letnia wyprzedaż

Płatki drożdżowe nieaktywne – cenny składnik diety nie tylko wegańskiej

O drożdżach używanych do wyrobu pieczywa czy innych produktów spożywczych na bazie fermentacji słyszał niemalże każdy. Jednak już płatki drożdżowe nieaktywne mogą wywoływać pewne zdziwienie czy niezrozumienie, tym bardziej, gdy ktoś dowie się, w jaki sposób są wykorzystywane. Co to są płatki drożdżowe nieaktywne, w jaki sposób powstają, których cennych składników odżywczych dostarczają do organizmu? Przeczytaj więcej na ten temat w poniższym artykule i dowiedz się, czym są drożdże nieaktywne, z czym to się je.

13.1-1024x678 Płatki drożdżowe nieaktywne - cenny składnik diety nie tylko wegańskiej

Co to są płatki drożdżowe nieaktywne?

Płatki drożdżowe nieaktywne to w dużym skrócie drożdże, które już nie wywołują procesu fermentacji, nie pracują przy zaistnieniu dogodnych warunków, czyli obecności pożywki i właściwej temperatury. A dokładniej, co to są płatki drożdżowe nieaktywne? To najczęściej wyrośnięte na roślinnej glukozie, a potem wypieczone drożdże Saccharomyces cerevisiae poddane odpowiedniej obróbce w celu uzyskania czystych płatków. Jednak to, co istotne dla dietetyków oraz wszystkich tych, którzy chcą w naturalny sposób dostarczyć do organizmu wielu wartościowych składników odżywczych, proste płatki wytworzone z drożdży nieaktywnych bez dodatków nie mają negatywnego wpływu na organizm ludzki jak drożdże aktywne, a jednocześnie zawierają komplet obecnych w nich witamin, minerałów czy aminokwasów. Ponadto drożdżowe płatki cechuje tak zwany piąty smak umami, czyli mięsny, słodkawy, z nutami orzechów i sera, który jest bardzo ciekawy. Chętnie po płatki sięgają zwłaszcza osoby na dietach wegańskich czy wegetariańskich.

Proces powstawania płatków drożdżowych

Jak dokładnie powstaje ten produkt, pozwoli Ci lepiej zrozumieć, co to są płatki drożdżowe nieaktywne. Proces nie jest skomplikowany, jednak wymaga odpowiednich narzędzi i wiedzy:

  1. Drożdże są łączone z pożywką w postaci melasy trzcinowej lub buraczanej.
  2. Substancja zwiększa swoją objętość do pożądanych rozmiarów.
  3. Wyrośnięte drożdże są poddawane działaniu wysokiej temperatury w celu ich biologicznej deaktywacji.
  4. Drożdże oddzielone od pozostałości są myte, suszone i formowane w płatki.

Płatki sprzedawane są w szczelnych opakowaniach zwykle o gramaturze od około 100 do nawet 1000 gramów. Tak przygotowane naturalne płatki drożdżowe nieaktywne bez zbędnych dodatków można kupić w naszym sklepie.

13.2-1024x684 Płatki drożdżowe nieaktywne - cenny składnik diety nie tylko wegańskiej

Płatki drożdżowe nieaktywne – właściwości i wartości odżywcze

Co sprawia, że po płatki drożdżowe sięga coraz więcej osób dbających o zdrową dietę? Drożdże nieaktywne, z czym to się je tak właściwie? Produkt ten często nazywany jest wegańskim parmezanem, a także naturalnym wzmacniaczem smaku czy “sypkim umami”. Faktycznie jego właściwości pomagają w podkreśleniu smaku wielu dań, działa jak naturalny glutaminian sodu. Warto jednak zaznaczyć, że płatki drożdżowe nieaktywne spożywane w zalecanych ilościach 2-3 łyżeczek dziennie nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowy organizm.

Jakie składniki odżywcze dostarczysz do organizmu, spożywając płatki drożdżowe nieaktywne? To przede wszystkim:

  • aminokwasy egzogenne niezbędne w procesach zachodzących w ludzkim ciele,
  • witaminy z grupy B: B1, B2, Niacyna, B6,
  • foliany,
  • błonnik, beta-1,3 glukan, trehaloza, glutation,
  • niewielka ilość witaminy A,
  • żelazo, miedź, cynk, potas, magnez, sód, wapń i selen.

Dzięki takiemu składowi płatkom drożdżowym przypisuje się działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe, zwiększające odporność. Dodatek płatków do dań może mieć pozytywny wpływ na leczenie przewlekłej biegunki oraz problemów z apetytem. Dodatkowo dzięki zawartości beta-1,3 glukanu mogą mieć wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Podobnie jak aktywne drożdże, również i płatki dzięki zawartości witamin oraz składników mineralnych mają szansę pozytywnie oddziaływać na stan skóry, włosów oraz paznokci.

13.3-1024x732 Płatki drożdżowe nieaktywne - cenny składnik diety nie tylko wegańskiej

Gotowe drożdże nieaktywne – z czym to się je?

Jak zatem ten cenny składnik nie tylko wegańskiej diety wykorzystać na co dzień, drożdże nieaktywne z czym to się je? Produkt ten z powodzeniem może być traktowany jako przyprawa do różnych dań. Świetnie sprawdza się w roli naturalnego zdrowego zagęstnika do zup, sosów, czy też rozmaitych rodzaju zapiekanek. Jest on zwykle produktem bezglutenowym, niezawierającym laktozy, białek zwierzęcych, dlatego sprawdzi się w wielu dietach specjalnych, eliminacyjnych. Płatki drożdżowe nieaktywne połączone z orzechami są chętnie wykorzystywane jak ser parmezan, dodając smaku potrawom kuchni włoskiej. Smakują wyśmienicie z warzywami, wykwintnymi wypiekami, daniami obiadowymi a czasem nawet deserami. Warto spróbować wprowadzić je do codziennej diety.