uznaje się, iż daktyle mogą przyczyniać się do redukcji poziomu „złego” cholesterolu, co wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy w przyszłości.

Na podstawie badań (przeprowadzonych w 2016 roku) wykazano, iż regularne spożywanie daktyli, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na  ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem stres oksydacyjnego. Potwierdzeniem niniejszej tezy ma być fakt, iż w niniejszych owocach możemy znaleźć składniki fenolowe o właściwościach antyoksydacyjnych. 

Suszone daktyle dla sportowców – dlaczego warto je stosować?

Daktyle suszone od lat cenione są przez osoby, które na co dzień uprawiają sport. Dzieje się tak, ze względu na bogatą zawartość cukrów prostych, które nie wymagają długotrwałego procesu trawienia. Oprócz wysokiej wartości energetycznej, daktyle dostarczają do naszego organizmu również sporą zawartość glikogenu oraz potasu, co sprzyja zarówno prawidłowej regeneracji mięśni, jak i utrzymaniu właściwej gospodarki elektrolitowej. Daktyle mogą być spożywane przez sportowców zarówno w formie suszonej, jak i w formie przygotowanych na bazie niniejszych owoców, specjalnych batonów wysokoenergetycznych.

Daktyle a cukrzyca

Suszone daktyle charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym (IG=70). Oznacza to, iż przyczyniają się one do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dlatego też, osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności powinny wyeliminować ze swojej diety niniejsze owoce, zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Warto jednak wiedzieć, iż regularne spożywanie daktyli w niewielkich ilościach, w połączeniu z dietą opartą o zasady zdrowego odżywiania oraz systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia problemu cukrzycy typu II w przyszłości.

Czy można stosować daktyle w ciąży?

Suszone daktyle są bezpieczne dla kobiet w ciąży. Niemnie jednak, wyjątek stanowią przyszłe mamy, które zmagają się z problemem cukrzycy ciążowej. W opinii niektórych miłośników medycyny alternatywnej, niniejsze owoce mogą przyczynić się do przyspieszenia oraz skrócenia czasu trwania porodu. Warto jednak wiedzieć, iż te opinie nie zostały podparte żadnymi badaniami naukowymi.

Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne stosowanie daktyli w ciąży

Daktyle powinny być wyeliminowane z diety osób zmagających się z problemem cukrzycy oraz insulinooporności. Ponadto, częstego spożywania niniejszych owoców powinny unikać:

  • Osoby zmagające się z nieżytem żołądka lub problemem kolki żołądkowej;
  • Osoby zmagające się z problemem uporczywych wzdęć;
  • Osoby zmagające się z problemem migreny. Zawarta w daktylach tyramina może zaostrzać, a nawet wywoływać bóle głowy.

Daktyle cena

Daktyle suszone sprzedawane są zazwyczaj w paczkach 100, 250, 500 lub 1000 gramów. Za 1 kilogram niniejszego produktu zapłacimy około 12,00 - 30,00 złotych. Cena uzależniona jest między innymi od wybranego gatunku daktyli oraz producenta produktu. Warto wiedzieć, iż daktyle dostępne są również w formie słodkiego syropu, który doskonale sprawdza się w roli zdrowego zamiennika dla tradycyjnego cukru.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

Pytanie 1: Czy daktyle są zdrowe? Daktyle uznawane są za zdrowy składnik naszej diety. Dostarczają do naszego organizmu nie tylko sporą dawkę kalorii, ale również błonnika. Należy jednak pamiętać, że niniejsze owoce nie powinny spożywane być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Pytanie 2: Gdzie kupić daktyle suszone? Daktyle dostępne są zarówno w spożywczych sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Warto jednak wiedzieć, że kupując daktyle suszone ze sklepu ze zdrową żywnością zyskujemy pewność, iż nie znajdziemy w nich żadnych dodatkowych substancji słodzących lub polepszaczy smaku.

Pytanie 3: Daktyle świeże, czy można je jeść? Świeże daktyle można z powodzeniem wprowadzić do swojej diety. Charakteryzują się one jednak niższą zawartością kaloryczną i mniejszą słodkością. Ponadto, świeże owoce palmy daktylowej są trudno dostępne w naszym kraju.

Pytanie 4: Daktyle suszone, jaką odmianę wybrać? W Polsce najczęściej wybierane są dwa gatunki daktyli suszonych, Medjool oraz Halawi. Zarówno te pierwsze, jak i drugie charakteryzują się zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Warto jednak wiedzieć, iż daktyle gatunku Halawi charakteryzują się mniejszą objętością oraz słodkością.

 

ksylitol

Bibliografia

  1. Dilruba Easmin, Afzal Sheikh, Mrityunjoy Biswas, Subed Chandra Dev Sharma, Md. Golam Sarowar Jahan, Md Amirul Islam, Narayan Roy, Mohammad Shariar Shovon, Nutritional Analysis of Date Fruits (Phoenix dactylifera L.) in Perspective of Bangladesh Sultana Parvin, American Journal of Life Sciences, 2015
  2. Juma M Alkaabi, Bayan Al-Dabbagh, Shakeel Ahmad, Hussein F Saadi, Salah Gariballa, Mustafa Al Ghazali, Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects, Nutrition Journal, 2011;
  3. Pawłowski A., Szeląg D., Naturalne leczenie, wyd. ARTI, Ożarów Mazowiecki, 2018;


Daktyle Wartości odżywcze

Składniki: suszone daktyle bez pestek

UWAGA! Produkt może zawierać śladowe ilości pestek.

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Daktyle KCAL

W 100 gramach produktu znajdziemy aż 294 kcal, wszystko za sprawą wysokiej zawartości cukrów prostych obecnych w daktylach. Stąd też suszone daktyle stanowią idealne źródło energii dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Warto zwrócić również uwagę na sporą zawartość błonnika, który waha się na poziomie 7-8g/100g suszonych owoców. Daktyle to świetna przekąska w nagłych sytuacjach i napadach głodu, ale należy z nimi uważać, bo ciężko jest im się oprzeć, a to spora porcja kalorii. Ogromną zaletą w składzie zarówno świeżych jak i suszonych daktyli jest wysoka zawartość potasu, który korzystnie wpływa na regulację ciśnienia krwi.


Daktyle przepisy / Daktyle zastosowanie

CZEKOLADOWE KULKI MOCY

CZEKOLADOWE KULKI MOCY

Składniki:
- 10 suszonych daktyli bez pestek, namoczonych wcześniej we wrzątku
- 1 szklankę płatków owsianych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki karobu
- pół szklanki wiórków kokosowych
- szczyptę soli
Wykonanie:
1. Daktyle, płatki, olej i karob blenduj razem aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę odstaw na 15 minut do lodówki.
2. W zwilżonych dłoniach formuj niewielkie pralinki, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i włóż do lodówki do schłodzenia.


SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

Ciasto jest pyszne, proste w wykonaniu i można w nim „przemycić” sporo wartości odżywczych, ponieważ do jego przygotowania użyto zdrowych składników m.in. nasion chia, daktyli i otrębów. Sprawdź przepis wypróbowany przez dietetyka firmy ViVio – Sylwię Witek.

 

Składniki na spód:

  • 90 g płatków owsianych górskich
  • 100 g otrębów owsianych
  • odrobina płatków migdałowych
  • 100 g daktyli suszonych + woda do zalania
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Namoczone owoce miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.
Na tortownicę (im będzie mniejsza, tym wyższe będzie ciasto) kładziemy papier do pieczenia (tylko na dno). Następnie wykładamy ciasto, dociskając i wyrównując ręką. Chłodzimy w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (lub mascarpone)
  • 5–6 łyżek ksylitolu
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35–60 g
  • 1 cukier wanilinowy/miąższ z laski wanilii
  • 1 jajko
  • 250 g malin na wierzch

Wykonanie:

Do misy miksera wsypujemy twaróg, ricottę (lub mascarpone), cukier, budyń i wanilię. Miksujemy na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypujemy 250 g malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę.


KOKTAJL Z AFRODYZJAKIEM

KOKTAJL Z AFRODYZJAKIEM

Składniki:

- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki suszonych daktyli bez pestek  (wcześniej namoczonych)
- 2 łyżeczki pasty migdałowej
- 2 łyżeczki maca w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ok 1 szklanki kostek lodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Zmiksuj wszystkie składniki. Przelej do wysokich szklanek. Ozdób migdałami, sezamem, cynamonem lub odrobina bitej śmietanki.


KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

Składniki:

- Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
- 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
- garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
- 1 banan
- łyżka rodzynek
- odrobina kakao
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)

Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.


ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

Spód:

- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)

Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa nerkownikowa:

- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)

Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.

Polewa:

- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.


MUS BANANOWO - MORELOWY

MUS BANANOWO - MORELOWY


Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 6-7 moreli
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- kilka daktyli bez pestek
- garść orzeszków pinii

Wykonanie:
Banany, morele i daktyle zblenduj z jogurtem naturalnym do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały mus przełóż do pucharków i udekoruj orzeszkami pinii (możesz wcześniej podprażyć je na suchej patelni).


Sałatka z kurczakiem i daktylami

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.


Daktyle Zastosowanie

Daktyle są dodatkiem do ciast, deserów i przekąska dla osób na diecie. W krajach arabskich robi się z nich dżemy, pasty i syropy, których używa się do słodzenia herbaty i kawy. Co ciekawe, Arabowie opracowali 365 przepisów z wykorzystaniem daktyli - jeden na każdy dzień roku.
Ze względu na bogatą zawartość błonnika oraz przeciwutleniaczy, daktyle (a właściwie syrop daktylowy) często wykorzystywane są w roli zamiennika dla białego cukru. Zalewa się je wrzątkiem i rozgniata widelcem. Powstała w ten sposób pasta jest dodawana do ciast, lodów i deserów. Ponadto, charakteryzują się one lepkością, dzięki czemu idealnie nadają się do wyrobu domowych ciasteczek i batonów energetycznych. Bez przeszkód możesz również dodać je do porannej owsianki, jak i dań mięsnych. Zarówno suszone, jak i świeże owoce palmy daktylowej, doskonale sprawdzą się w roli wysokoenergetycznej przekąski między posiłkami. Warto również wiedzieć, iż daktyle wykorzystywane są czasem do produkcji wina.
Daktyle są nie tylko smaczne, ale również pełne cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, na szeroką skalę wykorzystywane są w kuchni osób, które pasjonują się sportem oraz zdrowym stylem życia. Z uwagi na dużą zawartość potasu spożywanie daktyli jest wskazane po intensywnym wysiłku fizycznym.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Daktyle Film


Daktyle Opinie o produkcie: Daktyle bez pestek 250g VIVIO

A
ana
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
31/01/19
polecam
Review by ana on 31 Jan 2019 review stating polecam
produkt jak najbardziej OK, polecam
A
Angelika
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
03/10/17
Daktyle - pyszne!
Review by Angelika on3 Oct 2017 review stating Daktyle - pyszne!
Polecam z calych swoich kubkow smakowych! ;) Takie dobre, ze juz ich prawie nie ma :D
B
Bernadetta
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
17/02/16
Daktyle
Review by Bernadetta on 17 Feb 2016 review stating Daktyle
Idealne. Polecam :)
K
Karola
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
26/01/16
Daktyle
Review by Karola on 26 Jan 2016 review stating Daktyle
Smaczne, idealne do moich ciastek! :)
S
sylwester
5.0 star rating
09/12/16
daktyle bez pestek
Review by sylwester on9 Dec 2016 review stating daktyle bez pestek
daktyle dobrze wysuszone i smaczne


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również