Jagody Goji suszone 1 kg - DeliFOOD
Jagody Goji suszone 1 kg - DeliFOOD
Jagody Goji - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Chiny | DeliFOOD | 2026-01-31 |
Składniki: Jagody goji suszone
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1450 kJ/343 kcal | 18% |
Tłuszcz | 7,1 g | 10% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0 g | 0% |
Węglowodany | 58 g | 22% |
W tym | ||
Cukry | 56 g | 62% |
Błonnik | 7,8 g | - |
Białko | 12 g | 24% |
Sól | 0,06 g | 1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Jagody Goji - Zastosowanie
Zastosowanie jagód goji w codziennej kuchni
Suszone jagody goji możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się w roli wartościowego dodatku do sałatki, jak i pożywnej owsianki. Bez przeszkód można dodać je także do domowych ciasteczek owsianych, jak również jogurtu, czy twarogu. W połączeniu z orzechami i ziarnami zbóż, jagody goji mogą stanowić doskonałą formę przekąski między posiłkami.
Wskazana dzienna dawka do spożycia przez osoby dorosłe, to 20–30g suszonych owoców. Dzieci do 3 roku życia powinny spożywać nie więcej niż 1/3 zalecanej dawki, a dzieci do 10 roku życia – połowę określonej dawki.
Jagody Goji - KCAL
W 100 gramach suszonych jagód goji znajdziemy około 327 kalorii. Niemniej jednak, warto pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 10 gramów niniejszego produktu, co oznacza, że każdego dnia dostarczają one do naszego organizmu zaledwie 33 kalorie.
Jagody Goji - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych jagód goji
Chociaż w naszej kuchni znane są stosunkowo od niedawna, w medycynie chińskiej jagody goji stosowane są już od ponad 2000 lat. Ze względu na bogatą zawartość substancji odżywczych w nich zawartych, niniejsze owoce zaliczane są do grupy „superfoods”. Uważa się, że regularne spożywanie jagód goji, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Ponadto, niniejsze owoce mogą wspierać proces odchudzania, dlatego też szczególnie cenione są przez osoby dbające o zgrabny wygląd sylwetki. A co jeszcze warto wiedzieć na temat jagód goji?
Skąd pochodzą i czym charakteryzują się jagody goji?
Jagody goji – właściwości zdrowotne
Jagody goji a odchudzanie
Przeciwwskazanie dotyczące spożywania jagód goji
Jagody goji – cena
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące jagód goji
Gdzie kupić jagody goji?
Czy można przedawkować jagody goji?
Czy jagody goji są dobre dla cukrzyka?
Skąd pochodzą i czym charakteryzują się jagody goji?
Jagody goji to owoce kolcowoju pospolitego – rośliny należącej do gatunku psiankowatych (podobnie jak papryka, bakłażan, czy pomidor). Niniejsze owoce od tysięcy lat (około 2300 lat) zajmują niezwykle ważne miejsce w tradycyjnej medycynie chińskiej, gdzie nazywane są „jagodami długowieczności”. Kolcowój pospolity naturalnie występuje na terenach Południowo-Zachodniej i Środkowej Azji. Niemniej jednak, jego liczne uprawy możemy spotkać w regionie Morza Śródziemnego, jak również Ameryki Północnej i Australii. Od wielu lat za największego producenta jagód goji uznaje się Chiny. Niniejsze owoce osiągają długość 1-2 centymetrów. Charakteryzują się ciemnopomarańczowym lub czerwonym kolorem i eliptycznym kształtem. Jagody goji zbierane są najczęściej w porze letniej lub/i jesiennej. Owoce kolcowoju pospolitego spożywane są najczęściej w postaci suszonej. Niemniej jednak, dostępne są również w formie soku, herbaty, proszku lub tabletek. Zgodnie z ustaleniami, każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 5-12 gramów niniejszych owoców.
Jagody goji – właściwości zdrowotne
W tradycyjnej medycynie chińskiej jagody goji stosowane są w leczeniu licznych chorób. Między innymi, nieprawidłowości w obrębie układu oddechowego, sercowo-naczyniowego, jak również w terapii zaburzeń wzroku.
Warto wiedzieć, że niniejsze owoce, dzięki dużej zawartości antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 wpływają natomiast na wzmocnienie naszej odporności, jak również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto, jagody goji są doskonałym źródłem karotenoidów oraz luteiny, niezbędnych dla dobrego funkcjonowania wzroku. Badania naukowe wskazują na fakt, iż regularne spożywanie niniejszych owoców, w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, wpływa na obniżenie stężenia trójglicerydów we krwi, jak również utrzymanie optymalnego stężenia cholesterolu. Dodatkowo, zawarte w jagodach goji kompleksy polisacharydów wpływają na stymulację układu immunologicznego oraz na zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych (szczególnie tych zlokalizowanych w obrębie układu pokarmowego, płuc oraz narządów rodnych i piersi). Niemniej jednak, niniejsze owoce skrywają w sobie jeszcze wiele innych, cennych dla naszego zdrowia składników. Na przykład, dzięki zawartości beta-sisteroli, jagody goji mogą wpływać na zmniejszanie stanu zapalnego, a za sprawą wysokiego stężenia witaminy C oraz antyoksydantów, przyczyniają się do poprawy wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci.
Jagody goji a odchudzanie
Jagody goji uznawane są za cenne wsparcie w procesie odchudzania. Wszystko to za sprawą błonnika oraz cennych składników odżywczych w nich zawartych. Dzięki nim, możliwe staje się zapewnienie uczucia sytości, jak również uregulowanie rytmu wypróżnień. Warto jednak wiedzieć, iż samo spożywanie niniejszych owoców nie przyniesie nam spektakularnych efektów. Istotną poprawę wyglądu naszej sylwetki oraz lepsze samopoczucie jesteśmy w stanie osiągnąć tylko dzięki zrównoważonej (opartej o zasady zdrowego odżywiania) diecie oraz systematycznym ćwiczeniom fizycznym. Niemniej jednak, warto pamiętać, że jagody goji, podobnie jak inne produkty z grupy „superfoods”, stanowią cenny element zdrowej diety i przyczyniają się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania jagód goji
Zaleca się, aby nie spożywać więcej niż około 5-12 gramów suszonych jagód goji dziennie. Ponadto, przed wprowadzeniem niniejszych owoców do swojej diety powinny wzbraniać się osoby, które przyjmują leki o działaniu przeciwzakrzepowym. Dodatkowo, wszystkie osoby, które zmagają się z określonymi chorobami o charakterze przewlekłym, powinny skonsultować z lekarzem prowadzącym stosowanie jagód goji w codziennej diecie. Warto również wiedzieć, że ze spożywania owoców kolcowoju pospolitego powinny zrezygnować kobiety znajdujące się w okresie ciąży lub karmienia piersią.
Jagody goji - cena
Suszone jagody goji możemy kupić najczęściej w opakowaniach o wadze:
- 100 gramów – za które zapłacimy około 8,00 – 10,00 złotych;
- 250 gramów – za które zapłacimy około 15,00 – 20,00 złotych;
- 500 gramów – za które zapłacimy około 25,00 – 30,00 złotych;
- 1000 gramów – za które zapłacimy około 45,00 – 55,00 złotych.
Warto wiedzieć, że cena produktu uzależniona jest zarówno od wybranego producenta, jak i dystrybutora.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące jagód goji
Gdzie kupić jagody goji? Suszone jagody goji możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również aptekach. Niemniej jednak, warto poszukać ich w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy nie tylko gwarancję najwyższej jakości produktu, ale również konkurencyjną cenę.
Czy można przedawkować jagody goji? Zalecane jest, aby nie spożywać więcej niż 12 gramów jagód goji. Istotne przedawkowanie wskazanej ilości może doprowadzić do wywołania objawów niepożądanych. Warto również wiedzieć, iż niewskazane jest spożywanie surowych, a zwłaszcza niedojrzałych jagód goji, które doprowadzić mogą do wywołania poważnego zatrucia pokarmowego.
Czy jagody goji są dobre dla cukrzyka? Badania przeprowadzone nad jagodami goji wykazały, że zawarta w nich grupa polisacharydów stymuluje wzrost komórek beta trzustki, a tym samym wpływa na zwiększenie wychwytu glukozy. Dlatego też, spożywanie niewielkich ilości jagód goji przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy może przyczynić się do niższego poziomu glukozy we krwi, jak również niższej glikemii poposiłkowej.
Podsumowanie
Jagody goji nie bez powodu zaliczane są do grupy superfoods. Dzięki zawartości cennych składników odżywczych przyczyniają się one do poprawy funkcjonowania naszego zdrowia. Dlatego też, jeśli chcesz cieszyć się dobrym samopoczuciem, wprowadź niniejsze owoce do zrównoważonej diety. Nie zapominaj również o systematycznej aktywności fizycznej. Takie połączenie sprawi, że już po kilku tygodniach zauważysz znaczną poprawę funkcjonowania swojego organizmu.
Bibliografia
- Chang R.C.C, So K.F., Use of anti-aging herbal medicine, Lycium barbarum, against aging-associated disease. What do we know so far?” „Cell Mol Neurobio” 2008, nr 28, s. 643 652;
- Cheng J., Zhou Z.W., Sheng H.P. i wsp.: An evidence-based update on the pharmacological activities and possible molecular targets of Lycium barbarum polysaccharides. Drug Des. Devel. Ther. 2014; 17 (9): 33–78;
- Cieślik E. Gębusia A. Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Postępy Fitoterapii 12/2012;
- Dr hab. Bożena Waszkiewicz- Robak , prof. SGGW- Jagoda Licyjska owoc długowieczności;
- J.J Sienkiewicz, J. Góralczyk” Superowoce i ich właściwości” Zeszyty Naukowe Ostrołęckiego Towarzystwa Naukowego 27, 601-609;
- Kulczyński B. Gramza-Michałowska A. Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury. Postępy Fitoterapii 14/2014;
- K. Bogacz, Goji- owoc zdrowia i długowieczności, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny” 2009, nr.53(5),s.12-13;
- Li X.L., Zhou AG., Evaluation of the antioxidant effects of polysaccharides extracted from Lycium barbarum, “Med Chem Res” 2007, nr 15, s. 471 482;
- Pottera O., Goji (Lycium Barbarum and L. Chinese): Phytochemistry, Pharmacology and Safety in the Prospective of Traditional Uses and Recent Popularity, “Planta Med” 2010, s. 76 79;
- Rong Liu, Tian Wang, Bao Zhang, Lutein and Zeaxanthin Supplementation and Association With Visual Function in Age-Related Macular Degeneration, IOVS, 56(1): 252-258, January 2015;
- Tang W.M., Chan E., Kwok C.Y. i wsp.: A review of the anticancer and immunomodulatory effects of Lycium barbarum fruit. Inflammopharmacology. 2012; 20 (6): 307–314;
- Ulbricht C., Bryan J.K., Costa D. i wsp.: An Evidence-Based Systematic Review of Goji (Lycium spp.) by the Natural Standard Research Collaboration. J. Diet Suppl. 2015; 12 (2): 184–240;
- Wolfe D., Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości, przeł. B. Kotarski, Białystok 2015.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.