Sól himalajska cena, mielona, drobna
Sól himalajska cena, mielona, drobna
Sól himalajska cena, mielona, drobna
Sól himalajska cena, mielona, drobna
Sól himalajska cena, mielona, drobna
Sól himalajska cena, mielona, drobna
Sól himalajska cena, mielona, drobna
Sól himalajska cena, mielona, drobna
Sól himalajska cena, mielona, drobna

Sól himalajska drobna jodowana 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPakistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

6,49 zł

30 dni na zwrot

Opis

Sól himalajska powstała z pierwotnych mórz, istniejących od setek lat w Himalajach. Jest to sól, która wyschła w naturalny sposób na słońcu i nie posiada zanieczyszczeń. Uznawana jest za najszlachetniejszą i najczystszą sól na Ziemi. Jest ona pozyskiwana tylko w jednym miejscu– u podnóża Himalajów (stąd jej nazwa), w okolicy Karakorum w Pakistanie. Sól himalajska posiada krystaliczną strukturę i delikatnie różową barwę. Jest nieoczyszczona chemicznie .


Wartości odżywcze

Składniki: sól himalajska drobnoziarnista, substancja wzbogacająca: jodan potasu (2-3 mg/100g)


przepisy /zastosowanie

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 gotowane jajka
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 garści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.


ZUPA WEGAŃSKA Z CIECIERZYCĄ

ZUPA WEGAŃSKA Z CIECIERZYCĄ

Składniki:

- 2 marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
- 3 ziemniaki również pokrojone w kostkę
- 1 cebula posiekana
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 słoiczek ciecierzycy konserwowej, odsączonej z wody i wypłukanej
- 4 łyżki sosu arrabbiata
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 cytryna
- sól himalajska, pieprz

Wykonanie:

Marchew i ziemniaki wkładamy do garnka, dodajemy cebulę, czosnek i oliwę oraz odrobinę kminu. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 minut na mały ogniu, mieszając co jakiś czas. Dodajemy ciecierzycę i sos, zalewamy litrem wrzącej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy przez pół godziny. Z wywaru wyjmujemy połowę warzyw, resztę miksujemy na gładki krem i ponownie mieszamy z odłożoną częścią. Gotową zupę posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chrupiącym pieczywem lub grzankami.


KOTLETY Z SOCZEWICY

KOTLETY Z SOCZEWICY

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 młode marchwie
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- ½ szklanki bułki tartej
- 2-3 łyżek mąki ziemniaczanej
- Sól himalajska i pieprz ziołowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę, posiekaj ją w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż do momentu, w którym się zarumieni;

Obraną marchew oraz korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie, dodaj warzywa do cebuli i smaż przez krótką chwilę;

Ostudzoną kaszę oraz soczewicę połącz z bułką tartą, mąką ziemniaczaną, przyprawami oraz podsmażonymi warzywami. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw je na około 15 minut;

Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości kotlety;

Rozłóż papier do pieczenia na blaszce i rozgrzej piekarnik do 200oC;

Rozłóż równomiernie kotlety na blaszce i piecz je przez około 20-25 minut. Po upływie 15 minut przewróć je na drugą stronę.


Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki:

- 1 cukinia (ok. 300 g)
- pół pietruszki
- pół marchewki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli i czarnego pieprzu
- szczypta kurkumy
- kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Cukinię, pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z 1 łyżką oliwy i nakładając po łyżce masy smaż placuszki po ok. 2-3 minuty z każdej strony (do zrumienienia).


Zastosowanie

Solą himalajską można przyprawiać różne potrawy lub dodawać ją do wody, którą pijemy. Pomoże to w odpowiednim nawodnieniu organizmu i dostarczeniu mu niezbędnych minerałów. Sól himalajską można używać zamiast zwykłej soli kuchennej, w odpowiadającej jej ilości.

Do kąpieli należy dodać ok. 10 g soli na 1 litr wody. Po kąpieli solnej zalecane jest pół godzinny odpoczynek. W tym czasie nie powinno się wykonywać żadnych czynności, wymagających wysiłku! Po kąpieli solankowej nie należy też myć się pod prysznicem.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film


Opinie o produkcie: Sól himalajska drobna jodowana 1000g VIVIO