



Wartości odżywcze
Ekologiczny olej lniany tłoczony na zimno
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Zastosowanie
Stosować wyłącznie na zimno - nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Olej lniany można spożywać w formie dodatku do różnego rodzaju dań, tj. kasze, ziemniaki, pasty kanapkowe, sałatki, majonezy czy śledzie.
Profilaktycznie w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych Omega-3 spożywać 1 łyżkę dziennie w trakcie posiłków.
Przechowywać w chłodnym (5-10°C) i ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętych oryginalnych butelkach.
Opis
- najwyższej jakości olej lniany uzyskany z pierwszego tłoczenia na zimno
- tłoczony z najlepszych nasion odmiany Szafir
- produkowany wyłącznie za pomocą procesów mechanicznych
- nieoczyszczony, biologicznie aktywny
- bogate źródło cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3
- 100 g produktu zawiera 58 g kwasów omega-3 (ALA)
Spożywanie 2 g ALA dziennie (1 łyżeczka oleju lnianego) w ramach zrównoważonego sposobu żywienia i aktywnego trybu życia pomoże uzyskać korzystny efekt zdrowotny.
PRODUCENT | OLANDIA |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

SZYBKA SAŁATKA Z POMIDORÓW
Składniki:
- 1 pomidor
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki oleju lnianego
- sól
- pieprz kolorowy
- 2 kromki świeżego chleba
- nieduży kawałek białego sera
- świeże zioła (wedle upodobań)
Pomidora i cebulę pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Skropić olejem lnianym. Podawać ze świeżym pieczywem i białym serem oraz posypane ulubionymi, świeżymi ziołami.
Dieta niskowęglowodanowa – dobry sposób na odchudzanie, a może zagrożenie dla zdrowia?
Otyłość to bez wątpienia jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych we współczesnym świecie. Stanowi przyczynę licznych chorób, w tym zaburzeń metabolicznych, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, a nawet niektórych nowotworów. Niestety, każdego roku liczba osób zmagających się z niniejszym problemem zwiększa się i coraz częściej dotyka młodych osób, w tym również dzieci. Problem otyłości zmusza nas do […]
czytaj więcej...Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?
Problem otyłości każdego roku przybiera na swojej sile. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, wysokoprzetworzona żywność oraz siedzący tryb życia sprawiają, że coraz więcej osób (w tym również dzieci) wykazuje nadmierną masę ciała, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na zaburzenia w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również na niektóre choroby nowotworowe. W związku z tym, wiele osób poszukuje […]
czytaj więcej...Dieta cukrzycowa – poznaj jej najważniejsze zalecenia
Prawidłowe odżywianie to bez wątpienia jeden z najważniejszych elementów leczenia osób chorujących na cukrzycę. Dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, dzięki którym możliwe staje się osiągnięcie nie tylko prawidłowego poziomu glukozy, ale także lipidów w surowicy krwi. Ponadto, prowadzone w odpowiedni sposób postępowanie dietetyczne oddziałuje na utrzymywanie prawidłowych wartości […]
czytaj więcej...Dieta wątrobowa – na czym polega i kiedy należy jej przestrzegać?
Odpowiednio skomponowana dieta, bogata w zestaw cennych składników odżywczych, stanowi kluczowy element terapii zaburzeń czynności wątroby (ze szczególnym uwzględnieniem niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz marskości wątroby). To mit, że dieta wątrobowa powinna opierać się na papkach bez dodatku przypraw. Współczesne zalecenia dotyczące żywienia w chorobach wątroby opierają się przede wszystkim o zasady zdrowego odżywiania oraz diety […]
czytaj więcej...Jak obniżyć cholesterol?
Wysoki cholesterol ldl stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, jest jedną z głównych przyczyn chorób serca i układu krążenia. Produkowany jest przez wątrobę z nasyconych tłuszczy. Wchłaniany jest także bezpośrednio z pożywienia, dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jak obniżyć cholesterol? Czy istnieją skuteczne sposoby, które pozwolą utrzymać jego prawidłowy poziom we krwi? 1) Cholesterol […]
czytaj więcej...