


Mąka kokosowa Wartości odżywcze
Składniki: 100 % mąka kokosowa
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Mąka kokosowa Zastosowanie
Co z niej zrobić?
Przede wszystkim mąka kokosowa znajduje zastosowanie przy różnego rodzaju wypiekach. Powinna być jednak stosowana w połączeniu z innymi rodzajami mąki zbożowej. Jest dość ciężka. Z uwagi na to, że mąka kokosowa nie zawiera glutenu, wypieki z jej dodatkiem będą bardzo kruche. Aby zachować odpowiednią strukturę należy dodać do ciasta więcej jajek. Pozytywnie wpływa na strukturę i dobrą wilgotność wypieków. Wykorzystuje się ją również, jako dodatek do koktajli, panierek, naleśników, musli, bułeczek, sałatek owocowych czy jogurtów. Na bazie mąki kokosowej przygotujemy pyszny omlet, naleśniki i placki. Posłuży ona także do zagęszczania zup i sosów. Produkt ten absorbuje więcej płynów niż zwykła mąka pszenna, tak więc należy odpowiednio według przepisu zwiększyć ilość używanej do potrawy wody.
Dla bezpieczeństwa informujemy, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.
Mąka kokosowa Film
Mąka kokosowa KCAL
Czy mąka kokosowa tuczy?
W 100 gramach mąki kokosowej znajdują się około 443 kalorie. Jak wszystkie produkty spożywcze, ten również powinien być spożywany z umiarem. Mąka kokosowa może stanowić składnik diety redukcyjnej, ponieważ zawiera duże ilości błonnika pokarmowego. Dzięki temu po spożyciu produktów z dodatkiem mąki kokosowej jesteśmy dłużej syci. Ponadto błonnik pokarmowy przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu. Mąka kokosowa jest produktem niskowęglowodanowym, co sprawia, że jest chętnie stosowana przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę.
Mąka kokosowa Opis
Mąka kokosowa to kolejna alternatywa dla mąki pszennej. W przeciwieństwie do mąki produkowanej z innych orzechów jej zakup nie obciąża nadmiernie naszego portfela. Odznacza się także niskim poziomem przyswajalnych węglowodanów. Nie zawiera glutenu, więc może być spożywana przez osoby chore na celiakię. To także źródło błonnika pokarmowego oraz wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Wyśmienicie smakuje i pięknie pachnie. Musisz ją mieć w swojej kuchni. Poznaj właściwości mąki kokosowej i przetestuj przepisy z jej dodatkiem.
Co to jest mąka kokosowa i jaki ma smak?
Gdzie kupić? Jaka cena?
Jak zrobić samemu?
Czy zawiera gluten? Przeciwwskazania do spożycia.
Co zawiera? Skład mąki kokosowej
Czy jest zdrowa? Jakie ma właściwości?
Czy mąka kokosowa tuczy?
Co z niej zrobić?
Co to jest mąka kokosowa i jaki ma smak?
Mąka kokosowa produkowana jest ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Przed procesem mielenia usuwa się nadmiar tłuszczu i wilgoci. Jest to więc produkt uboczny wytwarzania mleka kokosowego i oleju. Produkowana jest na dwa sposoby: metodą suchą i mokrą. Ta pierwsza jest bogatsza w białko, ma kremowy kolor i większą zawartość tłuszczu. Mąka produkowana metodą mokrą jest jaśniejsza, zawiera więcej błonnika i mniej tłuszczu. Mąka kokosowa może być stosowana tak samo jak mąka pszenna do różnego rodzaju słodkich i wytrawnych wypieków, ciast, ciasteczek, deserów, chlebów i placków. Wypieki na bazie mąki kokosowej są lekkie i miękkie, mają intensywny kokosowy zapach i lekko kokosowy posmak. Mąka ta zawiera więcej błonnika niż mąka pszenna. Jest go tak dużo jak w mąkach z pełnego przemiału. Jest on niezwykle ważny w naszej diecie, ponieważ reguluje pracę układu pokarmowego. Z uwagi na wysokie zawartości błonnika mąka kokosowa o wiele lepiej chłonie wodę niż inne rodzaje mąki. Dlatego też nie może ona stanowić głównego składnika ciasta. Najlepiej zmieszać ją z innym rodzajem mąki. Taki zabieg sprawi, że uzyskana konsystencja ciasta będzie zadowalająca, a wypiek nie będzie się kruszył po wyjęciu z pieca.
Gdzie kupić? Jaka cena?
Mąkę kokosową najłatwiej dostać w sklepie ze zdrową żywnością. Najwygodniejszą formą zakupów są obecnie zakupy przez internet. Wybierz sprawdzonego dostawcę, aby cieszyć się najwyższą jakością produktu. Zapoznaj się z opiniami innych użytkowników. Koszt kilogramowego opakowania mąki kokosowej to mniej niż 10 zł. Jej delikatny smak z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Lepiej kup od razu kilka opakowań.
Jak zrobić samemu?
Mąke kokosową można przygotować samemu w domu, ale jest to bardzo czasochłonny proces i wymaga cierpliwości. Bazą do jej przygotowania w domowym zaciszu są wiórki kokosowe, które trzeba uprzednio namoczyć, a następnie zblendować i wysuszyć. Aby produkt końcowy miał strukturę piasku, proces ten należy powtarzać nawet kilkukrotnie.
Czy zawiera gluten? Przeciwwskazania do spożycia
Jest to produkt bezglutenowy w przeciwieństwie do mąk zbożowych. Może być więc stosowany przez osoby chore na celiakię. Mąkę kokosową powinni docenić także diabetycy. Dla cukrzyków jest to doskonały zamiennik mąki pszennej. Duże ilości błonnika pokarmowego zawarte w mące kokosowej korzystnie wpływają na metabolizm cukrów i regulują poziom glukozy we krwi. Mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny. Z uwagi na przyjemny, słodkawy smak oraz wiele prozdrowotnych składników odżywczych często wykorzystywana jest do przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt.
Co zawiera? Skład mąki kokosowej
Mąka kokosowa to przede wszystkim źródło cennego błonnika pokarmowego. Jest go prawie sześć razy więcej niż w tradycyjnej mące pszennej. Produkt ten dostarcza naszemu organizmowi wartościowego białka. Sto gram mąki pokrywa 37% dziennego zapotrzebowania na białko. Mąka kokosowa to także źródło kwasów tłuszczowych oraz witamin (w tym witamin z grupy B, witaminy E i A). To również skarbnica cennych składników mineralnych. Odnajdziemy wśród nich żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń. Co więcej, mąka kokosowa jest zdrowszą alternatywą dla mąk zbożowych z uwagi na niską zawartość węglowodanów.
Czy jest zdrowa? Jakie ma właściwości?
Mąka produkowana z orzechów kokosowych to zdrowsza alternatywa mąk pochodzenia zbożowego. Duże zawartości błonnika przyspieszają metabolizm, a mała ilość węglowodanów sprawia, że jest zalecana zwłaszcza dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Dzięki zawartości błonnika, regularne spożywanie produktów z dodatkiem mąki kokosowej pomoże utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. W ten sposób może mieć istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska (kraj pochodzenia surowca: Indonezja) lub Sri Lanka |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Sprawdź ten produkt w EKOLOGICZNEJ odmianie |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

BABKA MARMURKOWA
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 i 1/4 kostki masła
- 6 jajek
- 2 łyżki pasty migdałowej
- 3 łyżki kakao
- garść orzechów macadamia posiekanych
- szklanka morwy białej suszonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, solą i morwą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao i orzechami, drugą z pastą migdałową.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 200 stopni - ok 45 minut. Wystudzone posypac cukrem pudrem.

BABKA CZEKOLADOWA
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1/2 szklanki syropu daktylowego
- 1 kostka masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 2 łyżki pasty orzechowej smooth
- 2 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i syrop daktylowy. Dodać mąki, proszek do pieczenia, kakao i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać posiekane czekolady. Dodać pastę orzechową i ubite na sztywną pianę białka. Deliatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do deczki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 1 godziny w temp. 170 stopni.

Bezglutenowe ciasteczka goździkowe
Składniki:
- Około 150-160g mąki kasztanowej;
- Około 80-90g mąki kokosowej;
- Około 50g cukru trzcinowego;
- 100g masła sklarowanego;
- 1 łyżeczka zmielonych goździków;
- ½ łyżeczki cynamonu;
-1 łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
Suche składniki przełóż do dużej miski, a następnie wymieszaj je przy pomocy łyżki;
W niewielkim rondelku rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj je do składników w misce;
Przy pomocy dłoni dokładnie wyrób ciasto tak, aby stanowiło zwartą i sprężystą masę;
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra;
Wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.
Jeśli masz na to ochotę, do ciasteczek możesz również dodać pozbawione pestek wiśnie lub inne owoce letnie. Dzięki temu, ciastka nabiorą nieco słodszego smaku.

Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód
Składniki:
- 350g płatków owsianych (grubych);
- 1 szklanka mąki kokosowej;
- 3 duże łyżki miodu rzepakowego;
- 200g świeżych jagód;
- 150g masła klarowanego;
- 100ml mleka kokosowego;
- Szczypta soli himalajskiej.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj ze sobą: płatki owsiane, sól oraz mąkę;
W malutkim garnku rozpuść: masło z mlekiem i miodem;
Wymieszaj ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie dodaj do nich świeże jagody;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na blaszce do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim batony przez około 25-30 minut.

Smaczne ciasto czekoladowe z dodatkiem pasty z orzechów nerkowca
Składniki:
- Około 150g masła sklarowanego;
- 200g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%);
- 100g cukru kokosowego;
- 2 jajek;
- 100g mąki kokosowej;
- 50g pasty z orzechów nerkowca;
- Szczypty soli.
Sposób przygotowania:
Przełóż masło do niewielkiego garnka i roztop je, dodając jednocześnie czekoladę;
W misce wymieszaj ze sobą jajka oraz cukier. Do otrzymanej masy dodaj roztopioną czekoladę wraz z cukrem;
Do składników w misce dodaj mąkę kokosową oraz sól i pastę z orzechów nerkowca;
Przy pomocy łyżki wymieszaj delikatnie ciasto w taki sposób, aby powstały barwne wzory;
Małą blachę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do 160oC;
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.
Mąka kokosowa – przepis na pyszne ciasteczka z jej dodatkiem. W sam raz na weekend!
Szukasz sposobu na szybkie i pyszne ciasteczka? Chcesz upiec coś pysznego na weekend? Wypróbuj przepis na ciasteczka z dodatkiem pysznego składnika, jakim jest mąka kokosowa. Ciasteczka są szybkie, proste w przygotowaniu i pyszne. Sprawdź!
czytaj więcej...Mąka kokosowa – przepisy, właściwości, gdzie kupić
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, jest smaczna, ma egzotyczny, ciekawy aromat i można używać jej jako zamiennika mąk zbożowych, i to z wielu powodów. Sprawdź z jakich! Poznaj też najsmaczniejsze przepisy z mąką kokosową! Spis treści: Czym jest mąka kokosowa i jak powstaje? Mąka kokosowa – właściwości Mąka kokosowa – skład Mąka kokosowa – indeks […]
czytaj więcej...Mąka kokosowa – poznaj zalety mąki bezglutenowej!
Mąka kokosowa to produkt spożywczy, z którym powinni zaprzyjaźnić się chorzy na celiakię, ponieważ jest mąką bezglutenową, a także wszyscy, którzy są wielbicielami potraw z kokosową nutą. Sprawdź, jakie jeszcze zalety posiada mąka kokosowa!
czytaj więcej...