letnia wyprzedaż
Słonecznik łuskany, ziarno słonecznika, cena właściwości
Słonecznik łuskany, ziarno słonecznika, cena właściwości
Słonecznik łuskany, ziarno słonecznika, cena właściwości

Słonecznik łuskany 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIABułgaria / Mołdawia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
* PRODUKT Z DATĄ PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA2021-04-30
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
OPAKOWANIE PAPIEROWESłonecznik łuskany 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

1,27 zł

RABAT - 15%

1,49 zł


W tej cenie pozostało: 146 szt.

-15

30 dni na zwrot

Słonecznik łuskany Wartości odżywcze

Składniki: Słonecznik obłuszczony

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Słonecznik łuskany Zastosowanie

Do czego wykorzystać ziarna łuskanego słonecznika:

Łuskane ziarna słonecznika to wyśmienita przekąska. Warto zabrać je do szkoły, pracy i na wycieczkę. Na sklepowych półkach znajdziemy nasiona w karmelu, z dodatkiem różnorodnych przypraw, prażone i solone. Najzdrowsze jednak będą te pozbawione zbędnych dodatków. Słonecznik i pestki dyni to także popularny dodatek do wypieku chleba. Nasiona wzbogacą również smak słodkich ciast, deserów i owocowych koktajli. Będę zdrowym uzupełnieniem porannej owsianki i muesli. Istnieje także wiele przepisów na wytrawne dania z wykorzystaniem tych ziaren. Mielony słonecznik można wykorzystać do przyrządzenia past kanapkowych, całe nasiona często dodaje się często do warzywnych zup-kremów.


Słonecznik łuskany Film

Słonecznik łuskany KCAL

Ile ma kalorii?

Wartość energetyczna prażonych i suszonych ziaren słonecznika jest porównywalna. W 100 gramach nasion znajduje się około 600 kalorii. Składają się na nie głównie zdrowe tłuszcze i węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Ziarna szybko zapewniają uczucie sytości, więc nie ma niebezpieczeństwa, że zjemy ich za dużo.


Słonecznik łuskany Opis

Prozdrowotne właściwości ziaren słonecznika są związane przede wszystkim z wysoką zawartością witaminy E oraz witamin z grupy B. Badania naukowe dowodzą, że dzięki temu słonecznik może być stosowany pomocniczo w leczeniu zaburzeń układu nerwowego. Ziarna są również źródłem cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT). Z pestek słonecznika produkuje się olej, nasiona wzbogacają również smak wielu słodkich i wytrawnych dań, stanowią popularny dodatek do wypieku pieczywa. Poniżej wszystko, co musisz wiedzieć o ziarnach słonecznika.

Gdzie występuje słonecznik?

Historia uprawy słonecznika sięga terytoriów Ameryki Północnej. Dla Indian było to wartościowe pożywienie. W Europie słonecznik zagościł w XVI wieku. Wykorzystuje się go nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Jest to także roślina miododajna. Chociaż wiodącym producentem ziaren słonecznika jest Rosja i Ukraina, roślina uprawiana jest także w innych rejonach świata. W Polsce dominuje uprawa o charakterze ozdobnym, ze względu na piękne kwiaty. Głównie słoneczniki sadzi się w doniczce, ogrodzie, rzadziej rośnie on na polach. Jak dbać o roślinę i gdzie ją sadzić? Słoneczniki wymagają nasłonecznionego miejsca, lubią żyzne i wilgotne gleby. Kwitną od lipca do września, łodygi dorastają nawet do 3 metrów. Wyróżnia się kilka odmian słonecznika. Większość ma kwiaty koloru intensywnie żółtego, ale mogą one przybierać również barwę pomarańczową, żółto-brązową, a nawet bordową. Niektóre z nich uprawia się wyłącznie dla nasion (najpopularniejszy słonecznik zwyczajny), inne w celach ozdobnych. Czy ziarno słonecznika można zakwalifikować do tej samej grupy, co zboże? To jadalne owoce oleistej rośliny z rodziny astrowatych. Bliżej mu do owoców, niż do zboża.

Dlaczego warto jeść te nasiona?

Pestki słonecznika to bardzo zdrowa przekąska, która dostarcza cennej dla naszego organizmy witaminy E. Jest ona odpowiedzialna za dostarczanie składników odżywczych do poszczególnych komórek. To także silny antyoksydant. Z uwagi na jej wysoką zawartość, zaleca się spożywanie ziaren słonecznika zwłaszcza kobietom w ciąży. Witamina E może przyczynić się do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu. Słonecznik jest także źródłem wapnia, witaminy A i C. Zawiera błonnik tak ważny dla układu trawiennego. Powinny więc sięgać po niego osoby dbające o linie.

Dlaczego ziarna się praży?

Ziarna słonecznika poddaje się prażeniu w celu wydobycia ich smaku i aromatu. Pod wpływem wysokiej temperatury stają się one bardziej kruche, zyskują delikatną konsystencję. Prażone nasiona są również łatwiejsze do strawienia przez nasz organizm. Proces ten poprawia ich wartość odżywczą i zwiększa bezpieczeństwo poprzez eliminację toksyn i alergenów. Jakość tłuszczu zawartego w nasionach słonecznika nie zmienia się podczas prażenia.

Czy słonecznik uczula?

Słonecznik może wywoływać reakcje alergiczną, ale dochodzi do tego stosunkowo rzadko. Najprawdopodobniej za uczulenia odpowiada białko zawarte w ziarnach. Dlatego też olej słonecznikowy, pozbawiony białka, nie powinien wywoływać takich reakcji. Są oczywiście wyjątki od tej zasady. Zawsze należy obserwować reakcje organizmu po spożyciu nasion. Do najczęstszych objawów alergii zalicza się ból brzucha, biegunkę, katar, łzawienie oczu, obrzęk jamy ustnej i górnych dróg oddechowych. Wszelkie niepokojące reakcje powinny skłonić do natychmiastowej konsultacji z lekarzem.

Właściwości – jakie witaminy mają nasiona słonecznika?

Ziarno słonecznika zawiera cenne białko wraz z aminokwasami (24%). Zawartość oleju kształtuje się na poziomie 50%. To także źródło kwasów tłuszczowych i wielu witamin. Jakie witaminy mają nasiona słonecznika? Na uwagę zasługuje spora zawartość witaminy E, A, D oraz witamin z grupy B. Słonecznik dostarcza naszemu organizmowi wielu składników mineralnych, w tym wapnia, żelaza, cynku i potasu. Fitosterole zawarte w nasionach (jest ich aż 322 miligramy w 100 gramach ziaren) mogą przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi.

Słonecznik, a dieta

Ziarno słonecznika można bez obaw włączyć do diety osób zmagających się z niechcianymi kilogramami. Chociaż jest to przekąska dość kaloryczna z uwagi na dużą zawartość tłuszczu, nie należy z niej rezygnować. To zdrowsza alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek (pustych kalorii). Wysoka zawartość błonnika (9 gram w 100 gramach ziaren) zapewnia uczucie sytości i ogranicza podjadanie pomiędzy posiłkami. To także zastrzyk podstawowych witamin, potrzebnych szczególnie w trakcie racjonalnego odchudzania.

 

 

Bibliografia:

Achremowicz Bohdan, Ceglińska Alicja, Darmetko Monika – „ Charakterystyka wybranych surowców roślinnych i możliwości ich wykorzystania jako dodatków do ciast chlebowych”; Postępy techniki przetwórstwa spożywczego 1/2017, s. 101-102

Płuciennik Ewa, Kita Agnieszka, Figiel Adam – „Wpływ temperatury prażenia na właściwości nasion słonecznika”; Rośliny Oleiste, Tom XXXI, 2010 r.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Słonecznik łuskany Opinie o produkcie: Słonecznik łuskany 100g

Słonecznik łuskany przepisy / Słonecznik łuskany zastosowanie

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej typ 1850
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml maślanki
- 125 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni

 

Wykonanie:
Przygotuj rozczyn z pokruszonych drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki orkiszowej. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z rozczynem i maślanką, dodaj masło i sól. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto wymieszaj z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, przełóż do wysmarowanej olejem podłużnej blachy i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 210° C piekarniku przez 45-55 minut (do zrumienienia).


CIASTECZKA OWSIANE

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika

Wykonanie:

Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.


Razowy chleb żytni

Razowy chleb żytni

Składniki:

- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.


Sałatka z kurczakiem i daktylami

Sałatka z kurczakiem i daktylami

Składniki:

- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 sałata lodowa, porwana na kawałki
- 150 g rukoli
- 4 cebulki dymki, pokrojone w plasterki
- 8 listków mięty posiekanych i kilka do dekoracji
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mieszanki ziaren: sezamu, pestek słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego
- 100 g suszonych daktyli, pokrojonych w paski
- Sól i pieprz (do smaku)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill. Piersi kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać solą i pieprzem do smaku, a także czosnkiem i gałką muszkatołową. Skropić oliwą, a mięso starannie obtoczyć w tak przygotowanej marynacie. Piec ok. 10 minut, po czym przewrócić mięso na drugą stronę i też piec.
Sałatę wymieszać z rukolą i dymką. Nałożyć na 4 duże talerze.
Jogurt wymieszać z miętą i odstawić.
Piersi przewrócić na drugą stronę, posypać ziarnami, przycisnąć je mocno do mięsa za pomocą np. łyżki. Piec ok. 20 sekund, żeby ziarna uprażyły się. Dodać daktyle i wymieszać z sosem.
Mięso pokroić w plastry, ułożyć na sałatce razem z daktylami i ziarnami. Skropić sosem jogurtowym i podawać przybrane świeżymi listkami mięty.


Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej

Zielona zupa z dodatkiem gałki muszkatołowej

Składniki:

- 1 brokuł;
- Około 50-60g świeżych liści szpinaku;
- 1 ząbek czosnku;
- Około 750 ml bulionu warzywnego;
- 3 łyżki opłukanej kaszy jaglanej;
- 1 łyżka masła klarowanego;
- Szczypta gałki muszkatołowej;
- Szczypta chili;
- Szczypta soli;
- Garść prażonych nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Opłukaną kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie odsącz z nadmiaru wody;
Brokuły dokładnie umyj, podziel na różyczki, a następnie ugotuj w bulionie warzywnym;
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz świeże liście szpinaku, całość dodaj do brokułów;
Do składników w garnku dodaj przyprawy oraz kaszę jaglaną. Całość gotuj jeszcze przez około 5 minut;
Gotową zupę zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera i podawaj z dodatkiem uprażonych pestek słonecznika.

Jeśli masz na to ochotę, do zupy możesz dodać również łyżkę jogurtu typu greckiego.


Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny

Składniki:

Sposób przygotowania:

Płatki oraz ziarna przełóż na suchą patelnię i smaż je przez krótką chwilę;

Suche składniki przełóż do miski, a następnie dodaj do nich suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe;

Delikatnie rozpuść masło z miodem, a następnie dodaj je do składników w misce;

Otrzymaną masę rozłóż na papierze do pieczenia;

Przy pomocy noża podziel masę na batony o grubości około 2 cm;

Włóż batony do lodówki na około 2-3 godziny.


Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Składniki:

- dynia – 100 g
- orzechy włoskie/migdały/słonecznik – 60 g
- laska wanilii
- cukier – 150 g
- masło – 120 g
- mąka pszenna – 200 g
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- rodzynki/ suszona żurawina – 100 g
- szczypta zmielonego ziela angielskiego, soli i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Dynie pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości
Utrzeć masło z cukrem, dodać dynię, jajka, ziarenka wanilii, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę
W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodawać partiami do masy dyniowej
Dodać rodzynki/żurawinę i pokrojone orzechy/migdały
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 min do zarumienienia


CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

CHLEB ORKISZOWY NA PSZENNYM ZAKWASIE

Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki orkiszowej
- 3 łyżki suchego zakwasu pszennego durum
- 1 płaska łyżka soli
- 350 ml letniej wody
- ulubione ziarna (np. słonecznik, pestki dyni, sezam)

Przygotowanie:

Wymieszaj oba rodzaj mąki, sól, dodaj suchy zakwas

Wlej letnią wodę (nie musi być przegotowana), mieszaj do połączenia wszystkich składników, ciasto musi być gęste, zwarte, wystarczy tyle wody, by wchłonęła całą mąkę, zbyt duża ilość może sprawić, że wyjdzie zakalec!

Dodaj garść ziarna słonecznika, garść pestek dyni, przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ten proces może trwać nawet kilka godzin. Gdy ciasto zrówna się z foremkę, to znak, że można wstawić je do pieca.

Posmaruj wierz ciasta wodą i posyp sezamem, nakrój po długości, by zapobiec pękaniu podczas pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, piecz około 50 min do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłóż chleb z foremki. Nie nakrawaj bochenka przed całkowitym ostygnięciem! Smacznego.


Pasta warzywna z dodatkiem kozieradki mielonej

Pasta warzywna z dodatkiem kozieradki mielonej

Składniki:

- 400g bakłażana;
- 3 łyżki sera typu mascarpone;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- Szczypta kozieradki mielonej;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- Szczypta pieprzu;
- Garść nasion słonecznika.

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj bakłażany, przekrój na pół, a następnie posyp lekko solą i odstaw na 30 minut;

Po upływie odpowiedniej ilości czasu, opłucz bakłażany pod strumieniem zimnej wody (dzięki temu pozbędziesz się z nich goryczki);

Bakłażany ułóż na folii do pieczenia, a następnie polej je niewielką ilością oliwy z oliwek i przypraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC, przykryj bakłażany folią, a następnie piecz je przez około 20 minut;

Wydrąż miąższ z upieczonych bakłażanów i przełóż go do miski;

Do składników w misce dodaj mielone przyprawy (kozieradkę i pieprz) oraz serek mascarpone;

Zmiksuj składniki na gładką masę;

Do otrzymanej masy dodaj pokruszone nasiona słonecznika oraz świeżą natkę pietruszki.

Gotową pastę możesz podawać na grzankach pełnoziarnistych z dodatkiem świeżych pomidorów.


Domowa pasta z pieczonych batatów

Domowa pasta z pieczonych batatów

Składniki:

- 200 gramów upieczonych w folii batatów;
- 100 gramów ugotowanej ciecierzycy;
- Garść pestek słonecznika;
- 2 łyżki wody;
- Łyżka oliwy z oliwek;
- Szczypta soli i pieprzu do smaku.

Sposób przygotowania:

Bataty, ciecierzycę, wodę, oliwę z oliwek i przyprawy zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera;

Pokrusz pestki słonecznika i dodaj je do otrzymanej pasty.


Najchętniej czytane

Jak obniżyć cholesterol?

Wysoki cholesterol ldl stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, jest jedną z głównych przyczyn chorób serca i układu krążenia. Produkowany jest przez wątrobę z nasyconych tłuszczy. Wchłaniany jest także bezpośrednio z pożywienia, dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Jak obniżyć cholesterol? Czy istnieją skuteczne sposoby, które pozwolą utrzymać jego prawidłowy poziom we krwi? 1) Cholesterol […]

czytaj więcej...

Kwas foliowy – co powinniśmy o nim wiedzieć?

Dlaczego jest tak ważny dla prawidłowego rozwoju organizmu człowieka? I w jakich produktach spożywczych powinniśmy go szukać? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, ważne informacje na temat kwasu foliowego znajdziesz w poniższym artykule. Kwas foliowy (znany również pod nazwą witamina B9 lub B11) jest jednym z przedstawicieli znajdującej się w pożywieniu grupy folianów o różnorodnych […]

czytaj więcej...