Miód spadziowy z polskich pasiek 220g - BELLIS PHARMA

PRODUCENTBELLIS PHARMA
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY1kg

14,99 zł

30 dni na zwrot

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza produktu w 100 g: wartość energetyczna-1352kJ/314kcal, tłuszcz-0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone-0 g,węglowodany-78 g, w tym cukry 73 g, białko-<0,5 g, sól-0 g

Krystalizacja miodu jest procesem naturalnym, nie stanowi wady produktu. 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Miód spadziowy może być wykorzystywany jako alternatywa dla cukru. Ze względu na swój przyjemny żywiczny smak świetnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, owsianek, koktajli lub deserów.


Opis

Miód spadziowy posiada charakterystyczny smak, a jego kolor jest uzależniony od rodzaju drzewa z jakiego pochodzi spadź użyta do jego produkcji. Miód ze spadzi iglastej posiada głęboką, brązową barwę i przyjemny zapach. Jest bogatym źródłem flawonoidów pozytywnie wpływających na serce i pracę układu krwionośnego. W swoim składzie zawiera także liczne witaminy i składniki mineralne oraz substancje o działaniu antyseptycznym, przeciwzapalnym i wykrztuśnym. Z tego względu jest szczególnie polecany we wspomaganiu leczenia infekcji górnych i dolnych dróg oddechowych.


przepisy /zastosowanie

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

ŚWIĄTECZNY IMBIROWY NAPÓJ ROZGRZEWAJĄCY

Składniki:

- 5 cm korzenia imbiru;
- 1 laska cynamonu;
- 1 cytryna;
- kilka ziaren kardamonu;
- 1 gwiazdka anyżu;
- 2 duże łyżki miodu.

Wykonanie: 

Posiekaj drobno korzeń imbiru, a następnie ułóż go na dnie dzbanka o pojemności 1,5 litra;

Cytrynę dokładnie umyj i pokrój w plastry, a następnie włóż do dzbanka;

Wszystkie przyprawy (cynamon, anyż oraz kardamon) dodaj do dzbanka i zalej całość około 1,2 litra wrzącej wody;

Po odczekaniu kilku minut, dodaj do napoju 2 łyżki miodu i dokładnie wymieszaj całość.


WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
  • 150 gramów mąki ryżowej;
  • Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
  • 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.

Składniki na masę makową:

  • Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
  • 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
  • Garści posiekanych orzechów włoskich;
  • Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • Skórki startej z jednej pomarańczy;
  • Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
  • Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;

Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;

Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;

Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.


Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Składniki:

- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.

Sposób przygotowania:

Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.



Opinie o produkcie: Miód spadziowy z polskich pasiek 220g