Kasza gryczana niepalona biała, przepisy, cena

Kasza gryczana niepalona 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
OPAKOWANIE PAPIEROWEKasza gryczana niepalona 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY1000

5,46 zł

RABAT - 9%

5,99 zł

-9

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Kasza gryczana niepalona Opis

Właściwości prozdrowotne gryki sprawiają, że jest ona powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym i farmaceutycznym. Kasza gryczana występuje w formie palonej (prażonej) i niepalonej. Ta druga posiada jeszcze więcej cennych witamin i minerałów z uwagi na to, że ziarno nie jest poddawane wysokiej temperaturze. Poznaj właściwości białej kaszy gryczanej i sprawdź jak wykorzystać ją w swojej kuchni.

Co to jest kasza gryczana niepalona i jak wygląda?

Kasza gryczana produkowana jest z obłuskanych nasion gryki – rośliny zaliczanej do grupy tzw. pseudozbóż. Jej owocem jest ciemnobrunatny orzeszek o ostrych krawędziach, który nazywany jest ziarnem. Na polskim rynku wyróżnia się kilka rodzajów kaszy gryczanej, które różnią się sposobem obróbki. Kasza gryczana nieprażona nazywana jest także białą lub zwykłą. Różni się od kaszy prażonej tym, że ziarna nie są poddawane obróbce z wykorzystaniem wysokiej temperatury. Mają jaśniejszy, kremowy kolor i delikatniejszy smak. Charakteryzuje się także większą zawartością białka, niż kasza prażona. Posiada również większą ilość przeciwutleniaczy. Im ciemniejszy kolor kaszy gryczanej, tym większa temperatura użyta do prażenia ziaren.

Gdzie kupić kaszę gryczaną niepaloną i jaka jest jej cena?

Kasza gryczana niepalona nie jest tak łatwo dostępna jak jej prażona wersja. Warto skorzystać z oferty sprawdzonego sklepu internetowego oferującego zdrową żywność. Tam bez problemu ją nabędziemy. Koszt kilogramowego opakowania to wydatek rzędu 10 zł.

Przeciwwskazania do spożycia

Biała kasza gryczana jest o wiele delikatniejsza w smaku, dlatego też z powodzeniem może być wykorzystywana do przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt. Niestety tak samo jak wersja prażona, zawiera siarkę, chlor i fosfor, które mogą zakwaszać organizm. Osoby cierpiące na nadkwaśność, refluks oraz niewydolność nerek powinny spożywać kaszę gryczaną z umiarem. Czy kasza gryczana ma gluten? Tutaj dobra wiadomość dla osób chorujących na celiakię. Zarówno prażona jak i nieprażona wersja kaszy gryczanej jest wolna od glutenu. Zawsze jednak należy zapoznać się z informacją umieszczoną na opakowaniu przez producenta, ponieważ produkt ten może być magazynowany w otoczeniu innych, które zawierają gluten. Cukrzycy również mogą bez obaw stosować kaszę gryczaną. Jest ona zalicza do produktów ze średnim wskaźnikiem glikemicznym (IG 54), nie powoduje znacznych skoków poziomu glukozy we krwi.

Skład i wartości odżywcze kaszy gryczanej niepalonej

Niepalona kasza gryczana zawiera więcej białka niż ta w wersji prażonej. W 100 gramach tego produktu znajduje się od 13 do 17 gram białka, które jest łatwo przyswajalne. Co więcej, kasza gryczana biała dostarcza także spore ilości błonnika pokarmowego (12-16 g na 100g produktu). To także źródło magnezu, a jest go zdecydowanie więcej niż w gorzkiej czekoladzie. W kaszy białej odnajdziemy także aminokwasy egzogenne, które mogą wpierać proces wchłaniania wapnia i wzmocnić naszą odporność. Zawartość tych substancji w kaszy niepalonej jest zdecydowanie większa, niż w pozostałych rodzajach kaszy. To także źródło witaminy E, witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP), żelaza, krzemu, cynku, fosforu, wapnia i magnezu. Wersja prażona kaszy gryczanej również zawiera wskazane witaminy i składniki mineralne, ale wysoka temperatura jakiej poddawane są ziarna sprawia, że jest ich zdecydowanie mniej.

Czy kasza jest zdrowa? Jakie ma właściwości?

Kasza gryczana prażona pod względem wartości odżywczych nie dorównuje kaszy białej. W obu wersjach kaszy gryczanej odnajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, które zdaniem naukowców są wsparciem w profilaktyce miażdżycy. Co więcej, badania naukowe dowodzą, że białkowe ekstrakty gryczane obniżają poziom złego cholesterolu. Natomiast duża zawartość błonnika pokarmowego sprzyja prawidłowej przemianie materii. Sto gram kaszy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik aż w 20-30%.

 

kasza gryczana niepalona

 

Bibliografia:

Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystowska – „Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej”; Problemy Higieczniczno - Epidemiologiczne 2015, 96(2): 410-413


Kasza gryczana niepalona Wartości odżywcze

Składniki: Kasza gryczana niepalona

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Kasza gryczana niepalona KCAL

Dieta, a kasza gryczana niepalona.

Kasza gryczana to produkt zalecany dla wszystkich osób, które dbają o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Może być stosowana jako alternatywa dla ryżu i ziemniaków. Zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na dłużej i dba o prawidłową przemianę materii. Co więcej, jest to produkt o stosunkowo niewielkiej kaloryczności. W 100 gramach odnajdziemy około 380 kalorii. Wersja niepalona jest nieco bardziej kaloryczna niż kasza prażona, ale z uwagi na wysokie wartości odżywcze warto po nią sięgać jak najczęściej. To ona jest bardziej wartościowa, choć zwolennicy kaszy gryczanej palonej wolą ją za jej aromat, pomimo nieco niższej wartości odżywczej.

Dzienna porcja kaszy gryczanej niepalonej to 1 szklanka kaszy po ugotowaniu, co odpowiada średnio ok. 140 gramom. W takiej ilości znajdziemy niewiele ponad 110 kcal, 32 gramy węglowodanów i aż 24 gramy błonnika pokarmowego, którego niedobór w diecie ma obecnie wiele osób. 


Kasza gryczana niepalona przepisy / Kasza gryczana niepalona zastosowanie

KASZA Z WARZYWAMI

KASZA Z WARZYWAMI

Składniki:

- 3 średnie cebule
- 3-4 marchewki
- 2 pietrzuszki
- 2-4 listki laurowe
- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 4,5 szklanki wody
- ok 1/4 szkl oleju
- sól, pieprz i zioła do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokrojona w kostkę  podsmaż w garnku z grubym dnem. Marchew i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce i dodaj do garnka. Podsmaż razem z cebulką aż do miękkości. Dodaj kaszę, przyprawy, wodę i duś pod przykryciem około 15 minut od zagotowania na małym ogniu.
Kasza jest gotowa do podania. Możesz posypać pieprzem, delikatnie polać olejem. Całośc podaj np. z grilowanymi kawałkami cukinii.


Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Kasza gryczana z kurczakiem w sosie pomidorowym

Składniki:

- 200g kaszy gryczanej
- 150g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- olej rzepakowy
- papryka słodka i ostra
- pieprz, sól
zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czubryca zielona
- sos pomidorowy

Wykonanie:

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Mięso posiekaj w drobną kostkę.
Posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na oleju, dodaj mięso – duś przez kilka minut.
Po pewnym czasie dodaj sos pomidorowy i kukurydzę – dopraw do smaku.


Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych

Kasza gryczana z dodatkiem orzechów piniowych

Składniki:

Wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu;
Buraka oraz ser feta pokrój w drobną kostkę i dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej;
Do kaszy z warzywami oraz serem feta dodaj łyżkę oliwy z oliwek, szczyptę rozmarynu oraz garść orzechów piniowych;
Przy pomocy dużej łyżki jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Nasza rada! Do przyrządzenia dania użyj wystudzonej kaszy gryczanej. Jeśli masz na to ochotę, zamiast oliwy z oliwek możesz użyć oleju lnianego lub rzepakowego.


Kasza gryczana niepalona Zastosowanie

Jak gotować?

Kasza gryczana niepalona gotuje się nieco dłużej, niż prażona. Najlepiej gotować ją w proporcji 1:2 (szklanka kaszy na dwie szklanki wody). Kaszę sypiemy na zimną wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem do momentu, gdy ziarna wchłoną całą wodę. Zamiast wody można użyć mleka, rosołu lub wywaru grzybowego. Białą kaszę gryczaną możemy przygotować także bez gotowania. W tym celu wystarczy zalać ją letnią wodę, wlać sok z cytryny i zostawić pod przykryciem na noc. Rano należy wypłukać kaszę na sitku. Proces ten należy powtarzać do momentu, gdy kasza przestanie się pienić. Po odsączeniu nadaje się do bezpośredniego spożycia. W tej formie będzie idealną bazą do stworzenia lekkiego deseru lub pożywnego śniadania z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców.

Co zrobić z kaszy gryczanej niepalonej?

Z uwagi na delikatny smak, kasza niepalona może stanowić dodatek do wytrawnych dań, a także potraw na słodko. Świetnie komponuje się z różnego rodzaju warzywami, dlatego może być doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Możesz wykorzystać ją także do mięs jako alternatywę dla ryżu, ziemniaków lub makarony. Biała kasza może być także bazą do stworzenia zdrowego deseru. Wyśmienicie smakuje z mlekiem, jogurtem i świeżymi lub suszonymi owocami. To także dobry pomysł na pożywne i wartościowe śniadanie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające gluten.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Kasza gryczana niepalona Opinie o produkcie: Kasza gryczana niepalona 500g

U
Urszula
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
11/02/18
dobry smak
Review by Urszula on 11 Feb 2018 review stating dobry smak
Kasza super, smaczna, delikatna. Produkt bardzo dobrej jakości, dostawa bardzo szybka, firma godna polecenia. Zamówiłam i zaraz była paczka. Polecam wszystkim dobra jakość, dobry produkt i dobra obsługa.
R
Renia
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
18/08/16
kasza gryczana
Review by Renia on 18 Aug 2016 review stating kasza gryczana
smaczna, delikatna, bardzo dobry produkt, polecam
E
Ewa
5.0 star rating
17/04/19
Niezastąpiona
Review by Ewa on 17 Apr 2019 review stating Niezastąpiona
Najczęściej robię z tej kaszy naleśniki. Wczesniej namoczona kaszę wystarczy zblendować, posolić, opcjonalnie doprawić przyprawami.
Smażę jak naleśniki.
Pasuje farsz słodki lub wytrawny.

Polecam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Naleśniki gryczane. Sposób na śniadanie lub kolację!

Naleśniki gryczane to sposób na śniadanie lub kolację. Są pożywne i zdrowe i można je zjeść przed wyjściem do szkoły, pracy lub podać gościom. Z pewnością będzie im smakować. Danie ładnie prezentuje się na talerzu.

czytaj więcej...