Śliwki suszone, śliwka suszona cena, właściwosci
Śliwki suszone, śliwka suszona cena, właściwosci
Śliwki suszone, śliwka suszona cena, właściwosci

Śliwki suszone 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAChile
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY250g

16,70 zł

RABAT - 4%

17,33 zł

-4

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Śliwka suszona Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat właściwości i wartości odżywczych suszonych śliwek

Suszone śliwki stosowane są w polskiej kuchni już od wielu pokoleń. Na przykład, podczas przygotowywania świątecznego bigosu lub pysznych pierogów. Niniejszy produkt ceniony jest ze względu na swój wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Wprowadzenie suszonych śliwek do swojego jadłospisu, opartego o zasady zdrowego odżywania, może przyczynić się do polepszenia funkcjonowania organizmu. Ponadto, spożywanie śliwek suszonych zalecane jest osobom, które zmagają się z problemem bolesnych zaparć. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tych niezwykłych bakalii.

Gdzie kupić śliwki suszone?

Śliwki suszone, czy wędzone, które z nich warto wybrać?

Śliwki suszone, czy są zdrowe?

Śliwki suszone, czy tuczą?

Co warto wiedzieć o śliwkach suszonych?

Tradycja suszenia owoców śliwy sięga tysięcy lat. Jej początków możemy doszukiwać się w czasach starożytnej Persji oraz Grecji. Dzisiaj natomiast, za największego producenta niniejszych owoców możemy uznać region Kalifornii, leżący na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Warto wiedzieć, że na całym świecie możemy spotkać blisko 6 tysięcy odmian śliwy. Do zbiorów owoców dochodzi najczęściej na przełomie sierpnia i września. Wówczas, śliwki osiągają pełnie swojego smaku oraz cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Poddawanie niniejszych owoców metodzie suszenia pozwala na zachowanie ich właściwości smakowych oraz zdrowotnych. Suszone śliwki przypominają swoim wyglądem duże rodzynki. Są one delikatne i słodkie w smaku.

Śliwki suszone a zdrowie

Śliwski suszone stanowią prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia wartości odżywczych. Za sprawą zawartości witaminy A (aż pięciokrotnie wyższej niż w świeżych owocach), suszone owoce śliwy przyczyniają się do poprawy funkcjonowania wzroku oraz kondycji skóry. Natomiast znajdująca się w nich witamina K, wpływa na poprawę krążenia oraz spowolnienie procesów starzenia się skóry. Ponadto, niniejsze owoce są w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminy z grupy B, w tym:

  • Ryboflawinę (witaminę B2) odpowiedzialną za utrzymanie prawidłowego metabolizmu, zwiększenie wytrzymałości organizmu, poprawę wyglądu naszej skóry oraz obronę organizmu przed szkodliwym działaniem stresu oksydacyjnego;
  • Pirydoksynę (witaminę B6) odpowiedzialną zarówno za zwiększenie wytrzymałości organizmu, jak i wsparcie funkcjonowania układu immunologicznego. Warto również wiedzieć, iż witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu produkcji czerwonych krwinek.

Dodatkowo, spożywanie śliwek suszonych, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz regularną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do:

  • Polepszenia kondycji mięśni oraz wsparcia funkcjonowania układu nerwowego. Wszystko to dzięki sporej zawartości potasu, który wpływa również na utrzymanie prawidłowego poziomu ciśnienia krwi;
  • Poprawy pigmentacji włosów, za sprawą zawartości miedzi.

Czy warto stosować śliwki suszone na zaparcia?

Suszone śliwki od wielu pokoleń uznawane są za cenny środek w zwalczaniu problemu bolesnych zaparć. Wszystko to za sprawą sporej zawartości błonnika w nich zawartego. Niniejszy składnik przyczynia się bowiem do wspomożenia perystaltyki jelit oraz uregulowania rytmu wypróżnień. Dodatkowo, zawarte w śliwkach suszonych pektyny wpływają na zwiększenie masy kałowej oraz skrócenie czasu pasażu jelitowego. Warto jednak wiedzieć, iż spożywanie owoców śliwy w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wywołania biegunki lub nieprzyjemnych wzdęć. Najlepsze efekty jesteśmy w stanie osiągnąć poprzez połączenie spożywania suszonych śliwek w odpowiednich ilościach oraz stosowanie się do zaleceń zdrowego odżywiania, opracowanych przez Polski Instytut Żywności i Żywienia.

Suszone śliwki a cukrzyca

Indeks glikemiczny suszonych śliwek jest równy 40, co oznacza, iż mogą one być spożywane przez cukrzyków tylko w ograniczonych ilościach, w godzinach porannych i dopołudniowych. Warto jednak wiedzieć, iż spożywanie suszonych śliwek w połączeniu ze zdrową dietą, może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II w przyszłości. Wszystko to za sprawą dużej zawartości błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne, zachodzące w organizmie człowieka.

Śliwki suszone cena

Cena śliwek suszonych może różnić się w zależności od producenta oraz wybranego gatunku. W sklepach możemy znaleźć je w paczkach 250, 500 i 1000 gramów. Ponadto, w większości marketów możemy spotkać również śliwki suszone w czekoladzie, niemniej jednak są one znacznie bardziej kaloryczne i mogą charakteryzować się niższą zawartością cennych dla zdrowia składników odżywczych.

ŚLIWKI cena – za opakowanie o wartości 1 kg zapłacimy około 17,00-20,00 złotych.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania

Pytanie 1: Gdzie kupić śliwki suszone? Suszone śliwki bez przeszkód możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, przed dokonaniem zakupu warto zwrócić uwagę na ich skład. Niektóre produkty mogą charakteryzować się większą ilością konserwantów oraz szkodliwych substancji. Dlatego tez, najlepiej jest wybierać śliwki suszone ze sklepów ze zdrową żywnością.

Pytanie 2: Śliwki suszone, czy wędzone, które z nich warto wybrać? Śliwka suszona różni się od wędzonej nie tylko smakiem, ale również zawartością wartości odżywczych. W trosce o swoje zdrowie, lepiej jest wybierać tradycyjne śliwki suszone. Niemniej jednak, te wędzone doskonale nadają się zarówno do przygotowania świątecznego bigosu, jak i kompotu.

Pytanie 3: Śliwki suszone, czy są zdrowe? Śliwka suszona stanowi cenny składnik w diecie każdego człowieka. Jeśli spożywamy ją w odpowiednich ilościach, w połączeniu ze stosowaniem zasad zdrowego odżywiania, jest ona w stanie pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu, między innymi poprzez bogatą zawartość błonnika oraz witaminy A.

Pytanie 4: Śliwki suszone, czy tuczą? Suszone śliwki stanowią wysokoenergetyczną przekąskę. Niemniej jednak, spożywanie ich może przyczynić się do usprawnienia procesu odchudzania. Wszystko to za sprawą błonnika, który odpowiedzialny jest za regulację rytmu wypróżnień oraz zwiększenie masy kałowej.

Po otwarciu przechowywać w lodówce.

 

 śliwka suszona 

Suszona śliwka jest nie tylko smaczna, stanowi ona również doskonałe źródło witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Wprowadzenie niniejszych owoców do swojego jadłospisu przyczynia się między innymi do zwalczania problemu uporczywych zaparć oraz przyspieszenia procesu odchudzania. Dlatego też, już dziś spróbuj suszonych śliwek i poczuj ich niezwykłą moc.

Bibliografia

  1. D. Walkowiak-Tomczak, Zmiany jakościowe śliwek (Prunus domestica L.) podczas przechowywania i suszenia oraz ocena właściwości prozdrowotnej suszu, Poznań 2013;
  2. H. Koprowska, Robimy Susze, Warszawa 1980;
  3. H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda, Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Warszawa 2012;
  4. M. Zin, A. Znamirowska, M. Rudy, E. Głodek, R. Stanisławczyk, M. Gil, Utrwalanie i przechowywanie żywności, Rzeszów 2008.


Śliwka suszona Wartości odżywcze

Składniki: Śliwki suszone, substancja konserwująca: sorbinian potasu

UWAGA! Produkt może zawierać śladowe ilości pestek.

 „Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Śliwka suszona KCAL

W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 284 kalorie.  Jak wszystkie owoce suszone, śliwki również dostarczają sporej dawki kalorii. Kalorie w śliwkach suszonych pochodzą w 3% z białka, 95% z węglowodanów oraz 1% z tłuszczy. Warto jednak pamiętać, że oprócz wartości energetycznej, suszone śliwki są w stanie dostarczyć do naszego organizmu zestaw cennych witamin i minerałów, które mogą wpłynąć na poprawę funkcjonowania naszego organizmu. Dzięki zawartości błonnika na poziomie ok. 9 gramów na 100 gramów produktu, owoce pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, dlatego też sprawdzają się jako przekąska w kryzysowej sytuacji. Ponadto, spożywanie suszonych śliwek w odpowiednich ilościach, za sprawą dużych ilości błonnika zawartych w ich składzie, jest w stanie wpłynąć na przyspieszenie procesu odchudzania oraz zwalczenie problemu uporczywych zaparć.


Śliwka suszona przepisy / Śliwka suszona zastosowanie

KUTIA

KUTIA

Składniki:

  • 10 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych fig
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 szklanka maku
  • aromat migdałowy
  • 5 dag migdałów
  • 1 szklanka ziaren pszenicy

Wykonanie:

Przygotowywanie kutii powinno rozpocząć się co najmniej jeden dzień przed wieczerzą wigilijną.

Pszenicę czyścimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc.

Kolejnego dnia ziarna odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości, czyli około 3 godzin.

Mak płuczemy i sparzamy, następnie cedzimy i mielimy dwukrotnie (maszynką do mielenia).
Mieszamy go z pszenicy odsączoną z wody, miodem (wcześniej rozpuszczonym i podgrzanym) i aromatem migdałowym.

Do kutii dodajemy pokrojone bakalie – orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, figi. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami.


PĘCAKI - PODKARPACKIE DANIE WIGILIJNE

PĘCAKI - PODKARPACKIE DANIE WIGILIJNE

Składniki:

- szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
- 2,5 szklanki wody
- kilka suszonych śliwek
- kilka suszonych jabłek
- jedno świeże jabłko
- 1/3 szklanki rodzynek
- trzy goździki
- dwie łyżki miodu

Wykonanie:

1. Kaszę przepłucz na sicie. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
2. Pod koniec gotowania do kaszy dodaj owoce i rodzynki (poczekaj aż owoce puszczą soki).
3. Dopraw goździkami i miodem.


ODŻYWCZY KOKTAJL Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

ODŻYWCZY KOKTAJL Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Składniki:

  • 200g kefiru naturalnego;
  • ½ banana;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka pasty orzechowej;
  • 2 śliwki suszone.

Sposób przygotowania:

Suszone śliwki pokrój na drobne kawałki. Do kielicha blendera dodaj 200g chłodnego kefiru, pokrojonego w plastry banana, miód, masło orzechowe oraz pokrojone drobno śliwki. Całość miksuj tak długo, aż uzyskasz jednolitą masę. Gotowy koktajl spożyj bezpośrednio po przygotowaniu.


Rybne klopsiki

Rybne klopsiki

Składniki:

- 500 g zmielonych filetów z karpia;
- 50 g suszonych śliwek (posiekane w drobną kostkę);
- 50 g suszonych moreli (posiekane w drobną kostkę);
- 50 g posiekanej, suszonej żurawiny;
- Szczypta mielonego pieprzu;
- Szczypta soli;
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej;
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany);
- 1 duże jajko;
- ½ pęczka świeżej kolendry;
- Łyżeczka oleju rzepakowego.

Wykonanie:

Zmielonego karpia przełóż do miski, a następnie dodaj do niego: suszone śliwki, morele, żurawinę, pieprz oraz sól;
Do powyższych składników dodaj: ostudzoną kaszę jęczmienną, czosnek, jajko oraz posiekaną kolendrę;
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj z nich małe klopsy;
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i podsmaż klopsiki z obu stron tak, aby lekko się zarumieniły;
Podsmażone (jeszcze lekko surowe) klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC, a następnie piecz klopsiki przez około  5-10 minut.

 


Śliwka suszona Zastosowanie

Śliwski suszone znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Z powodzeniem możesz dodać je do pożywnej owsianki, jak również jogurtu z dodatkiem ziaren. Niniejsze owoce doskonale komponują się również z mięsem oraz kaszą. Idealnie pasują zarówno do schabu, jak i wegańskiego pasztetu przygotowanego na bazie kaszy gryczanej. Ponadto, niniejsze owoce stanowią smaczne uzupełnienie świątecznego bigosu oraz kompotu z suszu, którego nie może zabraknąć podczas wigilijnej wieczerzy. Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw prostych przepisów, dzięki którym bez trudu wprowadzisz suszone śliwki do swojej codziennej diety.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Śliwka suszona Film


Śliwka suszona Opinie o produkcie: Śliwki suszone 1000g

G
goga
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
01/08/20
śliwki suszone
Review by goga on1 Aug 2020 review stating śliwki suszone
Bardzo smaczne i dobre jako środek regulujący wypróżnienia.
T
Tadeusz
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
19/05/20
śliwki suszone
Review by Tadeusz on 19 May 2020 review stating śliwki suszone
Rewelacja -polecam
J
Jan
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
01/02/20
śliwki suszone
Review by Jan on1 Feb 2020 review stating śliwki suszone
super smak i jakość polecam każdemu
Z
Zbigniew
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
20/08/19
Pozytywna
Review by Zbigniew on 20 Aug 2019 review stating Pozytywna
Smaczne , chociaż trafiają się zbyt wysuszone
B
Beata
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
14/08/19
śliwki suszone
Review by Beata on 14 Aug 2019 review stating śliwki suszone
mięciutkie, słodkie, doskonałe i jeszcze atrakcyjna cena, polecam zdecydowanie


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Suszone śliwki – poznaj ich najcenniejsze właściwości zdrowotne

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają? I dlaczego warto wprowadzić suszone śliwki do naszej codziennej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz najważniejsze informacje na temat niniejszych owoców, znajdziesz w dalszej części tekstu. Chociaż suszone śliwki nie przyciągają nas swoim wyglądem, w istocie stanowią one prawdziwą skarbnicę składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Okazuje […]

czytaj więcej...

Suszone śliwki w Twojej kuchni – kiedy warto je wykorzystać?

Jak wykorzystać suszone śliwki, nie tylko podczas przygotowywania świątecznych potraw? W poniższym poradniku znajdziesz doskonałe przepisy na zdrowe przekąski z suszoną śliwką w roli głównej.  Czy wiesz, że suszone śliwki charakteryzują się nie tylko doskonałym smakiem, ale również bogatą zawartością wartościowych składników odżywczych? Ponadto, niniejsze owoce (zarówno w swojej świeżej, jak i suszonej formie) stanowią […]

czytaj więcej...

Suszone śliwki a układ pokarmowy – rola błonnika i sorbitolu

Suszone śliwki są składnikiem wielu kuchni świata, dodaje się je również do tradycyjnych polskich potraw, czego przykładem może być staropolski bigos. Skoro spożywamy suszone śliwki w formie surowej lub przetworzonej, to musimy wiedzieć, jaki wpływ wywiera to na nasz układ pokarmowy.

czytaj więcej...