PRZEPIS NA PIZZĘ: domowa, wegańska i bez glutenu!
Przepis na pizzę jest idealny, kiedy używamy do jej przygotowania swoich ulubionych składników. W przeciwieństwie do ciasta z pizzerii, domowa pizza jest zdrowsza, spód jest zawsze świeży, pulchny lub chrupiący, w zależności od upodobań. Nie każdy lokal w Polsce oferuje już możliwość wyboru wersji wegańskiej albo bezglutenowe, toteż niektóre osoby mogą tylko pomarzyć o wypadzie z przyjaciółmi do pizzerii. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać w domu ten włoski specjał. Przepis na pizzę – wegańską i bezglutenową jednocześnie – znajdziesz poniżej!
Zalety mąki z ciecierzycy
Mąka z ciecierzycy jest z natury bezglutenowa, dlatego osoby z celiakią mogą śmiało włączyć ją do diety. To produkt, który powszechnie wykorzystuje kuchnia indyjska, podobnie jak samą cieciorkę. Tak naprawdę nie jest to stuprocentowa mąka, ponieważ powstaje z ciecierzycy, która należy przecież do roślin strączkowych, a nie do zbóż. Dzięki temu dostarcza sporych ilości ważnego składnika, jakim jest białko. Za to duży plus, bo mogą ją spożywać weganie, uzupełniając swoje posiłki, które pozbawione są białka pochodzenia zwierzęcego.

PRZEPIS NA PIZZĘ BEZGLUTENOWĄ I WEGAŃSKĄ
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Całkowity czas przyrządzania: 30 min
Składniki:
- 2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli himalajskiej
- ½ szklanki sosu marinara lub sosu do pizzy
- garść rozdrobnionego jarmużu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ szklanki wegańskiego sera
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
W średniej misce wymieszaj mąkę, wodę, 2 łyżeczki oliwy z oliwek i sól, aż składniki dokładnie się połączą.
Aby przygotować spód na pizzę, rozwałkuj ciasto w okrągłym kształcie, aż osiągnie grubość ok. 0,5 cm. Włóż do piekarnika na 15-20 minut, aż brzegi będą lekko chrupiące.
W tym czasie wrzucamy jarmuż do małej miski z 1 łyżką oliwy z oliwek. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odwracamy do góry nogami, zdejmujemy papier.
Wylewamy na ciasto sos, układamy jarmuż i posypujemy serem. Pieczemy jeszcze przez 5–7 min. Gotową pizzę najlepiej zjeść od razu, póki jest ciepła.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, zajrzyj tutaj i poznaj inny przepis na pizzę bezglutenową.
