info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Krem orzechowy (masło orzechowe) CRUNCHY 900g - fivio

Pasta orzechowa (masło orzechowe) CRUNCHY 900g, przepisy, kcal

Krem orzechowy (masło orzechowe) CRUNCHY 900g - fivio

☆ Pyszny i odżywczy krem z orzechów arachidowych

☆ Idealny do omletów, naleśników i smoothie

☆ Jest źródłem białka i zdrowych tłuszczów

17,90 zł
Cena za 1KG / 1L: 19,87 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  duża dostępność

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Masło orzechowe Crunchy - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKADATA WAŻNOŚCI
Polska (kraj pochodzenia surowca: USA/Nikaragua/Brazylia/Argentyna)fivio2025-09-29

Orzechy arachidowe prażone

Zawartość soli i cukru w gotowym produkcie jest wyłącznie wynikiem występowania tych składników w orzechach arachidowych. Wytrącenie się oleju na powierzchni masła jest zjawiskiem naturalnym. Przed spożyciem zaleca się wymieszanie masła.

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
2527kJ/609kcal30%
Tłuszcz49 g70%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
9,3 g46%
Węglowodany16 g6%
W tym
Cukry4 g4%
Białko26 g52%
Sól0,018 g<1%

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej

osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Masło orzechowe Crunchy - Zastosowanie

Masło orzechowe znajduje szerokie zastosowanie w kuchni każdego z nas:

  • Po pierwsze: Można wykorzystać je podczas przyrządzania porannej owsianki w towarzystwie świeżych owoców sezonowych;
  • Po drugie: Można posmarować nim kawałek chleba pełnoziarnistego i w ten sposób przygotować pełnowartościowe drugie śniadanie dla naszego dziecka;
  • Po trzecie: Możne ono stanowić składnik panierki do mięsa lub sosu do kaszy;
  • Po czwarte: Warto dodawać masło orzechowe do domowych koktajli owocowo-warzywnych. W ten sposób będziemy w stanie podnieść ich wartość kaloryczną;
  • Po piąte: Produkt ten może stanowić doskonałe uzupełnienie sosu do pełnych warzyw sałatek lub sprawdzić się w formie farszu do pożywnych naleśników.

Masło orzechowe Crunchy - KCAL

Podobnie jak same fistaszki, tak i masło z nich pozyskiwane jest doskonałym źródłem energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 600 kalorii. Warto jednak pamiętać, że w ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 10-20 gramów pasty orzechowej crunchy. Oznacza to, iż jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu zaledwie 60-120 kalorii. Co najważniejsze, nie są to puste kalorie! Produkt ten zapewnia nam dowóz cennych składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin i minerałów. Dlatego też, jeśli nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania, masło orzechowe powinno znajdować się w jadłospisie każdego z nas. Energia z pasty orzechowej pochodzi głównie z tłuszczów, więc wraz ze wzrostem zainteresowania diety keto, czy również wegańskiej (tłuszcze pochodzenia roślinnego) pasty orzechowe zyskały na popularności. Dodatkowo niski indeks glikemiczny, na poziomie IG= 40, powoduje, że bez problemów pasta z orzechów arachidowych (w odpowiednich ilościach) może urozmaicić dietę również u osób z problemami gospodarki cukrowej.

Masło orzechowe Crunchy - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych masła orzechowego crunchy

Masło orzechowe zyskuje coraz większą popularność wśród polskich konsumentów. Szczególnie podbija ono serca najmłodszych smakoszy. Nic w tym dziwnego, w końcu masło wytwarzane z chrupiących orzechów to prawdziwy przysmak, który doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Warto jednak wiedzieć, że produkt ten jest nie tylko smaczny, ale również stanowi niezrównaną skarbnicę składników odżywczych, witamin i minerałów. Okazuje się, że wprowadzenie masła orzechowego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może sprzyjać ochronie naszego układu krążenia. Ponadto, jest ono w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości białka, co jest szczególnie ważne w diecie osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa. A co jeszcze warto wiedzieć na temat masła orzechowego crunchy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym tekście.

Gdzie kupić masło orzechowe crunchy?

Jaki indeks glikemiczny (IG) ma masło orzechowe?

Czy można przygotować masło orzechowe u siebie w domu?

Masło orzechowe, czy krem? Czym się od siebie różnią?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

  • Masło orzechowe – kcal;

  • Zastosowanie masła orzechowego crunchy w codziennej kuchni;

  • Masło orzechowe – przepisy.

Czym charakteryzuje się masło orzechowe crunchy i z jakich składników zostało przygotowane?

Masło orzechowe crunchy pozyskiwane jest wyłącznie z najwyższej jakości orzechów arachidowych (znanych również jako orzeszki ziemne lub fistaszki), które stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, witamin i minerałów. Co ciekawe, wbrew powszechnej opinii, fistaszki tak naprawdę nie są orzechami. Zaliczane są one do rodziny roślin strączkowych, a konkretnie bobowatych. Dane źródłowe wskazują, iż pochodzą one z terenów Ameryki Południowej, a konkretnie Brazylii. To właśnie tam, od wielu pokoleń orzechy arachidowe zajmują ważne miejsce w codziennej diecie człowieka.

Doskonały smak oraz niezwykła zawartość dobroczynnych składników odżywczych sprawiła, że fistaszki zaczęły podbijać podniebienia smakoszy również z innych zakątków świata. Chociaż najpierw trafiły do Afryki oraz Europy, a dopiero później na tereny Azji i Ameryki Północnej, współcześnie za największego producenta orzeszków ziemnych uznaje się Stany Zjednoczone. Dobrze nam znana, podziemna część arachidów swoim kształtem przypominać nam może nasiona fasoli, zamknięte w twardej łupince. Nadziemna część niniejszej rośliny jest zielona i przyjmuje kształt nieco przerośniętej koniczyny. Warto wiedzieć, iż fistaszki nie posiadają dużych wymagań glebowych. Rozwijają się one w szybkim tempie. Już po dwóch miesiącach od ich zasadzenia możemy cieszyć się pierwszymi zbiorami.

W tym miejscu należy wspomnieć o niezwykłej zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych. Okazuje się, że orzechy arachidowe wykazują w swoim składzie spore ilości witamin z grupy B oraz witaminy E (uznawaną za silny przeciwutleniacz i jednocześnie witaminę młodości). Są one także w stanie dostarczyć do naszego organizmu niezbędne minerały, w tym: potas, żelazo, magnez, cynk oraz wapń. Nie bez znaczenia są również foliany oraz fitosterole zawarte w nasionach tej niezwykłej rośliny.

Masło orzechowe crunchy to produkt, który zawiera w swoim składzie wyłącznie pełne zdrowia fistaszki. Otrzymuje się go poprzez kilkukrotne mielenie wybranych nasion. Co ciekawe, na powierzchni produkowanego z orzechów masła, często wytwarza się oleista i mocno aromatyczna warstwa. Jest to proces całkowicie naturalny i nie należy się tym martwić. Wystarczy dokładnie wymieszać produkt przed jego planowanym spożyciem. Masło orzechowe crunchy wyróżnia się bogatą zawartością chrupiących kawałków fistaszków. Mimo to, jest łatwe w rozsmarowywaniu i charakteryzuje się kremową konsystencją.

Masło orzechowe – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Dzięki zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie masła orzechowego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie zapewnić nam dobre samopoczucie, jak również chronić nas przed rozwojem licznych zaburzeń w przyszłości. Orzechy arachidowe są bowiem doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym kwasu oleinowego), które w sposób pozytywny oddziałują na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, bogata zawartość potasu oraz magnezu sprawia, że spożywanie odpowiednich ilości masła orzechowego redukuje poziom nadciśnienia tętniczego i obniża wartość „złego” cholesterolu we krwi. Dlatego też, zarówno fistaszki, jak i produkty z nich otrzymywane wpływają na prewencję miażdżycy oraz obniżają ryzyko wystąpienia udarów i zawału serca.

W świetle niektórych badań, kwas oleinowy zawarty w składzie orzechów arachidowych jest w stanie pozytywnie oddziaływać na utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Ponadto, produkt ten jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W związku z tym, spożywanie jego odpowiednich ilości zalecane jest nie tylko w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności, ale również nadwagi oraz otyłości. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają uwagę na potencjał przeciwnowotworowy tych niezwykłych orzechów. Wszystko to za sprawą zawartej w nich witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Dzięki temu, wprowadzenie masła orzechowego do zrównoważonej diety wpływa nie tylko na opóźnienie procesów starzenia się skóry, ale także odpowiada za neutralizację szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm. Okazuje się, że przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia oraz spożywanie odpowiednich ilości masła orzechowego może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości, szczególnie tych występujących w obrębie układu pokarmowego.

Nie bez znaczenia są również witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) zawarte w niniejszym produkcie. To właśnie one odpowiadają za usprawnienie funkcjonowania układu nerwowego, a jednocześnie mogą wpływać na łagodzenie konsekwencji długotrwałego stresu. Niektóre badania naukowe wykazują, że zapewnienie dowozu odpowiednich ilości witamin z grupy B wraz z codzienną dietą wpływa na obniżenie ryzyka rozwoju zaburzeń nastroju (w tym depresji) w przyszłości.

Masło orzechowe w diecie dziecka

Dzieci w każdym wieku uwielbiają słodkie kremy czekoladowe lub karmelowe. Niestety, oprócz słodkiego smaku, nie są one w stanie zapewnić najmłodszym nic dobrego. Produkty te często obfitują w nadmierne ilości cukru oraz niezdrowego oleju palmowego. Dlatego też, warto zachęcić małych smakoszy do spróbowania pełnego zdrowia masła orzechowego crunchy. Niniejszy produkt jest bowiem w stanie dostarczyć do ich organizmu spore ilości wapnia, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju kości oraz zdrowia zębów. Ponadto, witaminy z grupy B zawarte w składzie orzechów arachidowych odpowiadają za wsparcie właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Dzięki temu, nasze dziecko będzie w stanie zwiększyć swoje zdolności do zapamiętywania i długotrwałej koncentracji. Co ciekawe, masło orzechowe bez przeszkód można łączyć ze słodkimi owocami (np. bananem) oraz smacznymi przyprawami (np. cynamonem). Dlatego też, produkt ten często znajduje stałe miejsce w codziennym jadłospisie dorastających dzieci.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania masła orzechowego crunchy

W wielu przypadkach spożywanie odpowiednich ilości pasty orzechowej crunchy jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, spożywanie nadmiernych ilości niniejszego produktu nie jest wskazane w przypadku osób zmagających się z problemem nadwagi lub otyłości. Po drugie, spożywanie produktów zawierających orzechy arachidowe w swoim składzie nie jest wskazane w przypadku kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Warto wiedzieć, iż fistaszki są produktem, który może wywoływać silne reakcje alergiczne. Dlatego też, masło orzechowe crunchy należy wprowadzać do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po ich spożyciu, na przykład: zaczerwienienia oraz/lub opuchnięcia spojówek, zaczerwienienia skóry, duszności, wysypki, bólu oraz/lub zawrotów głowy, bólu brzucha lub nudności, należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub zgłosić się na szpitalny oddział ratunkowy.

Masło orzechowe crunchy – cena

Masło orzechowe crunchy sprzedawane jest zazwyczaj w szklanych słoikach o pojemności 900 gramów. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 19,00 – 25,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena masła orzechowego crunchy może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas produkt nie zawiera dodatkowych ilości soli lub tłuszczu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące masła orzechowego crunchy

Pytanie 1: Gdzie kupić masło orzechowe crunchy? Masło orzechowe dostępne jest w niektórych marketach spożywczych. Warto jednak poszukać go w renomowanych, internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, możemy uzyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, jak również gwarancji najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Jaki indeks glikemiczny (IG) ma masło orzechowe? Niniejszy produkt charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG=40). Dlatego też, w odpowiednich ilościach może spożywany być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Ponadto, warto pamiętać, iż masło orzechowe zawiera w swoim składzie spore ilości błonnika oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu, jest ono w stanie wpływać na regulację prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Pytanie 3: Czy można przygotować masło orzechowe u siebie w domu? Przyrządzenie domowego masła orzechowego wbrew pozorom nie jest takie trudne. W tym celu trzeba przygotować około 400 g obranych z łupinek orzechów arachidowych oraz blender lub młynek do kawy. Przed mieleniem, warto uprażyć fistaszki na suchej patelni. W ten sposób będziemy w stanie wydobyć z nich niepowtarzalny smak i aromat. Uprażone orzechy należy przełożyć do kielicha blendera, a następnie miksować w kilku rundach po 15-30 sekund, aż do uzyskania pożądanej masy.

Pytanie 4: Masło orzechowe, czy krem? Czym się od siebie różnią? Masło orzechowe wytwarzane jest wyłącznie z orzechów. W kremie możemy znaleźć smaczne dodatki, na przykład cynamon, miód lub sól himalajską. Warto jednak wiedzieć, że niektóre kremy orzechowe mogą istotnie różnić się swoim składem od tradycyjnych maseł orzechowych. Dlatego też, przed dokonaniem zakupu należy dokładnie zapoznać się z informacjami umieszczonymi na etykiecie.

Pytanie 5: Czy masło orzechowe jest zdrowe? Niniejszy produkt jest doskonałym uzupełnieniem zrównoważonego jadłospisu oraz aktywnego stylu życia. Zawarte w nim składniki odżywcze, witaminy oraz minerały przyczyniają się do poprawy stanu naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać nadmiernych ilości masła orzechowego.

 

masło orzechowe crunchy

 

Podsumowanie

Masło orzechowe to coś znacznie więcej niż smaczny dodatek do kanapek. To skarbnica witamin i minerałów, które są w stanie przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić niniejszy produkt do zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia.

Bibliografia

  1. Arya S.S., Salve A.R., Chauhan S. i wsp.: Peanuts as functional food: a review. J. Food Sci Technol. 2016; 53 (1): 31–41;
  2. Barbour J.A., Howe P.R., Buckley J.D. i wsp.: Effect of 12 Weeks High Oleic Peanut Consumption on Cardio-Metabolic Risk Factors and Body Composition. Nutrients. 2015;
  3. Chen G.C., Zhang R., Martínez-González M.A. i wsp.: Nut consumption in relation to all-cause and cause-specific mortality: a meta-analysis 18 prospective studies. Food Funct. 2017; 8 (11): 3893–3905;
  4. Hou Y.Y., Ojo O., Wang L.L. i wsp.: A Randomized Controlled Trial to Compare the Effect of Peanuts and Almonds on the Cardio-Metabolic and Inflammatory Parameters in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus. Nutrients. 2018;
  5. Johnston C.S., Buller A.J.: Vinegar and peanut products as complementary foods to reduce postprandial glycemia. J. Am. Diet Assoc. 2005;
  6. Jennifer Couzin-Frankel; “A revolutionary treatment for allergies to peanuts and other foods is going mainstream—but do the benefits outweigh the risks?”;
  7. Kim Y., Keogh J., Clifton P.M.: Nuts and Cardio-Metabolic Disease: A Review of Meta-Analyses. Nutrients. 2018;
  8. K. Kulik, B. Waszkiewicz-Robak, w: „Trendy w żywieniu człowieka”, pod red. M. Karwowskiej i W. Gustawa, ; “Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych ”; Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2015;
  9. Mattes R.D., Kris-Etherton P.M., Foster G.D.: Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. J. Nutr. 2008;
  10. Moreira Alves R.D., Boroni Moreira A.P., Macedo V.S. i wsp.: High-oleic peanuts: new perspective to attenuate glucose homeostasis disruption and inflammation related obesity. Obesity (Silver Spring). 2014;
  11. Reis C.E., Ribeiro D.N., Costa N.M. i wsp.: Acute and second-meal effects of peanuts on glycaemic response and appetite in obese women with high type 2 diabetes risk: a randomised cross-over clinical trial. Br. J. Nutr. 2013;
  12. Sheppard A.J., Rudolf T.S.: Analysis of Peanuts and Peanut Products for Total Lipids, Fatty Acids and Proximates. Peanut Science. 1991; 18 (1): 51–54.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów