BIO

Zgodnie z przepisami prawa unijnego żywność BIO musi, w co najmniej 95% pochodzić z upraw ekologicznych. W przypadku produktów roślinnych ważne jest, by ziemia, w której rosną była wolna od zanieczyszczeń, czyli np. nie może znajdować się zbyt blisko ulicy, ponieważ zawiera wówczas duże ilości ołowiu.

Produkty BIO pochodzą z pól, na których stosuje się płodozmian, by gleba nie jałowiała. Używa się tylko naturalnych nawozów, takich jak kompostownik i obornik. Produkty, pochodzące z takich upraw oznaczane są etykietką "BIO". Poznamy je po charakterystycznym zielonym listku z dwunastu gwiazdek na opakowaniu.

Żywność pochodząca z ekologicznych upraw jest droższa od produktów, które można kupić np. w supermarkecie. Jest to spowodowane ekouprawą, która zazwyczaj dostarcza mniej plonów - średnio o jedną trzecią mniej i jest bardziej czasochłonna. Rekompensatą są jednak wartości odżywcze, jakie zawiera BIO żywność.

Wyniki od 1 do 12 z 48 (strona 1)