info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Tapioka mąka cena, mąka z tapioki zastosowanie
Tapioka mąka cena, mąka z tapioki zastosowanie

Mąka z tapioki 400G

5,90 zł(6)
  duża dostępność

Produkt niedostępny

POZOSTAŁE GRAMATURY:

Zastosowanie

 Mąki z tapioka używa się:

- do wypieku chleba(jest to najpopularniejszy chleb w Brazylii)

- do puddingu

- do zagęszczania zup, sosów

- do wyrobu niektórych deserów

- najczęściej używana w daniach kuchni azjatyckiej.


Film


Opis

Tapioka to skrobia pozyskiwana z korzenia manioka, czyli z najbardziej wartościowej części tej rośliny. Mąka z tapioki to produkt bezglutenowy, wegański i hipoalergiczny. Nie posiada charakterystycznego smaku, ani zapachu, co sprawia, że śmiało można dodawać ją do potraw bez obawy, że zmieni ich smak. Maniok to krzew rosnący w Boliwii, Paragwaju, Tajlandii. To jedna z najpopdivarniejszych roślin uprawianych w Azji, Afryce i Ameryce, znana od wieków. Uprawę manioka rozpoczęli brazylijscy Indianie setki lat temu. Mąka z tapioki używana jest do wytwarzania produktów bezglutenowych. Maniok stał się odpowiednikiem naszego ziemniaka w strefie klimatu umiarkowanego. 

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 199zł
POZOSTAŁE GRAMATURY500g

NALEŚNIKI Z TAPIOKI
PRZEPIS

NALEŚNIKI Z TAPIOKI

Składniki:

- 8 dag mąki z tapioki
- 8 dag mąki kukurydzianej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka wbić do miski, dodać mleko, sól i olej. Wszystkie składniki energicznie wymieszać. Dodać mąkę z tapioki oraz mąkę kukurydzianą i całość wymieszać na gładką, jednolitą masę. Powstałe ciasto odstawić na 15 minut. Ciasto wykładać dużą łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podawać z dżemem lub ulubionymi owocami.

Smaczny pudding kokosowy na bazie tapioki
PRZEPIS

Smaczny pudding kokosowy na bazie tapioki

Składniki:

- Około 400ml mleka kokosowego;
- 3 dużych łyżek tapioki;
- 2 łyżeczek cukru kokosowego;
- 2 łyżek wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Gotuj tapiokę z mlekiem kokosowym na małym ogniu przez około 20 minut;
Kiedy masa stanie się gęsta, dodaj do niej wiórki kokosowe oraz cukier;
Całość delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia;
Gotowy pudding przełóż do miseczek i podawaj w towarzystwie świeżych owoców, na przykład malin oraz/lub borówek.