ZDROWY TYDZIEŃ! -10% Z KODEM: ZDROWIE    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Kminek ziarno, kminek w ziarnie cena, właściwosci, opinie
Kminek ziarno, kminek w ziarnie cena, właściwosci, opinie
Kminek ziarno, kminek w ziarnie cena, właściwosci, opinie
Kminek ziarno, kminek w ziarnie cena, właściwosci, opinie
Kminek ziarno, kminek w ziarnie cena, właściwosci, opinie
Kminek ziarno, kminek w ziarnie cena, właściwosci, opinie
Kminek ziarno, kminek w ziarnie cena, właściwosci, opinie
Kminek ziarno, kminek w ziarnie cena, właściwosci, opinie

Kminek ziarno - 100g - VIVIO

3,99 zł(3)

Produkt niedostępny


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Kminek ziarno Zastosowanie

Kminek ziarna – zastosowanie w kuchni i nie tylko

Kminek w ziarnach znajduje szerokie zastosowanie w naszej codziennej kuchni. Bez przeszkód możemy wykorzystywać go podczas przygotowywania dań mięsnych, rybnych, jak również warzywnych. Kminek świetnie sprawdzi się zarówno w sosach, pasztetach warzywnych, jak również zapiekankach. Często wykorzystywany jest także podczas produkcji serów (najczęściej topionych). Warto wiedzieć, iż na bazie kminku można przygotować smaczną herbatę o właściwościach rozkurczających. Niemniej jednak, kminek znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle kosmetycznym. Niniejsza roślina wykorzystywana jest między innymi do produkcji mydeł odkażających, kremów nawilżających, past do zębów, a nawet perfum.

W kuchni:
•    Kminek jest stosowany do tłustych i ciężkostrawnych potraw. Jest dodawany do kapusty, czerwonych mięs, surówek, ćwikły, pieczywa, zup oraz potraw smażonych.
•    Kminek jest popularną przyprawą, stosowaną w polskiej kuchni i dodawaną do słodkich wypieków.


Kminek ziarno Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych kminku w ziarnach

Kminek jest dobrze nam znaną przyprawą, którą stosujemy w polskiej kuchni już od wielu pokoleń. Roślina ta (dostępna najczęściej w formie ziaren) charakteryzuje się nie tylko walorami smakowymi, ale również licznymi właściwościami zdrowotnymi. Okazuje się, iż dodanie niniejszej przyprawy do potraw może wspomagać procesy trawienne. Dodatkowo, kminek w ziarnach jest cennym wsparciem w leczeniu zaparć i kolek u najmłodszych. A co jeszcze warto wiedzieć na temat ziaren kminku? Tego dowiesz się z dalszej części tekstu.

Gdzie kupić kminek w ziarnach?

Jaka jest wartość odżywcza kminku w ziarnach?

Do jakich potraw warto dodawać kminek?

  • Kminek ziarna – zastosowanie w kuchni i nie tylko;

  • Przepisy z dodatkiem kminku w ziarnach.

Kminek ziarno – skąd pochodzi i czym się charakteryzuje?

Kminek zwyczajny (znany również jako kminek lekarski lub karolek) należy do rodziny selerowatych. Jest on rośliną dwuletnią, osiągającą w drugim roku łodygę o wysokości jednego metra. Kminek posiada liczne rozgałęzienia o długich odnogach. Na szczycie niniejszych rozgałęzień znajdują się zazwyczaj kwiatostany charakteryzujące się białym lub lekko różowym zabarwieniem. Niniejsza roślina kwitnie w maju lub czerwcu, niemniej jednak jej owoce dojrzewają dopiero w połowie lipca. To właśnie z rozłupanych owoców kminku wydobywa się szaro-brązowe ziarna, który wykorzystywane są do produkcji popularnej przyprawy.

W naturalnych warunkach kminek występuje na terenie Europy, Azji oraz północnej Afryki. Liczne uprawy niniejszej przyprawy możemy znaleźć również w naszym kraju. Kminek najczęściej rośnie samoistnie na łąkach, pastwiskach, a nawet przy drogach użytkowych. Niemniej jednak, kminek który spożywamy w postaci przyprawy (lub ten wykorzystywany w celach leczniczych) pozyskiwany jest z certyfikowanych upraw, które gwarantują nam bezpieczeństwo związane z jego spożyciem.

Owoce kminku wykorzystywane są zarówno w ziołolecznictwie, jak i w kuchni. Co ciekawe, niniejsza przyprawa cieszyła się popularnością już w czasach starożytnego Rzymu oraz Grecji. Pierwsze wzmianki o wykorzystaniu kminku w polskiej kuchni pochodzą natomiast z czasów panowania dynastii Piastów. Niniejsza przyprawa zyskała swoją popularność nie tylko dzięki doskonałemu smakowi, ale również zawartości cennych dla zdrowia składników o działaniu leczniczym. Na szczególną uwagę zasługują w tym miejscu olejki eteryczne, które stanowią od 2% do nawet 7% składu owoców wspomnianej rośliny. Ponadto, kminek w ziarnach zawiera w sobie cenne witaminy (takie jak witamina A oraz D), jak również nieocenione flawonoidy, kumaryny i związki białkowe. Kminek w ziarnach doskonale nadaje się zarówno do wykorzystania w codziennej kuchni, jak i w ziołolecznictwie.

Wpływ na zdrowie i właściwości zdrowotne kminku w ziarnach

Kminek w ziarnach (jak również olej z niego pozyskiwany), dzięki zawartości licznych składników o działaniu prozdrowotnym, wykazuje pozytywny wpływ zarówno na zdrowie, jak i samopoczucie człowieka. W tym miejscu warto wspomnieć o właściwościach rozkurczających mięśnie gładkie żołądka, jak i jelit. Okazuje się, iż wprowadzenie niniejszej przyprawy do zrównoważonej diety może wpływać na wsparcie procesu leczenia licznych dolegliwości w obrębie układu pokarmowego. Kminek w ziarnach niweluje uporczywe wzdęcia, a nawet zaparcia. Dodatkowo, może on stymulować uczucie głodu, w związku z czym zalecany jest w diecie osób starszych, które zmagają się z problemem nerwicy wegetatywnej lub atonii jelit. Niektóre obserwacje zwracają również uwagę na fakt, że napar sporządzony na bazie ziaren kminku może łagodzić objawy związane z przebiegiem choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy. Większość rodziców doskonale zdaje sobie również sprawę z właściwości rozkurczających niniejszej przyprawy. Herbata kminkowa może bowiem okazać się cennym wsparciem w łagodzeniu kolki u niemowląt. W ziołolecznictwie opisywany jest również często wpływ kminku na zwiększenie procesu laktacji u kobiet. Dodatkowo, picie naparu sporządzonego na bazie niniejszego zioła może przyczyniać się do podniesienia jakości i wartości odżywczej pokarmu wytwarzanego przez matkę.

Co ciekawe, najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii opisują również pozytywny wpływ kminku na łagodzenie objawów związanych z przebiegiem zapalenia zatok. Nie bez znaczenia są również właściwości moczopędne niniejszej przyprawy. Niemniej jednak, dokładna ocena wpływu kminku na funkcjonowanie układu moczowego człowieka wymaga dalszych badań i obserwacji klinicznych. Co ciekawe, olejek sporządzany z owoców niniejszej rośliny może pozytywnie wpływać również na proces leczenia zakażeń o charakterze grzybiczym i bakteryjnym. Dodatkowo, odnotowywany jest również pozytywny wpływ niniejszej substancji na przyspieszanie procesu usuwania cellulitu. W tym celu należy wykonywać regularny, kilkuminutowy masaż z użyciem olejku kminkowego. Mimo licznych właściwości zdrowotnych niniejszego zioła, należy pamiętać, że jest ono składnikiem jedynie wspomagającym proces leczenia, a nie go zastępującym. Dlatego też, stosowanie kminku w celach terapeutycznych należy każdorazowo konsultować z lekarzem prowadzącym lub z doświadczonym farmaceutą. Ponadto, warto pamiętać, iż najlepsze efekty wynikające ze stosowania niniejszej przyprawy jesteśmy w stanie osiągnąć tylko wtedy, gdy połączymy jej spożywanie z przestrzeganiem zasad zdrowej diety oraz z systematyczną aktywnością fizyczną.

Kminek a odchudzanie

Systematyczne stosowanie kminku wpływa na regulację czynności układu pokarmowego. W związku z tym, roślina ta może stanowić cenne wsparcie w procesie walki z problemem nadwagi i otyłości. W celu przyspieszenia procesu odchudzania możemy stosować kminek w ziarnach, jak i w postaci mielonej. Bez przeszkód możemy dodawać go do potraw, jak również sporządzać na jego bazie specjalny napar z dodatkiem cytryny oraz świeżo-startego imbiru. Tak przygotowany napój możemy spożywać raz, a nawet dwa razy dziennie (najlepiej w godzinach porannych).

Przeciwwskazania dotyczące stosowania kminku w ziarnach

W większości przypadków stosowanie kminku w odpowiednich ilościach jest bezpieczne dla zdrowia człowieka. Niemniej jednak, spożywanie niniejszej przyprawy może związane być z wywoływaniem reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się aby wprowadzać produkt ten do swojej diety stopniowo, a przy tym obserwować reakcję organizmu. Ponadto, szczególną ostrożnością w stosowaniu kminku powinny wykazać się kobiety w ciąży. Warto również wiedzieć, że stosowanie nadmiernych ilości powyższej przyprawy może skutkować nieprawidłowościami w obrębie funkcjonowania wątroby.

Kminek ziarna – cena

Kminek ziarno dostępny jest zazwyczaj w opakowaniach o wartości 100 gramów. Za paczkę niniejszego produktu zapłacimy około 3,50-8,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena kminku w ziarnach może różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące kminku w ziarnach

Pytanie 1: Gdzie kupić kminek w ziarnach? Kminek ziarna możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również w licznych aptekach i salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy możliwość zakupu kminku w atrakcyjnej cenie, jak również dużą ilość informacji na temat interesującego nas produktu (na przykład, informacji na temat jego właściwości zdrowotnych i/lub zastosowania w kuchni).

Pytanie 2: Jaka jest wartość odżywcza kminku w ziarnach? 100 gramów kminku zwyczajnego jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu około 333 kalorii. Niemniej jednak, warto pamiętać, iż każdego dnia powinniśmy spożywać nie więcej niż 1 łyżeczkę niniejszego produktu (około 2-3g). Ponadto, kminek zapewnia nam dowóz sporej ilości białka, węglowodanów, a nawet cennego błonnika. Dodatkowo znajdziemy w nim niezbędne witaminy (takie jak: witamina C, witaminy z grupy B, witaminę A i E) oraz minerały (w tym: wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor i cynk). Warto również wiedzieć, iż kminek zwyczajny zawiera w sobie niezbędne dla wzmocnienia naszej odporności nienasycone kwasy tłuszczowe.

Pytanie 3: Do jakich potraw warto dodawać kminek? Kminek w ziarnach warto dodawać do wszystkich tych potraw, które na co dzień negatywnie wpływają na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego (na przykład wywołują bolesne uczucie wzdęcia). Dlatego też, ziarna kminku świetnie sprawdzą się w połączeniu z bigosem, pasztetami mięsnymi lub zupami obfitującymi w warzywa o właściwościach wzdymających (warzywa kapustne, groch, kalafior, brokuły, cebula).

 


kminek ziarno

 

Podsumowanie

Kminek w ziarnach to nie tylko doskonała przyprawa do większości dań kuchni polskiej, ale również prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, już dziś warto wypróbować jeden z zaproponowanych przez nas przepisów i wprowadzić kminek do swojej codziennej diety.

Bibliografia

  1. Baraniak J., Kania M., 2014. Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci. Postępy Fitoterapii, 1, 48 – 53;
  2. Działanie moczopędne wodnego wyciągu z owoców kminku zwyczajnego, "Postępy Fitoterapii" 2008, nr 3;
  3. Kaczmarczyk – Sedlak I., Ciołkowski A.” Zioła w medycynie – choroby układu pokarmowego”, Warszawa 2017, wydawnictwo Lekarskie PZWL;
  4. Kania M., Baraniak J., Grys A., 2014. Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen. Cz. II. Postępy Fitoterapii, 2, 104 – 109;
  5. Kędzia A., i in., 2013. Działanie in vitro olejku kminkowego (Oleum Carvi) wobec bakterii beztlenowych. Postępy Fitoterapii, 1, 3 – 7;
  6. Kozera W. i wsp., Ocena agrotechniczna i ekonomiczna współrzędnej technologii uprawy kminku zwyczajnego (Carum carvi L.);  in Journal of Central European Agriculture 19(1):227-244, March 2018;
  7. Lamer – Zarawska E. Kowal- Gierczak B., Niedworok J. „Fitoterapia i leki roślinne”, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL;
  8. Nowak D., 2016. Uprawiamy Rośliny Zielarskie. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, ISBN 978-83-60232-77-4, Poznań;
  9. Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987;
  10. Seidler-Łożykowska K., Król D., Bocianowski J., 2010. Zawartość olejku eterycznego i jego skład w owocach pochodzących z kolekcji kminku zwyczajnego (Carum carvi L.). Rośliny Oleiste, t. XXXI, 145 – 158;
  11. Szajdek A., Borowska J., 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4, 41, 5 – 28;
  12. Zioła i rośliny lecznicze. Joanna Krzaczyńska (tłum.). Firma Księgarska Jacek i Krzysztof Olesiejuk, 2007, seria: Przewodnik. ISBN 83-7512-064-2.

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Rosja / Litwa
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO
PRZEPIS

BURGERY Z FASOLĄ MUNG I DIPEM Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/4 cytryny (sok)
  • kandyzowana skórka z jednej cytryny
  • 2 szalotki, posiekane

Sposób wykonania:

Umieść wszystkie składniki w misce blendera i miksuj do uzyskania gładkości. Formuj w małe burgery i rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170 ° C przez około 20 minut.

DIP Z AWOKADO

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/2 dużej, soczystej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • zmielony czarny pieprz
  • 1/2 ząbku czosnku, posiekanego
  • mała pęczka pietruszki

Sposób wykonania:

Zmiksuj wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Podaj z burgerami.

Jagnięcina po indyjsku
PRZEPIS

Jagnięcina po indyjsku

Składniki:

Wykonanie:

Pomidory spaż, obierz ze skórki i zmiksuj w blenderze. Mięso pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobniutko cebulę, dodaj do niej imbir i chilli. Wszystko razem rozetrzyj w miseczce lub moździerzu. 
W naczyniu zwanym gok rozgrzej olej. Dorzuć cynamon, goździki, ziarna kopru włoskiego, kozieradkę i kardamon. Chwilę podsmaż i na końcu dodaj curry. Zamieszaj i podsmaż jeszcze chwilkę na mniejszym ogniu. Dodaj roztartą cebulę z przyprawami i smaż kolejną minutę. Dodaj zmiksowane pomidory i bulion wołowy. Kiedy zacznie się gotować dodaj mleczko kokosowe. 
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone mięso i zamieszaj. Całośc duś pod przykryciem ok 40 min, do czasu aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być gęsty, ale gdyby zbyt odparował, a mięso wciąż nie było miękkie - dolej odrobinę wody i jeszcze chwilę duś pod przykryciem.
Jagnięcinę w sosie - podawaj posypaną natką kolendry lub pietruszki. Jako dodatek zaserwuj biały ryż lub chlebek pita.

Pyszny pasztet z soczewicy z dodatkiem aromatycznego kminku
PRZEPIS

Pyszny pasztet z soczewicy z dodatkiem aromatycznego kminku

Składniki:

- 25g soczewicy czerwonej;
- 3 średniej wielkości marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- 1 cebula czerwona;
- 50 g suchej kaszy gryczanej;
- 1 natka pietruszki;
- 1 łyżeczka kminku w ziarnach;
- 1 łyżeczka czosnku mielonego;
- 1 łyżka oleju rzepakowego;
- Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kasze oraz soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu;
Marchewkę oraz korzeń pietruszki dokładnie umyj, obierz ze skórki i ugotuj na miękko;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni;
Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj przyprawy, a następnie zmiksuj na gładką masę.

Uwaga! Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możesz dodać odrobinę mąki razowej lub płatków owsianych.

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 160oC;
Piecz pasztet przez około 60 minut.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?

Problem otyłości każdego roku przybiera na swojej sile. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, wysokoprzetworzona żywność oraz siedzący tryb życia sprawiają, że coraz więcej osób (w tym również dzieci) wykazuje nadmierną masę ciała, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na zaburzenia w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również na niektóre choroby nowotworowe. W związku z tym, wiele osób poszukuje […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta cukrzycowa – poznaj jej najważniejsze zalecenia

Prawidłowe odżywianie to bez wątpienia jeden z najważniejszych elementów leczenia osób chorujących na cukrzycę. Dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, dzięki którym możliwe staje się osiągnięcie nie tylko prawidłowego poziomu glukozy, ale także lipidów w surowicy krwi. Ponadto, prowadzone w odpowiedni sposób postępowanie dietetyczne oddziałuje na utrzymywanie prawidłowych wartości […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty

Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety

Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]

czytaj więcej...