Pasta migdałowa 330g, pasta migdałowa Vivio, właściwości, przepis
Pasta migdałowa 330g, pasta migdałowa Vivio, właściwości, przepis
Pasta migdałowa 330g, pasta migdałowa Vivio, właściwości, przepis
Pasta migdałowa 330g, pasta migdałowa Vivio, właściwości, przepis

Pasta migdałowa 330g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt

23,00 zł

RABAT - 4%

23,99 zł

-4

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Pasta migdałowa Opis

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości odżywczych i zastosowania pasty migdałowej

Pasty orzechowe to wyrób, który jeszcze kilka lat temu kojarzył nam się głównie z amerykańskimi serialami i tamtejszymi przysmakami. Jednak wraz ze wzrostem zainteresowania zdrową żywnością wyroby z orzechów zdobyły rzeszę zwolenników również w naszych rejonach. Najpierw panowała moda na orzechy włoskie, później na orzechy laskowe. Teraz do tego zaszczytnego grona coraz częściej dołączane są również migdały. Pasta migdałowa charakteryzuje się delikatnym smakiem i kremową konsystencją, dzięki czemu cieszy zarówno wzrok, jak i podniebienie. Ponadto cechuje się bogactwem cennych właściwości prozdrowotnych.

Czy pasta migdałowa pomaga w odchudzaniu?

Czy pasta migdałowa do mycia twarzy to dobre rozwiązanie?

Jak rozpoznać dobrej jakości pastę migdałową?

Czy pasta migdałowa i masło migdałowe to ten sam produkt?

  • Pasta migdałowa - KCAL

  • Pasta migdałowa - zastosowanie

Pasta migdałowa, właściwości prozdrowotne

Pasta migdałowa to w pełni naturalny produkt wytwarzany jedynie z migdałów. Surowiec zostaje poddawany prażeniu i mieleniu, w wyniku czego otrzymywana jest gładka pasta, doskonale nadająca się jako dodatek do pieczywa, owsianek czy koktajlów.

Pasta z migdałów charakteryzuje się cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Może stanowić składnik codziennej zdrowej i zbilansowanej diety. Wiele badań naukowych potwierdza korzystny wpływ spożywania migdałów na funkcjonowanie naszego organizmu. Wynika to z wysokiej zawartości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Badania naukowe zwracają szczególną uwagę na wysoką zawartość NNKT. Publikacje wskazują, że odpowiednia podaż niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływa pozytywnie na profil lipidowy organizmu człowieka oraz obniżają poziom cholesterolu LDL. Dane tabelaryczne podają, że w 100 g migdałów znaleźć można około 52g tłuszczów, z czego ponad 47g stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone. Wśród nich przewagę mają jednonienasycone kwasy oraz kwasy z rodziny omega-6. Jak wskazują badania naukowe, NNKT są niezbędne do budowy błon komórkowych wszystkich komórek ciała oraz do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Ponadto regulują poziom cholesterolu we krwi. Istnieją również badania sugerujące, że spożywanie odpowiednich dawek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może wpłynąć na poprawę stanu zdrowia pacjentów chorujących na cukrzycę.

Migdały stanowią również dobre źródło białka dla wegan i wegetarian. W 100g produktu znaleźć można ponad 20 g białka. W takiej ilości orzechów znajduje się również aż 12,2 g błonnika pokarmowego. Zawartość cukrów prostych jest natomiast bardzo niska, wynosząca niecałe 4 g.

Pasta migdałowa może stanowić również bardzo dobre źródło soli mineralnych. Według danych literaturowych, migdały zawierają duże ilości magnezu, żelaza i wapnia. Są to niezwykle istotne składniki odżywcze, których niedobory często obserwuje się wśród naszej populacji. Tymczasem, jak donoszą badania naukowe, magnez jest składnikiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, kostnego oraz nerwowego. Żelazo pełni natomiast funkcje enzymatyczne oraz wchodzi w skład hemoglobiny, czyli białka niezbędnego do transportu tlenu w naszym organizmie. W migdałach znaleźć można ponadto znaczące ilości fosforu, cynku oraz potasu.

Jak podkreślają publikacje, migdały wyróżniają się spośród innych orzechów szczególnie wysoką zawartością witaminy E. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Migdały mogą stanowić także dobre źródło witaminy B2.

Pasta migdałowa – przepis na zdrowie i urodę

Migdały stanowią źródło składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Okazuje się jednak, że związki takie jak NNKT wpływają korzystnie również na stan skóry. Wykazano, że niedobór tego składnika może skutkować m.in. występowaniem zmian zapalnych. Lipidy dostarczane wraz z orzechami wchodzą w skład błon komórkowych wszystkich komórek ciała, w tym komórek naskórka. Odpowiadają zatem za występowanie naturalnej bariery ochronnej i ciągłości skóry. Odpowiednia podaż NNKT może być zatem bardzo pomocna w uzyskaniu idealnej cery. Nie bez znaczenia pozostają również inne składniki zawarte w migdałach. Badania wskazują, że sole mineralne i witaminy, takie jak cynk oraz witamina E, wpływają na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.

Publikacje wskazują również na ogólne przeciwutleniające działanie związków zawartych w migdałach. Również ten czynnik może wpływać korzystnie na stan cery, decydując o jej zdrowym i młodym wyglądzie.

Pasta migdałowa, gdzie kupić produkt dobrej jakości?

Pasta migdałowa, podobnie jak inne wyroby z surowców naturalnych, powinna pochodzić z dobrego źródła. Tylko w ten sposób zyskujemy pewność, że gotowy produkt zachował maksymalnie dużo składników odżywczych. Pastę migdałową można kupić w internetowych sklepach ze zdrową żywności oraz w placówkach stacjonarnych. W obu przypadkach warto dokładnie zapoznać się z etykietą, by upewnić się, że pasta nie posiada dodatków konserwantów, cukru i soli. Cena pasty migdałowej to około 7-8 zł za 100g gotowego wyrobu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pasty migdałowej

Pytanie 1: Czy pasta migdałowa pomaga w odchudzaniu?

Pasta migdałowa to zdrowy i naturalny składnik diety. Sam w sobie nie posiada jednak specjalnych właściwości odchudzających. Co więcej, jest to bardzo wysokokaloryczna przekąska. Niemniej jednak, spożywana w kontrolowanych ilościach, może być z powodzeniem uwzględniana w diecie redukcyjnej.

Pytanie 2: Czy pasta migdałowa do mycia twarzy to dobre rozwiązanie?

Pasta migdałowa wykorzystywana do mycia twarzy rzeczywiście może wpłynąć korzystnie na stan cery. Jej regularne stosowanie działa oczyszczająco na pory, łagodzi podrażnienia oraz zapobiega przetłuszczaniu. Poza tym nawilża i głęboko odżywia skórę.

Pytanie 3: Jak rozpoznać dobrej jakości pastę migdałową?

Pasta migdałowa o pożądanej konsystencji i pysznym smaku powinna posiadać w składzie tylko jeden surowiec – migdały. Lepiej unikać wyrobów z domieszką cukru lub konserwantów. Dobrej jakości produkt może ulegać rozwarstwieniu. Ten naturalnie zachodzący proces świadczy o braku emulgatorów.

Pytanie 4: Czy pasta migdałowa i masło migdałowe to ten sam produkt?

Pasta migdałowa i masło migdałowe to dokładnie ten sam produkt. Jeszcze kilka lat temu to druga nazwa była częściej spotykana. Jednak w ostatnim czasie odchodzi się od nazywania produktów pochodzenia roślinnego mianem „masła”.

 

pasta migdałowa

 

<h3>Bibliografia</h3>

  1. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.
  2. Ciemniawska-Żytkiewicz H., Krygier K., Bryś J. Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie. Postęp Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1/2014.
  3. Halina Bojarowicz, Barbara Woźniak. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471-475.
  4. David F. Horrobin. Fatty acid metabolism in health and disease: the role of delta-6-desaturase. American Journal of Clinical Nutrition. 57 (5), s. 732S–736S, 1993.
  5. Aleksandra Karmańska, Andrzej Stańczak, Bolesław Karwowski. Magnez aktualny stan wiedzy. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 4, str. 677 – 689.
  6. Renata Jędrzejczak. Żelazo i mangan w żywności. Roczn. PZH, 2004, 55, Suplement 13-20.
  7. Renata Szymańska, Beatrycze Nowicka, Jerzy Kruk. Witamina E — metabolizm i funkcje. Kosmos, tom 58, 2009, nr 1–2 (282–283), 199–210.
  8. Maria Szcześniak, Bożena Grimling, Jan Meler. Cynk – pierwiastek zdrowia. Farm Pol, 2014, 70(7): 363-366.
  9. http://mojezdrowewlosy.pl/pasta-migdalowa-do-oczyszczania-twarzy-jak-dziala-i-jak-ja-zrobic/ [dostęp: 17.09.2020].


Pasta migdałowa Wartości odżywcze

Prażone migdały

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


Pasta migdałowa KCAL

Pasta migdałowa to produkt wykonany jedynie na bazie orzechów. Cechuje się zatem wysoką kalorycznością. 100 g wyrobu dostarcza około 600 kcal. Jednocześnie zawiera prawie 50 g nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowi również dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. W 100 g można znaleźć go aż 20 g. Pasta cechuje się niską zawartością cukrów prostych oraz kwasów tłuszczowych nasyconych.


Pasta migdałowa przepisy / Pasta migdałowa zastosowanie

KOKTAJL Z AFRODYZJAKIEM

KOKTAJL Z AFRODYZJAKIEM

Składniki:

- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 szklanki suszonych daktyli bez pestek  (wcześniej namoczonych)
- 2 łyżeczki pasty migdałowej
- 2 łyżeczki maca w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- ok 1 szklanki kostek lodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Zmiksuj wszystkie składniki. Przelej do wysokich szklanek. Ozdób migdałami, sezamem, cynamonem lub odrobina bitej śmietanki.


BABKA MARMURKOWA

BABKA MARMURKOWA

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 i 1/4 kostki masła
- 6 jajek
- 2 łyżki pasty migdałowej
- 3 łyżki kakao
- garść orzechów macadamia posiekanych
- szklanka morwy białej suszonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, solą i morwą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao i orzechami, drugą z pastą migdałową.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 200 stopni - ok 45 minut. Wystudzone posypac cukrem pudrem.


BABKA WIELKANOCNA MIGDAŁOWA

BABKA WIELKANOCNA MIGDAŁOWA

Składniki:

  • 3 jaja nieduże
  • 80 g masła
  • 200 g mąki migdałowej
  • 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • łyżka pasty migdałowej dla wzmocnienia smaku (niekoniecznie)

Wykonanie:

Jajka, cukier oraz miękkie masło zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i pastę migdałową. Dobrze wymieszaj.
Niewielką formę na babkę, lub małą keksówkę – wysmaruj masłem i oprósz np. amarantusem ekspandowanym, żeby było bezglutenowo (lub ewentualnie grysikiem albo bułka tartą – jeśli nie musisz unikać glutenu). Wyłóż do niej ciasto. Piecz 30 min w temp 170 stopni. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale ciasto pozostaw tam jeszcze ok 10 min.
Smacznego.


Pasta migdałowa Zastosowanie

Masło z migdałów stanowi świetny dodatek do wielu potraw i przekąsek. Nadaje się do bezpośredniego spożycia prosto ze słoiczka. Pasta migdałowa do kanapek to świetny pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Smarowidło bardzo dobrze komponuje się z dżemem owocowym. Pastę można dodać również do owsianek oraz koktajli. Stanowi również podstawę do przyrządzania smacznych i zdrowych ciastek, batonów i innych wypieków.


Pasta migdałowa Film


Pasta migdałowa Opinie o produkcie: Pasta migdałowa 330g

P
Patrycja
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
11/10/19
Pasta migdałowa
Review by Patrycja on 11 Oct 2019 review stating Pasta migdałowa
Bardzo smaczny produkt szkoda tylko, że tak szybko znika ze słoiczka.
E
Elwira
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
11/10/19
Pasta migdałowa
Review by Elwira on 11 Oct 2019 review stating Pasta migdałowa
Polecam serdecznie ten produkt, szczególnie osobą dbającym o zdrowe odżywianie.
J
Jerzy
5.0 star rating
11/10/19
Pasta migdałowa
Review by Jerzy on 11 Oct 2019 review stating Pasta migdałowa
Przepyszna pasta z fenomenalnym składem.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również