info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
Orzechy laskowe, orzech laskowy cena, przepisy, właściwości
Orzechy laskowe, orzech laskowy cena, przepisy, właściwości
Orzechy laskowe, orzech laskowy cena, przepisy, właściwości
Orzechy laskowe, orzech laskowy cena, przepisy, właściwości
Orzechy laskowe, orzech laskowy cena, przepisy, właściwości
Orzechy laskowe, orzech laskowy cena, przepisy, właściwości
Orzechy laskowe, orzech laskowy cena, przepisy, właściwości
Orzechy laskowe, orzech laskowy cena, przepisy, właściwości
Orzechy laskowe, orzech laskowy cena, przepisy, właściwości
Orzechy laskowe, orzech laskowy cena, przepisy, właściwości

Orzechy laskowe łuskane 1000g - VIVIO

37,99 zł(33)
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Orzechy laskowe Wartości odżywcze

Składniki: Orzechy laskowe łuskane

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Orzechy laskowe Zastosowanie

Jak jeść orzechy laskowe?

Najlepszym pomysłem jest spożywanie orzechów laskowych bez dodatków. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się je jako dodatek do ciast, czekolad, wyrobów mleczarskich. Naturalne orzechy mają łagodny smak i zapach. Prażone charakteryzują się intensywnym orzechowym aromatem, są bardziej chrupkie i kruche. Podczas tego procesu zmienia się jednak ich skład fizyko-chemiczny, dochodzi do rozkładu aminokwasów, degradacji białek. Najlepiej spożywać je na surowo. Dobrym pomysłem jest dodanie orzechów laskowych do muesli lub owsianki albo przygotowanie domowego masła orzechowego. Owoce leszczyny świetnie komponują się także z białym mięsem i makaronem. Wykorzystuje się je także do przygotowywania nalewek i likierów.


Orzechy laskowe Film


Orzechy laskowe KCAL

Ile kalorii mają owoce leszczyny?

Jeden orzech laskowy (około 5 gramów) dostarcza naszemu organizmowi 31 kalorii. To prawie tyle co połowa jabłka. Jest to więc produkt wysokoenergetyczny, jednak nie powinny z niego rezygnować nawet osoby na diecie redukcyjnej. Orzechy laskowe to źródło błonnika, który jest ważny dla zachowania prawidłowej przemiany materii. Zapewnia uczucie sytości na dłużej, przez co organicza podjadanie pomiędzy posiłkami.


Orzechy laskowe Opis

Owoce leszczyny to źródło wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jak wszystkie orzechy, te również posiadają niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Co więcej, orzechy laskowe zawierają witaminy z grupy B, potas, wap i fosfor. Pierwiastki te przyczyniają się do złagodzenia stanów napięcia nerwowego, dbają o nasze kości i zęby oraz pozwalają zachować prawdiłowe ciśnienie krwi. Spośród innych orzechów wyróżniają się sporą zawartość witaminy E. Właściwości lecznicze przypisuje się nie tylko owocom, ale również liściom i korze leszczyny.

Gdzie rośnie orzech laskowy?

Leszczyna bardzo dobrze czuje się w naszym klimacie. W Polsce produkcja roczna orzechów laskowych kształtuje się na poziomie około 3400 ton, co daje nam dziesiąte miejsce na światowych listach. Największe uprawy znajdują się na Lubelszczyźnie. Wiodącym producentem jest Turcja. Duże ilości orzechów laskowych pozyskuje się także we Włoszczech oraz w USA. Leszczyna pospolita to drzewo, które nie jest zbyt wymające w uprawie. Nie toleruje jedynie zbyt podmokłych gleb. Dorasta do 5 metrów wysokości i żyje około 60-80 lat. Jak wygląda? Liście leszczyny są pojedyncze, chropowate o zaostrzonych końcach. Owoce, popularnie nazywane orzechami laskowymi, mają twardą, brązową skorupkę i rosną w grupach po 3-4 sztuki obok siebie. Kiedy są dojrzałe? Zazwyczaj zbiory przypadają na okres sierpnia i września. W zależności od odmiany leszczyny, różna jest wielkość jej owoców. Jeden orzech laskowy waży około 5 gram, a jego długość może wynieść nawet 2,5 cm. Zdarza się, że leszczyna posadzona w przydomowym ogródku nie owocuje. Dlaczego tak się dzieje? Drzewo zaczyna wydawać owoce zazwyczaj po 3-4 latach. Pełne plonowanie osiąga nawet po 10 latach od zasadzenia. Potrzeba więc trochę cierpliwości.

To owoc czy warzywo?

Orzech laskowy to jadalny owoc leszczyny. Wszystkie orzechy są owocami z biologicznego punktu widzenia. Przyjęło się jednak, że ta grupa produktów nazywana jest orzechami i pod taką nazwą znane są w dietetyce.

Laskowe czy włoskie? Które orzechy są zdrowsze?

Oba rodzaje orzechów są najbardziej popularne w naszym kraju. Warto przyjrzeć się bliżej różnicom, jakie występują między nimi. Ilość kalorii jest porównywalna. 100 gram orzechów włoskich i laskowych dostarcza około 650 kalorii. Różnie widać w zawartości poszczególnych witamin. Orzechy laskowe zawierają, aż 38 miligramów witaminy E, podczas gdy te włoskie już tylko 2,6 miligrama. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz węglowodanów również jest porównywalna. Nie ma więc jednoznacznej odpowiedzi, które orzechy są zdrowsze. Wszystkie rodzaje orzechów stanowią wartościową przekąskę. Sięgajmy po nie jak najczęściej.

Czy orzechy laskowe są odpowiednie dla dzieci? Od kiedy można je podawać?

Zazwyczaj rodzice zwlekają z podawaniem jakichkolwiek orzechów swoim pociechom z obawy przed alergią na nie. Uczulenie na orzechy jest dość powszechne, ale niepodawanie ich nie uchroni dziecka przed wystąpieniem takich reakcji. W przypadku dzieci ze stwierdzoną silną alergią pokarmową lub skórną, wprowadzanie do diety produktów potencjalnie alergizujących powinno się odbywać pod kontrolą lekarza. Nie ma również określonej kolejności w jakiej powinno się włączać nowe produkty do diety dziecka, zawsze decyduje o tym rodzic. Orzechy laskowe są jednak skarbnicą cennych dla zdrowia składników odżywczych i nie warto z nich rezygnować. Pamiętajmy jednak, że dzieci nie powinny spożywać orzechów laskowych w całości, ponieważ z uwagi na ich wielkość istnieje ryzyko zadławienia. Dobrym pomysłem jest podanie dziecku orzechów laskowych w postaci domowego masła, mleka lub w formie zmielonej, jako posypka do kaszki, czy też owsianki.

Przeciwwskazania

Osoby cierpiące na różnego rodzaju alergie pokarmowe oraz skazy atopowe powinny stosować orzechy laskowe z dużą ostrożnością. Przeciwwskazaniem do spożycia są również choroby wątroby i cukrzyca. Należy pamiętać także o tym, że orzechy laskowe są produktem wysokokalorycznym. W nadmiarze mogą prowadzić do przyrostu masy ciała. Czy można jeść je w ciąży? Niektóre przyszłe mamy sięgają po orzechy laskowe z dużą ostronością w obawie, że mogą zaszkodzić dziecku. Wręcz przeciwnie. Jeśli kobieta nie jest uczulona na orzechy, będą one wartościową przekąską dla niej i dla dziecka. Duża zawartość magnezu, kwasów omega-3, witamin z grupy B oraz witaminy E mogą pozytywnie wpłynąć na przebieg ciąży.

Jaka cena?

Orzechy niełuskane są tańsze od tych pozbawionych skorupki. Łupina chroni orzechy przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość. Wygodniejszym rozwiązanie jest jednak zakup orzechów luskanych. Warto wybierać te paczkowane. Lepiej unikać orzechów łuskanych sprzedawanych na wagę. Nie znamy warunków ich przechowywania, co zwiększa ryzyko zaatakowania ich przez pleśnie.

Jak obierać?

Najprościej kupić orzechy laskowe łuskane, ale jak obrać te w łupinie? Jest to dość czasochłonny proces, ale istnieje sprawdzony sposób, dzięki któremu można sobie ułatwić tą czynność. Wystarczy wstawić orzechy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 10-15 minut. Łupiny zaczną pękać. Następnie należy ostudzić orzechy i przełożyć je do zamykanego pojemnika, którym będzie można potrząsać. W ten sposób skorupki zaczną odchodzić od orzechów.

Co zawiera orzech laskowy?

Orzechy laskowe w ponad 60% składają się z tłuszczu. Najcenniejszym kwasem tłuszczowym jest kwas oleinowy. Pozostałe makroskładniki to węglowadny (17%, w tym błonnik) i białko (15%). Są cennym źródłem witaminy E nazywanej witaminą młodości, wykazującej działanie przeciwutleniające. 100 gram orzechów pozwala zaspokoić dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę E. Owoce leszczyny dostarczają także magnezu, fosforu, żelaza oraz witaminy B1. Badania naukowe wskazują na wysoką zawartość steroli i stanoli w orzechach laskowych, co również przekłada się na ich dobroczynne działanie. Należy jednak zachować umiar w ich spożyciu, ponieważ zawierają również mangan (100 gram orzechów to 700% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek). Jego nadmiar może negatywnie oddziaływać na układ nerwowy.

Na co pomaga spożywanie orzechów laskowych?

Orzechy laskowe to przede wszystkim spora dawka witaminy E, która może przyczynić się do lepszej kondycji naszej skóry, włosów i paznokci. Niedobry witaminy E często objawiają się rozdrażenieniem, problemami z koncentracją, osłabieniem mięśni oraz wzroku. Spożywanie orzechów laskowych pozwala również zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na miedź, której niedobory sprzyjają występowaniu anemii. Natomiast witaminy z grupy B oraz magnez zawarty w orzechach laskowych pozytywnie wpływają na układ nerwowy, mogą przyczynić się do łagodzenia stanów napięcia przedmięsiączkowego. Badania naukowe dowodzą, że sterole i stanole roślinne zawarte w owocach leszczyny wykazują działanie obniżające poziom złego cholesterolu.

 


orzechy laskowe

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAAzerbejdżan / Polska / Gruzja / Turcja
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


SZYBKIE KOKOSANKI - RAFAELLO
PRZEPIS

SZYBKIE KOKOSANKI - RAFAELLO

Składniki: 

- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g inuliny
- 25 ml wody
- migdały lub orzechy laskowe

Wykonanie:

Inulinę, wiórki kokosowe i wodę mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Formujemy niewielkie kulki. Do środka upychamy migdał lub orzech i obtaczamy kulkę w wiórkach kokosowych. Gotowe kokosanki możemy umieścić w papilotkach do pralinek dla lepszego efektu wizualnego.
Przechowujemy w szczelnym opakowaniu najlepiej w lodówce. 

CZEKOLADOWY MUS
PRZEPIS

CZEKOLADOWY MUS

Składniki:

- 1 miękkie awokado
- 20 g orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 3 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli

Wykonanie:

Awokado obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Orzechy zemleć. Wszystko razem zmiksować w blenderze na gładką masę. Przełożyć do szklanego pojemniczka i przechowywać w lodówce (kilka dni).

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI
PRZEPIS

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Składniki:

- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 chipsów bananowych połamanych na mniejsze kawałki
- 5 chipsów jabłkowych połamanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- kilka orzechów włoskich
- szczypta cynamonu i kardamonu do smaku
- 1 szklanka lub więcej mleka krowiego/ roślinnego/ 

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Smacznego.

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
PRZEPIS

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów

Wykonanie:

Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Smaczne batony musli z dodatkiem kremu orzechowego
PRZEPIS

Smaczne batony musli z dodatkiem kremu orzechowego

Składniki:

- 250g płatków owsianych (grubych);
- 100g orzechów laskowych;
- 100g płatków migdałów;
- 200g suszonych daktyli;
- 4 łyżki kremu orzechowego z solą himalajską;
- 1 łyżka miodu rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Na suchej patelni praż przez krótką chwilę płatki owsiane oraz płatki migdałów;
Po chwili na patelnię dodaj obrane i rozkruszone orzechy, a następnie praż je jeszcze przez krótką chwilę;
Do kielicha blendera dodaj: daktyle, masło orzechowe oraz miód;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do gęstej masy dodaj pokruszone orzechy, migdały oraz płatki owsiane;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na folii aluminiowej;
Zawiń batony w folię, a następnie włóż do lodówki na około 3-4 godziny.

Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego
PRZEPIS

Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego

Składniki:

- 1/3 laski cynamonu cejlońskiego;
- 1 małego jabłka;
- 1 łyżki posiekanej suszonej żurawiny;
- 1 łyżki pokruszonych orzechów;
- 4 łyżek płatków owsianych;
- 1 łyżeczki cukru trzcinowego;
- 200ml wybranego mleka.

Sposób przygotowania:

Przesyp płatki do miski i zalej je gorącym mlekiem;
Do płatków dodaj odrobinę cukru trzcinowego i delikatnie wymieszaj całość;
Dokładnie umyj jabłko, przekrój je na pół, a następnie pokrój w cienkie plastry;
Jabłko ułóż na owsiance;
Posyp warstwę owoców siekaną żurawiną oraz orzechami;
Zetrzyj cynamon na tarce o małych oczkach i posyp nim przygotowaną owsiankę.
Jeśli lubisz kokos - możesz równiez posypać lekko kokosem.

Pieczone chipsy bananowe z dodatkiem orzechów
PRZEPIS

Pieczone chipsy bananowe z dodatkiem orzechów

Składniki:

- 2 banany;
- 1 łyżeczka ksylitolu;
- garść drobno pokruszonych orzechów laskowych;
- 2 łyżki mielonych płatków owsianych;
- 100ml mleka kokosowego.

Sposób przygotowania:

Obierz banany ze skórki i pokrój na cienkie plastry, a następnie zanurz je w mleku kokosowym;

W osobnej misce przygotuj panierkę do bananów. Połącz ksylitol z pokruszonymi drobno orzechami laskowymi oraz mielonymi płatkami owsianymi;

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Namoczone banany obtocz w panierce i rozłóż na blaszce do pieczenia;

Panierowane chipsy bana