




Płatki owsiane Wartości odżywcze
Składniki: Płatki owsiane górskie
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej
osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Płatki owsiane Zastosowanie
Zastosowanie płatków owsianych w kuchni
Płatki owsiane możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:
- Po pierwsze: stanowią one podstawę odżywczej owsianki, która doskonale odnajduje się w połączeniu ze świeżymi owocami oraz orzechami, zapewniając nam tym samym energię na cały poranek;
- Po drugie: z łatwością przygotujemy z nich przepyszne ciasteczka pełnoziarniste, odpowiedzialne za dostarczenie do naszego organizmu cennych witamin i minerałów;
- Po trzecie: można dodać je do koktajlu owocowo-warzywnego lub deseru jogurtowego;
- Po czwarte: stanowią one idealny składnik domowego musli.
Warto również wiedzieć, iż po zmieleniu płatki owsiane świetnie nadają się do wypieku ciast, a przede wszystkim aromatycznego chleba.
Płatki owsiane w kosmetyce
Co ciekawe, płatki owsiane nie tylko doskonale wpływają na nasze zdrowie, ale również wygląd. Okazuje się, iż znajdują one szerokie zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości witaminy E (uznawanej za witaminę młodości) oraz innych antyoksydantów. To połączenie sprawia, iż stosowanie płatków owsianych w odpowiedni sposób jest w stanie przyczynić się do opóźniania procesów starzenia się skóry oraz zapewnienia jej promiennego wyglądu. Ponadto, produkt ten idealnie nadaje się do sporządzenia domowej maseczki. W tym celu należy przygotować:
- 1 łyżkę wybranego miodu;
- 1 łyżkę mleka migdałowego;
- 1 łyżkę ciepłej wody;
- 3 łyżki naturalnych płatków owsianych.
Powyższe składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie nałożyć na twarz. Po upływie około 10-15 minut trzeba spłukać maseczkę przy pomocy chłodnej wody, a następnie nałożyć ulubiony krem nawilżający.
Płatki owsiane Film
Płatki owsiane KCAL
Płatki owsiane są doskonałym źródłem energii. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 366 kalorii. Płatki produkowane z ziaren owsa są w stanie dostarczyć do naszego organizmu przede wszystkim węglowodany złożone, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko. Warto również pamiętać, iż stanowią one bogate źródło błonnika rozpuszczalnego, który jest w stanie przyczynić się nie tylko do profilaktyki zaburzeń układu krążenia, ale również przyspieszenia procesu utraty nadmiaru zbędnych kilogramów. Dlatego też, warto wprowadzić niniejszy produkt do swojej codziennej diety.
Płatki owsiane Opis
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych płatków owsianych grubych
Wraz ze wzrostem zainteresowania kwestią zdrowego żywienia, ponowną popularnością zaczęły cieszyć się płatki owsiane. Nic w tym dziwnego, w końcu są one doskonałym źródłem cennych dla zdrowia witamin i minerałów, a przede wszystkim błonnika. Warto również wiedzieć, iż płatki owsiane idealnie nadają się do przygotowywania pełnowartościowego śniadania. Ponadto, wprowadzenie ich do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może istotnie zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat płatków owsianych? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Skąd się biorą i czym charakteryzują się płatki owsiane?
Płatki owsiane – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka;
Odchudzanie a płatki owsiane – czy mogą wspomóc proces utraty nadmiaru zbędnych kilogramów?
Przeciwwskazania dotyczące spożywania płatków owsianych;
Płatki owsiane – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące płatków owsianych grubych:
Gdzie kupić płatki owsiane?
Płatki owsiane grube czy błyskawiczne? Które z nich warto wybrać?
Płatki owsiane na mleku. Jak przygotować je w odpowiedni sposób?
Czy płatki owsiane są bezglutenowe?
Czy można podawać płatki owsiane dzieciom?
Płatki owsiane – kcal;
Zastosowanie płatków owsianych w kuchni;
Płatki owsiane w kosmetyce.
Skąd się biorą i czym charakteryzują się płatki owsiane?
Płatki owsiane są produktem pełnoziarnistym, który otrzymywany jest z ziaren owsa zwyczajnego. Roślina ta należy do rodziny wiechlinowatych i w naturalnych warunkach występuje na terenie Europy oraz Ameryki Północnej. Co ciekawe, popularna dziś owsianka spożywana była już 32 tysiące lat temu! Potwierdzeniem niniejszej tezy mają być naczynia z epoki paleolitu, na których znaleźć można właśnie ziarna owsa. Płatki owsiane, choć niewielkie, zawierają w sobie nie tylko całą masę cennych witamin (w tym witamin z grupy B i witaminę E) oraz minerałów (takich jak: magnez, wapń, miedź, mangan, cynk, żelazo i potas), ale również sporą dawkę energii. Warto również wiedzieć, że produkt ten jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych. Ponadto, znaleźć możemy w nim białko oraz niezbędne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje również błonnik pokarmowy (wraz z frakcją rozpuszczalną w wodzie i nierozpuszczalną w wodzie).
Obecnie na rynku dostępne są głównie trzy rodzaje płatków owsianych.
- Płatki owsiane grube – wytwarzane są z całego ziarna owsa. Oznacza to, iż znajduje się w nich również wartościowa łuska, która jest nieocenionym źródłem błonnika oraz niezbędnych witamin i minerałów.
- Płatki owsiane górskie – otrzymywane są z krojonego lub łamanego ziarna owsa. W nich również znajdziemy cenne części niniejszej rośliny.
- Płatki owsiane błyskawicznie – są nie tylko dodatkowo rozdrabniane, ale przede wszystkim poddawane obróbce hydrotermicznej. Proces ten sprawia, iż tracą one część z wartościowych składników odżywczych (przede wszystkim błonnik pokarmowy).
Płatki owsiane marki VIVIO charakteryzują się płaskim kształtem i delikatnym beżowym kolorem. Ponadto, wyróżniają się one subtelnym smakiem oraz neutralnym aromatem. Dlatego też, idealnie nadają się one zarówno do przygotowywania licznych posiłków, jak i sporządzania mikstur o działaniu kosmetycznym.
Płatki owsiane – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka
Ze względu na zawartość cennych składników odżywczych, wprowadzenie grubych płatków owsianych do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może istotnie wpływać na poprawę stanu naszego zdrowia. Przede wszystkim, w sposób pozytywny oddziałują one na układ pokarmowy. Nic w tym dziwnego, w końcu znajdziemy w nich spore ilości błonnika rozpuszczalnego, złożonego między innymi z beta-glukanów. To właśnie one odpowiedzialne są za wytwarzanie śluzowatej struktury w jelitach, która chroni je przed wystąpieniem licznych podrażnień. Dodatkowo, beta-glukany działają ochronnie na śluzówkę żołądka i są dobrym źródłem energii dla kosmków jelitowych. W związku z tym, płatki owsiane przyczyniają się do regulacji perystaltyki jelit, jak również profilaktyki chorób nowotworowych w obrębie układu pokarmowego (ze szczególnym uwzględnieniem raka jelita grubego).
Badania naukowe potwierdzają również, iż błonnik rozpuszczalny, zawarty w płatkach owsianych, odpowiada za prewencję licznych chorób cywilizacyjnych. Wprowadzenie owsianki do zrównoważonej diety sprzyja obniżaniu poziomu złego cholesterolu, co tym samym istotnie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, udarów oraz zawałów serca w przyszłości. Oprócz błonnika, działanie kardioprotekcyjne wykazują również antyoksydanty dostępne w ziarnach owsa. Przyczyniają się one do zahamowania produkcji cytokin prozapalnych, jak również wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Płatki owsiane uznawane są również za cenny element profilaktyki przeciwnowotworowej. Wszystko to za sprawą wyżej wymienionych składników (bata-glukanów oraz antyoksydantów). Ponadto, produkt ten zawiera również polifenole, które oddziałują na zminimalizowanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na organizm człowieka. W związku z tym, płatki owsiane powinny zajmować szczególnie ważne miejsce w diecie osób, które znajdują się w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości (w tym: w diecie osób palących papierosy i spożywających nadmierne ilości alkoholu, obciążonych ryzykiem genetycznym, narażonych na intensywne działanie stresu).
Warto również wiedzieć, że powyższy produkt wykazuje właściwości immunomodulujące. Oznacza to, że regularne spożywanie płatków owsianych, w połączeniu ze zrównoważoną dietą i aktywnym trybem życia, jest w stanie wpłynąć na zwiększenie odporności naszego układu odpornościowego, co jest szczególnie ważne w okresie przeziębienia i grypy.
Odchudzanie a płatki owsiane – czy mogą wspomóc proces utraty nadmiaru zbędnych kilogramów?
Owsianka stanowi częsty element diety odchudzającej. Nic w tym dziwnego, albowiem zawiera ona w sobie doskonały zestaw składników odżywczych, niezbędnych do rozpoczęcia pełnego energii dnia. Warto również wiedzieć, że zawarty w niniejszych płatkach błonnik przyczynia się do regulacji rytmu wypróżnień, a ponadto zwiększenia ilości wydalanego z organizmu tłuszczu. Co ciekawe, produkt ten jest również bogatym źródłem energii, które na długo zapewnia nam uczucie sytości, bez potrzeby podjadania między posiłkami. Dlatego też, wprowadzenie owsianki do zdrowej diety, w połączeniu z codzienną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do zwiększenia efektywności procesu odchudzania. Należy jednak pamiętać, że aby dieta była skuteczna, powinna być dobrze zbilansowana. W związku z tym, w celu ułożenia dostosowanego do indywidualnych potrzeb jadłospisu, warto zgłosić się do gabinetu doświadczonego dietetyka.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania płatków owsianych
Chociaż w większości przypadków stosowanie płatków owsianych jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania związane z ich spożywaniem. Po pierwsze, zabrania się spożywania płatków owsianych, które nie zostały oznaczone znakiem przekreślonego kłosa, osobom zmagającym się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Ponadto, stosowanie niniejszego produktu nie jest wskazane w przypadku osób, u których rozpoznano alergię na ziarno owsa. Warto pamiętać, że niektóre zboża mogą wywoływać reakcję alergiczną. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać płatki owsiane do swojej diety stopniowo. Jeżeli po ich spożyciu dochodzi do wystąpienia niepokojących objawów (na przykład: bólu brzucha, zawrotów głowy, wysypki), należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na szpitalny oddział ratunkowy.
Płatki owsiane – cena
Płatki owsiane sprzedawane są zazwyczaj w opakowaniach o wadze 1000g. Za niniejszy produkt zapłacimy około 9,00 – 12,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena płatków owsianych może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na to, jak rodzaj płatków kupujemy. Pamiętajmy, że płatki owsiane grube istotnie różnią się od błyskawicznych, które pozbawione zostały części wartościowych składników odżywczych.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące płatków owsianych grubych
Pytanie 1: Gdzie kupić płatki owsiane? Płatki z ziaren owsa możemy kupić w niektórych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać ich w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy nie tylko gwarancję najwyższej jakości, ale również możliwość zakupu produktu w atrakcyjnej ofercie cenowej.
Płatki owsiane grube czy błyskawiczne? Które z nich warto wybrać? Płatki owsiane grube i błyskawiczne istotnie różnią się od siebie. W naturalnych płatkach znajdziemy wszystko to, co najcenniejsze w ziarnach owsa (cenne witaminy oraz niezastąpiony błonnik). Płatki błyskawiczne poddawane są natomiast działaniu wysokiej temperatury, na skutek której tracą część wartościowych dla naszego zdrowia składników. Warto również wiedzieć, iż płatki te różnią się między sobą sposobem przygotowania. Jak sama nazwa wskazuje, płatki błyskawiczne szybciej stają się miękkie i gotowe do spożycia.
Płatki owsiane na mleku. Jak przygotować je w odpowiedni sposób? Płatki przygotowane na mleku mogą stanowić idealną formę śniadania. Warto jednak wiedzieć, że długi proces gotowania wpływa na utratę części składników zawartych w płatkach owsianych. Dlatego też, warto zalewać je gorącym mlekiem i odczekać kilka minut, a następnie dodać ulubione dodatki, na przykład banana i/lub orzechy włoskie.
Czy płatki owsiane są bezglutenowe? Chociaż ziarno owsa samo w sobie nie zawiera glutenu, często narażone jest na zanieczyszczenia innymi zbożami np. pszenicą. Dlatego też, ogólnodostępne płatki owsiane często nie są produktem bezglutenowym. W związku z tym, nie mogą spożywane być przez osoby zmagające się z problemem celiakii lub nietolerancji glutenu. Warto jednak wiedzieć, że na rynku dostępne są płatki w bezglutenowej postaci. Wówczas oznaczone one zostają znakiem przekreślonego kłosa.
Czy można podawać płatki owsiane dzieciom? Zalane gorącym mlekiem płatki owsiane z dodatkiem świeżych owoców mogą stanowić doskonałą formę pierwszego śniadania dla dzieci w wieku szkolnym. Zawarte w ziarnach owsa witaminy z grupy B, jak również magnez, doskonale wpływają na poprawę zdolności do zapamiętywania i koncentracji. Dzięki temu, nasze dziecko będzie bez trudu stawiało czoła szkolnym wyzwaniom.
Podsumowanie
Płatki owsiane to coś znacznie więcej niż składnik zdrowego śniadania. Wprowadzenie ich do zrównoważonej diety wpływa bowiem na profilaktykę licznych chorób (również tych o charakterze nowotworowym). Ponadto, płatki te mogą być doskonałym wsparciem w pielęgnacji skóry.
Bibliografia
- Bartnikowska E., Lange E., Znaczenie dietetyczne przetworów owsianych, ich wpływ na stężenie cholesterolu w osoczu oraz poposiłkową glikemię, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2000, 1(22), 18–35;
- Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M., Ziarno owsa – niedocenione źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych. Cz. II. Polisacharydy i włókno pokarmowe, składniki mineralne, witaminy, „Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin” 2000, 215, 223–237;
- Chen J., Raymond K., Beta-glucans in the treatment of diabetes and associated cardiovascular risks, „Vascular Health and Risk Management” 2008, 4(6), 1265–1272;
- Dimberg L., Theander O., Lingnert H., Avenanthramides – a group of phenolic antioxidants in oats, „Cereal Chemistry Journal” 1993, 70(6), 337–341;
- Gąsiorowski H., Wartość fizjologiczno-żywieniowa owsa, „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2003, 47(3), 26–28;
- Gibiński M., Gumul D., Korus J., Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2005, 4(45), 49–60.
- Högberg L. et al., Oats to children with newly diagnosed coeliac disease. A randomised double blind study, „Gut” 2004, 53(5), 649–654;
- Kaukinen K. et al., Long-term consumption of oats in adult celiac disease patients, „Nutrients” 2013, 5(11), 4380–4389;
- Meydani M., Potential health benefits of avenanthramides of oats, „Nutrition Reviews” 2009, 67(12), 731–735;
- Nie L. et al., Avenanthramide, a polyphenol from oats, inhibits vascular smooth muscle cell proliferation and enhances nitric oxide production, „Atherosclerosis” 2006, 186(2), 260–266;
- Sur R. et al., Avenanthramides, polyphenols from oats, exhibit anti-inflammatory and anti-itch activity, „Archives of Dermatological Research” 2008, 300(10), 569–574;
- Whitehead A. et al., Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2014, 100(6), 1413–1421.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI
Składniki:
- Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
- 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
- garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
- 1 banan
- łyżka rodzynek
- odrobina kakao
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)
Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY
Spód:
- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)
Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.
Masa nerkownikowa:
- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)
Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.
Polewa:
- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.

OWSIANKA Z SUSZONYMI OWOCAMI
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 5 chipsów bananowych połamanych na mniejsze kawałki
- 5 chipsów jabłkowych połamanych na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- kilka orzechów włoskich
- szczypta cynamonu i kardamonu do smaku
- 1 szklanka lub więcej mleka krowiego/ roślinnego/
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wsypać do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 min. Smacznego.

CIASTECZKA OWSIANE z BAKALIAMI
Składniki:
- 250g grubych płatków owsianych;
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
- 5 łyżek ksylitolu;
- 5 łyżek masła sklarowanego;
- 1 banan;
- 100g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g pokruszonej, gorzkiej czekolady;
- 50g posiekanej suszonej żurawiny.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmiel przy pomocy młynka do kawy lub blendera;
Połącz zmielone płatki owsiane z mąką pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;
W osobnej misce połącz ze sobą ksylitol oraz masło sklarowane;
Połącz składniki w obu miskach, a następnie dodaj do nich rozgniecionego banana;
Do składników w misce, dodaj pokruszone orzechy, czekoladę oraz siekaną żurawinę;
Z gotowego ciasta uformuj przy pomocy dłoni kulki o średnicy około 1,5-2 cm;
Rozłóż papier na blaszce do pieczenia;
Rozłóż ciastka równomiernie na blaszce, a następnie rozgnieć je przy pomocy dłoni, tak aby powstał płaski okrąg;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim ciastka przez około 10-12 minut.

CIASTECZKA OWSIANE
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika
Wykonanie:
Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.

Razowy chleb żytni
Składniki:
- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania
Sposób wykonania:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.

CHRUPIĄCE CIASTECZKA
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych;
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej;
- 1 garść posiekanej żurawiny;
- 1 garść pokruszonych pestek dyni;
- 1 rozgnieciony banan;
- 1 łyżka masła sklarowanego;
- 1 duża łyżka miodu;
- ½ szklanki wybranego mleka.
Przygotowanie:
Do miski przełóż płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, żurawinę oraz pokruszone pestki dyni. Następnie, wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;
Do suchych składników w misce dodaj: miód, rozgnieciony banan, masło sklarowane oraz mleko. Następnie, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Jeśli konsystencja będzie zbyt sucha, dodaj do składników odrobinę mleka;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka i rozłóż je na blaszce do pieczenia;
Piecz ciastka w piekarniku przez około 15 minut.

Odżywcza owsianka z dodatkiem jagód goji
Składniki:
- Około 5g jagód goji;
- Około 6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- ½ banana;
- 1 brzoskwinia;
- 1 łyżka masła orzechowego;
- 150ml wybranego mleka roślinnego (lub tradycyjnego mleka);
- 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
Przelej mleko do niewielkiego garnka i podgrzej je;
Przesyp płatki owsiane do miseczki, dodaj do nich miód, a następnie zalej ciepłym mlekiem;
Pozostaw płatki do namoczenia na około 5 minut;
W tym czasie: pokrój banan w plasterki, a brzoskwinie w kostkę;
Na środku miski z płatkami ułóż łyżkę masła orzechowego;
Na płatkach owsianych ułóż również pokrojonego banana oraz brzoskwinię;
Całość posyp niewielką ilością jagód goji.

Zielone kotlety jaglane z dodatkiem płatków drożdżowych
Składniki:
- Szklanka posiekanych, świeżych liści szpinaku;
- 1 puszka ciecierzycy;
- niepełna szklanka (około ¾) kaszy jaglanej;
- pół szklanki płatków owsianych;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szalotka;
- Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Do liści szpinaku dodaj posiekaną cebulkę, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek;
Liście szpinaku wraz z przyprawami przełóż na patelnię i smaż przez krótką chwilę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek;
Odsącz ciecierzycę z puszki, opłucz ją, rozgnieć i dodaj do szpinaku;
Do uzyskanej masy dodaj: ugotowaną kaszę jaglaną, zmielone drobno siemię lniane oraz płatki owsiane;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj do nich nieaktywne płatki drożdżowe oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, a następnie odstaw je na około 20-25 minut;
Z gęstej masy uformuj dowolnej wielkości kotlety i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200o C i piecz w nim kotlety przez 20 minut z jednej strony oraz 10 minut z drugiej strony.
Tak przygotowane kotlety można podawać z delikatnym sosem jogurtowym lub w formie wegańskich burgerów.

Owsianka z dodatkiem miodu gryczanego
Składniki:
- 5-6 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 1 brzoskwinia;
- Garść malin;
- 1 łyżka miodu gryczanego;
- 180ml ciepłego mleka;
- 1-2 pokruszone orzechy włoskie.
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem, dodaj łyżkę miodu gryczanego, wymieszaj składniki i poczekaj aż płatki wchłoną mleko;
Obierz brzoskwinię ze skórki i pokrój ją w plastry, a następnie ułóż na miękkich płatkach owsianych;
Na płatkach ułóż również dokładnie opłukane maliny;
Całość posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.

KOTLETY WEGAŃSKIE Z DODATKIEM LUBCZYKU
Składniki:
- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej;
- Około 200 gramów naturalnego tofu;
- 1 marchewka;
- 1 seler;
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 cebulka czerwona;
- 3 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki;
- Około 8-10 łyżek płatków owsianych;
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek;
- 2 łyżki ostrej musztardy;
- Szczypta soli i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
Ugotuj soczewicę na sypko, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Selera oraz marchew dokładnie umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę;
Do kielicha blendera dodaj: tofu, ugotowaną soczewicę, 3 łyżki oliwy z oliwek oraz płatki owsiane;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do miski przełóż: zmiksowane składniki, tarte warzywa, musztardę, przyprawy oraz pozostałą ilość oliwy z oliwek;
Jeśli masa będzie zbyt sucha, możesz dodać do niej odrobinę wody lub większą ilość oliwy z oliwek.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie przy pomocy dłoni uformuj kotlety o dowolnej wielkości;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC, a następnie piecz w nim kotlety przez około 30-35 minut.
Gotowe kotlety możesz podawać w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowego lub w formie pysznych burgerów w bułce pełnoziarnistej.

DOMOWE MUSLI Z DODATKIEM MŁODEGO JĘCZMIENIA
Składniki:
- 2-3 pokruszone orzechy włoskie;
- 1 łyżeczka cukru kokosowego;
- 4 łyżeczki płatków owsianych;
- 2 łyżeczki chipsów kokosowych;
- Garść borówek;
- 100ml gorącej wody;
- 5 łyżek jogurtu naturalnego;
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku.
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wymieszaj razem z cukrem i pokruszonymi owocami, a następnie zalej niewielką ilością gorącej wody i odczekaj około 4-5 minut;
Młody jęczmień wymieszaj razem z jogurtem;
Na miękkie płatki z orzechami wylej zielony jogurt;
Na jogurcie ułóż świeże borówki;
Posyp całość chipsami kokosowymi i gotowe.

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego
Składniki:
- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.
Sposób przygotowania:
Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego
Składniki:
- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych;
- 2 łyżki płatków żytnich;
- 1 łyżka ziaren sezamu;
- 1 łyżka ziaren słonecznika;
- 2 łyżki posiekanej, suszonej żurawiny;
- 1 łyżka wiórków kokosowych;
- 1 łyżka miodu;
- 1,5 łyżki masła klarowanego.
Sposób przygotowania:
Płatki oraz ziarna przełóż na suchą patelnię i smaż je przez krótką chwilę;
Suche składniki przełóż do miski, a następnie dodaj do nich suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe;
Delikatnie rozpuść masło z miodem, a następnie dodaj je do składników w misce;
Otrzymaną masę rozłóż na papierze do pieczenia;
Przy pomocy noża podziel masę na batony o grubości około 2 cm;
Włóż batony do lodówki na około 2-3 godziny.

Smaczne batony musli z dodatkiem kremu orzechowego
Składniki:
- 250g płatków owsianych (grubych);
- 100g orzechów laskowych;
- 100g płatków migdałów;
- 200g suszonych daktyli;
- 4 łyżki kremu orzechowego z solą himalajską;
- 1 łyżka miodu rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Na suchej patelni praż przez krótką chwilę płatki owsiane oraz płatki migdałów;
Po chwili na patelnię dodaj obrane i rozkruszone orzechy, a następnie praż je jeszcze przez krótką chwilę;
Do kielicha blendera dodaj: daktyle, masło orzechowe oraz miód;
Zmiksuj całość na gładką masę;
Do gęstej masy dodaj pokruszone orzechy, migdały oraz płatki owsiane;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na folii aluminiowej;
Zawiń batony w folię, a następnie włóż do lodówki na około 3-4 godziny.

Domowe batony musli z dodatkiem świeżych jagód
Składniki:
- 350g płatków owsianych (grubych);
- 1 szklanka mąki kokosowej;
- 3 duże łyżki miodu rzepakowego;
- 200g świeżych jagód;
- 150g masła klarowanego;
- 100ml mleka kokosowego;
- Szczypta soli himalajskiej.
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj ze sobą: płatki owsiane, sól oraz mąkę;
W malutkim garnku rozpuść: masło z mlekiem i miodem;
Wymieszaj ze sobą suche oraz mokre składniki, a następnie dodaj do nich świeże jagody;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia;
Przy pomocy dłoni uformuj batoniki i ułóż je na blaszce do pieczenia;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim batony przez około 25-30 minut.

Kokosowa owsianka z błonnikiem
Składniki:
- 40 g płatków owsianyc
- 150 ml mleka lub wody
- łyżeczka wiórek kokosowych
- łyżeczka płatków migdałowych
- łyżeczka łuski babki jajowatej
- pół banana
- garść borówek lub truskawek
Wykonanie:
Płatki owsiane gotować na mleku lub wodzie do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Dodać wiórki kokosowe, migdały i łuskę babki jajowatej. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki banana i borówki lub truskawki.

Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego
Składniki:
- 1/3 laski cynamonu cejlońskiego;
- 1 małego jabłka;
- 1 łyżki posiekanej suszonej żurawiny;
- 1 łyżki pokruszonych orzechów;
- 4 łyżek płatków owsianych;
- 1 łyżeczki cukru trzcinowego;
- 200ml wybranego mleka.
Sposób przygotowania:
Przesyp płatki do miski i zalej je gorącym mlekiem;
Do płatków dodaj odrobinę cukru trzcinowego i delikatnie wymieszaj całość;
Dokładnie umyj jabłko, przekrój je na pół, a następnie pokrój w cienkie plastry;
Jabłko ułóż na owsiance;
Posyp warstwę owoców siekaną żurawiną oraz orzechami;
Zetrzyj cynamon na tarce o małych oczkach i posyp nim przygotowaną owsiankę.
Jeśli lubisz kokos - możesz równiez posypać lekko kokosem.

Pyszne placuszki śniadaniowe z dodatkiem kremu pistacjowego
Składniki:
- 100g płatków owsianych;
- 50g mąki razowej;
- 50g mąki pszennej typu 550;
- 150-200ml wybranego mleka;
- Szczypta cynamonu;
- 1 łyżka kremu pistacjowego;
- 1 banan;
- 1 łyżka miodu lipowego.
Sposób przygotowania:
Obierz banana ze skórki, a następnie rozdrobnij go przy pomocy widelca i wymieszaj z mlekiem;
Do niewielkiej miski przesyp suche składniki: płatki owsiane, obie mąki oraz cynamon;
Do suchych składników dodaj mleko z bananem oraz krem pistacjowy;
Mieszaj całość tak długo, aż otrzymasz jednolitą masę;
Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka;
Placuszki smaż na patelni bez tłuszczu;
Gotowe placki polej odrobiną miodu i jeśli masz na to ochotę, posyp świeżymi owocami (np. malinami lub borówkami).

Pieczone chipsy bananowe z dodatkiem orzechów
Składniki:
- 2 banany;
- 1 łyżeczka ksylitolu;
- garść drobno pokruszonych orzechów laskowych;
- 2 łyżki mielonych płatków owsianych;
- 100ml mleka kokosowego.
Sposób przygotowania:
Obierz banany ze skórki i pokrój na cienkie plastry, a następnie zanurz je w mleku kokosowym;
W osobnej misce przygotuj panierkę do bananów. Połącz ksylitol z pokruszonymi drobno orzechami laskowymi oraz mielonymi płatkami owsianymi;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 200oC;
Namoczone banany obtocz w panierce i rozłóż na blaszce do pieczenia;
Panierowane chipsy bananowe piecz przez około 20 minut.
Tak przygotowane banany możesz również usmażyć na maśle sklarowanym. Dzięki temu panierka będzie bardziej chrupiąca.

Owsianka z mieszanką studencką z ananasem bez gotowania (porcja dla 1 osoby)
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2-3 łyżki mieszanki studenckiej z ananasem
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
Wykonanie:
Sypkie składniki wsyp do miski, zalej mlekiem lub napojem roślinnym. Pozostaw na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień, owsianka na śniadanie jest gotowa do spożycia.

Pasztet z soczewicy i batata z bobem solonym prażonym
Składniki
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 batat
- 1/3 zmielonych płatków owsianych
- 50 ml oleju
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Dodatki:
- garść maku
- pół szklanki bobu prażonego solonego
- garść słonecznika
Wykonanie
Soczewicę ugotować i odcedzić. Batat upiec w temp. 200 stopni Celsjusza (około 30 min), ostudzić i obrać ze skórki. Pociąć na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, oprócz dodatków, włożyć do miski blendera i zmiksować na gładko. Dodać mak, słonecznik i bób. Piec w piekarniku w stopni celsjusza około 40 minut.
Dieta 1500 kalorii – poznaj jej najważniejsze zasady oraz efekty wynikające z jej stosowania!
Przybierający na sile problem nadwagi i otyłości wśród polskiego społeczeństwa skłania coraz większą grupę osób do poszukiwania skutecznych metod utraty zbędnych kilogramów. Warto jednak wiedzieć, że nie każda „modna” dieta jest w stanie zagwarantować nam upragnione efekty, a co więcej, stosowana w nieodpowiedni sposób, może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia. Jak więc odchudzać się […]
czytaj więcej...Dieta OXY – na czym polega i jakie są jej najważniejsze założenia?
Na całym świecie, w tym również w Polsce, coraz więcej osób zmaga się z problemem nadwagi i otyłości. Niniejsze zaburzenia prowadzą do poważnych konsekwencji, w tym nadciśnienia, cukrzycy typu 2, miażdżycy oraz chorób nowotworowych w obrębie układu pokarmowego. Dlatego też, wiele osób poszukuje w internecie skutecznych sposobów redukcji nadmiernej tkanki tłuszczowej. Jeszcze do niedawna prawdziwym […]
czytaj więcej...Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty
Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]
czytaj więcej...Płatki owsiane – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają i dlaczego warto je jeść?
Płatki owsiane stanowią idealny sposób na zdrowe i smaczne rozpoczęcie dnia. Są one nie tylko doskonałym źródłem energii, ale również cennych witamin i minerałów. Jak niniejszy produkt może wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu? I czy płatki owsiane sprawdzają się w pielęgnacji zmęczonej skóry? Odpowiedzi na te oraz inne pytania, znajdziesz w dalszej części tekstu. Z […]
czytaj więcej...Płatki owsiane na 3 sposoby. Podpowiadamy jak wykorzystać je w naszej kuchni!
Płatki owsiane to produkt, który z łatwością możemy znaleźć w kuchni każdego z nas. Charakteryzują się one nie tylko doskonałą wartością odżywczą, ale przede wszystkim wielością zastosowań. Dlatego też, w poniższym tekście przygotowaliśmy dla Ciebie trzy różne sposoby na wykorzystanie płatków owsianych w naszej codziennej diecie. Z tego artykułu dowiesz się Jak przygotować pożywną owsiankę […]
czytaj więcej...Jak przygotować pożywne placuszki bananowe z dodatkiem siemienia lnianego?
Jak przygotować pyszne placuszki bananowe? I dlaczego warto dodać do nich odrobinę siemienia lnianego? Odpowiedzi na te pytania oraz smacznych inspiracji kulinarnych szukaj w dalszej części tekstu. Często zastanawiasz się jak przygotować pożywne i zdrowe śniadanie? Znudziły już Ci się tradycyjne kanapki i płatki z mlekiem? To znaczy, że jesteś w dobrym miejscu, albowiem przygotowaliśmy […]
czytaj więcej...