Złoty napój (złote mleko) proszek 100g - fivio
Złoty napój (złote mleko) proszek 100g - fivio
Złoty Napój Proszek - skład
MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|
fivio | 2025-08-31 |
SKŁAD:
kurkuma, imbir, cynamon, goździk, pieprz czarny
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 1798kJ/429kcal
Tłuszcz 9,03g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,75g
Węglowodany 66,97g
w tym cukry 2,95g
Białko 7,61g
Sól 0,05g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Złoty Napój Proszek - Zastosowanie
Odmierz 1 łyżeczkę złotego napoju i zalej 200 - 250 ml gorącego mleka lub napoju roślinnego. Dobrze wymieszaj. Można dodać miód lub syrop z agawy. Najlepiej spożywać na ciepło kiedy napój ma silny aromat i przyjemny smak.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Złoty Napój Proszek - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych złotego proszku.
Wprowadź do swojej kuchni odrobinę orientu. Wypróbuj napój przygotowany z naszego Złotego Proszku – mieszanki przypraw, który oprócz walorów smakowych posiada również liczne właściwości zdrowotne. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, pomoże oczyścić organizm z toksyn i zadba o nasze dobre samopoczucie. Złoty Proszek fivio został zainspirowany napojem wywodzącym się z medycyny starożytnych Indii, Ajurwedy, gdzie jest nazywany złotym mlekiem. Sprawdź, co powinien zawierać złoty napój i dlaczego warto go spożywać.
Co to jest złoty napój? Skąd pochodzi?
Jak smakuje?
Gdzie kupić i jaka cena?
Czym zastąpić?
Jak zrobić samemu? Skład.
Właściwości zdrowotne.
Jak przygotować złoty napój?
Co to jest złoty proszek? Skąd pochodzi?
Złoty proszek to aromatyczna mieszanka przyprawowa od lat stosowana w tradycyjnej indyjskiej medycynie – ajurwedzie. Służy do przygotowania napoju na bazie mleka lub napoju roślinnego. Pierwotnie w składzie złotego mleka można było znaleźć wyłącznie mleko krowie. W Indiach wierzono, że mleko krowie spowalnia u człowieka procesy starzenia, wspiera walkę z infekcjami i pomaga przy problemach ze zdrowiem psychicznym. Dziś, kiedy dobroczynne właściwości mleka krowiego są poddawane wątpliwości, ludzie coraz częściej skłaniają się ku napojom roślinnym i z nich przygotowują złoty napój. Jest to jednak kwestia przekonań i własnego wyboru.
Jak smakuje?
Złoty napój przygotowany ze złotego proszku i mleka krowiego lub napoju roślinnego zachwyca swym złocistym, jak nazwa podpowiada, kolorem oraz niepowtarzalnym smakiem. Za kolor odpowiedzialna jest głównie kurkuma, która jest w złotym kolorze i ma właściwości barwiące. Napój jest lekko pikantny, rozgrzewający z ziemistym posmakiem, które nadaje mu kurkuma wymieszany z delikatnie słodkim smakiem mleka. Jest to zdecydowanie eksplozja smaków.
Gdzie kupić i jaka cena?
Złoty proszek może być samodzielnie przygotowany w domowym zaciszu, jednak o wiele wygodniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowej mieszanki. Należy dokładnie sprawdzić skład. Złoty proszek powinien zawierać kilka podstawowych składników. Obowiązkowo musi być to kurkuma oraz dodatki w różnych kombinacjach, np.: imbir, goździki, czarny pieprz czy cynamon. Zwróćmy uwagę na szczelność opakowania, w którym nabywamy tę mieszankę przyprawę, dzięki czemu zachowa ona świeżość na dłużej. Najlepiej wybrać sprawdzony sklep internetowy i zaopatrzyć się przy okazji w inne produkty do przygotowania złotego napoju, np. napoju roślinnego. Za 250 g złotego proszku zapłacimy mniej niż 15 zł.
Czym zastąpić?
Złoty proszek może być stosowany zamiennie z samą kurkumą. Jednak kiedy do kurkumy dodamy inne przyprawy, smak napoju oraz jego walory smakowe i odżywcze zyskają na jakości i ilości.
Jak zrobić samemu? Skład.
W skład mieszanki Złotego Proszku wchodzi: kurkuma, imbir, cynamon, goździk i pieprz czarny. Można jednak wzbogacić ją o dodatkowe składniki według uznania, np. kardamon. Wszystkie wymienione powyżej składniki należy dokładnie zmielić na proszek w młynku lub moździerzu. Przechowywać w szczelnym opakowaniu.
Właściwości zdrowotne.
Złoty napój przygotowany ze Złotego Proszku pozytywnie wpływa na układ trawienny, przyspiesza metabolizm. Właściwości rozgrzewające złotego napoju mogą być wykorzystane jako wsparcie w leczeniu infekcji i przeziębień. Po tą mieszankę przypraw mogą sięgać także osoby cierpiące na cukrzycę.
Jak przygotować złoty napój?
Złoty napój powstaje poprzez zmieszanie starannie dobranych przypraw z mlekiem lub napojem roślinnym dając niepowtarzalny smak i aromat oraz charakterystyczny złoty kolor. Odmierz 1 łyżeczkę złotego napoju i zalej 200 - 250 ml gorącego mleka lub napoju roślinnego. Dobrze wymieszaj. Można dodać miód lub syrop z agawy. Najlepiej spożywać na ciepło kiedy napój ma silny aromat i przyjemny smak.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.