dzień taty

Mąka pszenna typ 500 5KG

WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

19,99 zł

30 dni na zwrot

Mąka pszenna typ 500 Wartości odżywcze

Mąka pszenna


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Mąka pszenna typ 500 Zastosowanie

Zastosowanie mąki pszennej w codziennej kuchni

Mąka pszenna typ 500 jest niezwykle łatwa w zastosowaniu, a ponadto wyróżnia się neutralnym smakiem. W związku z tym, możemy wykorzystać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: mąką pszenna stanowi idealną bazę do wypieku domowego pieczywa. Wystarczy dodać do niej odrobinę otrąb oraz pełnych ziaren zbóż, aby przygotować zdrowe bułki śniadaniowe;
  • Po drugie: mąka pszenna typ 500 doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania ciasta do naleśników. Bez przeszkód można przygotować z niej także pyszne placuszki z dodatkiem owoców (np. soczystych jabłek);
  • Po trzecie: mąka pszenne to niezastąpiony składnik ciasta do pierogów. To właśnie dzięki niej ciasto jest delikatne i sprężyste;
  • Po czwarte: mąki pszennej typ 500 możemy używać do zagęszczania sosów oraz zup;
  • Po piąte: niniejszy rodzaj mąki dobrze sprawdzi się podczas przygotowywania ciasta do pizzy. Wystarczy dodać do niej odrobinę drożdży, oliwy z oliwek, wody oraz soli.


Mąka pszenna typ 500 KCAL

Mąka pszenna typ 500 jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą dawkę energii. W 100 gramach produktu znajdziemy około 350 kalorii. Ponadto, w mące pszennej znajdziemy blisko 75 gramów węglowodanów, około 12 gramów błonnika i 11 gramów białka.


Mąka pszenna typ 500 Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych mąki pszennej typ 500

Mąka pszenna to jeden z tych produktów, bez których trudno jest nam wyobrazić sobie codzienną kuchnię. Stanowi ona podstawę do wypieku pysznych ciast, a nawet przygotowywania tradycyjnych dla kuchni polskiej pierogów. Warto także wiedzieć, że mąka pszenna marki VIVIO może stanowić źródło wartościowych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Zawiera ona w swoim składzie sporą dawkę niezbędnych węglowodanów, a ponadto jej neutralny smak pozwala na przygotowanie zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Co jeszcze warto wiedzieć na temat mąki pszennej typ 500? I jak wykorzystać ją w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić mąkę pszenną typ 500?

Czy mąka pszenna typ 500 nadaje się do pieczenia?

Czy mąka pszenna jest tucząca?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać mąkę pszenną?

Czy mąki pszenne zawierają w swoim składzie gluten?

  • Mąka pszenna typ 500 – kcal;

  • Zastosowanie mąki pszennej w codziennej kuchni.

Jak powstaje mąka pszenna typ 500 i jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?

Mąka towarzyszy człowiekowi już od tysięcy lat. Niemniej jednak, dopiero za sprawą żaren do mielenia pszenicy, które zostały wynalezione przez starożytnych Rzymian, zaczęła cieszyć się tak ogromną popularnością. Źródła historyczne donoszą, iż pierwsze piekarnie powstawały jeszcze przed narodzinami Chrystusa. Wówczas na świecie funkcjonowały już młyny wodne, które umożliwiały otrzymywania mąki w dużych ilościach. Wcześniej, w czasach starożytnego Egiptu, mielenie ziaren zbóż odbywało się poprzez ucieranie na kamieniu lub rozdrabnianie za pomocą siły zwierząt, które swoimi kopytami wielokrotnie przechadzały się po rozsypanych na twardej powierzchni kłosach.

Za wielką rewolucję w przemyśle młynarskim uznaje się XIX wiek. Dzięki wprowadzeniu maszyn do młynów możliwe stało się istotne skrócenie czasu pozyskiwania mąki. Współcześnie trudno jest nam wyobrazić sobie produkcję mąki pszennej bez udziału ogromnych maszyn młynarskich. Warto jednak wiedzieć, że proces ten składa się z wielu etapów, które pozwalają między innymi na pozbycie się otrębów oraz zarodków z ziaren, a co za tym idzie, uzyskanie białej i puszystej mąki.

Mąka pszenna typ 500 otrzymywana jest z najwyższej jakości ziaren pszenicy. Niniejsze zboże jest jednym z najczęściej uprawianych na świecie. Pszenica należy do rodziny roślin wiechlinowatych. Zazwyczaj wzrasta ona na urodzajnych glebach, które bogate są w wapń. Uprawy niniejszego zboża najczęściej mają miejsce w strefach klimatu umiarkowanego. Dlatego też, jej złociste łany można spotkać zarówno na terenie Europy (w tym również w Polsce), jak i obu Ameryk oraz Azji i Australii. Co ciekawe, na całym świecie możemy wyróżnić aż 20 różnych gatunków pszenicy. Za najpopularniejsze z nich uznaje się pszenicę durum (zwaną także twardą pszenicą) oraz pszenicę zwyczajną.

Za najbardziej wartościową z mąk otrzymywanych z ziaren pszenicy uznaje się mąkę razową. Warto jednak wiedzieć, że mąka pszenna typ 500 także jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw wartościowych składników odżywczych. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują minerały, takie jak: magnez, miedź oraz żelazo. Ponadto, mąka otrzymywana z ziaren pszenicy zawiera w swoim składzie sporą dawkę witamin z grupy B.

Wpływ mąki pszennej na nasze zdrowie i codzienne samopoczucie

Mąka pszenna typ 500 stanowi wartościowy składnik diety człowieka. Przede wszystkim jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą dawkę cennych węglowodanów, które przetwarzane są na energię niezbędną do codziennego funkcjonowania. Ponadto, mąka pozyskiwana z ziaren pszenicy zawiera w sobie spore ilości błonnika. Dzięki temu, pozytywnie może wpływać na nasz układ pokarmowy, a tym samym przyczyniać się do zachowania regularnego rytmu wypróżnień. Co ciekawe, błonnik korzystnie oddziałuje także na nasz układ krążenia. To właśnie on odpowiedzialny jest za usuwanie nadmiaru złego cholesterolu z naczyń krwionośnych, a tym samym za zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy w przyszłości.

Nie bez znaczenia są także witaminy z grupy B oraz magnez zawarty w ziarnach pszenicy, z których otrzymywania jest mąka. Witaminy z grupy B korzystnie oddziałują na nasz układ nerwowy, przyczyniając się między innymi do zwiększenia naszej odporności na stres oraz na podniesienie zdolności do zapamiętywania i koncentracji. Warto także wiedzieć, iż badania naukowe wykazują, że codzienne spożywanie odpowiedniej ilości witamin z grupy B, wraz ze zrównoważoną dietą, wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju zaburzeń nastroju w przyszłości (w tym depresji). Mąka pszenna typ 500 nie jest produktem ciężkostrawnym. Dlatego też, może ona stosowana być zarówno przez osoby starsze, jak i dzieci.

W tym miejscu należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z mąki pszennej wszystko to, co najlepsze, powinniśmy wprowadzić ją do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Tylko w ten sposób będziemy w stanie osiągnąć zdrowie i dobre samopoczucie na długie lata.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania mąki pszennej typ 500

W większości przypadków spożywanie mąki pszennej typ 500 w odpowiednich ilościach jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze: drobno-mielona mąka pszenna nie powinna spożywana być przez osoby zmagające się z problemem nadwagi, otyłości, cukrzycy, insulinooporności. Pacjenci zmagający się z objawami niniejszych chorób powinni częściej sięgać po produkty z pełnego ziarna. Po drugie: mąka pszenna typ 500 nie jest przeznaczona dla osób, u których rozpoznano objawy celiakii lub nietolerancji glutenu. Ponadto, pszenica może odpowiedzialna być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby otrzymywaną z niej mąkę wprowadzać do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu (np. bólu brzucha, zaparć, wodnistego kataru, wysypki, zaczerwienienia skóry lub spojówek, duszności) należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.

UWAGA NA ALERGENY: W mące pszennej typ 500 mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Mąka pszenna typ 500 – cena

Mąka pszenna typ 500 sprzedawana jest w opakowaniach o zawartości 5 kilogramów. Zazwyczaj zapłacimy za nią od 20,00 do 30,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena mąki pszennej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki pszennej typ 500

Pytanie 1: Gdzie kupić mąkę pszenną typ 500? Mąka pszenna dostępna jest w większości marketów spożywczych oraz w delikatesach. Niemniej jednak, warto poszukać jej w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością oraz w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Dzięki temu możemy uzyskać nie tylko gwarancję najwyższej jakości produktu, ale także dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.

Pytanie 2: Czy mąka pszenna typ 500 nadaje się do pieczenia? Mąka pszenna typ 500 idealnie nadaje się do domowych wypieków. Z łatwością przygotujemy na jej bazie pyszną drożdżówkę, bułki, a nawet pizzę.

Pytanie 3: Czy mąka pszenna jest tucząca? Mąka pszenna jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą dawkę energii. Niemniej jednak, wprowadzenie jej do diety pełnej świeżych warzyw oraz do aktywnego trybu życia nie powinno wywoływać efektu tuczącego.

Pytanie 4: Jak w prawidłowy sposób przechowywać mąkę pszenną? Produkt ten najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Na przykład w szafce kuchennej lub w domowej spiżarni. Jeśli zamkniemy ją w pojemniku ze szczelnie zakręcaną pokrywką, na dłużej będziemy w stanie zachować cenne właściwości mąki pszennej.

Pytanie 5: Czy mąki pszenne zawierają w swoim składzie gluten? Większość produktów otrzymywanych z ziaren pszenicy zawiera w swoim składzie gluten, w tym mąka pszenna typ 500. Dlatego też, produkt ten nie powinien wprowadzany być do diety osób zmagających się z problemem choroby trzewnej (celiakii) lub nietolerancji glutenu.

 

mąka pszenna

 

Podsumowanie

Mąka pszenna typ 500 to niezbędny składnik domowej kuchni. Oprócz neutralnego smaku, wyróżnia się ona łatwością w zastosowaniu. Ponadto, jest źródłem wartościowych składników odżywczych, w tym witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak magnez, czy żelazo. Mąka pszenna idealnie nadaje się do wypieków oraz wyrobu ciasta na pierogi. Dlatego też, nie powinno zabraknąć jej również w Twojej spiżarni.

Bibliografia

  1. Dziki D. 2008. Analiza wpływu wstępnego zgniatania ziarna zbóż na rozdrabnianie udarowe. Rozprawy naukowe AR w Lublinie. Z. 326. ISSN 0860-4355;
  2. Dziki D., Laskowski J. 2002. Wpływ nawożenia azotowego na podatność na rozdrabnianie ziarna pszenicy Inżynieria Rolnicza. Nr 7(40a). s. 337-343;
  3. Jakubczyk T., Haber T. (Red.): Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW-AR, Warszawa 1983;
  4. Karolini-Skaradzińska Z., Czubaszek A., Łuczak D., Frączak A.: Jakość ciasta i pieczywa pszennego z dodatkiem serwatki. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 6 (73), 46-5;
  5. Nesbitt M. 2001. Wheat evolution: integrating archaeological and biological evidence. Wheat taxonomy: The legacy of John Percival. Linnean Society. Linnean Special Issue, Londyn 2001; 3:37-59;
  6. OECD. Consensus document on the biology of Triticum aestivum (Bread Wheat). Organisation for Economic Co-operation and Development. Environmental Health and Safety Publications. Series on Harmonization of Regulatory Oversight in Biotechnology. Paris 1999; 8:1-48;
  7. Osborne B.G., Kotwal Z., Blakeney A. B., O’Brien L., Shah S., Fearn T. 1997. Application of the single kernel characterization system to wheat receiving testing and quality prediction. Cereal Chemistry. Vol. 74. s. 467-470;
  8. Radomski G, Bać A, Mierzejewska S. Ocena porównawcza wartości wypiekowej mąki pszennej i orkiszowej. Inż Roln 2007; 5:369-74;
  9. Rothaehl J. Wspólnotowy Katalog Odmian Roślin Rolniczych a dobór odmian pszenicy do uprawy w Polsce. Przegl Zboż-Młyn 2009; 1(533):6-7;
  10. Siemianowska E, Skibniewska K, Tyburski J i wsp. Zawartość błonnika pokarmowego i kwasu fitynowego w chlebie orkiszowym w zależności od odmian pszenicy. Żywn Nauka Technol Jakość 2009; 2(63):75-82;
  11. Słowik E.: Ocena jakości mąki – przegląd najczęściej stosowanych metod badania mąki (część 1). Przegl. Piek. Cuk., 2006, 11, 14-18;
  12. Słowik E.: Ocena jakości mąki – przegląd najczęściej stosowanych metod badania mąki (część 2). Przegl. Piek. Cuk., 2007, 1, 8-9;
  13. Stodolnik L, Witczak M, Adamowicz K, i wsp. Antyoksydacyjna aktywność otrąb zbożowych w środowisku tkanki mięśniowej śledzi bałtyckich w czasie zamrażalniczego przechowywania. Chłodnictwo 2006; 8(41):48-52.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Mąka pszenna typ 500 Opinie o produkcie: Mąka pszenna typ 500 5KG

Mąka pszenna typ 500 przepisy / Mąka pszenna typ 500 zastosowanie

BABKA MARMURKOWA

BABKA MARMURKOWA

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 i 1/4 kostki masła
- 6 jajek
- 2 łyżki pasty migdałowej
- 3 łyżki kakao
- garść orzechów macadamia posiekanych
- szklanka morwy białej suszonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, solą i morwą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao i orzechami, drugą z pastą migdałową.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 200 stopni - ok 45 minut. Wystudzone posypac cukrem pudrem.


CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru trzcinowego
- 225 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki żurawiny suszonej
- pół szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
- 30 dag mąki pszennej
- 3 jabłka

 

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C . Dno deczki wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka obierz i pokrój w grube plastry, można je skropić sokiem z cytryny. Jajka ubijaj z dodatkiem cukru. Cienkim strumieniem dodawaj olej cały czas ubijając.
Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon oraz żurawinę. Wymieszaj i dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do tortownicy i ułóż pokrojone jabłka lekko je dociskając. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. półtorej godziny (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia polej kilkoma łyżkami miodu.


CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

Składniki:

- 200 g mąki migdałowej
- 30 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 ml syropu z daktyli
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i syrop daktylowy i zblendować na gładką masę.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąki i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.


CIASTECZKA OWSIANE

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika

Wykonanie:

Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.


CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI

Składniki:

- 4 jajka;
- ½ szklanki cukru trzcinowego;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 550;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 2000;
- 100g masła sklarowanego;
- 3 szklanki tartej marchwi;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 garść orzechów włoskich;
- 1 garść suszonych moreli;
- 1 łyżeczka imbiru;
- 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Jajka oraz cukier ubij na puszystą masę, następnie dodaj do niej masło sklarowane i dalej ubijaj;

W osobnej misce wymieszaj ze sobą: obie mąki, startą marchew, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, posiekane orzechy włoskie oraz morele;

Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj je na gładka masę;

Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia;

Nastaw piekarnik na 180oC;

Przelej ciasto do keksówki, włóż je do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.

Jeśli masz na to ochotę, na koniec możesz posypać ciasto odrobiną cukru pudru.


Razowy chleb żytni

Razowy chleb żytni

Składniki:

- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.


DOMOWA PIZZA

DOMOWA PIZZA

Składniki na ciasto:

- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).

Wykonanie:

Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.

Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowegoi wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.

Składniki na sos:

- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.

Dodatki do pizzy:

- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)

Sposób przygotowania:

Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.


Naleśnikowe sakiewki z mięsem

Naleśnikowe sakiewki z mięsem

Składniki na ciasto:

- czubata szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- szczypta soli himalajskiej
- łyżka oleju kokosowego

Wykonanie ciasta:

Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką oraz szczyptą soli i olejem na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut.
Następnie na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki.

Składniki na farsz:

- 500g mielonej wieprzowiny
- cebula
- marchewka
- mała pietruszka
- kawałek pora
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól himalajska
pieprz
- 5 suszonych pomidorów
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- szczypiorek

Wykonanie:

Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut. Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką.
Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać.
Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki. Na koniec związać szczypiorem. Można też zawinąć jak krokiety. Od razu podawać.


Pyszne placuszki śniadaniowe z dodatkiem kremu pistacjowego

Pyszne placuszki śniadaniowe z dodatkiem kremu pistacjowego

Składniki:

- 100g płatków owsianych;
- 50g mąki razowej;
- 50g mąki pszennej typu 550;
- 150-200ml wybranego mleka;
- Szczypta cynamonu;
- 1 łyżka kremu pistacjowego;
- 1 banan;
- 1 łyżka miodu lipowego.

Sposób przygotowania:

Obierz banana ze skórki, a następnie rozdrobnij go przy pomocy widelca i wymieszaj z mlekiem;

Do niewielkiej miski przesyp suche składniki: płatki owsiane, obie mąki oraz cynamon;

Do suchych składników dodaj mleko z bananem oraz krem pistacjowy;

Mieszaj całość tak długo, aż otrzymasz jednolitą masę;

Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka;

Placuszki smaż na patelni bez tłuszczu;

Gotowe placki polej odrobiną miodu i jeśli masz na to ochotę, posyp świeżymi owocami (np. malinami lub borówkami).


Makowe pierogi

Makowe pierogi

Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 200 g maku białego
- 150 g ugotowanego na miękko ryżu
- 1 żółtko
- miód, wanilia, łyżka masła

Przygotowanie:

Mąkę ze szczyptą soli zalej wrzątkiem i szybko zagnieć ciasto. Gdy się lepi, dodaj więcej mąki. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm, wycinaj krążki.
Przygotuj farsz: uprzednio namoczony mak biały zmiel w maszynce, połącz z ugotowanym na miękko ryżem, dodaj miód do smaku i szczyptę wanilii.
Na krążki z ciasta nakładaj po 1 łyżeczce farszu, zlepiaj brzegi, wrzucaj na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotuj około 5 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi podawaj polane roztopionym masłem z odrobiną miodu oraz udekorowane ziarnami białego maku.


CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki suchego zakwasu pszennego durum
- 1 płaska łyżka soli
- 350 ml letniej wody
- ulubione ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, sezam)

Przygotowanie:

Wymieszaj oba rodzaj mąki, sól, dodaj suchy zakwas

Wlej letnią wodę (nie musi być przegotowana), mieszaj do połączenia wszystkich składników, ciasto musi być gęste, zwarte, wystarczy tyle wody, by wchłonęła całą mąkę, zbyt duża ilość może sprawić, że wyjdzie zakalec!

Dodaj garść ziarna słonecznika, garść pestek dyni, przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ten proces może trwać nawet kilka godzin. Gdy ciasto zrówna się z foremkę, to znak, że można wstawić je do pieca.

Posmaruj wierz ciasta wodą i posyp sezamem, nakrój po długości, by zapobiec pękaniu podczas pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, piecz około 50 min do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłóż chleb z foremki. Nie nakrawaj bochenka przed całkowitym ostygnięciem! Smacznego.


Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim

Chleb pełnoziarnisty na suchym zakwasie żytnim

Składniki:

- Około 250g otrąb żytnich;
- 250g mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
- 500g chlebowej mąki pszennej (typu 720);
- Około 30g suchego zakwasu żytniego;
- 3 łyżeczki suchych drożdży;
- 1 łyżeczka soli himalajskiej;
- 350ml wrzątku (do zalania otrąb żytnich);
- 700ml ciepłej wody (w temperaturze pokojowej);
- 2 łyżeczki słodu buraczanego.

Sposób przygotowania:

Otręby zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Następnie, pozostaw je do napęcznienia;

Obie mąki oraz zakwas wymieszaj w misce, a następnie dodaj do nich 700ml wody w temperaturze pokojowej, ponownie wymieszaj i odstaw na około 60-90 minut;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, do mąki dodaj sól, drożdże, napęczniałe otręby oraz słód buraczany. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut;

Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 60-90 minut pod przykryciem;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, ponownie wyrób ciasto i przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia;

Ciasto w blaszce odstaw na około 40 minut;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza i piecz w nim chleb przez około 15 minut;

Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz chleb przez następne 50 minut.

Nasza rada! Przed upieczeniem posyp ciasto ziarnami słonecznika lub płatkami owsianymi, dzięki temu zyska ono jeszcze większą wartość odżywczą.


Pomysł na naleśniki pełnoziarniste z dodatkiem nutADelli i sosu z mrożonych malin

Pomysł na naleśniki pełnoziarniste z dodatkiem nutADelli i sosu z mrożonych malin

Składniki:

- 1 szklanka mąki razowej typ 2000;
- ½ szklanki mąki pszennej typ 550;
- 1 jajko;
- 1 szklanka mleka 0,5% tłuszczu;
- ½ szklanki mocno gazowanej wody;
- Szczypta soli;
- NutADella;
- 1 łyżka ksylitolu;
- 3 łyżki jogurtu greckiego;
- 2 garści mrożonych malin;
- Liście mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

W wysokiej misce wymieszaj ze sobą: obie mąki, sól, mleko, wodę oraz jajko;
Z otrzymanej masy usmaż cienkie naleśniki na suchej patelni;
Do kielicha blendera przełóż: mrożone maliny, jogurt grecki oraz ksylitol, a następnie zmiksuj składniki na gładką masę;
Posmaruj naleśniki cienką warstwą nutADelli, a następnie zwiń je w cienkie rulony i ułóż obok siebie na dużym talerzu;
Gotowe naleśniki polej sosem malinowym, a następnie ozdób świeżymi liśćmi mięty i gotowe!