Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie
Nasiona chia, szałwia hiszpańska, właściwości i zastosowanie

Nasiona Chia 400g ZERO WASTE - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAArgentyna / Paragwaj
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

6,99 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opakowanie papierowe - ZEROWASTE

Marka VIVIO wprowadza do sprzedaży produkty w papierowych opakowaniach, które są bezpieczne dla środowiska.Stopniowo wprowadzając kolejne procedury, staramy się zmienić proces produkcji na w pełni EKOLOGICZNY.Zakupiony produkt zapakujemy specjalnie dla Ciebie, bezpośrednio przed wysyłką, dzięki czemu masz pewność, że dostaniesz produkt o najwyższym stopniu świeżości.Na tylnej ściance papierowej torebki zostanie naklejona etykieta, na której znajdziesz pełny skład oraz wartości odżywcze.
Na papierowym opakowaniu podczas transportu mogą pojawić się przebarwienia, które są naturalne i nieszkodliwe.Taki rodzaj opakowania nadaje się do recyklingu (trzeba jedynie oderwać etykietkę). Zużyte opakowanie wyrzuć do odpowiedniego pojemnika na odpady i zrób z Nami coś dla Planety


Nasiona Chia Opis

Nasiona chia, to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Słowo „chia”, znaczy tyle co „siła”. Wysokoodżywcze nasiona chia są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które stanowią niezbędny składnik naszej diety i odgrywają ważną rolę w wielu procesach w naszym organizmie, np. biorą udział przy produkcji hormonów. Nasiona chia są bogatym źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B. Nasiona chia wchłaniają wodę i pęcznieją, co w efekcie skutkuje, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, zapewnieniem długotrwałego uczucia sytości. Nasiona szałwii hiszpańskiej są najcenniejszym źródłem błonnika, zaraz za otrębami pszennymi.

 

nasiona chia


Nasiona Chia Wartości odżywcze / Skład

Składniki: Nasiona Chia (Salvia hispanica L.)

Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15g dziennie.

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 


Nasiona Chia KCAL

100 gram produktu dostarcza około 500 kcal. Jedna łyżka waży średnio 10 gram i dostarcza 50 kcal. Nasiona są znakomitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu innych wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych, jak witaminy i minerały. Kalorie w chia pochodzą w 13% z białka, 33% z węglowodanów i 54% z tłuszczy. Stanowią również doskonałe źródło błonnika pokarmowego.

 


Nasiona Chia przepisy / Nasiona Chia zastosowanie

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

Ciasto jest pyszne, proste w wykonaniu i można w nim „przemycić” sporo wartości odżywczych, ponieważ do jego przygotowania użyto zdrowych składników m.in. nasion chia, daktyli i otrębów. Sprawdź przepis wypróbowany przez dietetyka firmy ViVio – Sylwię Witek.

 

Składniki na spód:

  • 90 g płatków owsianych górskich
  • 100 g otrębów owsianych
  • odrobina płatków migdałowych
  • 100 g daktyli suszonych + woda do zalania
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Namoczone owoce miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.
Na tortownicę (im będzie mniejsza, tym wyższe będzie ciasto) kładziemy papier do pieczenia (tylko na dno). Następnie wykładamy ciasto, dociskając i wyrównując ręką. Chłodzimy w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (lub mascarpone)
  • 5–6 łyżek ksylitolu
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35–60 g
  • 1 cukier wanilinowy/miąższ z laski wanilii
  • 1 jajko
  • 250 g malin na wierzch

Wykonanie:

Do misy miksera wsypujemy twaróg, ricottę (lub mascarpone), cukier, budyń i wanilię. Miksujemy na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypujemy 250 g malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę.


BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- nasiona chia, sezamu i siemienia lnianego

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, zwiększyć ilość mąki. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pędzelkiem namoczonym w mleku i posypać nasionami chia, sezamem i siemieniem lnianym. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 minut. 


KOKTAJL BORÓWKOWY Z GUARANĄ

KOKTAJL BORÓWKOWY Z GUARANĄ

Składniki:

- ½ szkalnki borówek
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżeczka nasion chia
- garść jagód goji
- 1 łyżeczka mielonej guarany
- 1 szklanka wody niegazowanej

Całość wymieszaj w blenderze i delektuj się wspaniałym smakiem i dawką energii.


ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

Spód:

- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)

Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa nerkownikowa:

- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)

Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.

Polewa:

- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.


PRZEKĄSKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

PRZEKĄSKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki jagód goji
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki nasion chia
- 2 szklanki świeżych truskawek
- kilka łyżek chrupiącego musli lub granoli

Wykonanie:

Jogurt naturalny wymieszaj z nasionami chia i 2 łyżkami syropu z agawy. Truskawki zblenduj na gładki mus z dodatkiem 1 łyżki syropu z agawy. W pucharku lub słoiczku układaj warstwowo: musli/granola, połowa jogurtu z chia, jagody goji, druga połowa jogurtu z chia, musli/granola, mus truskawkowy. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Deser możesz udekorować świeżymi owocami lub listkami mięty. 


Nasiona Chia Zastosowanie

Nasiona chia można spożywać przyrządzone na wiele sposobów.

 Można je dodawać między innymi do:

- Koktajli,
- Puddingów,
- Sałatek, naleśników, omletów, kasz,
- Musli, płatków, owsianki,
- Zmielone można dodawać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej,
- Ze zmielonych nasion można przyrządzić budyń,
- Jeść, jako przekąskę lub posypywać kanapki,
- Rozdrobnić i w postaci sproszkowanego ziarna używać jako zagęszczacza do zup i sosów,
- Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Nasiona Chia Film


Nasiona Chia Opinie o produkcie: Nasiona Chia 400g ZERO WASTE

E
Elwira
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
18/10/19
Nasiona Chia 400g ZERO WASTE
Review by Elwira on 18 Oct 2019 review stating Nasiona Chia 400g ZERO WASTE
Świetna jakość już raz kupiłam i na pewno bedę regularnie kupować
PS. świetne opakowanie .
W
Wioletta
5 star rating
05/11/19
Nasiona Chia
Review by Wioletta on5 Nov 2019 review stating Nasiona Chia
Dobra jakość nasionek Chia, nie ma w nich rzadnych łupinek ani nic w tym rodzaju, ładnie pęcznieją w kontakcie z płynem
M
Marta
5 star rating
18/10/19
GORĄCO POLECAM
Review by Marta on 18 Oct 2019 review stating GORĄCO POLECAM
Świetny produkt. Od kilku tygodni jem codziennie, jest super bo moja waga ruszyła w dół. GORĄCO POLECAM
B
Beata
5 star rating
18/10/19
Nasiona Chia
Review by Beata on 18 Oct 2019 review stating Nasiona Chia
Bardzo gorąco polecam! Ziarenka świeżutkie, ładnie wyglądające w świetnej cenie no i opakowanie ekologiczne.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również