Morele suszone 1 kg - DeliFOOD
Morele suszone 1 kg - DeliFOOD
Morele suszone - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Turcja | DeliFOOD | 2025-07-31 |
Składniki: suszone morele
Nasze morele są naturalnym produktem, bez dodatku substancji konserwujących
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
UWAGA! W szczelnie zamkniętych opakowaniach morele ulegają procesowi fermantacji, ponieważ są naturalnym produktem, bez dodatku sunstancji konserwujących. Fermentacja jest naturalnym procesem. Po otrzymaniu produktu, należy go otworzyć i przechowywać w chłodnym miejscu - najlepiej w lodówce.
UWAGA! Produkt możę zawierać pojedyncze pestki lub ich pozostałości.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Morele suszone - Zastosowanie
Suszone morele możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Z powodzeniem możemy dodać je do aromatycznego ciasta, jak również pożywnej owsianki. Owoce te stanowią również doskonały dodatek do pełnej warzyw sałatki, jak i mięsa drobiowego, jako dodatek do deserów, ciast, knedli, pierogów, baza dla soków, kompotów, do przygotowywania dżemów, konfitur, musów i galaretek. Morele suszone świetnie sprawdzają się również podczas przygotowywania domowych lodów z bakaliami. W kosmetyce stanowią składnik domowych peelingów do ciała, balsamów i maseczek.
Morele suszone - KCAL
Morele, podobnie jak inne owoce suszone, stanowią stosunkowo wysoko kaloryczną przekąskę. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 340 kalorii. Niemniej jednak, każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 10-30 gramów niniejszych owoców, co daje nam zaledwie 34-102 kalorie. Energia w morelach pochodzi głównie z węglowodanów, w tym z tych najprostszych cukrów, stąd też morela nie będzie najlepszym wyborem dla osób z problemami gospodarki cukrowej. W porównaniu jednak do innych owoców suszonych, morele wypadają zdecydowanie lepiej pod względem zawartości błonnika pokarmowego oraz szczególnie pod względem zawartości składników mineralnych takich jak np. potas. Pod tym względem wyprzedzając nawet daktyle! Warto również wiedzieć, iż zawarty w morelach suszonych błonnik, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu oraz na zwiększenie efektywności procesu odchudzania. Dlatego też, niniejsze owoce powinny znaleźć się w diecie osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki.
Morele suszone - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych moreli suszonych
Suszone morele cenione są przez wielu z nas ze względu na swoje niezwykłe walory smakowe. Niemniej jednak, oprócz niepowtarzalnego smaku, niniejsze bakalie charakteryzują się również bogatą zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki obecności w ich składzie silnych przeciwutleniaczy, uważa się, iż wprowadzenie moreli suszonych do zdrowej diety i aktywnego trybu życia może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości, jak również spowolnienia procesów starzenia się skóry. A co jeszcze warto wiedzieć na ich temat?
Czym są suszone morele?
Właściwości zdrowotne suszonych moreli
Suszone morele a cukrzyca
Przeciwwskazania dotyczące spożywania moreli suszonych
Morele suszone – cena
Przechowywanie
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące moreli suszonych
Jak przechowywać suszone morele?
Gdzie kupić morele suszone?
Jak jeść suszone morele?
Czym są morele suszone?
Morele to słodkie owoce, które w naturalnych warunkach występują przede wszystkim na terenie Azji Wschodniej. Najstarsze źródła donoszą, iż niniejsze owoce uprawiane były w Chinach już 400 lat przed narodzinami Chrystusa. W ówczesnych czasach, morele spożywane były zazwyczaj w świeżej formie. Niemniej jednak, już w czasach starożytności zaczęto poddawać je procesom suszenia, co sprawiało, iż można było cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem bez względu na porę roku. Na stary kontynent morele dotarły właśnie w formie suszonej i szybko skradły serce miłośników orientalnych wówczas przysmaków. Ze względu na rosnącą popularność, niniejsze owoce zaczęto uprawiać na szeroką skalę w krajach basenu Morza Śródziemnego. Suszone morele charakteryzują się słodkim smakiem i pomarańczowym kolorem. Swoją wielkością i strukturą mogą przypominać nam suszoną śliwkę.
Właściwości zdrowotne suszonych moreli
Suszone morele stanowią prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia składników odżywczych, dlatego też, wprowadzenie ich do zdrowej diety może przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki zawartości beta karotenu, morele suszone mogą wpłynąć na spowolnienie procesu starzenia oraz poprawy funkcjonowania układu pokarmowego. Podobny efekt zapewnia zawarta w niniejszych owocach witamina C, która dodatkowo odpowiedzialna jest za zwalczanie szkodliwych dla zdrowia wolnych rodników. W morelach znajdzemy również sporą dawkę witaminy E (nazywanej witaminą młodości), która oprócz spowalniania procesów starzenia, przyczynia się również do wspomagania prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Warto również wiedzieć, iż niniejsze owoce są w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminy z grupy B, które w połączeniu ze zdrową dietą, przyczyniają się do wzmocnienia naszej uwagi i koncentracji. Jednak morele to nie tylko cenne witaminy i minerały, ale także błonnik, który wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała, jak również sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Morele suszone – cena
Za opakowanie moreli suszonych o wadze 1 kilograma zapłacimy około 18,00-25,00 złotych. Cena produktu uzależniona jest od wybranego producenta oraz dystrybutora. W większości sklepów możemy również kupić morele suszone o mniejszej wadze. Za opakowanie o wadze 250 gramów zapłacimy około 5,00-7,00 złotych. Podczas dokonywania zakupu, warto zwrócić uwagę na skład produktu oraz opis procesu suszenia owoców.
Przechowywanie
UWAGA! W szczelnie zamkniętych opakowaniach morele ulegają procesowi fermentacji, ponieważ są naturalnym produktem, bez dodatku substancji konserwujących. Fermentacja jest naturalnym procesem. Po otrzymaniu produktu, należy go otworzyć i przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej w lodówce.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące moreli suszonych
Pytanie 1: Jak przechowywać morele suszone? Morele najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu, tak aby nie dostała się do nich nadmierna ilość wilgoci. Najlepiej jest zamknąć je w szklanym słoiczku lub plastikowym pojemniku ze szczelną pokrywą, przeznaczonym do przechowywania żywności.
Pytanie 2: Gdzie kupić morele suszone? Niniejsze bakalie możemy kupić w większości dyskontów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać ich w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas, możemy zyskać nie tylko atrakcyjną cenę, ale również gwarancję najwyższej jakości produktu.
Pytanie 3: Jak jeść morele suszone? Morele suszone możemy jeść na wiele różnych sposobów. W odpowiedniej ilości doskonale sprawdzą się w formie przekąski między posiłkami. Bez przeszkód można również dodawać je zarówno do deserów, ciast, jak i dań mięsnych.
Podsumowanie
Morele suszone to nie tylko doskonała forma przekąski między posiłkami i dodatek do domowych ciast, ale również prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić niniejsze bakalie do swojej codziennej diety.
Bibliografia
- E. Rendina, K.D. Hembree, M. R. Davis, et al., Dried Plum’s Unique Capacity to Reverse Bone Loss and Alter Bone Metabolism in Postmenopausal Osteoporosis Model [w:] Plos One, Volume 8, Issue 3, p. 8-9, eISSN-1932-6203;
- H. Koprowska, Robimy Susze, Warszawa 1980;
- H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 2012;
- McArdie F., Rhodes L.E., Parslew R.A. i wsp.: Effects of oral vitamin E and beta-carotene supplementation on ultraviolet radiation induced oxidative stress in human skin. Am. J. Clin. Nutr. 2004; 80: 1270–1275;
- M. Zin, A. Znamirowska, M. Rudy, E. Głodek, R. Stanisławczyk, M. Gil, Utrwalanie i przechowywanie żywności, Rzeszów 2008;
- Staniaszek K., Goździcka- Józefiak A.: Wpływ ß-karotenu, retinoidów i receptorów retinoidowych na proliferację i transformację nowotworową komórek. Biotechnologia. 2008; 3(82): 28–45.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.