



Wartości odżywcze
Sproszkowana zielona herbata Matcha (organic Matcha powder)
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Zastosowanie
Pełna wersja:
Do przygotowania Matchy Tee w oryginalnej wersji potrzebujesz: specjalnej czarki (matchawan), chashaku - jest to specjalna bambusowa czarka do nakładania matchy, chasen - bambusowa miotełka / trzepaczka do ubijania matchy oraz sitka do przesiania herbaty przed zaparzeniem.
Płaską łyżeczkę Matcha Tee wsyp do miseczki, czarki, zalej 150-200ml wody (nigdy wrzątkiem, woda powinna mieć temperaturę 70-90*C). Następnie mieszaj miotełką bambusową herbatę energicznymi ruchami, do momentu całkowitego rozpuszczenia się proszku, a na wierzchu powinno się uzyskać piankę.
Skrócona wersja:
1 łyżeczkę herbaty Matcha Tee wsyp do miseczki i zalej świeżo ugotowaną, ostudzoną do 80-90°C wodą. Spień bambusową trzepaczką.
Film
Opis
Matcha uzyskiwana jest wyłącznie z liści Tencha. Matcha to wyjątkowo ekskluzywna i najwyższej jakości zielona herbata. Używa się jej do ceremonii picia herbaty - chanoyu. Nazywana królową herbat zielonych.
Czym różni się od zwykłej zielonej herbaty? Jest od niej słodsza i jaśniejsza. Wszystko to dzięki temu, iż krzewy, które przeznaczone są do wyrobu herbaty Matcha, przed zbiorami osłaniane są przed słońcem specjalnymi matami. Powoduje to zwiększoną produkcję aminokwasów, które wpływają na głębszy i wyjątkowy aromat Matcha Tee. Zacienienie sprawia, że w listkach wytwarzana jest większa ilość chlorofilu, który z czasem przekształca się w katechinę. Liście są następnie zbierane, suszone i ściera się je na proszek.
Matcha Tee zawiera bogactwo polifenoli. Zwolennicy herbaty matcha twierdzą, że wypicie jednej szklanki matchy odpowiada wypiciu 10 szklanek innych zielonych herbat.
Herbata to proszek o szmaragdowo-zielonym kolorze.
Dziś herbata matcha cieszy się ogromną popularnością. Wykorzystują się jej proszek nie tylko do parzenia herbaty, ale także jako składnik różnych wyrobów cukierniczych, ciast, galaretek i cukierków. Tradycyjny rytuał picia herbaty miał niegdyś charakter terapeutyczny.
CEREMONIA PICIA HERBATY
W Japonii rytuał ten jest celebrowany od ok. XV w. Cha-no-yu w tłumaczeniu znaczy mniej więcej tyle co Droga Herbaty. Obrzęd ten jest ściśle powiązany z buddyjską filozofią zen. Zielony kolor herbaty to symboliczna barwa, która ma przypominać na co dzień jak wiele zawdzięczamy Matce Ziemi.
Tradycyjne narzędzia niezbędne do wykonania rytuału parzenia herbaty według stylu japońskiego to akcesoria, takie jak: chawan (czarka), chasen (bambusowa miotełka) i chasaku (łyżeczka).
Co zawiera herbata matcha?
- zawiera związek o nazwie EGCG (galusan epigallokatechiny), który pozytywnie wpływa na poprawę metabolizmu
- zawiera mnóstwo antyoksydantów
- cechuje ją wysoka zawartość L-teaniny, która łagodzi objawy stresu i niepokoju
- jest źródłem chlorofilu, który pomaga w detoksykacji organizmu, dzięki zdolności do oczyszczania z toksyn oraz z metali ciężkich
PRODUKT POCHODZI Z UPRAW EKOLOGICZNYCH
PRODUCENT | VIBIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Chiny |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Dieta SIRTFOOD – tajemnica zachwycającej metamorfozy Adele rozwiązana!
Kiedy w ubiegłym roku internet oraz prasę plotkarską obiegły zdjęcia odmienionej Adele, wiele osób zaczęło doszukiwać się informacji na temat sposobów, dzięki którym udało jej się osiągnąć tak spektakularną metamorfozę w krótkim czasie. Odpowiedzi nie trzeba było długo szukać, albowiem piosenkarka przyznała się, iż efektywny spadek masy ciała udało jej się osiągnąć za sprawą diety […]
czytaj więcej...DIETA KOPENHASKA – na czym polega? Jakie ma zalety i wady?
Dieta Kopenhaska określana również dietą kopenhadzką, dietą trzynastodniową. Nazwa ma związekz rządowym szpitalem w Danii, czyli z miejscem w którym kuracja została stworzona. Jednak, sam szpital nie przypisuje sobie jej prowadzenia, głównie ze względu na wiele skutków ubocznych i szkodliwość dla zdrowia. Stąd też sami Duńczycy nazywają dietę szwedzką, zaś Szwedzi – duńską. Dieta kopenhadzka […]
czytaj więcej...Jak schudnąć szybko i zdrowo?
Z roku na rok w Polsce coraz więcej osób zmaga się z problemem nadwagi i otyłości. Dlatego też, poszukują oni skutecznych metod, dzięki którym będą w stanie zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej w swoim organizmie. Niestety, wiele osób podchodzi do odchudzania w nieracjonalny i często niebezpieczny dla zdrowia sposób. Warto bowiem wiedzieć, że podstawą diety redukcyjnej […]
czytaj więcej...Herbata matcha i rytuał japońskiej tradycji – wypróbuj przepis na muffinki!
Matcha i jej popularność w Europie wywodzi się z rosnącej fascynacji kuchnią japońską. Herbata matcha posiada bardzo duże walory zdrowotne i dzięki temu jej sława nie słabnie. Posiada intensywny oliwkowo-zielony kolor, który nadaje również potrawom przygotowanym z jej dodatkiem. To Japończycy pierwsi zaczęli wykorzystywać proszek herbaciany, jako składnik wyrobów cukierniczych, takich jak ciasta, galaretki czy […]
czytaj więcej...