info@cosdlazdrowia.pl
+48 530 044 043, +48 537 801 951

Zastosowanie
Mąki z tapioka używa się:
- do wypieku chleba(jest to najpopularniejszy chleb w Brazylii)
- do puddingu
- do zagęszczania zup, sosów
- do wyrobu niektórych deserów
- najczęściej używana w daniach kuchni azjatyckiej.
Film
Opis
Tapioka to skrobia pozyskiwana z korzenia manioka, czyli z najbardziej wartościowej części tej rośliny. Mąka z tapioki to produkt bezglutenowy, wegański i hipoalergiczny. Nie posiada charakterystycznego smaku, ani zapachu, co sprawia, że śmiało można dodawać ją do potraw bez obawy, że zmieni ich smak. Maniok to krzew rosnący w Boliwii, Paragwaju, Tajlandii. To jedna z najpopdivarniejszych roślin uprawianych w Azji, Afryce i Ameryce, znana od wieków. Uprawę manioka rozpoczęli brazylijscy Indianie setki lat temu. Mąka z tapioki używana jest do wytwarzania produktów bezglutenowych. Maniok stał się odpowiednikiem naszego ziemniaka w strefie klimatu umiarkowanego.

NALEŚNIKI Z TAPIOKI
Składniki:
- 8 dag mąki z tapioki
- 8 dag mąki kukurydzianej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski, dodać mleko, sól i olej. Wszystkie składniki energicznie wymieszać. Dodać mąkę z tapioki oraz mąkę kukurydzianą i całość wymieszać na gładką, jednolitą masę. Powstałe ciasto odstawić na 15 minut. Ciasto wykładać dużą łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podawać z dżemem lub ulubionymi owocami.

Smaczny pudding kokosowy na bazie tapioki
Składniki:
- Około 400ml mleka kokosowego;
- 3 dużych łyżek tapioki;
- 2 łyżeczek cukru kokosowego;
- 2 łyżek wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
Gotuj tapiokę z mlekiem kokosowym na małym ogniu przez około 20 minut;
Kiedy masa stanie się gęsta, dodaj do niej wiórki kokosowe oraz cukier;
Całość delikatnie wymieszaj i zdejmij z ognia;
Gotowy pudding przełóż do miseczek i podawaj w towarzystwie świeżych owoców, na przykład malin oraz/lub borówek.