Mąka kasztanowa 250g - fivio
Mąka kasztanowa 250g - fivio
Mąka kasztanowa - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Włochy | fivio | 2025-06-30 |
kasztany
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 1563 kJ/371 kcal | 19% |
Tłuszcz | 3,4 g | 5% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 0 g | 0% |
Węglowodany | 70 g | 27% |
W tym | ||
Cukry | 18 g | 20% |
Błonnik | 16 g | - |
Białko | 7 g | 14% |
Sól | 0,03 g | <1% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Mąka kasztanowa - Zastosowanie
Co zrobić z mąki kasztanowej?
Mąka z jadalnych kasztanów idealnie zastępuje mąkę pszenną, migdałową i ryżową. Może być stosowana samodzielnie lub w połączeniu z innymi rodzajami mąk. Pieczywo wypiekane z dodatkiem mąki z kasztanów charakteryzuje się większą puszystością i nabiera ciemnego koloru. Jest to typowe dla tego rodzaju mąki. Produkt ten nadaje potrawom niepowtarzalne walory smakowe. Może służyć do przygotowywania makaronów, chleba, ciasta, ciasteczek, pierogów, naleśników, a także do zagęszczania zup i sosów. Przygotujesz z niej także pyszne gofry, omlety i placki. Mąkę z kasztanów można rozpuścić w mleku. Po zagotowaniu takiej mieszanki uzyskuje się polentę. Mąkę wykorzystuje się także do picia. Stanowi składnik wielu koktajli. Zdaniem św. Hildegardy mąka kasztanowa z miodem to także doskonały sposób na wsparcie pracy wątroby. Zalecała ona spożywanie łyżeczki takiej mikstury raz dziennie.
Mąka kasztanowa - KCAL
Kaloryczność mąki z kasztanów jadalnych
W 100 gramach tego produktu odnajdziemy około 369 kalorii. Duża zawartość błonnika pokarmowego, który wpiera pracę układu pokarmowego sprawia, że mąka z kasztanów jadalnych może stosowana z czystym sumieniem przez osoby dbające o szczupłą sylwetkę. Jak wszystkie produkty, ten również należy jednak spożywać z umiarem.
Mąka kasztanowa - Opis produktu
Kasztany jadalne kojarzone są zazwyczaj z luksusowym, prażonym przysmakiem, najczęściej spotykanym w okresie jesiennym na ulicach Paryża. Ich prozdrowotne właściwości i bogate walory smakowe docenia są od wieków na całym świecie. Pisała o nich św. Hildegarda, która zalecała spożywania produktów z kasztanów jadalnych zwłaszcza przy dolegliwościach ze strony wątroby. Mąka wytwarzana z kasztanów nie jest jeszcze rozpowszechniona w naszym kraju, ale coraz częściej gości na polskich stołach pod rożnymi postaciami. Sprawdź, co możesz przygotować z mąki kasztanowej i dowiedz się dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.
Co to jest mąka kasztanowa i jak smakuje?
Gdzie kupić i jaka jest jej cena?
Czy mąka z kasztanów na pewno jest bezglutenowa?
Jak zrobić mąkę kasztanową?
Jaki ma skład i czy jest zdrowa? Właściwości mąki z kasztanów;
Kaloryczność mąki z kasztanów jadalnych;
Co zrobić z mąki kasztanowej?
Co to jest mąka kasztanowa i jak smakuje?
Jest to mąka wytwarzana w procesie mielenia kasztanów jadalnych. Pod względem walorów smakowych i wartości odżywczych znacznie przewyższa tradycyjną mąkę pszenną. Stanowi doskonałą bazę do przygotowywania zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Ma orzechowy, lekko słodki smak i delikatny aromat. Ciasto przygotowane z mąki kasztanowej odznacza się wysoką plastycznością. Jej tekstura jest zbliżona do doskonale nam znanej mąki pszennej.
Gdzie kupić i jaka jest jej cena?
Mąka kasztanowa jest trudnodostępna w supermarketach i sklepach spożywczych. Dlatego też najlepiej zdecydować się na jej zakup w sprawdzonym sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Koszt półkilogramowego opakowania to wydatek ponad 20 zł, ale biorąc pod uwagę wartości odżywcze tej mąki, z całą pewnością można stwierdzić, że nie jest to wygórowana cena.
Czy mąka z kasztanów na pewno jest bezglutenowa?
Mąka z kasztanów jadalnych jest zbawieniem dla chorych na celiakię. Nie zawiera glutenu, a pod względem tekstury jest bardzo podobno do mąki pszennej. Stanowi więc jej doskonały zamiennik. Zaleca się jej stosowanie również kobietom w ciąży z uwagi na to, że jest źródłem cennego zwłaszcza w tym okresie kwasu foliowego. Mąka kasztanowa może służyć do przygotowywania posiłków dla niemowląt. Rzadko wywołuje alergie i jest lekkostrawna. Zawartość błonnika wspiera przy tym pracę układu pokarmowego. Indeks glikemiczny mąki z kasztanów jadalnych wynosi 65, dlatego też będzie ona idealnym uzupełnieniem diety cukrzyka. Tradycyjna mąka pszenne posiada indeks glikemiczny na poziomie 85.
Jak zrobić mąkę kasztanową?
Mąkę można przyrządzić w domowym zaciszu, ale koszt jej wyprodukowania z pewnością przewyższy koszt zakupu gotowego produktu. Do przygotowania domowej mąki potrzebne są kasztany jadalne. Jest to proces długotrwały, ponieważ kasztany wymagają uprzedniej obróbki termicznej. Należy naciąć skórki i piec kasztany w piekarniku przez około 25 minut. Gdy skórki zaczynają odchodzić, należy wyłączyć piekarnik. Po wystudzeniu koniecznie jest ponowne wstawienie kasztanów do piekarnika na kilka godzin. Ważne jest, aby utrzymywać w tym czasie stałą temperaturę około 50 stopni. Końcowym etapem jest mielenie wysuszonych kasztanów na drobny proszek w blenderze lub młynku do kawy.
Jaki ma skład i czy jest zdrowa? Właściwości mąki z kasztanów
Mąka z kasztanów jadalnych dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych witamin (A, C, E, witamin z grupy B) oraz składników mineralnych tj. miedź, potas, fosfor, magnez. Charakteryzuje się znacznie większą zawartością polifenoli, niż tradycyjna mąka pozyskiwana ze zbóż np. pszenicy. Dzięki temu produkt ten wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Zawartość białka w mące kasztanowej nie jest zbyt duża (ok 6%), ale jest ono za to bardzo wartościowe. Mąka kasztanowa dostarcza nam głównie węglowodanów.
Bibliografia:
Elwira Worobiej, Julita Mądrzak, Małgorzata Piecyk – „Zawartość wybranych składników odżywczych i związków biologicznie aktywnych w produktach z konopi siewnych oraz kasztanów jadalnych”; Bromat. Chem. Toksykol. – XLVIII, 2015, 3, str 573-577
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.