info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Ryż brązowy 1 kg - DeliFOOD

Ryż brązowy 1000g, ryż brązowy gotowanie, kcal, właściwości

Ryż brązowy 1 kg - DeliFOOD

8,30 zł
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Ryż brązowy - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
Pakistan / ArgentynaDeliFOOD2025-12-31

ryż brązowy

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Ryż brązowy - Zastosowanie

Ryż brązowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Może on stanowić świetny dodatek do obiadu, jak również podstawę do przygotowania pysznej przekąski. Warto wykorzystać go podczas przyrządzania pożywnego gulaszu lub wegańskich gołąbków. Gotowany na mleku ryż brązowy, z dodatkiem świeżych owoców, może stanowić doskonałą propozycję śniadania. Natomiast połączenie gotowanego ryżu brązowego z jabłkiem i cynamonem, okaże się świetną propozycją deseru na jesienne popołudnie.

Brązowy ryż doskonale komponuje się z daniami z drobiu. Niezastąpiony także jako składnik egzotycznych potraw.

 

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Propozycja przygotowania: Do zimnej wody wsyp ryż (1 szklanka ryżu na 2 - 2,5 szklanki wody). Po zagotowaniu się wody gotuj przez 30 - 35 minut na wolnym ogniu.

Ryż brązowy - KCAL

W 100 gramach brązowego ryżu znajdziemy około 370 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że do obiadu spożywamy zaledwie około 50 gramów brązowego ryżu, co daje nam około 175 kalorii. Dodatkowo, produkt ten jest doskonałym źródłem błonnika oraz cennych składników odżywczych. Dzięki temu, stanowi on niezastąpiony składnik w diecie osób, które szczególnie dbają o swoje zdrowie, dobre samopoczucie i smukły wygląd sylwetki.

Ryż brązowy - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych ryżu brązowego

Ryż jest jednym z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka. Na polskich stołach często występuje on w roli zamiennika dla ziemniaków lub kaszy. I chociaż najczęściej wybieramy go w białej postaci, okazuje się, że to właśnie ryż brązowy skrywa w sobie całą masę cennych dla zdrowia składników odżywczych. Wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowej diety, pamiętając przy tym o prowadzeniu aktywnego trybu życia, może sprzyjać zmniejszaniu ryzyka występowania chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości. Ponadto, ryż brązowy może przyczyniać się do zwiększenia efektywności procesu odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego produktu?

Gdzie kupić brązowy ryż?

Czy ryż brązowy ma gluten?

Jak ugotować ryż brązowy?

  •        Ryż brązowy – Kcal;

  •        Zastosowanie ryżu brązowego w kuchni;

  •        Ryż brązowy – przepisy.

Czym jest i skąd pochodzi ryż brązowy

Ryż brązowy uprawiany był na terenach Chin już 9 tysięcy lat temu. Roślina ta cieszyła się popularnością nie tylko ze względu na swoją wartość energetyczną i doskonały smak, ale również bogactwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Ryż brązowy to nic innego, jak pełne ziarno zbóż, na które składają się zarówno łuski, bielmo, jak i zarodek. Ponadto, niniejszy produkt nie podlega procesom polerowania i obłuszczania. W porównaniu do białego ryżu, ten brązowy charakteryzuje się zarówno mniejszym stopniem przetworzenia, większą twardością, jak i dłuższym czasem gotowania. Ponadto, produkt ten wymaga dłuższego czasu trawienia. Warto również wiedzieć, iż ryż brązowy charakteryzuje się wyższą zawartością białka, błonnika, witamin, składników mineralnych oraz związków bioaktywnych, w porównaniu do tradycyjnego, białego ryżu. Dodatkowo, cechuje się on niższym indeksem glikemicznym (IG=50), co pozwala na wprowadzenie jego niewielkich ilości do diety osób zmagających się z problemem insulinooporności. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż brązowy ryż jest zbożem bezglutenowym. Dlatego też, bez przeszkód może wykorzystywany być podczas przyrządzania potraw dla pacjentów z celiakią lub problemem nietolerancji i alergii na gluten.

Spożywanie brązowego ryżu jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych witamin (w tym witamin z grupy B – wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz witaminy E – nazywanej witaminą młodości) i minerałów (takich jak: magnez, wapń, cynk, żelazo, potas oraz fosfor). Chociaż podstawowym składnikiem niniejszego produktu jest skrobia, warto wiedzieć, że ryż brązowy bogaty jest również w białko, które jest łatwo trawione przez ludzki organizm. Dodatkowo, produkt ten zawiera w sobie w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają nasz układ odpornościowy.

Ryż brązowy – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Zdaniem naukowców, ryż brązowy wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo, może on wpływać na prawidłowe działanie enzymów wątrobowych. Badania naukowe przeprowadzane nad niniejszym produktem wykazały, iż wprowadzenie brązowego ryżu do zrównoważonej diety oraz aktywnego trybu życia może sprzyjać zmniejszaniu ryzyka występowania hipercholesterolemii w przyszłości. Ponadto, ryż brązowy wspiera naszą odporność i chroni nas przed szkodliwym działaniem wirusów i bakterii (szczególnie w okresie grypy i przeziębienia). Liczne doniesienia naukowe zwracają również uwagę na potencjał przeciwcukrzycowy niniejszego produktu. Spożywanie brązowego ryżu nie powoduje gwałtownego wzrostu glukozy we krwi, tak jak to się dzieje w przypadku spożycia białego ryżu.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika w swoim składzie, produkt ten zalecany jest w diecie osób, które zmagają się z problemem otyłości. Warto również wiedzieć, iż wprowadzenie ryżu brązowego do zdrowej diety może zmniejszać ryzyko występowania chorób nowotworowych w obrębie jelita grubego w przyszłości.

Ryż brązowy a zaparcia

Ryż brązowy może okazać się cennym składnikiem w jadłospisie osób zmagających się z uporczywym problemem zaparć. Podobnie jak inne produkty pełnoziarniste, tak i ten zawiera w sobie duże ilości błonnika, odpowiedzialnego za regulację rytmu wypróżnień oraz zwiększenie ich częstotliwości. Dlatego też, spożywanie brązowego ryżu, w połączeniu z dużą ilością świeżych warzyw w diecie, sprzyja nie tylko zmniejszeniu problemu uporczywych zaparć, ale również zwiększaniu kontroli nad własną masą ciała.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania brązowego ryżu

Ryż brązowy wymaga dłuższego czasu trawienia. Dlatego też, nie powinien spożywany być przez osoby, które zmagają się z chorobami żołądka, na przykład chorobą wrzodową żołądka lub grypą żołądkową. Dodatkowo, produkt ten nie powinien być składnikiem diety najmłodszych dzieci. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania ryżu brązowego jest alergia na niniejsze zboże. Poza wymienionymi wyżej przypadkami, ryż brązowy jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia. Warto wprowadzić go do zrównoważonej diety, zamiast tradycyjnego białego ryżu.

Ryż brązowy – cena

Ryż brązowy sprzedawany jest zazwyczaj w opakowaniach o wadze 1000 gramów. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 7,00 – 12,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może różnić się w zależności od wybranego dystrybutora i/lub producenta.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące ryżu brązowego

Pytanie 1: Gdzie kupić brązowy ryż? Brązowy ryż możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, będziemy w stanie uzyskać nie tylko najwyższą jakość produktu i dużą ilość informacji na jego temat, ale również możliwość zakupu produktu w atrakcyjnej cenie.

Pytanie 2: Czy ryż brązowy ma gluten? Ryż brązowy jest zbożem bezglutenowym. Dlatego też, bez przeszkód może spożywany być przez osoby zmagające się z problemem celiakii, alergii lub nietolerancji glutenu. Niemniej jednak, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy produkt oznaczony jest jako bezglutenowy. Zdarza się, iż ryż brązowy może produkowany być na terenie zakładu, w którym obecny jest gluten. Wówczas niewielkie ilości niniejszego składnika mogą dostać się do opakowania ryżu brązowego.

Pytanie 3: Jak ugotować ryż brązowy? Gotowanie ryżu brązowego nie jest trudne. Niemniej jednak, wymaga dłuższego czasu w porównaniu do białego ryżu. Przed wrzuceniem ziarenek do garnka, warto przepłukać je pod strumieniem zimnej wody. Następnie 1 szklankę ryżu brązowego należy zalać około 500ml wody. Ryż brązowy należy gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut (aż do momentu, w którym całkowicie wchłonie wodę z garnka i stanie się miękki).

 

ryż brązowy

 

Podsumowanie

Brązowy ryż to nie tylko doskonały dodatek do pełnego warzyw obiadu lub podstawa do przygotowania pożywnego risotto. To przede wszystkim doskonała skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Warto pamiętać, że wprowadzenie brązowego ryżu do zdrowej diety i aktywnego trybu życia sprzyja zmniejszaniu ryzyka występowania chorób cywilizacyjnych (takich jak cukrzyca typu II, otyłość, hipercholesterolemia) w przyszłości. Dodatkowo, spożywanie niniejszego produktu może przyczynić się do zwiększenia regularności rytmu wypróżnień. Dlatego też, jeśli chcesz wprowadzić ryż brązowy do swojej diety już dziś, wypróbuj jeden z przygotowanych przez nas przepisów.

Bibliografia

  1. Carper J: Apteka żywności. Nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności. Hannah Publishing Ltd., Londyn 1996;
  2. Kim MK, Kim H, Koh K et al.: Identification and quantification of anthocyanin pig-ments in colored rice. Nutr Res Pract 2008; 2(1): 46-49;
  3. Kowalski R., Kowalska G., Bogactwo ryżu, Lublin 2017;
  4. Molla AM, Hossain M, Sarker SA et al.: Rice-powder electrolyte solution as oral therapy in diarrhoea due to Vibrio cholerae and Escherichia coli. The Lancet 1982; 1(8285): 1317-1319;
  5. Williams PN, Villada A, Deacon C et al.: Greatly enhanced arsenic shoot assimilation in rice leads to elevated grain levels compared to wheat and barley. Environ Sci Technol 2007 Oct 1; 41(19): 6854-6859;
  6. Zdrojewicz Z., Jagodziński A., Kowalik M., Ryż to zdrowie – prawda czy mit?, „Medycyna Rodzinna” 2017, 20(1), 53–59;
  7. Ziarno M., Zaręba D., „Ryż – cenny składnik żywności.”, Przemysł Spożywczy, numer 5, 2008.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów