info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Jesień pachnąca cynamonem – poznaj niezwykłe właściwości tej smacznej przyprawy

cinnamon-powder-table-wooden-1024x608 Jesień pachnąca cynamonem – poznaj niezwykłe właściwości tej smacznej przyprawy

Cynamon to jedna z tych przypraw, która najbardziej kojarzy nam się z okresem jesienno-zimowym. Warto jednak wiedzieć, że jej niezwykłe właściwości doceniano już w czasach starożytnych, gdzie niniejsza przyprawa wykorzystywana była między innymi w celach leczniczych, a także podczas zabiegu balsamowania zwłok. Nie podlega wątpliwości, że cynamon jest niezwykle aromatyczną przyprawą, która doskonale łączy się ze smakiem jesiennych słodkości. Nie powinniśmy jednak zapominać o jej niecodziennych właściwościach zdrowotnych. Już od pokoleń przyprawa ta podawana jest w celu łagodzenia objawów przeziębienia, a także nieprzyjemnych objawów płynących ze strony układu trawiennego. Niektóre ze współczesnych badań naukowych potwierdzają również, że cynamon może stanowić cenny element profilaktyki cukrzycy typu II oraz chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. A co jeszcze powinniśmy wiedzieć na temat tej niezwykłej przyprawy? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.

Cynamon laski - 50g - VIVIO

4,69 zł7,29 zł(9)

Spis treści:

Cynamon – skąd pochodzi?

Jakie są rodzaje cynamonu?

Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie cynamon?

Jak cynamon wpływa na nasze zdrowie?

Czy każdy może jeść cynamon?

Cynamon w przemyśle kosmetycznym;

Cynamon w zdrowej kuchni;

Podsumowanie;

Literatura.

Cynamon – skąd pochodzi?

Aromatyczny cynamon jest bez wątpienia jedną z najstarszych przypraw stosowanych przez człowieka. Jego słodki, a zarazem korzenny zapach rozpieszcza nasze zmysły i zapewnia nam przyjemne uczucie rozgrzania podczas długich jesiennych wieczorów.

Cynamon pozyskiwany jest z kory drzewa nazywanego Cynamonowcem. Roślina ta jest charakterystyczna dla regionu Azji Wschodniej. Niniejsze drzewo zaliczane jest do rodziny wawrzynowatych i obejmuje blisko 250 gatunków. Roślina ta charakteryzuje się skórzastymi i wiecznie zielonymi liśćmi. Owoce tego drzewa mogą przypominać nam duże jagody, które są w stanie przyjmować różne odcienie czerwieni.

Cynamon jaki znamy produkowany jest najczęściej z kory cynamonowca cejlońskiego, która następnie poddawana jest procesom suszenia oraz (jeśli zachodzi taka potrzeba) rozdrabniania.

Co ciekawe, wywodząca się z języka greckiego nazwa „cynamon” oznacza „słodkie drzewo”.

Jakie są rodzaje cynamonu?  

stack-cinnamon-1024x683 Jesień pachnąca cynamonem – poznaj niezwykłe właściwości tej smacznej przyprawy

Chociaż podczas dokonywania zakupu cynamonu w sklepie niewielu z nas się nad tym zastanawia, warto wiedzieć, że na świecie istnieje blisko 250 gatunków cynamonowca, z których może pozyskiwana być niniejsza przyprawa. Niemniej jednak, najbardziej znane i najczęściej stosowane są zaledwie dwa gatunki cynamonu: cynamon cejloński oraz cynamon chiński. Dodatkowo wyróżnia się: cynamon kamforowy, cynamon jawajski, cynamon australijski, cynamon indyjski oraz wietnamski.

Specjaliści z zakresu zdrowego odżywiania zalecają, aby w celach kulinarnych oraz profilaktycznych wykorzystywać cynamon cejloński. Wszystko to ze względu na fakt, że zawiera on w swoim składzie obniżoną dawkę kumaryn (substancji, które mogą wykazywać niekorzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby). Warto także wiedzieć, że wspomniany cynamon cejloński wyróżnia się łagodniejszym i bardziej słodkawym smakiem.

Jakie wartości odżywcze skrywa w sobie cynamon?

Z uwagi na fakt, że na co dzień spożywamy jedynie niewielkie ilości niniejszej przyprawy, nie przywiązujemy dużej uwagi do jego kaloryczności. Niemniej jednak, warto wiedzieć, że w 100 gramach cynamonu znajdziemy około 250 kalorii.

To jednak nie wartość energetyczna, a poszczególne składniki w nim zawarte wpływają na wyjątkowość cynamonu. Warto bowiem wiedzieć, że w składzie niniejszej przyprawy znajdziemy liczne polifenole, w tym kwasy organiczne, takie jak: kwas cynamonowy, kwas kawowy, kwas galusowy, kwas p-kumarowy. Ponadto, przyprawa ta zawiera w swoim składzie między innymi limonen, linalol oraz cynamoaldehyd (unikalny związek lotny).

Liczne badania naukowe potwierdzają, że unikalny skład chemiczny niniejszej przyprawy jest w stanie wykazywać korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Jaki? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.

Cynamon laski - 50g - VIVIO

4,69 zł7,29 zł(9)

Jak cynamon wpływa na nasze zdrowie?

cinnamon-its-dust-around-it-1024x683 Jesień pachnąca cynamonem – poznaj niezwykłe właściwości tej smacznej przyprawy

Z uwagi na swoją długowieczną historię, a także unikalny skład, cynamon już od dziesięcioleci stanowi częsty przedmiot zainteresowania specjalistów z dziedziny fitoterapii. Ponadto, niejednokrotnie jest on poddawany badaniom naukowym, które mają na celu potwierdzenie jego korzystnego wpływu na funkcjonowanie organizmu człowieka. Dzisiaj wiemy już, że ta niezwykła przyprawa jest w stanie pozytywnie oddziaływać na:

  • Wsparcie profilaktyki chorób nowotworowych – dzięki temu, że niniejsza przyprawa zawiera w swoim składzie unikalny aldehyd cynamonowy, może wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Współczesne badania kliniczne zwracają szczególną uwagę na znaczenie cynamonu w kontekście profilaktyki nowotworu jelita grubego;
  • Funkcjonowanie układu pokarmowego – cynamon wchodzi w skład mieszanki ziół szwedzkich, które przyczyniają się do pobudzenia wydzielania soków trawiennych. Dodatkowo, cynamon stosowany jest w ziołolecznictwie w terapii zaburzeń funkcjonowania jelit (między innymi w przebiegu uporczywych biegunek). Specjaliści z zakresu fitoterapii zwracają także uwagę na przeciwgrzybicze działanie niniejszej przyprawy, co może sprzyjać profilaktyce chorób przewlekłych w obrębie układu pokarmowego;
  • Ograniczenie stresu oksydacyjnego – cynamon uznawany jest za cenne źródło przeciwutleniaczy (substancji, które stanowią wartościowe narzędzie w walce ze szkodliwym wpływem wolnych rodników na nasz organizm). Zawarte w niniejszej przyprawie polifenole mogą przyczyniać się nie tylko do spowolnienia procesów starzenia się organizmu, ale przede wszystkim do ograniczenia ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy typu 2 oraz otyłości;
  • Funkcjonowanie układu nerwowego – coraz częściej mówi się o korzystnym wpływie cynamonu w kontekście wsparcia profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych (w tym między innymi choroby Alzheimera). Dlatego też, wzbogacenie zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia o niniejszą przyprawę, może przyczynić się do ograniczenia ryzyka wystąpienia zaburzeń otępiennych w przyszłości;
  • Zwiększenie efektywności zastosowanych metod w walce z infekcjami wirusowymi – specjaliści z zakresu fitoterapii są zdania, że cynamon jest naturalnym antybiotykiem, wykazującym nie tylko właściwości przeciwbakteryjne, ale także przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Szczególne znaczenie w tym kontekście posiada zawarty w niniejszej przyprawie olejek cynamonowy, który sprzyja wzmocnieniu naszej odporności;
  • Zwiększenie efektywności zastosowanych metod odchudzania – cynamon zaliczany jest do grupy termogeników, a zatem substancji przyczyniających się do nasilenia procesów termogenezy w naszym organizmie. Dzięki temu, wprowadzenie cynamonu do zdrowej diety oraz aktywnego stylu życia może sprzyjać zwiększeniu efektywności zastosowanych metod odchudzania.

W tym miejscu należy jednak zaznaczyć, że cynamon nie jest substancją leczniczą, a przyprawą o unikalnym składzie chemicznym, której wprowadzenie do zdrowego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia.

Czy każdy może jeść cynamon?

Chociaż w większości przypadków wprowadzenie niewielkich ilości cynamonu do zrównoważonego stylu życia sprzyja poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia, warto pamiętać, że spożywanie cynamonu w niewłaściwy sposób może wywrzeć odwrotny skutek. Dlatego też, w dalszej części przygotowaliśmy dla Ciebie kilka najważniejszych informacji, dzięki którym dowiesz się, w jakich sytuacjach cynamon może być niebezpieczny i przez kogo nie powinien być spożywany.

Jak wspomnieliśmy we wcześniejszej części tekstu, cynamon jest źródłem kumaryn – substancji aromatycznych. Warto jednak wiedzieć, że spożywanie ich w nadmiernych ilościach może być szczególnie niebezpieczne dla najmłodszych dzieci, a także kobiet w ciąży. Wszystko to ze względu na fakt, że kumaryna może wykazywać działanie rozrzedzające krew, co w przypadku kobiet w ciąży może przyczynić się nawet do wywołania przedwczesnego porodu.

Cynamon nie powinien zatem spożywany być:

  • w nadmiernych ilościach;
  • przez osoby z rozpoznaniem choroby wrzodowej;
  • przez osoby z zaburzeniami krzepnięcia krwi;
  • przez osoby z rozpoznaniem alergii na niniejszą przyprawę;
  • przez najmłodsze dzieci i kobiety w ciąży.

Spożywaj cynamon wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Zwracaj uwagę na to, aby przechowywać produkt zgodnie ze wskazaniami producenta, a także na to, aby nie spożywać przyprawy po upływie terminu zdatności do spożycia, który został podany na opakowaniu produktu.

Cynamon w przemyśle kosmetycznym

Cynamon to nie tylko cenny składnik w naszej jesiennej kuchni, to także produkt bez którego trudno wyobrazić sobie przemysł kosmetyczny, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Okazuje się bowiem, że niniejsza przyprawa znajduje szerokie zastosowanie podczas produkcji rozgrzewających kosmetyków do i po kąpieli, a także podczas produkcji świątecznych perfum i odświeżaczy powietrza.

Co więcej, ze względu na swoje właściwości sprzyjające przyspieszeniu procesów termogenezy, cynamon wykorzystywany jest także podczas produkcji balsamów do ciała, które mają na celu zmniejszenie widoczności cellulitu.

Dodatkowo, przyprawa ta wykorzystywana jest podczas produkcji płynów do płukania jamy ustnej, a także podczas produkcji maści o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym.

Cynamon w zdrowej kuchni

front-view-strawberry-pie-with-nuts-cinnamon-dark-blue-desk-1024x683 Jesień pachnąca cynamonem – poznaj niezwykłe właściwości tej smacznej przyprawy

Ze względu na swój unikalny smak i aromat, a także szereg prozdrowotnych właściwości, cynamon możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Oto kilka naszych propozycji.

  • Dodaj cynamon do porannej owsianki lub mieszanki musli;
  • Wykorzystaj cynamon podczas parzenia kawy, dzięki temu nabierze ona właściwości rozgrzewających;
  • Przygotuj doskonałą w smaku, rozgrzewającą herbatę z dodatkiem cynamonu, tartego imbiru, a także owoców cytrusowych;
  • Dodaj cynamon do makaronu, klusek oraz pierogów;
  • Przypraw cynamonem rozgrzewającą, jesienną zupę dyniową;
  • Przyrządź doskonałe w smaku cynamonki lub babeczki marchewkowe z dodatkiem niniejszej przyprawy;
  • Dopraw swój ulubiony koktajl owocowy niniejszą przyprawą, a poznasz nowy wymiar jego smaku;
  • Przyrządź doskonałe placuszki twarogowe z dodatkiem bananów oraz cynamonu. Taka kolacja z pewnością przypadnie do gustu zarówno starszym, jak i najmłodszym.

Pamiętaj o tym, aby spożywać niniejszą przyprawę jedynie w niewielkich ilościach. Włączenie jej do zrównoważonej diety może sprzyjać profilaktyce licznych zaburzeń stanu zdrowia, a także poprawie samopoczucia psychicznego.

Podsumowanie

Cynamon to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa przyprawa. Wieloletnie badania naukowe potwierdzają, że stosowanie jej w odpowiednich ilościach jest w stanie wywrzeć pozytywny wpływ zarówno na nasze zdrowie somatyczne, jak i psychiczne. Poza nielicznymi przypadkami, cynamon (stosowany w odpowiednich ilościach) jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia. Dlatego też, powinniśmy włączyć niniejszą przyprawę do naszego jadłospisu nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Jej doskonały smak i aromat jest w stanie wypełnić naszą kuchnię w zaledwie kilka chwil i sprawić, że nasze samopoczucie stanie się lepsze.

Cynamon laski - 50g - VIVIO

4,69 zł7,29 zł(9)

Literatura:

  • Anderson, R. A., Qin, B., Canini, F., Poulet, L., & Roussel, A. M. (2013, December). Cinnamon counteracts the negative effects of a high fat/high fructose diet on behavior, brain insulin signaling and Alzheimer-associated changes. PLOS ONE, 8(12), e83243 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24349472;
  • Bhattacharjee, S., Rana, T., Sengupta, A. (2007, October). Inhibition of lipid peroxidation and enhancement of GST activity by cardamom and cinnamon during chemically induced colon carcinogenesis in Swiss albino mice. Asian Pacific Journal of Cancer Prevention 8(4), 578-82;
  • Casper, M., Kramer, M. R., Quick, H., Schieb, L. J., Vaughan, A. S., & Greer, S. (2016, March 22). Changes in the geographic patterns of heart disease mortality in the United States: 1973 to 2010. Circulation, 133(12), 1171-1180;
  • Dzienis-Strączkowska S., Szelachowska M., Karolczuk-Zarachowicz M., Cynamon – rola w leczeniu cukrzycy?, Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Akademii Medycznej w Białymstoku;
  • Kaławaj K. i wsp.: Prozdrowotne właściwości cynamonu. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, Tom 21, Nr 3, 328–331;
  • Kędzia A., Aktywność olejku cynamonowego (Oleum Cinnamomi) wobec bakterii beztlenowych, „Postępy Fitoterapii” 2011, nr 1, str. 3–8;
  • Kulczyński B. i wsp.: Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2016, 70, 1131-1141;
  • Muhammad JS, Zaidi SF, Shaharyar S, Refaat A, Usmanghani K, Saiki I, Sugiyama T. Anti-inflammatory effect of cinnamaldehyde in Helicobacter pylori induced gastric inflammation. Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2015 Jan 1;38(1):109-15;
  • Ranasinghe, P., Jayawardana, R., Galappaththy, P., Constantine, G. R., de Vas Gunawardana, N. & Katulanda, P. (2012, December), Efficacy and safety of ‘true’ cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) as a pharmaceutical agent in diabetes: a systematic review and meta-analysis;
  • Sheng X, Zhang Y, Gong Z, Huang C, Zang YQ. Improved insulin resistance and lipid metabolism by cinnamon extract through activation of peroxisome proliferator-activated receptors. PPAR research. 2008;
  • Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze biblijnych przypraw, „Farmacja Polska” 2009, t. 65, nr 1, str. 29–40;
  • Vallianou N, Tsang C, Taghizadeh M, Davoodvandi A, Jafarnejad S. Effect of cinnamon (Cinnamomum Zeylanicum) supplementation on serum C-reactive protein concentrations: A meta-analysis and systematic review. Complementary therapies in medicine. 2018.