Ekologiczne Daktyle 250g Daktyl organiczny BIO
Ekologiczne Daktyle 250g Daktyl organiczny BIO

BIO Daktyle 250g - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIATunezja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

9,23 zł

RABAT - 5%

9,71 zł

-5

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Daktyle to owoce daktylowca- drzewa uprawianego na świecie od czasów prehistorycznych. Obecnie daktylowce są uprawiane w Azji, Afryce i Ameryce Południowej. Ich owoce, zarówno świeże jak i suszone, są bogate w wiele witamin (zwłaszcza witaminę B3), błonnik, związki mineralne, przeciwutleniacze a także salicylany, które działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.


Wartości odżywcze

Składniki: BIO Daktyle

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


przepisy /zastosowanie

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

Ciasto jest pyszne, proste w wykonaniu i można w nim „przemycić” sporo wartości odżywczych, ponieważ do jego przygotowania użyto zdrowych składników m.in. nasion chia, daktyli i otrębów. Sprawdź przepis wypróbowany przez dietetyka firmy ViVio – Sylwię Witek.

 

Składniki na spód:

  • 90 g płatków owsianych górskich
  • 100 g otrębów owsianych
  • odrobina płatków migdałowych
  • 100 g daktyli suszonych + woda do zalania
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Namoczone owoce miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.
Na tortownicę (im będzie mniejsza, tym wyższe będzie ciasto) kładziemy papier do pieczenia (tylko na dno). Następnie wykładamy ciasto, dociskając i wyrównując ręką. Chłodzimy w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (lub mascarpone)
  • 5–6 łyżek ksylitolu
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35–60 g
  • 1 cukier wanilinowy/miąższ z laski wanilii
  • 1 jajko
  • 250 g malin na wierzch

Wykonanie:

Do misy miksera wsypujemy twaróg, ricottę (lub mascarpone), cukier, budyń i wanilię. Miksujemy na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypujemy 250 g malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę.


Zastosowanie

Daktyle świetnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków, musli, jogurtów, koktajli a także spożywane samodzielnie jako słodka przekąska naturalnego pochodzenia.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Opinie o produkcie: BIO Daktyle 250g

P
Patrycja
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
07/10/19
Daktyle
Review by Patrycja on7 Oct 2019 review stating Daktyle
Staram się zdrowo odżywiać , teraz nie wyobrażam sobie życia bez daktyli są pyszne jako słodka przekąska i do robienia fit deserów .
E
Elwira
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
07/10/19
SA PYSZNE
Review by Elwira on7 Oct 2019 review stating SA PYSZNE
SA PYSZNE, najlepsze jakie jadłem.
Z
Zosia
5.0 star rating
07/10/19
Daktyle
Review by Zosia on7 Oct 2019 review stating Daktyle
Jak mam ochotę na coś słodkiego zawsze sięgam po te owoce.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Gotuj z dietetykiem – przepis na sernik na daktylowym spodzie – gotuje Sylwia Witek!

Ciasto jest pyszne, proste w wykonaniu i można w nim „przemycić” sporo wartości odżywczych, ponieważ do jego przygotowania użyto zdrowych składników m.in. nasion chia, daktyli i otrębów. Sprawdź przepis wypróbowany przez dietetyka firmy ViVio – Sylwię Witek.

czytaj więcej...