Pistacje solone 1 kg - DeliFOOD
Pistacje solone 1 kg - DeliFOOD
☆ Pyszne i odżywcze orzechy
☆ Można je spożywać samodzielnie jako smaczną przekąskę
☆ Są źródłem błonnika, zdrowych tłuszczów i witaminy E i B6
Pistacje - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Iran / Grecja / USA | DeliFOOD |
Składniki: Orzechy pistacjowe, sól
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 2493kJ/601kcal | 30% |
Tłuszcz | 49 g | 70% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 6,1 g | 31% |
Węglowodany | 19 g | 7% |
W tym | ||
Cukry | 16 g | 18% |
Białko | 21 g | 42% |
Sól | 2 g | 33% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Pistacje - Zastosowanie
Jak jeść pistacje?
Pistacje same w sobie są wyśmienitą przekąską, ale stanowią również dosonały dodatek do wielu potraw. W polskiej kuchni nie zadomowiły się jeszcze na dobre, ale coraz częściej wzbogacją smak ciast, deserów, koktajli, a nawet potraw mięsnych. Świetnie komponują się z ryżem, szparagami, parmezanem. Dodane do aromatycznej zupy z marchwii, pomidorów lub dyni pozwolą stworzyć oryginalne danie. Ciekawym pomysłem jest także wykorzystanie mielonych pistacji do panierowania filetów z kurczaka, indyka lub kotletów schabowych. Brak pomysłu na deser? Lody z dodatkiem pistacji, sernik pistacjowy, a może energetyczny koktajl owocowo-warzywny z dodatkiem tych orzechów? Możliwości jest wiele. Eksperymentuj i ciesz się niepowtarzalnym smakiem i kolorem „zielonych migdałów”!
Pistacje - KCAL
Orzechy pistacjowe to przekąska, po którą z czystym sumieniem mogą sięgać nawet osoby na diecie. Oczywiście i w tym przypadku złotą zasadą jest umiar. Jedna pistacja ma około 3 kalorii, ale w 100 gramach jest ich już prawie 600. Pistacje są źródłem błonnika pokarmowego, ważnego dla prawidłowej pracy układu trawiennego. Co więcej, zapewniają na długo uczucie sytości z uwagi na obecność w nich białka. Ile orzechów można zjeść dziennie bez wyrzutów sumienia? Garść pistacji (tj. około 20-30 sztuk) to bezpieczna porcja. Garść pistacji waży około 15 gramów. Z tą porcją dostarczymy do organizmu niewiele ponad 90 kalorii, około 2,7 gramów białka oraz 1,5 grama błonnika. Należy jednak pamiętać o soli, która jest obecna w pistacjach, a jej nadmierna ilość w diecie również nie jest wskazana.
Pistacje - Opis produktu
Charakterystyczny zielony kolor zawdzięczają zawartej w nich luteinie. Są skarbnicą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, źródłem żelaza, wapnia, magnezu, fotosteroli oraz witamin z grupy B. Badania naukowe dowodzą, że ich spożycie może być wsparciem dla osób mających podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Z uwagi na niski indeks glikemiczny mogą być spożywane przez cukrzyków. Wykazują także korzystne działanie na wzrok i układ pokarmowy. Znane były już w starożytnym Rzymie. Nazywane wówczas przysmakiem królów, zarezerwowane jedynie dla wybrańców, dziś powszechnie dostępne dla każdego z nas. Pistacje, bo o nich mowa, nie przestają urzekać delikatnym smakiem i niepowtarzalną barwą. Poniżej wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć.
Gdzie rosną zielone migdały?
Dlaczego pistacje są zdrowe? Właściwości orzechów pistacjowych.
Dlaczego są takie drogie?
Jak przechowywać?
Przeciwwskazania do spożycia
Co zawierają pistacje?
Gdzie rosną „zielone migdały”?
Orzechy pistacjowe nazywane są także zielonymi migdałami. Znane są od tysięcy lat, a pierwszą wzmiankę o nich można odnaleźć nawet w Biblii. Zostały sprowadzone do Rzymu przez cesarza Witeliusza i wówczas były zarezerwowane wyłącznie dla mieszkańców królewskiego dworu. Obecnie największe uprawy orzechów pistacjowych znajdują się w Kalifornii.Rosną również w Afganistanie, Syrii, Turcji, Iraku, Iranie, a także w Grecji. Czy rosną w Polsce? Niestety uprawa drzew pistacjowych wymaga specyficznych warunków klimatycznych. Roślina najlepiej czuje się w rejonach, gdzie lato jest długie i upalne, a zima krótka i łagodna. Uprawa gruntowa w Polsce jest więc utrudniona. Należy również pamiętać o tym, że drzewo pistacjowe występuję w odmianie męskiej i żeńskiej i tylko ta druga wydaje owoce. Rośliny te mają bardzo złożony system korzeniowy, który może sięgać nawet do 15 metrów w głąb ziemi. Orzechy pistacjowe rosną w kiściach, podobnie jak winogrona. Oprócz łupiny, która zaczyna pękać, gdy owoc jest już dojrzały, pistacje posiadają jeszcze skórkę. Usuwa się ją w krótkim czasie od zbioru, aby nie powstały przebarwienia. Kiedy się zbiera orzechy? Sezon zbiorów przypada na wrzesień.
Dlaczego pistacje są zdrowe? Właściwości orzechów pistacjowych.
Pistacje, tak jak inne orzechy, dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Mimo wysokiej wartości energetycznej są zdrowszym zamiennikiem słodyczy i słonych przekąsek. Pistacje to także źródło cennych dla zdrowia antyoksydantów.
Dlaczego są takie drogie?
Pistacje nie należą do najtańszych przekąsek.To wydatek rzędu 60 złotych za kilogram, jednak gdy weźmiemy pod uwagę kilka opisanych poniżej czynników, jest to całkowicie zrozumiałe. Przede wszystkim pistacje uprawiane są w nielicznych miejscach na świecie, wymagają specyficznych warunków klimatycznych, a okres dojrzewania drzewa wynosić może nawet 15 do 20 lat. Wtedy drzewo wydaje najbardziej obfite plony. Co więcej, roczne zbiory są niewielkie i bardzo nieregularne. Jedno drzewko może wydać około 30 kilogramów owoców w ciągu roku. To bardzo mało. Mimo zaawansowanej technice wykorzystywanej w procesie produkcji, najlepiej sprawdza się ręczne sortowanie. Orzechy są bardzo delikatne, podatne na zgniecenia, co sprawia, że ich transport również wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Wszystko to wpływa na cenę orzechów. Te kupowane na wagę są zazwyczaj tańsze od paczkowanych. Najlepiej wybierać te w skorupkach. Powinna być ona lekko uchylona, co świadczy o tym, że pistacje są dojrzałe. Zwróć uwagę także na kolor orzechów. Powinny być zielone, a łupina beżowa.
Jak przechowywać?
Pistacje w łupinach mogą być przechowywane znacznie dłużej, niż te łuskane. Okres przydatności do spożycia zawsze jest podany na opakowaniu producenta. Orzechy najlepiej trzymać w szczelnej torbie lub szklanym pojemniku, z dala od promieni słonecznych i innych źródeł ciepła. Pistacje nie lubią również wilgoci. Sprzyja ona powstawaniu pleśni. Dlatego też, jeśli w pomieszczeniu panuje wilgoć, najlepiej schować orzechy do lodówki. Orzechy pistacjowe nie lubią towarzystwa innych orzechów. W tym samym pojemniku lepiej ich nie mieszać.
Przeciwwskazania do spożycia
Wszystkie orzechy mogą uczulać. Alergia jest przeciwwskazaniem do spożywania pistacji. Osoby na diecie powinny zachować umiar. Orzechy pistacjowe mają wysoką wartość kaloryczną. Co więcej, przeważnie sprzedawane są w wersji solonej. Osoby chorujące na nadciśnienie powinny unikać dużej ilości soli. Spożycie zbyt dużej ilości pistacji może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego tj. biegunki i wzdęcia. Orzechy te powinny być spożywane z umiarem również przez kobiety w ciąży i matki karmiące piersią do 7 miesięcy po porodzie. Przeciwwskazaniem jest dodatek soli, której nadmiar może prowadzić do zatrzymywania wody w organizmie i powstawania obrzęków.
Co zawierają pistacje?
Orzechy pistacjowe charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu (około 45%), dlatego też są bardzo kaloryczne. Większości są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dominującym jest kwas oleinowy. Ile mają węglowodanów? Ich zawartość kształtuje się na poziomie 27%. Pistacje są również źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Podobnie jak inne orzechy, nie zawierają cholesterolu. Odznaczają się wysoką zawartością fitosteroli roślinnych (jest ich aż 214 mg w 100 gramach).Dostarczają naszemu organizmowi cennego kwasu foliowego, manezu i miedzi.Zawierają substancje przeciwutleniające (m.in. polifenole), które odgrywają ważną rolę w procesie eliminiacji stresu oksydacyjnego.
Bibliografia:
Małgorzata Wroniak, Justyna Parzychowska, Agnieszka Rękas (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Wydział Nauk o Żywności,Katedra Technologii Żywność ul. Nowoursynowska 159c, 02-787 Warszawa) – „Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów”;Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2016, t. 71, nr 349
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.