Ryż biały Basmati 1 kg - DeliFOOD
Ryż biały Basmati 1 kg - DeliFOOD
Ryż biały Basmati - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Pakistan | DeliFOOD |
Ryż biały Basmati
Wartość odżywcza | w 100g produktu | *%RWS |
Wartość energetyczna /energia/ | 1566 kJ/ 374 kcal | 19 % |
Tłuszcz | 1,03 g | 1% |
w tym kwasy tłuszczona nasycoen (kwasy nasycone) | 0,29 g | 1% |
Węglowodany | 80,89 g | 31% |
w tym cukry | 0,33g | <1% |
Błonnik | 1,8g | - |
Białko | 7,51g | 15% |
Sól | 0,01g | <1% |
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Ryż biały Basmati - Zastosowanie
Jak przygotować?
Ryż biały basmati wymaga odpowiedniego przygotowania przed spożyciem. Pierwszym etapem jest namaczanie ziaren w wodzie. Powinno to trwać od pół godziny do nawet dwóch godzin. To sprawi, że ziarna wchłoną część wody i będą się równomiernie gotowały. Przy gotowaniu ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji. Na jedną porcję ryżu powinno przypadać półtorej porcji wody. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. W tym czasie nie zdejmujemy pokrywki. Następnie wyłączamy ogień, czekamy około 5 minut i ryż jest gotowy do spożycia. Ten proces obróbki sprawi, że ziarna będą sypie, miękkie i aromatyczne.
Do czego wykorzystać ryż?
Ryż biały basmati posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Sprawdzi się zarówno jako składnik dań słodkich i wytrawnych. Wykorzystasz go do przygotowania wartościowego śniadania, obiadu i kolacji. W kuchni azjatyckiej ryż basmati służy do przyrządzania potraw z drobiu, owoców morza oraz ryb. Wypróbuj poniższe przepisy z ryżem basmati i ciesz się niebywałą delikatnością jego ziaren.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ryż biały Basmati - KCAL
Ile ma kalorii?
Ryż biały basmati jest produktem lekkostrawnym, zapewnia uczucie sytości na długo i ogranicza podjadanie między posiłkami. Wszystko to za sprawą sporych ilości błonnika pokarmowego. Wartość energetyczna ryżu białego kształtuje się na poziomie 350 kalorii w 100 gramach nieugotowanych ziaren. Jednakże pod wpływem obróbki termicznej ryż zwiększa swoją objętość i po ugotowaniu 100 gram ryżu dostarcza naszemu organizmowi już tylko 130 kalorii.
Ryż biały Basmati - Opis produktu
Ryż biały to najpopularniejszy rodzaj ryżu i zarazem jeden z podstawowych składników diety ludzi na całym świecie. Jego historia sięga kilu tysięcy lat p.n.e. i wiązana jest z rejonem Rzeki Perłowej w Azji. Tam właśnie zaczęła się jego uprawa. Ceniony przede wszystkim za wysoką wartość odżywczą oraz niezwykłą uniwersalność. Poznaj właściwości ryżu białego i sprawdź jak prawidłowo go przyrządzić.
Ryż biały i jego rodzaje.
Ryż biały, czy brązowy. Który wybrać?
Gdzie kupić ryż basmati i jaka jest jego cena?
Przeciwwskazania
Co zawiera ryż biały?
Jakie właściwości ma ryż basmati?
Ile ma kalorii?
Jak przygotować?
Do czego wykorzystać ryż?
Ryż biały i jego rodzaje
Wśród wszystkich dostępnych na rynku odmian ryżu, najbardziej popularny jest ryż biały. Poszczególne rodzaje wyodrębnia się m.in. ze względu na długość ziaren. I tak na sklepowych półkach możemy znaleźć ryż krótkoziarnisty (perłowy, wykorzystywany najczęściej do sushi), średnioziarnisty (arborio, carnaroli, vialone, loto) oraz długoziarnisty (jaśminowy i basmati). Innym podziałem jest klasyfikacja ryżu ze względu na stopień oczyszczenia i przetworzenia ziaren. Tutaj możemy wyróżnić ryż brązowy, który pozbawiony jest plew i zarodka, ale posiada ciemną okrywę, ryż biały (pozbawiony plew, zarodka i okrywy) oraz ryż paraboliczny (wysokooczyszczony, a na dodatek preparowany termicznie, co sprawia, że ma charakterystyczną żółtą barwę). Ryż basmati zalicza się do grupy długoziarnistej. Jego ziarna są bardzo długie i iglaste, a po ugotowaniu jeszcze zwiększają swoje rozmiary, są bardzo delikatne i puszyste. Zwykły biały ryż jaśminowy ma nieco krótsze i bardziej okrągłe ziarna. Oba rodzaj różnią się także nieznacznie kalorycznością. Filiżanka ryżu basmati zawiera około 238 kalorii. Natomiast filiżanka ryżu jaśminowego 205 kalorii. Odmiana basmati ma także o wiele niższy indeks glikemiczny (IG 58) od zwykłego białego ryżu (IG 109).
Ryż biały, czy brązowy. Który wybrać?
Ryż brązowy to pełne ziarno ryżu, niepozbawione łuski, zarodka i bielma. To wpływa na jego brunatny kolor, ale także sprawia, że zawiera on więcej wartościowych substancji odżywczych. Co prawda ryż brązowy gotuje się znacznie wolniej od białego i jest twardszy po ugotowaniu, ale dostarcza naszemu organizmowi więcej białka, tłuszczu, błonnika, witamin i składników mineralnych. Ma również niższy indeks glikemiczny w porównaniu do ryżu białego (IG 50). Co więc wybrać? Ryż biały, czy brązowy? Wszystko zależy od tego do czego chcemy go wykorzystać w swojej kuchni.
Gdzie kupić ryż basmati i jaka jest jego cena?
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów zbożowych i znajdziemy go w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie. Dobrej jakości ryż kosztuje jednak nieco więcej. Nie warto jednak oszczędzać, gdy zależy nam na wartościowym produkcie. Dobrze jest zaopatrzyć się w kilka odmian ryżu w internetowym sklepie ze zdrową żywnością. Za kilogramowe opakowanie ryżu białego basmati zapłacimy niewiele ponad 10 zł.
Przeciwwskazania
Z uwagi na zdolność akumulowania szkodliwych substancji tj. arsen i rtęć, zaleca się spożywanie ryżu białego basmati przez dzieci do 5 roku życia oraz kobiety w ciąży w ilościach ograniczonych do jednej porcji tygodniowo. Wysoki indeks glikemiczny i duża ilość węglowodanów sprawia, że osoby chore na cukrzycę również powinny zachować ostrożność. Nadmierne spożycie ryżu może powodować skoki poziomu glukozy we krwi.
Co zawiera ryż biały?
Ryż dostarcza naszemu organizmowi głównie węglowodanów. Zawiera małe ilości białka (ok. 6,8 g) i znikome ilości tłuszczu. Charakteryzuje się także wysoką zawartością skrobi. Jej dwa główne składniki – amyloza i amylopektyny – wpływają na strukturę ryżu po ugotowaniu. Ryż basmati zawiera zawiera większe ilości amylozy, dzięki czemu jego ziarna nie sklejają się po ugotowaniu. W białych odmianach ryżu jest zdecydowanie mniej witamin i składników mineralnych, niż w ziarnach niepozbawionych łuski. Zarówno biały, jak i brązowy ryż dostarcza naszemu organizmowi sporych dawek błonnika pokarmowego.
Jakie właściwości ma ryż basmati?
Błonnik pokarmowy zawarty w ryżu pobudza perystaltykę jelit i wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Co więcej, odmiana brązowa zawiera większe ilości błonnika nierozpuszczalnego w wodzie, który działa niczym prebiotyk na mikroflorę jelitową. Ryż biały basmati jest produktem lekkostrawnym, dlatego też stanowi ważny składnik diety osób cierpiących na dolegliwości ze strony układu trawiennego tj. biegunki, stany zapalne. Zdaniem naukowców ryż biały może być także uzupełnieniem terapii chorób nerek i nadciśnienia tętniczego (z uwagi na małe ilości sodu). Badania naukowe wskazują na korzystny wpływ spożywania ryżu białego na poziom cholesterolu we krwi i zapobieganie nowotworom. Ponadto, włączenie do diety osób chorujących na łuszczycę produktów ryżowych (ziarna, płatków, wafli, mąki) dało pozytywne efekty w łagodzeniu objawów łuszczycy.
Bibliografia
Zygmunt Zdrojewicz, Adam Jagodziński, Małgorzata Kowalik – „Ryż to zdrowie – prawda czy mit?”; Medycyna Rodzinna 1/2017
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.