info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

PRODUKTY AZJATYCKIE

MEGA OKAZJA

Daktyle bez pestek 1 kg - DeliFOOD

10,99 zł(122)

MEGA OKAZJA

Erytrytol (erythrythol) 1 kg - fivio

12,79 zł(56)

Morele suszone 1 kg - DeliFOOD

35,99 zł37,99 zł(42)

Wyniki od 1 do 32 z 72 (strona 1)

W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie kuchnią azjatycką w Polsce. Chętniej sięgamy po nowoczesne potrawy, czy eksperymentujemy z nowymi rodzajami dań. Dzięki popularności programów kulinarnych i coraz lepszej dostępności importowanych produktów do gotowania sporo osób chętnie sięga po dania kuchni chińskiej, japońskiej, koreańskiej, wietnamskiej czy indyjskiej. Szeroko pojęta kuchnia azjatycka jest bardzo smaczna i możliwa do przygotowania w domu.

Kuchnia z bogatą ilością składników

Kuchnia azjatycka cechuje się ogromną ilością składników, które wykorzystywane są do gotowania. Opiera się na mięsie, rybach i owocach morza, ale też w tradycyjnych potrawach znajdziemy dużo różnorodnych warzyw. Kwintesencją smaku potraw azjatyckich są przyprawy. Mieszanie słodkiego z ostrym lub kwaśnego ze słodkim jest na porządku dziennym. Potrawami z odległej Azji może się zajadać zarówno osoba, która uwielbia mięso, jak i taka, która wykluczyła je ze swojej diety. A do tego, niektóre potrawy są niskokaloryczne i nadają się jako posiłki dla osób z celiakią czy cukrzycą.

Choć każdy kraj azjatycki ma inne potrawy, to można znaleźć w nich cechy wspólne. Jest to choćby użycie ryżu, mięsa i ryb. Ale też ciekawe przyprawy. Do tych najpopularniejszych, możemy zaliczyć imbir mielony, trawę cytrynową, sos sojowy, ocet ryżowy czy chili. Dobrze dostępne produkty z Azji sprawiają, że coraz chętniej sami sięgamy po azjatyckie przepisy i podajemy je na polskich stołach.

Proste przepisy dla każdego

Przygotowanie azjatyckiego jedzenia w domu, nie musi być trudne. Oferujemy azjatyckie produkty, które pozwolą na przygotowanie smakowitego sushi czy też ugotowanie ramenu. Tradycyjne potrawy azjatyckie bazują na tych samych recepturach od lat. Dlatego w ich przygotowaniu warto wykorzystać prosty, ale oryginalny przepis. Często kluczowe dla smaku potrawy jest dodanie konkretnego składnika, dlatego azjatyckie jedzenie smakuje tak samo.

Ważną cechą kuchni azjatyckiej, jest wykorzystywanie lokalnych składników. Dlatego warto się w nie zaopatrzyć w naszym sklepie. Gdzie są dostępne unikatowe produkty takie, jak ryż czarny, proszek MSM, czy żeń-szeń. Zastąpienie ich czymś z polskiego ogrodu, nie da nam tradycyjnego smaku, na jaki mamy ochotę, gotują azjatyckie przysmaki. Z tego powodu dobrze jest sprawdzić przepis i listę składników, zanim przystąpimy do gotowania.

Jakie są najpopularniejsze potrawy, które można przygotować w domu? Choćby sushi, które wymaga odpowiednich składników, ale już dodanie ich razem, aby uformować smaczną przekąskę, nikomu nie sprawi problemu. Także różne zupy w stylu azjatyckim, jak ramen czy udon są proste w przygotowaniu i opierają się na dobrym wywarze i specjalnym makaronie. Ciekawą propozycją jest też smażony ryż z dodatkami jak jako i pokrojone w kostkę warzywa.

Kwaśne, słone, gorzkie, słodkie czy umami?

Kuchnia orientalna jest jedną z najbardziej aromatycznych i smakowitych na świecie. Można znaleźć tu potrawy, które są połączeniem pięciu smaków, ale też takie, które wyróżnia jeden. Obecnie bardzo popularny jest smak kwaśny, który znany jest z tradycyjnych kiszonek. Jedną z najczęściej podawanych do azjatyckich potraw jest koreańskie kimchi, czyli jakie może być fermentowaną kapustą, ale równie dobrze innym warzywem, jak rzodkiewka.

Azjatyckie jedzenie często ma też smak gorzki. Choć za nim nie przepadamy i wybieramy słodkie jedzenie, to jest on naprawdę ważnym smakiem, który nadaje potrawie głębi. Można go znaleźć na przykład w proszku MSM, który jest dodawany do wielu potraw. A co można powiedzieć o umami? Nie da się ukryć, że ten smak został jednoznacznie przypisany kuchni azjatyckiej. Nie jest łatwy do opisania i nie przypomina pozostałych smaków, ale uznawany jest za przyjemny.

Herbata na każdą okazję

Szczególnie w Chinach picie herbaty jest momentem celebracji. To z tego kraju pochodzą aromatyczne mieszanki, które można pić rano dla rozbudzenia umysłu, wieczorem, aby się wyciszyć, czy też jako napar poprawiający humor. Wiele z nich ma również dbać o nasze ciało. Popularne są herbaty zielone, czerwone czy białe, ale i czarne herbaty z dodatkiem kwiatów czy suszonych owoców są doceniane. Szukając aromatycznych mieszanek, warto skusić się na Herbatę 1001 nocy albo białą herbatę Pai Mu Tan. Ich smak będzie pasował do wielu podawanych potraw kuchni azjatyckiej. Oczywiście każda herbata może być też wypijana bez okazji, po prostu dla jej wyjątkowego smaku.