info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena
Imbir mielony, zasosowanie imbiry właściwości cena

Imbir mielony - 50g - VIVIO

3,23 zł(9)
  duża dostępność

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Imbir mielony Zastosowanie

Imbir znajduje niezwykle szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata, głównie w kuchni azjatyckiej. Wchodzi w skład curry. Imbir to jedna z najczęściej wykorzystywanych przypraw Azji. W kuchni imbir stosuje się w połączeniu z takimi ziołami jak liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Imbir dodaje się też to tzw. grzańców z piwa i wina. Jest on w stanie doskonale podkreślić smak zarówno owoców morza, jak i tradycyjnych dań mięsnych (np. indyka lub wieprzowiny). Warto również wiedzieć, iż imbir mielony świetnie nadaje się do deserów. Herbatniki i ciasteczka z jego dodatkiem przybiorą niepowtarzalnego, lekko korzennego smaku. Dodatkowo, przyprawa ta świetnie odnajduje się w towarzystwie pieczonych jabłek z dodatkiem żurawiny. Ponadto, stanowi idealne połączenie z goździkami, pieprzem, a nawet cynamonem. W okresie jesiennym warto dodać imbir do dań przygotowanych z pełnej witamin dyni.

Oprócz kuchni oraz lecznictwa, imbir znajduje zastosowanie również w dziedzinie kosmetyki. Niniejsza przyprawa stanowi cenny składnik balsamów do ciała o działaniu ujędrniającym oraz anty-cellulitowym. Warto również wiedzieć, iż korzeń imbiru jest częstym składnikiem wytwornych perfum.


Imbir mielony Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat właściwości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych imbiru mielonego

Imbir jest dobrze nam znaną przyprawą, którą często wykorzystujemy podczas wypieku świątecznych ciast. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawy z tego, jak cenne właściwości zdrowotne skrywa w sobie ta niezwykła roślina. Liczne badania i obserwacje naukowe dowodzą, iż wprowadzenie imbiru do zdrowej diety i aktywnego trybu życia jest w stanie przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Przyprawa ta odpowiada między innymi za minimalizowanie uporczywych dolegliwości w obrębie układu pokarmowego i przyczynia się do przyspieszenia procesu odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości imbiru mielonego?

Gdzie kupić imbir mielony?

Imbir mielony do herbaty. Jak stosować?

Imbir przeciw nudnościom. Czy działa?

  • Imbir mielony – zastosowanie w kuchni i nie tylko;

  • Imbir mielony – przepisy.

Czym jest i skąd pochodzi imbir mielony?

Imbir jest rośliną podziemną, która charakteryzuje się rozgałęzionym kłączem o szeregu bulwiastych odcinków, które mogą osiągać długość nawet 10 centymetrów. Z korzeni tych wyrastają natomiast długie (o wysokości około 1 metra) łodygi, pokryte liśćmi i zwieńczone kwiatami o żółtej lub fioletowej barwie. W przemyśle spożywczym oraz leczniczym wykorzystywane jest kłącze imbiru, które przyjmuje często żółtawą lub kremową barwę. W naturalnych warunkach imbir występuje na terenie Indii, Chin, Filipin oraz Afryki. Pierwsze wzmianki na temat niezwykłych właściwości zdrowotnych niniejszej rośliny pochodzą sprzed tysięcy lat i odnaleźć możemy je w mitologii hinduskiej. W ówczesnych czasach korzeń imbiru uznawany był za składnik wpływający pozytywnie na płodność wszelkich zwierząt.

W dzisiejszych czasach imbir uprawiany jest na szeroką skalę w regionie tropikalnym. Jego liczne uprawy znajdziemy nie tylko na terenie Azji, ale również Australii, Brazylii, Meksyku, a nawet Stanów Zjednoczonych (Floryda). Imbir uważany jest za jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. W większości sklepów możemy kupić go w formie naturalnego korzenia, lub w formie mielonej. Mielony imbir charakteryzuje się kremowym kolorem, sypkością i lekko ostrawym smakiem. Ze względu na swoje liczne właściwości oraz niepowtarzalne walory smakowe, imbir znalazł zastosowanie zarówno w kuchniach całego świata, jak i w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetologicznym.

Imbir mielony – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Imbir już od wieków uznawany był za roślinę o niezwykłych właściwościach przeciwzapalnych oraz rozgrzewających. Dlatego też, często zażywany jest w okresie grypy i przeziębienia. Co ważne, imbir w swoim składzie zawiera prawie 3% olejków eterycznych, które odpowiedzialne są nie tylko za niezwykłe walory smakowe niniejszej rośliny, ale przede wszystkim za zaskakujące właściwości zdrowotne. Chociaż pozytywny wpływ imbiru na zdrowie człowieka doceniany był już tysiące lat temu, dzisiaj zyskuje on potwierdzenie w licznych badaniach naukowych. Okazuje się, że ekstrakt pochodzący z niniejszej rośliny wykazuje właściwości przeciwbakteryjnie i skutecznie oddziałuje na zwalczanie bakterii bytujących w jamie ustnej. W związku z tym, odpowiednie dbanie o zdrowie swoich zębów, jak również wprowadzenie imbiru do zdrowej diety, może sprzyjać zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób przyzębia w przyszłości.

Warto również wiedzieć, że imbir ceniony jest także ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Co więcej, często porównywany jest on do witaminy C, a jego stosowanie istotnie wpływa na zwalczanie wolnych rodników w naszym organizmie. Dlatego też, używanie niniejszej przyprawy, w połączeniu ze zdrową dietą oraz aktywnym trybem życia, może sprzyjać nie tylko spowolnieniu procesów starzenia się organizmu, ale również zmniejszaniu ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Nie bez znaczenia są również substancje przeciwzapalne znajdujące się w składzie kłącza imbiru. To właśnie dzięki nim możliwe staje się obniżenie stężenia poziomu białka CRP oraz aldehydu dimalonowego, biorących udział w rozwoju niewydolności nerek. Inne badania naukowe wskazują również uwagę na fakt, iż właściwe przyjmowanie ekstraktu z imbiru może przyczynić się do zmniejszania objawów w przebiegu alergii, a nawet reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Należy jednak pamiętać, iż składnik ten może jedynie wspomagać leczenie pacjentów, a nie w pełni je zastępować.

Na uwagę zasługują również właściwości imbiru związane z łagodzeniem dolegliwości w obrębie układu pokarmowego. Okazuje się, iż przyjmowanie niniejszej substancji (w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) może minimalizować nudności, zmniejszać nierytmiczne skurcze żołądka oraz związany z nimi dyskomfort, jak również minimalizować ryzyko rozwoju choroby wrzodowej żołądka oraz przyspieszać proces jego opróżniania. Ponadto, badania naukowe wykazały, iż regularne spożywanie imbiru może sprzyjać redukcji stężenia cholesterolu, jak również trójglicerydów w surowicy krwi, co tym samym wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości.

Imbir mielony na odchudzanie – czy jest skuteczny?

Włączenie imbiru mielonego do zdrowej diety oraz aktywnego trybu życia może sprzyjać przyspieszeniu procesów odchudzania. Wszystko to za sprawą niezwykłych substancji, które zawarte są w składzie niniejszego produktu. Okazuje się, iż imbir może przyspieszać proces przemian metabolicznych, między innymi poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych. Dodatkowo, spożywanie niniejszej przyprawy może sprzyjać utrzymywaniu właściwego poziomu leptyny we krwi (substancji odpowiedzialnej za uczucie sytości). Dzięki temu, wprowadzenie niniejszej przyprawy do swojego zdrowego jadłospisu zapobiega podjadaniu kalorycznych przekąsek między posiłkami. Warto również wiedzieć, że dzięki zawartym w imbirze substancjom o działaniu antyoksydacyjnym, możliwe staje się oczyszczenie organizmu z nadmiaru szkodliwych toksyn, a tym samym zapewnienie lepszego samopoczucia w trakcie procesu odchudzania.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania imbiru

Spożywanie imbiru w większości przypadków jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, wprowadzenie niniejszego składnika do codziennej diety nie jest zalecane osobom, które zmagają się z problemem nadmiernej potliwości. Dodatkowo, spożywanie imbiru powinno ograniczone być w przypadku:

  • Osób zmagających się z chorobą refluksową żołądka;
  • Kobiet w ciąży (szczególnie tych, które znajdują się w trzecim trymestrze. Substancje zawarte w imbirze mogą przyczynić się do wywołania silnych skurczy, a nawet przedwczesnego porodu);
  • Osób, które zmagają się z zaburzeniami krzepliwości krwi;
  • Osób, które na co dzień przyjmują środki farmaceutyczne o działaniu obniżającym ciśnienie krwi lub środki zażywane w przebiegu cukrzycy (stosowanie dużych ilości imbiru może w niniejszym przypadku hamować działanie leków).

Warto również pamiętać, że również osoby zdrowe powinny z umiarem stosować niniejszy produkt. Spożywanie nadmiernych ilości imbiru może działać drażniąco na układ pokarmowy, a w niektórych przypadkach nawet wywoływać uczucie nudności oraz wymioty.

Imbir mielony – cena

Imbir mielony sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 50 gram. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 3,50 – 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące imbiru mielonego

Pytanie 1: Gdzie kupić imbir mielony? Imbir mielony możemy kupić w większości sklepów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas, jesteśmy w stanie uzyskać nie tylko atrakcyjną cenę, ale przede wszystkim najwyższą jakość oferowanego produktu.

Pytanie 2: Imbir mielony do herbaty. Jak stosować? Imbir wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dlatego też, jego stosowanie może przyczynić się do łagodzenia objawów przeziębienia i/lub grypy. W tym celu warto przygotować rozgrzewającą herbatę z jego dodatkiem. Do naparu z herbaty czarnej należy dodać szczyptę mielonego imbiru, 2-3 plastry cytryny oraz 1 łyżeczkę miodu. Tak przygotowaną herbatę warto wypić bezpośrednio po przygotowaniu. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać przypraw do wrzątku. W celu zachowania właściwości odżywczych zawartych nie tylko w imbirze, ale również w cytrynie i miodzie, należy odczekać, aż herbata osiągnie temperaturę poniżej 70oC.

Pytanie 3: Imbir przeciw nudnościom. Czy działa? Właściwe stosowanie imbiru może wpływać na łagodzenie dolegliwości w obrębie układu pokarmowego. W świetle niektórych doniesień może on również redukować nudności związane z przebiegiem zatrucia pokarmowego lub grypy żołądkowej. Niemniej jednak, spożycie imbiru w nadmiernych ilościach może powodować podrażnienie żołądka, a tym samym zwiększenie nieprzyjemnych dolegliwości.

 


imbir mielony

 

Podsumowanie

Imbir mielony to nie tylko doskonała przyprawa, ale również prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jego stosowanie może wpływać zarówno na łagodzenie dolegliwości w obrębie układu pokarmowego, jak również zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie wymarzonych efektów możliwe jest tylko dzięki połączeniu stosowania odpowiednich ilości imbiru ze zdrową dietą oraz aktywnym trybem życia.

Bibliografia

  1. Arfeen Z, Owen H, Plimmer Jl. A double-blind randomized controlled trial of ginger for the prevention of postoperative nausea and vomiting. Anaesth Intensive Care 1995; 23: 449-52.
  2. Badreldin HA, Blunden G, Musbah OT. Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of giger ( Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Ford Chem Toxicol 2008; 46:409-20;
  3. Blecharz-Klin K, Piecha A, Widy-Tyszkiewicz E. Imbir ( Zingiber officinale) we współczesnej terapii. Przew Lek 2004; 5:34-43;
  4. Fischer-Rasmussen W, Kjaer SK, Dahl C i wsp. Ginger treatment of hyperemesis gravidarum. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1991; 38:19-24;
  5. Haniadka R. i wsp.:, A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe), Food & Function 2013;
  6. Ling H. i wsp.:, 6-Shogaol, an active constituent of ginger, inhibits breast cancer cell invasion by reducing matrix metalloproteinase-9 expression via blockade of nuclear factor-κB activation., British Journal of Pharmacology 2010Mascolo N, Jain R, Jain SC i wsp. Ethnopharmacologic investigation of ginger ( Zingiber officinale), J Ethnopharmacol 1989; 27:129-40;
  7. Mashhadi N. S. i wsp.: Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence., International Journal of Preventive Medicine 2013;
  8. Nartowska J. Imbir lekarski. Panacea 2008; 3(24) http:/www.panacea.pl/articles;
  9. Park M. i wsp.:, Antibacterial activity of [10]?gingerol and [12]?gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria, Phytotherapy Research 2008;
  10. Portnoi G, Chng Lu-Ann i wsp. Prospective comparative study of the safety and effectiveness of ginger for the treatment of nausea and vomiting in pregnancy. Am J Obstet Gynecol 2003; 189:1374-7;
  11. Pourmasoumi M. i wsp.: The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials., Phytomedicine 2018;
  12. Rajewski M. Rośliny przyprawowe i używki roślinne. PWRiL, Warszawa 1992; 198-201;
  13. Rumińska A, Ożarowski A. Leksykon roślin leczniczych. PWRiL, Warszawa 1990; 177
  14. Sebiomo A. i wsp.: Comparative studies of antibacterial effect of some antibiotics and ginger (Zingiber officinale) on two pathogenic bacteria., Department of Biological Sciences, Tai Solarin University of Education, Ijagun Ijebu-Ode Ogun State, Nigeria 2011;
  15. Stelmach W. Niezwykle dzieje kłącza imbiru jako rośliny przyprawowej i leczniczej. Cz I. Zdrowie i Farmacja 2004; 4:36-7;
  16. Vislyaputra S, Petchpaisit N, Somcharoen K i wsp. The efficacy of ginger root in the prevention of posperative nausea and vomiting after outpatient gynaecological laparoscopy. Anaesthesia 1998; 53:506-10.

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPeru / Nigeria / Indie
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Kasza jaglana z musem
PRZEPIS

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].

ZUPA Z SOCZEWICY
PRZEPIS

ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- 1-2 łyżeczki startego świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka kuminu (in. kmin rzymski mielony)
- 1 łyżeczka curry
- 4 szklanki wody lub bulionu
- 2 łyżki pasty kokosowej + 1/4 szklanki wody + mały kubek jogurtu naturalnego
- sól himalajska, pieprz lub zioła klasztorne jeśli nie lubisz zbyt słonych potraw

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i marchewki obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle lub oliwie. Dodaj imbir, kumin, curry. Dodaj szklankę soczewicy. Wszystko zalej wodą lub bulionem i gotuj do miękkości. Na koniec zupę zmiksuj, dodaj wymieszaną pastę kokosową z wodą i jogurtem naturalnym, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj.

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI
PRZEPIS

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI

Składniki:

- 4 jajka;
- ½ szklanki cukru trzcinowego;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 550;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 2000;
- 100g masła sklarowanego;
- 3 szklanki tartej marchwi;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 garść orzechów włoskich;
- 1 garść suszonych moreli;
- 1 łyżeczka imbiru;
- 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Jajka oraz cukier ubij na puszystą masę, następnie dodaj do niej masło sklarowane i dalej ubijaj;

W osobnej misce wymieszaj ze sobą: obie mąki, startą marchew, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, posiekane orzechy włoskie oraz morele;

Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj je na gładka masę;

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia;

Nastaw piekarnik na 180oC;

Przelej ciasto do keksówki, włóż je do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.

Jeśli masz na to ochotę, na koniec możesz posypać ciasto odrobiną cukru pudru.

Jagnięcina po indyjsku
PRZEPIS

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.

Kurczak tandoori masala
PRZEPIS

Kurczak tandoori masala

Składniki:

- 4-6 udek lub 6-8 skrzydełek lub 2-3 piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- kawałek świeżo startego imbiru lub imbir mielony
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżeczki kurkumy mielonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W ten sposób powstaje nam marynata. Jeśli wybraliśmy piersi kurczaka, to kroimy je na podłużne kawałki. Mięso: piersi lub udka zanużamy w marynacie na conajmniej 4 godziny, a najlepiej dłużej. Można to przygotować np. dzień wcześniej. Tak zamarynowane mięso jest idealne na grilla. Smacznego.

Marchewkowe Smoothie
PRZEPIS

Marchewkowe Smoothie

Składniki:

- 2 niewielkie marchewki
- 1 zmrożony banan
- 2-3 daktyle suszone
- 4-6 orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka
- przyprawy zmielone: cynamon, imbir, kardamon

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzuć do miksera i miksuj na najwyższych obrotach. 
Smacznego.

Jesienna zupa z dyni z dodatkiem imbiru
PRZEPIS

Jesienna zupa z dyni z dodatkiem imbiru

Składniki:

- Około 400g obranej ze skórki i pozbawionej pestek dyni;
- 1 szalotka;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka tartego imbiru lub 1,5 łyżeczki mielonego
- Około 100ml świeżo-wyciśniętego soku z pomarańczy;
- 1 szklanka bulionu warzywnego (najlepiej samodzielnie przygotowanego);
- Szczypta soli oraz świeżo-mielonego pieprzu;
- 1 łyżka jogurtu typy greckiego (na jedną porcję zupy);
- Garść prażonych płatków migdałów.

Sposób przygotowania:

Posiekaj cebulkę w drobną kostkę, dynię pokrój na mniejsze kawałki;
Na dnie garnka rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę wraz z dynią, warzywa posyp mielonym imbirem i smaż przez krótką chwilę (około 30 sekund);
Do składników w garnku dodaj bulion warzywny, sok wyciśnięty z pomarańczy oraz pozostałe przyprawy. Całość gotuj przez około 30 minut, aż dynia stanie się całkowicie miękka;
Gotową zupę zmiksuj na gładki krem, posyp ją prażonymi migdałami i dodaj łyżkę jogurtu typu greckiego.

Jeśli masz na to ochotę, możesz posypać zupę niewielką ilością ostrej papryki.

Sałatka ziemniaczana z kminkiem
PRZEPIS

Sałatka ziemniaczana z kminkiem

Składniki:

- ziemniaki – 500 g
- czerwona cebula – 1 szt.
- kiełki soi – 25 dag
- kminek mielony – ½ łyżeczki
- sos: łyżeczka musztardy, ½ łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mleka skondensowanego, 6 łyżek jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w łupinach razem z kminkiem, ostudzić, obrać, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę, kiełki umyć i odsączyć z nadmiaru wody, dodać do ziemniaków, doprawić do smaku.
Połączyć składniki na sos, polać nim warzywa.

 

LEMONIADA JALJEERA
PRZEPIS

LEMONIADA JALJEERA

Składniki:

- 3 szklanki wody mineralnej gazowanej
- pęczek świeżej mięty
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- cytryna – 1 szt.
- limonka – 1 szt.
- szczypta soli kala namak, pieprzu czarnego, mielonego imbiru
- cukier brązowy – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Kmin rzymski uprażyć na suchej patelni, zetrzeć w moździerzu na drobny proszek.
Wycisnąć sok z cytryny i limonki, wsypać sól i cukier, dokładnie rozetrzeć do całkowitego rozpuszczenia.
Opłukać mięte i rozerwać na drobne kawałki.
Do dzbanka z wodą wsypać kmin, imbir, wrzucić listki mięty, dolać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

Zielona kawa z imbirem i kurkumą
PRZEPIS

Zielona kawa z imbirem i kurkumą

Zieloną kawę z imbirem i kurkumą możemy przyrządzić u siebie w domu. W tym celu należy przygotować:

- Około 200g kawy zielonej mielonej;

- Około 5g mielonej kurkumy;

- Około 5g mielonego imbiru.

Tak przygotowane składniki należy wymieszać, a następnie zamknąć w szczelnym pojemniku. Co ciekawe, kawa jest w stanie zachować swoje cenne właściwości zdrowotne nawet przez kilka miesięcy. Dlatego też, możemy zaparzyć ją zawsze wtedy, kiedy mamy na to ochotę.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta sokowa – poznaj jej najważniejsze zasady i skutki dla zdrowia

Temat diet i odchudzania od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wszystko to ze względu na fakt, iż z roku na rok wzrasta na świecie liczba osób zmagających się z problemem nadwagi i otyłości. Konsekwencji nadmiernej masy ciała i niezdrowego stylu życia jest wiele, począwszy od złego samopoczucia, a na chorobach nowotworowych i kardiologicznych kończąc. […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety

Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Poznaj niezwykłe właściwości zdrowotne imbiru

Kiedy dopada nas okres przeziębień i grypy, często szukamy naturalnych sposobów na wzmocnienie naszej odporności, które znane były już przed wiekami. Imbir, bo o nim tu mowa, to nie tylko doskonała przyprawa do większości dań kuchni azjatyckiej, ale również sprawdzony sposób na podniesienie odporności organizmu i poprawę samopoczucia, kiedy za oknem hula wiatr, a my […]

czytaj więcej...