info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Miód akacjowy 1kg - Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski

Miód akacjowy prosto z pasieki cena, właściwości

Miód akacjowy 1kg - Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski

41,99 zł
Cena za 1KG / 1L: 41,99 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 4 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  dostępne: 84 szt.

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni

Miód akacjowy - skład

MARKADATA WAŻNOŚCI
Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski2026-10-21

Składniki: miód akacjowy

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1420 kJ/334 kcal17%
Tłuszcz0g0%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0g0%
Węglowodany83g32%
W tym
Cukry72g80%
Białko0,5g1%
Sól0g0%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Miód akacjowy - Zastosowanie

Ze względu na swój słodki smak oraz zawartość cennych dla zdrowia składników, miód akacjowy może wykorzystywany być w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:

  • Po pierwsze: warto dodać go do porannej owsianki w towarzystwie świeżych owoców. Na przykład malin lub truskawek;
  • Po drugie: miód akacjowy to wspaniały dodatek do jogurtu naturalnego, który świetnie sprawdza się w formie drugiego śniadania;
  • Po trzecie: produkt ten bez przeszkód możemy dodawać do osładzania sosów warzywnych;
  • Po czwarte: miód akacjowy idealnie komponuje się ze smakiem zdrowych deserów oraz sałatek owocowych;
  • Po piąte: miód akacjowy możemy dodawać do domowych sosów sałatkowych oraz koktajli owocowo-warzywnych.

Co ciekawe, miód akacjowy znajduje także szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym.

Miód akacjowy - KCAL

Miód akacjowy jest doskonałym źródłem energii. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 334 kalorii. Warto jednak pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 10-20 gramów miodu akacjowego. Co oznacza, że jest on w stanie dostarczyć do naszego organizmu około 33-66 kalorii. Miód akacjowy jest nie tylko cennym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, ale również wartościowych witamin i minerałów. Dlatego też, warto wprowadzić go do zrównoważonego jadłospisu.

Miód akacjowy - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych miodu akacjowego

Już w czasach starożytnych miód zyskał miano „Napoju Bogów”. Niniejszy nektar, stanowiący owoc zbiorów pracowitych pszczół, jest nie tylko doskonały w smaku, ale również pełen wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów. I chociaż na polskim rynku możemy wyróżnić liczne odmiany słodkiego miodu, w tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje miód akacjowy. Produkt ten odznacza się zarówno doskonałym smakiem, jak i licznymi właściwościami zdrowotnymi. Okazuje się, że wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczyniać się wzmacniania naszej odporności, jak również spowolnienia procesów starzenia się skóry. A co jeszcze warto wiedzieć na temat miodu akacjowego? Odpowiedź na to pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie można kupić miód akacjowy?

Na co pomaga miód akacjowy?

Jak spożywać miód akacjowy?

Jaki indeks glikemiczny wykazuje miód akacjowy?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać miód akacjowy?

  • Miód akacjowy – kcal;

  • Zastosowanie miodu akacjowego w codziennej kuchni i nie tylko.

Z czego jest wytwarzany i czym charakteryzuje się miód akacjowy

Miód akacjowy to bez wątpienia jeden z najsmaczniejszych owoców pszczelej pracy. W porównaniu do innych nektarów posiada on bardzo jasną (słomkowo-żółta) barwę. Co ciekawe, płynna postać niniejszego miodu może zdawać się być nawet bezbarwna i przeźroczysta. Nektar ten odznacza się delikatnym, słodkim smakiem oraz wyjątkowym aromatem, który przywodzi nam na myśl pachnące kwiaty akacji. Ponadto, produkt ten zazwyczaj w występuje w postaci półpłynnej lub skrystalizowanej. Jak większość miodów jest on lepki i łatwy w zastosowaniu.

Miód akacjowy pozyskiwany jest z robinii akacjowej (białej lipy) w okresie jej kwitnienia. Wówczas roślina ta stanowi doskonały materiał miododajny dla pszczół. Warto również wiedzieć, że miód akacjowy jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim pełen wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim cenne witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), jak również wartościowe minerały (takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo oraz mangan). Miód akacjowy stanowi także skarbnicę olejków eterycznych. Badania wykazały, że znajdziemy w nim ponad 50 substancji aromatycznych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: estry, aldehydy oraz związki polifenolowe.

Ponadto, miód akacjowy zawiera w sobie wartościowe dla naszego zdrowia karotenoidy, które w głównej mierze odpowiadają za zabarwienie tego niezwykłego nektaru. Wśród innych składników miodu akacjowego wyróżnić możemy istotne biologicznie enzymy oraz nadtlenek wodoru, wykazujący silne właściwości antyseptyczne. Dodatkowo, niniejszy produkt, podobnie jak same kwiaty białej lipy, stanowi doskonałe źródło flawonoidów.

Miód akacjowy pozyskiwany z polskich pasiek, odznaczających się gwarancją najwyższej jakości, jest chętnie spożywany przez dorosłych, jak i dzieci. Co ciekawe, krystalizacja niniejszego produktu, za sprawą wysokiej zawartości fruktozy, zachodzi w sposób powolny. Niektóre partie miodu akacjowego mogą nie podlegać procesom krystalizacji nawet przez okres sześciu miesięcy. W związku z tym, na długo zachowują one płynną postać.

Miód akacjowy – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Za sprawą bogatej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, wprowadzenie odpowiednich ilości miodu akacjowego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczna aktywnością fizyczną, jest w stanie wpływać na poprawę naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się, iż produkt ten stanowi doskonałe wsparcie w okresie przewlekłego zmęczenia i spadku energii. Miód akacjowy jest bowiem wartościowym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które szybko zamieniane są w energię niezbędną do codziennego funkcjonowania. W związku z tym, jego spożywanie zalecane jest szczególnie w przypadku tych osób, które na co dzień wykazują intensywny wysiłek umysłowy.

Niemniej jednak, miód akacjowy najbardziej zanany jest ze swoich właściwości antyseptycznych. Zawarte w nim przeciwutleniacze, witaminy i minerały, skutecznie wzmacniają naszą odporność i wspomagają walkę ze szkodliwymi patogenami. Od wielu pokoleń miód akacjowy uznawany jest także za wartościowy element leczenia infekcji w obrębie górnych dróg oddechowych. Substancje zawarte w niniejszym produkcie skutecznie łagodzą kaszel i poprawiają samopoczucie w czasie trwania choroby.

Nie bez znaczenia jest również wpływ miodu akacjowego na układ pokarmowy człowieka. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii wskazują, iż produkt ten może wykazywać działanie łagodzące przebieg choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ponadto, dzięki enzymom w nim zawartym, możliwe staje się wspomożenie funkcjonowania wątroby, jak również ograniczenie wydzielania się nadmiernych ilości soków żołądkowych, co tym samym przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby refluksowej w przyszłości.

Co ciekawe, zawarte w miodzie akacjowym witaminy, minerały oraz flawonoidy korzystnie mogą wpływać także na funkcjonowanie naszego układu krążenia. Wiele słyszy się również o korzystnym wpływie niniejszego produktu na układ moczowy. Fitoterapeuci zalecają bowiem jego stosowanie zarówno w przebiegu infekcji bakteryjnych nerek, jak i stanów zapalnych pęcherza moczowego.

Mimo licznych właściwości, jakie wykazuje miód akacjowy, należy pamiętać, że jest on jedynie wartościowym składnikiem diety, a nie lekiem. Dlatego też, nie można stosować go zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, spożywanie miodu akacjowego w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z lekarzem pierwszego kontaktu, doświadczonym farmaceutą lub zaufanym fitoterapeutą.

Zastosowanie miodu akacjowego w kosmetyce

Miód akacjowy to nie tylko cenne wsparcie dla naszego zdrowia, ale i urody. Zawarte w nim witaminy oraz flawonoidy mogą przyczyniać się do spowolnienia procesów starzenia się skóry. Dlatego też, miód akacjowy znajduje szerokie zastosowanie podczas produkcji kremów pielęgnacyjnych, regeneracyjnych pomadek do ust oraz balsamów do ciała. Ponadto, produkt ten doskonale nadaje się do sporządzania domowych kosmetyków. Bez przeszkód możemy dodawać go do ulubionych kremów, a nawet przygotować na jego bazie odżywczą maseczkę. W tym celu trzeba przygotować:

  • 2 łyżki grubych płatków owsianych;
  • 1 łyżkę miodu akacjowego;
  • 1 łyżkę jogurtu typu greckiego.

Powyższe składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie nanieść na oczyszczoną skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Po upływie około 15-20 minut należy zmyć maseczkę zimną wodą. Po zmyciu maseczki, warto przetrzeć twarz ulubionym tonikiem, a następnie nałożyć na nią ulubiony krem do codziennej pielęgnacji.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania miodu akacjowego

W większości przypadków stosowanie odpowiednich ilości miodu akacjowego jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego spożywaniem. Po pierwsze: (ze względu na wysoką zawartość fruktozy) stosowanie nadmiernych ilości miodu z białej lipy nie jest zalecane w przypadku osób zmagających się z problemem cukrzycy, insulinooporności, otyłości lub istotnej nadwagi. Po drugie: miodu akacjowego nie należy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia, albowiem mogą znajdować się w nim nieliczne zarodniki bakterii, na które organizm dziecka nie wykształcił jeszcze odporności. Warto także pamiętać, że miód akacjowy może odpowiedzialny być za wywoływanie reakcji alergicznych. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać go do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po jego spożyciu (np. duszności, bólu brzucha, zaczerwienienia oraz/lub świądu skóry), warto jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

Miód akacjowy – cena

Miód akacjowy sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych słoikach o pojemności 1 litra. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 36,00 – 50,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena miodu akacjowego może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na to, czy wybrany przez nas miód pochodzi z polskich pasiek. Dzięki temu zyskamy pewność, że produkt, który mamy zamiar kupić jest najwyższej jakości.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące miodu akacjowego

Pytanie 1: Gdzie można kupić miód akacjowy? Produkt ten możemy kupić w niektórych marketach spożywczych, jak również bezpośrednio od zaufanego pszczelarza. Niemniej jednak, miodu akacjowego warto poszukać w renomowanych, internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu zyskamy dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, a także otrzymamy niezbędną ilość informacji na temat interesującego nas produktu.

Pytanie 2: Na co pomaga miód akacjowy? Niniejszy produkt wykazuje korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego też, warto włączyć go do zrównoważonej diety, w przypadku: problemów z układem pokarmowym, stanów zapalnych w obrębie nerek lub pęcherza moczowego, osłabienia odporności, przeziębienia oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto, miód akacjowy pomaga na zniszczone włosy oraz przebarwienia w obrębie skóry twarzy.

Pytanie 3: Jak spożywać miód akacjowy? Produkt ten należy spożywać w ograniczonych ilościach. Warto również wiedzieć, że jego cenne właściwości zdrowotne ulatniają się wraz ze wzrostem temperatury powyżej 70oC. Dlatego też, miód akacjowy powinniśmy dodawać do ostudzonych napojów lub zimnych deserów.

Pytanie 4: Jaki indeks glikemiczny wykazuje miód akacjowy? Niniejszy owoc pszczelej pracy odznacza się stosunkowo wysokim indeksem glikemicznym (IG=60). Dlatego też, produkt ten w dużych ilościach nie powinien spożywany być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób przechowywać miód akacjowy? Produkt ten najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych. Na przykład w spiżarni lub w lodówce. Zamykając go w szczelnie zakręconym słoiku na dłużej będziemy w stanie zachować jego cenne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne.

 

miód akacjowy

 

Podsumowanie

Miód akacjowy to coś znacznie więcej niż słodki przysmak. To prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Wprowadzenie go do zdrowej diety oraz aktywnego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia.

Bibliografia

  1. Bąkowska M., Janda K., właściwości prozdrowotne wybranych miodów; Pomeranian J Life Sci 201;64(3):147-151;
  2. Grembecka M, Hendożko E, Szefer P. Zawartość żelaza i magnezu w wybranych gatunkach miodów pszczelich. Bromat Chem Toksykol 2007;40(4):325-8;
  3. Janda K., Bąkowska M.: Właściwości prozdrowotne wybranych miodów. Pomeranian Journal of Life Sciences. 64;
  4. Jasicka-Misiak I., Kafarski P.: CHEMICZNE MARKERY MIODÓW ODMIANOWYCH. Wiadomości chemiczne. 2011, 65, 9-10;
  5. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Dutkowiak A., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych, „Postępy Fitoterapii” 2014, nr 2, s. 67-70, http://www.czytelniamedyczna.pl/4908,aktywno-antybiotyczna-krajowych-miodlw-odmianowych.html;
  6. Kim S., Hong I., Woo S., i in., Isolation of Abscisic Acid from Korean Acacia Honey with Anti-Helicobacter pylori Activity, „Pharmacogn Mag.” 2017, nr 13(Suppl 2), s. 170-173, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28808376;
  7. Majewska E. i wsp.: FIZYKOCHEMICZNE WYRÓŻNIKI JAKOŚCI WYBRANYCH MIODÓW NEKTAROWYCH. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 3, str. 440 – 444;
  8. Majewska E, Trzanek J. Właściwości przeciwutleniające miodów wielokwiatowych i innych produktów pszczelich. Bromat Chem Toksykol 2009;42(4):1089-94;
  9. Muhammad A., Odunola O.A., Ibrahim M.A., Potential biological activity of acacia honey, „Front Biosci (Elite Ed).” 2016, nr 1;8, s. 351-357, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26709666;
  10. Saeed Samarghandian, Tahereh Farkhondeh,Fariborz Samini; Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research; Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun; 9(2): 121–127;
  11. Śliwińska A, Bazylak G. Wstępna ocena jakości miodów pszczelich na podstawie wybranych parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych. Bromat Chem Toksykol 2011;44(3):784-91;
  12. Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami z elementami technologii pod red. prof. dr hab. Franciszka Świderskiego, wyd. SGGW, Warszawa 2010.

Opinie klientów